Η καφετέρια της Πάτρας που "σπάει"... την προκατάληψη! (video)

Δεκεμβρίου 19, 2016
Μια γενναία πράξη κατά του στίγματος, της προκατάληψης και της περιθωριοποίησης που βιώνουν καθημερινά οι άνθρωποι με προβλήματα ψυχικής υγείας.

«Ήμουν άνεργος για αρκετά χρόνια» λέει στο παραπάνω μίνι-ντοκιμαντέρ ο Αριστομένης Μαρκαντωνάτος, μέλος του Σύλλογου για την Ψυχική Υγεία- ΣΟΨΥ Πάτρας. «Και μαζί με το πρόβλημα ψυχικής υγείας αυτό δημιούργησε έναν άσχημο συνδυασμό. Όταν μου ανέφεραν πως θα είχα δικαίωμα να δουλέψω στο καφέ, το πρώτο πράγμα που αισθάνθηκα ήταν απόλαυση - και ικανοποίηση εσωτερική».Το καφέ «Γέφυρες» ευελπιστεί ν' αποτελέσει μια γενναία πράξη κατά του στίγματος που σχετίζεται με την ψυχική νόσο, τις προκαταλήψεις και την περιθωριοποίηση που βιώνουν καθημερινά οι άνθρωποι με προβλήματα ψυχικής υγείας.Στην οδό Πατρέως 86 δημιουργήθηκε η πρώτη καφετέρια της Πάτρας στην όποια εργάζονται άτομα με προβλήματα ψυχικής υγείας- μέλη του ΣΟΨΥ Πάτρας. Ο χώρος λειτουργεί και ως πολιτιστικός- εκθεσιακός. Πραγματοποιούνται σε τακτική βάση πολιτιστικά δρώμενα: Βραδιές μουσικής, ποίησης, βιβλιοπαρουσιάσεις, εικαστικές - φωτογραφικές εκθέσεις, θεατρικά δρώμενα, παρουσιάσεις ντοκιμαντέρ κοινωνικού περιεχομένου, δράσεις για παιδιά. Επίσης, εκτίθενται κατά διαστήματα και οι δημιουργίες από τις ομάδες των μελών του ΣΟΨΥ Πάτρας.


Στο εξαιρετικά ενδιαφέρον ντοκιμαντέρ «ΟΙ ΓΕΦΥΡΕΣ ΜΑΣ» που σκηνοθέτησε ο Ευθύμιος Κούστας (δείτε το στην κορυφή του άρθρου), καταθέτουν τις σκέψεις και τα συναισθήματά τους οι άνθρωποι που βοήθησαν και βοηθούν καθημερινά για να γίνει πραγματικότητα η Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση «ΟΙ ΓΕΦΥΡΕΣ» αλλά και εργαζόμενοι.


Το ντοκιμαντέρ προβλήθηκε για πρώτη φορά την Παρασκευή 9 Δεκεμβρίου 2016 στη γιορτή των εγκαινίων του καφέ ΓΕΦΥΡΕΣ. Ευελπιστεί ν' αποτελέσει μια γενναία πράξη κατά του στίγματος που σχετίζεται με την ψυχική νόσο, τις προκαταλήψεις και την περιθωριοποίηση που βιώνουν καθημερινά οι άνθρωποι με προβλήματα ψυχικής υγείας.


Την αρχιτεκτονική μελέτη και επίβλεψη του έργου ανέλαβε η plan+ (Κωνσταντίνος Πετράκος, Πέτρος Μπόσκος).

lifo.gr

Τελευταία τροποποίηση στις 19 Δεκεμβρίου 2016 %16:%Δεκ

logofootermedia