Όταν η θεωρία… γίνεται ΠΡΑΞΗ!

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

‘Ενα λεωφορείο για… άστεγους διασχίζει τους δρόμους της Αθήνας για να προσφέρει υγιεινή φροντίδα και εξετάσεις στους άστεγους…

Ο πρόεδρος του Δ.Σ. της PRAKSIS Tζανέτος Αντύπας, μίλησε στη LIFO.GR για την πρώτη στο είδος σε όλη την Ευρώπη Κινητή Μονάδα Ατομικής Υγιεινής που γυρνά στους δρόμους της Αθήνας προς ανακούφιση των άστεγων συμπολιτών μας.  

—Tι περιλαμβάνει η Κινητή Μονάδα Ατομικής Υγιεινής;

Υπηρεσίες προσωπικής υγιεινής (λουτρό, τουαλέτα), πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, ψυχοκοινωνική υποστήριξη.

—Ποιος είναι ο σκοπός της;

Βασικός της σκοπός είναι να ανακουφίσει, πρόσκαιρα και πυροσβεστικά, όσους ζουν στον δρόμο. Ευελπιστεί, δε, με αυτό τον τρόπο να δώσει το έναυσμα για αλλαγή στάσης στη ζωή του καθενός, στον χρόνο και με τον τρόπο που ο καθένας επιθυμεί. Δεν συνιστά την απάντηση στα πολύ σοβαρά ζητήματα που συνδέονται με τις συνθήκες έλλειψης στέγης. Αποτελεί, όμως, την αρχή της συστηματικής καταγραφής και παρατήρησης που θα επιτρέψει σε όσους σχεδιάζουν και υλοποιούν προγράμματα μια καλύτερη, ουσιαστικότερη και ποιοτικότερη κατανόηση των παραμέτρων εκείνων που ορίζουν το πρόβλημα και κατά συνέπεια τις προτεινόμενες κάθε φορά λύσεις. Ταυτόχρονα, αποτελεί τον «βραχίονα» των υφιστάμενων δομών καταπολέμησης της έλλειψης στέγης (σταθερά Κέντρα Ημερήσιας Υποδοχής Αστέγων και υπνωτήρια), αλλά κυρίως την έναρξη προσέγγισης ενός πληθυσμού που βλέπει και αντιμετωπίζει με επιφυλακτικότητα όλο τον προνοιακό ιστό και την αποτελεσματικότητά του στα χρόνια.   Ένας από τους στόχους μας είναι να εντοπίσουμε, να προσεγγίσουμε και να εξυπηρετήσουμε αυτό το 20% του άστεγου πληθυσμού, που, ενώ γνωρίζει για τα σταθερά Κέντρα Ημερήσιας Υποδοχής Αστέγων, δεν τα έχει προσεγγίσει ποτέ.

—Ποια θα είναι τα δρομολόγιά της; Και πώς θα ενημερώνονται οι ενδιαφερόμενοι;

Προς το παρόν, τα δρομολόγια περιορίζονται στο κέντρο της Αθήνας και στο λιμάνι του Πειραιά. Οι ενδιαφερόμενοι θα ενημερώνονται από τις ομάδες που δουλεύουν στον δρόμο (street workers). Ο χάρτης με τα ακριβή σημεία θα εκδοθεί άμεσα, μόλις αυτά οριστικοποιηθούν, για να μοιραστεί στους ίδιους τους άστεγους (σε διάφορες γλώσσες) και να δημοσιευτεί. Βασικός στόχος είναι οι στάσεις να είναι σταθερές και να δημιουργηθεί η αρχή της επαναληπτικότητας, έτσι ώστε, σιγά-σιγά, οι άστεγοι να εξοικειωθούν με τη μονάδα και κυρίως να εμπιστευτούν την παρέμβαση. Γι’ αυτόν το λόγο, εξάλλου, επιλέξαμε στην αρχή της λειτουργίας της δράσης τα σημεία να μην ανακοινωθούν και να αποφύγουμε τα ζωντανά ρεπορτάζ κατά τη διάρκεια της δράσης της μονάδας. 

—Πόσοι υπολογίζετε ότι είναι οι ωφελημένοι; 

Το λεωφορείο έχει σχεδιαστεί ώστε να εξυπηρετεί πενήντα άτομα την ημέρα. Ο συνολικός αριθμός των ωφελουμένων δεν μπορεί να προσδιοριστεί εκ των προτέρων, γιατί η μονάδα θα απευθύνεται χωρίς διακρίσεις σε όλους όσοι ζητήσουν τις παροχές της (και γηγενής και μεταναστευτικός πληθυσμός). Εξάλλου, ένας από τους στόχους μας είναι να εντοπίσουμε, να προσεγγίσουμε και να εξυπηρετήσουμε αυτό το 20% του άστεγου πληθυσμού, που, ενώ γνωρίζει για τα σταθερά Κέντρα Ημερήσιας Υποδοχής Αστέγων, δεν τα έχει προσεγγίσει ποτέ.

—Ποιοι και πώς συνεργάστηκαν για την υλοποίησή της;

Η Κινητή Μονάδα Προσωπικής Υγιεινής είναι το αποτέλεσμα συνεργασίας διαφορετικών φορέων από τον ιδιωτικό τομέα, τον δημόσιο τομέα και την Κοινωνία των Πολιτών. Με την αιγίδα και την ένθερμη υποστήριξη του υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, την υλική υποστήριξη της ΟΣΥ, τόσο με την παραχώρηση του ίδιου του λεωφορείου που μετατράπηκε σε Κινητή Μονάδα Προσωπικής Υγιεινής όσο και με την αξιοποίηση της επισκευαστικής της βάσης και των ανθρώπων που εργάζονται σε αυτήν για τη μετατροπή του λεωφορείου, του ΟΑΣΑ που θα υποστηρίζει τη μετακίνησή του, της εταιρείας Παπαστράτος που χρηματοδοτεί τη λειτουργία της, η PRAKSIS καλείται να φέρει τη Μονάδα κοντά στους ανθρώπους που τη χρειάζονται. Φυσικά, σε αυτό το εγχείρημα θα συμμετέχουν και οι δήμοι που θα παρέχουν δωρεάν το ηλεκτρικό και το νερό για τη λειτουργία της Μονάδας αλλά και οι φορείς στους οποίους θα παραπέμπονται τα επείγοντα περιστατικά (π.χ ΕΚΑΒ, ΕΚΚΑ κ.λπ.).

—Ποιο θα είναι το επόμενο βήμα;

Η λειτουργία του λεωφορείου είναι η αρχή για να γίνουν πιο καινοτόμες παρεμβάσεις όσον αφορά τον άστεγο πληθυσμό. Ελπίζουμε ότι θα δημιουργηθούν οι προοπτικές ώστε ο άστεγος πληθυσμός να εισαχθεί σε πιο μόνιμες και σταθερές δομές στέγασης και διαβίωσης. Ο απώτερος στόχος είναι η αυτόνομη διαβίωση μέσα από τρόπους στέγασης όπως τα μοντέλα της κοινωνικής κατοικίας ή η ανεξάρτητη διαβίωση από την εκμετάλλευση της δημόσιας περιουσίας. Ιδέες υπάρχουν πολλές, αλλά σε αυτή την οργάνωση προτιμούμε να μιλάμε με PRAKSIS! Πηγή: www.lifo.grwww.lifo.gr

- Advertisment -hit-media.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Διεθνής Ημέρα Μνημείων και Τοποθεσιών η 18η Απριλίου – Ελεύθερη είσοδος

Κάθε χρόνο στις 18 Απριλίου γιορτάζουμε τη Διεθνή Ημέρα...

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις σε μεγάλο τμήμα του Ναυπλίου λόγω έργων

Λόγω ασφαλτοστρώσεων θα υπάρξει σήμερα 18/4/2024 ως τις 5...

Διακοπή Ηλεκτροδότησης στην Γορτυνία

Την Παρασκευή 19/04/2024 λόγω επειγουσών εργασιών συντήρησης του Δικτύου...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Μετάβαση στο περιεχόμενο