“Αργοσβήνει” το εμπόριο στην Ηλεία

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Συρρικνώνεται σταδιακά και βασανιστικά η επιχειρηματικότητα στην Ηλεία, καθώς τα «λουκέτα» είναι καθημερινό φαινόμενο, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του Επιμελητηρίου Ηλείας.

Την ίδια στιγμή οι νέες επιχειρήσεις που ιδρύονται, έχουν πολύ λιγότερο προσωπικό και δραστηριοποιούνται στον τομέα των υπηρεσιών, και κυρίως στην εστίαση και σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, ενώ μεγάλος «βραχνάς» είναι οι επιχειρήσεις-φαντάσματα, οι οποίες έχουν κλείσει ουσιαστικά, αλλά τυπικά παραμένουν ανοιχτές.

Με βάση τα στοιχεία του Επιμελητηρίου, από την 1η Ιανουαρίου του 2015 έως και τον Οκτώβριο του 2016, έβαλαν λουκέτο 630 επιχειρήσεις από τις συνολικά 9.000 ενεργές στην Ηλεία. Οι 408 αφορούσαν την παροχή υπηρεσιών, οι 123 ήταν εμπορικού χαρακτήρα, οι 79 μεταποιητικές και ένας μικρός αριθμός σε τουριστικές και εξαγωγικές επιχειρήσεις…

Το αρνητικό, όπως επισημαίνει στην εφ.«Πατρίς» ο διευθυντής του Επιμελητηρίου Ηλείας, Γιάννης Αντωνόπουλος, είναι ότι άλλες τόσες επιχειρήσεις είναι κατ’ ουσίαν κλειστές, αλλά για διάφορους λόγους δεν προχωρούν στην επίσημη διακοπή.

Κατά την ίδια περίοδο, έχουν ιδρυθεί 626 επιχειρήσεις, εκ των οποίων οι 413 δραστηριοποιούνται στην παροχή υπηρεσιών, 172 είναι εμπορικές, 37 στη μεταποίηση, ενώ είναι αξιοσημείωτες οι μόλις τρεις νέες τουριστικές επιχειρήσεις και η μία μόλις εξαγωγική.

«Είναι φθίνουσα η πορεία. Οι εμπορικές επιχειρήσεις δεν μπορούν να επιβιώσουν. Οι μόνες που ανοίγουν είναι οι λεγόμενες “εύκολες” επιχειρήσεις, δηλαδή ψησταριές, φαστ φουντ, κ.ά. Οι βασικές εξαγωγικές επιχειρήσεις, παρότι έχουμε πρωτογενή τομέα δυνατό, παραμένουν αλλά με προβλήματα», δηλώνει στην εφ.«Πατρίς» ο κ.Αντωνόπουλος, προσθέτοντα ότι το 60-80% των νέων ενάρξεων είναι από αυτοαπασχολούμενους, χωρίς περαιτέρω προσωπικό.

Οι φόροι και οι τράπεζες «πνίγουν» το εμπόριο

Η αρνητική εικόνα οφείλεται σε αρκετούς λόγους, σύμφωνα με τον κ.Αντωνόπουλος, οι βασικότεροι εκ των οποίων είναι η υψηλή φορολόγηση και ο ανύπαρκτος τραπεζικός δανεισμός, κάτι που είχε επιφέρει 1288 διακοπές και μόλις 386 νέες εγγραφές το 2014.

«Πρώτιστη αιτία των λουκέτων είναι η φορολογία, η οποία διαρκώς αυξάνεται. Παράλληλα, υπάρχει τεράστια αδυναμία τραπεζικού δανεισμού. Ειδικά για τις μικρές επιχειρήσεις είναι απαγορευτικός, ενώ για τις μεγαλύτερες χορηγείται με το σταγονόμετρο και με πολλές απαιτήσεις εξασφάλισης από τις τράπεζες», αναφέρει στην εφ.«Πατρίς» ο κ.Αντωνόπουλος.

Αρνητική είναι και η εικόνα σχετικά με τη «γεωγραφία» των νέων επιχειρήσεων, καθώς διαπιστώνεται συγκέντρωση στα αστικά κέντρα του Πύργου και της Αμαλιάδας, ενώ στην υπόλοιπη Ηλεία είναι από αναιμική έως μηδενική η εμπορική δραστηριότητα.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, στον Πύργο άνοιξαν 162 νέες επιχειρήσεις, 92 στην Αμαλιάδα, 29 στη Βάρδα, 19 στη Γαστούνη και τη Ζαχάρω, 18 στο Βαρθολομιό, 10 στην Κρέστενα, 9 στην Ολυμπία, 8 στην Ανδραβίδα και καμία εγγεγραμμένη σε Ανδρίτσαινα και Φιγαλεία!

Ο πρόεδρος της ΟΕΣΗ, Θανάσης Σκορδαλής περιέγραψε με μελανά χρώματα την εικόνα του εμπορίου στην Ηλεία, προβλέποντας μεγαλύτερη συρρίκνωση του κλάδου το 2017.

«Οι δείκτες είναι αρνητικοί, ενώ δεν φαίνεται και η πραγματική πτώση των διακοπών, διότι αρκετοί απλά διατηρούν ανοιχτά τα καταστήματα μέχρι να πάρουν σύνταξη. Επίσης, οι περισσότερες επιχειρήσεις είναι παροχής υπηρεσιών, κυρίως καφές και φαστ φουντ. Το Καθαρό εμπόριο έχει βυθιστεί, είναι στο τελευταίο σκαλοπάτι. Αν εξαιρεθούν οι “εύκολες” δουλειές, η πτώση είναι 50-60%», υπογραμμίζει στην εφ.«Πατρίς» ο κ.Σκορδαλής, προσθέτοντας ότι «μαγαζί που κλείνει δεν ξανανοίγει. Για το 2017 προβλέπεται νέα πτώση 10% στον τζίρο. Με τα έξοδα και τους φόρους να έχουν τριπλασιαστεί και τον τζίρο πεσμένο, με τι όρεξη να ανοίξει κάποιος μια επιχείρηση χωρίς έσοδα; Ρευστότητα στην αγορά δεν υπάρχει. Ο,τι και να ανοίξει θα είναι αποτυχημένο».

Η οικονομική ασφυξία στις επιχειρήσεις αποτυπώνεται και στη συνέπειά τους προς το Επιμελητήριο, καθώς από τις συνολικά 12.828 εγγεγραμμένες, μόνο οι 7.000 έχουν πληρώσει κατά την τελευταία εξαετία.

patrisnews.gr

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ

- Advertisment -

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ζερεφός: Έρχονται συνθήκες ερήμου σε Κορινθία, Αργολίδα, Αρκαδία και Λακωνία

Στη Μεγάλη Εικόνα μίλησε ο Καθηγητής Φυσικής της Ατμόσφαιρας,...

Πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος

Πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για Επιτροπή Ελέγχου. Διαβάστε εδώ. 

Πρωτόγνωρο επεισόδιο μεταφοράς Αφρικανικής σκόνης στο Ναύπλιο

Ένα από τα σοβαρότερα επεισόδια μεταφοράς Αφρικανικής σκόνης που...
00:00:00

Δείτε Ζωντανά | Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Γορτυνίας 23/4 (vid)

Ειδική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Γορτυνίας στην...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Μετάβαση στο περιεχόμενο