Αναστασόπουλος: Ασαφείς και αόριστες οι απαντήσεις σχετικά με το θέμα οφειλών από δημοτικούς συμβούλους

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ερώτηση έχει καταθέσει ο επικεφαλής της παράταξης “Δημοτικής Ενωσης Μεσσήνης” για το εάν δημοτικός σύμβουλος της παράταξης του κ. Τσώνη κατά την ημέρα ανάληψης των καθηκόντων του είχε οφειλή στο Δήμο συνολικού ποσού 24.074,95 €.

Ο κ. Αναστασόπουλος αναφέρει:

«Ασαφείς και αόριστες ήταν αρχικά οι απαντήσεις, μετά από επίμονες ερωτήσεις από την μείζονα μειοψηφία, σχετικά με το θέμα οφειλών προς το Δήμο Μεσσήνης από δημοτικούς συμβούλους κατά την ημερομηνία ανάληψης των καθηκόντων τους!

Συγκεκριμένα,

Μετά από γραπτό αίτημα μου στις 23/10/2015 προς τον πρόεδρο του ΔΣ και τον πρόεδρο της ΔΕΥΑΜ, για το οποίο δεν υπήρξε καμία απάντηση, κατατέθηκε αίτημα προς την οικονομική υπηρεσία, στις 10/11/2015 με το κάτωθι ερώτημα:

“1. Εάν υπάρχει δημοτικός σύμβουλος της πλειοψηφίας που είχε οφειλές προς το Δήμο ή τη ΔΕΥΑΜ κατά την πρώτη ημέρα ανάληψης των καθηκόντων του;

2. Αν έχει τακτοποιήσει σύμφωνα με τη νομοθεσία και εντός των προθεσμιών που προβλέπονται τις οφειλές αυτές, ή αν έχουν δημιουργηθεί και νέες;

Οπως γνωρίζετε, σύμφωνα με το άρθρο 15 του Ν.3852/2010 απαγορεύεται να κατέχουν θέση δημοτικού ή τοπικού συμβούλου όσοι έχουν βεβαιωμένες οφειλές στο δήμο, εκτός και αν τακτοποιήσουν αυτές πριν την ημερομηνία ανάληψης των καθηκόντων τους”.

Η απάντηση που δόθηκε από την υπηρεσία στις 13/11/2015 ανέφερε ότι: “στις 26/6/2015 δημοτικός σύμβουλος κατέθεσε αίτηση στο δήμο για ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών την οποία ρύθμιση έκτοτε τακτοποιεί εμπρόθεσμα”.

Ενώ το ερώτημα ήταν συγκεκριμένο, δηλαδή αν δημοτικός σύμβουλος είχε οφειλή κατά την ημερομηνία ανάληψης των καθηκόντων του και αν τακτοποίησε αυτή εγκαίρως, η απάντηση ήταν επιλεκτική και ελλιπής.

Στη συνέχεια μετά από επίμονες οχλήσεις μου, δόθηκε τελικά έγγραφη απάντηση, όπου περιγράφει αναλυτικά την κατάσταση που επικρατεί, και δυστυχώς επιβεβαιώνει τις ανησυχίες της παράταξής μου.

Ειδικότερα στις 19/7/2016 με έγγραφο του δήμου ενημερώθηκα ότι όντως δημοτικός σύμβουλος της παράταξης του κ. Τσώνη κατά την ημέρα ανάληψης των καθηκόντων του είχε οφειλή στο Δήμο συνολικού ποσού, με τις νόμιμες προσαυξήσεις, 24.074,95 €, την οποία ρύθμισε στις 15/7/2015, δηλαδή εκπρόθεσμα και μάλιστα με απόκλιση μηνών από την εκ του νόμου προβλεπόμενη προθεσμία.

Από το ρυθμιζόμενο δε ποσό, ύψους 19.644,26 €, ο δημοτικός σύμβουλος του κ. Τσώνη και οφειλέτης του Δήμου κατέβαλε μόλις σε δόσεις το ποσό των 1.345,44€. Ωστόσο στις 15/3/2016 ακυρώθηκε η εν λόγω ρύθμιση, λόγω μη συμμόρφωσης του δημοτικού συμβούλου-οφειλέτη με τις πληρωμές των δόσεων.

Ερωτήματα προκύπτουν για άλλη μια φορά σχετικά με την διασφάλιση της νομιμότητας στη λειτουργία του δήμου, και ειδικότερα ερωτήματα περί νομιμότητας της σύνθεσης του Δημοτικού Συμβουλίου, αφού παρά την ύπαρξη κωλυμάτων εξακολουθεί να συμμετέχει σε αυτό ενεργά ο οφειλέτης – δημοτικός σύμβουλος.

Παρ’ όλη την προσπάθεια που καταβλήθηκε για να αποσιωπηθεί η αλήθεια, δίνοντας αρχικά ασαφείς απαντήσεις, το αποτέλεσμα δικαιώνει τις προσπάθειές μας να λάμψει η αλήθεια.

Για άλλη μια φορά επιβεβαιώνεται ότι ο κ. Τσώνης κινείται βάσει της δικής του λογικής, θεωρώντας το δήμο προσωπική εταιρεία του.

Ερωτήματα προκύπτουν περί την ύπαρξη και απόδοση πειθαρχικών και ποινικών ευθυνών εξαιτίας της εν λόγω κατάστασης, της εν γνώσει παρασιώπησης της αλήθειας, και τελικά της διασφάλισης του δημοσίου συμφέροντος».

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ

- Advertisment -

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Συνεργασία Άννας Μαστοράκου – Θ. Βασιλόπουλου για την αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών στον τομέα της υγείας

Σε ιδιαίτερα ευχάριστο κλίμα, πραγματοποιήθηκε συνάντηση της Αντιπεριφερειάρχη Δημόσιας...

Πρωταθλητής ο Παναργειακός και άνοδος στη Super League 2 μετά από 27 χρόνια

Πρωταθλητής του 3ου ομίλου της Γ΄Εθνικής για την περίοδο...

Δήμος Νότιας Κυνουρίας: Πρόγραμμα Εκδηλώσεων Πάσχα 2024

Πρόγραμμα Εκδηλώσεων Πάσχα 2024 Το Πάσχα στο Δήμο Νότιας Κυνουρίας...

Πρεμιέρα για πέντε ταινίες: Ξεχωρίζει η «Μην Ανοίγεις την Πόρτα» των Unboxholics

Οι ταινίες που προβάλλονται στα Victoria Cinemas Cineville Τρίπολης Πρόγραμμα...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Μετάβαση στο περιεχόμενο