Το 23o Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας από 14 έως 23 Ιουλίου 2017

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Το Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας, με καλλιτεχνική διευθύντρια την Κατερίνα Κασιούμη, διοργανώνεται, για 23η χρονιά, από τις 14 έως τις 23 Ιουλίου 2017. Ανοιχτό και φιλόξενο, προσκαλεί το φιλότεχνο κοινό και τον κόσμο του χορού να παρακολουθήσουν το πλούσιο καλλιτεχνικό πρόγραμμά του και να συμμετάσχουν ενεργά στο εκπαιδευτικό του πρόγραμμα και στις παράλληλες εκδηλώσεις του.

 Το 23ο Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας είναι αφιερωμένο στη μεγάλη κυρία του ελληνικού χορού, Ζουζού Νικολούδη, που το στήριξε από την πρώτη στιγμή της ίδρυσής του. Τούτο συμβαίνει με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 100 χρόνων από τη γέννησή της.

Η Καλαμάτα, ο Δήμαρχός της Παναγιώτης Ε. Νίκας, το Διεθνές Κέντρο Χορού, που ανήκει στην Κοινωφελή Επιχείρηση «Φάρις» του Δήμου και διοργανώνει το Φεστιβάλ, θα υποδεχθούν φέτος οκτώ ξένες και τέσσερις ελληνικές ομάδες σύγχρονου χορού, ένα σεμινάριο, τρία εργαστήρια, δύο masterclass και έξι ανοικτές παράλληλες διοργανώσεις, σε είκοσι τέσσερις εκδηλώσεις.
Το 23ο Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας παρουσιάσθηκε σήμερα, Τετάρτη 23 Μαΐου 2017, σε συνέντευξη Τύπου στο αμφιθέατρο του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, στην Αθήνα.

Μ. ΒΛΑΖΑΚΗ: «ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΟΥΜΕ»

Εκ μέρους της Υπουργού Λυδίας Κονιόρδου, που απουσίαζε στο εξωτερικό, παρευρέθη η Μαρία Ανδρεαδάκη – Βλαζάκη, Γενική Γραμματέας του Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, η οποία τόνισε την υποστήριξη του ΥΠΠΟΑ στο Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας, επισημαίνοντας ότι ο πολιτισμός αποτελεί κινητήριο δύναμη για τη χώρα και ότι η Υπουργός δίνει ιδιαίτερο βάρος στο σύγχρονο πολιτισμό.

ΔΗΛΩΣΗ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗ ΥΠΟΥΡΓΟΥ
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΧΑΡΙΤΣΗ

Ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Αλέξανδρος Χαρίτσης, που επίσης παρέστη στη συνέντευξη, δήλωσε τα εξής:
«Το Φεστιβάλ έχει καταφέρει στα 23 χρόνια λειτουργίας του να καθιερωθεί και να κατοχυρώσει ένα ρόλο, που υπερβαίνει κατά πολύ τα σύνορα της Καλαμάτας, της Μεσσηνίας και της Πελοποννήσου. Είναι ένας πολύ σημαντικός θεσμός και στόχος μας είναι να τον ενισχύσουμε ακόμη περισσότερο.
Θα ήθελα να επισημάνω πως, για να μπορέσει το Φεστιβάλ τα επόμενα χρόνια να παίξει το ρόλο που του αρμόζει και να κατοχυρώσει την παρουσία του και στο διεθνές στερέωμα του χορού, πρέπει από κοινού να συζητήσουμε έναν πιο μακροχρόνιο σχεδιασμό.

«ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ
ΣΕ ΒΑΘΟΣ ΧΡΟΝΟΥ»

Αμέσως μετά το τέλος του φετινού Φεστιβάλ, το οποίο είμαι βέβαιος ότι θα στεφθεί με απόλυτη επιτυχία, θα αναλάβουμε την πρωτοβουλία να καλέσουμε το Δήμο Καλαμάτας και το Υπουργείο Πολιτισμού, για να προγραμματίσουμε τη χρηματοδότησή του σε βάθος τουλάχιστον τριετίας.
Πέρα από το Φεστιβάλ, οι προκλήσεις και οι δυνατότητες που υπάρχουν στην περιοχή της Καλαμάτας και της Μεσσηνίας ευρύτερα, σε σχέση με τον πολιτισμό, είναι πολύ μεγάλες. Το προηγούμενο διάστημα, έχουμε προσπαθήσει αυτές τις πρωτοβουλίες να τις αναδείξουμε, γι’ αυτό και πρόσφατα δεσμεύσαμε ένα πολύ σημαντικό ποσό, για έργα που είναι απαραίτητο να γίνουν στον αρχαιολογικό χώρο της Μεσσήνης.

«ΕΝΤΑΞΗ ΤΟΥ ΑΝΟΙΚΤΟΥ ΘΕΑΤΡΟΥ
ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ ΣΤΟ ΕΣΠΑ ΜΕ 1 ΕΚΑΤ.»

Χθες μόλις, υπογράψαμε την ένταξη και τυπικά του Ανοικτού Θεάτρου Καλαμάτας στο ΕΣΠΑ με προϋπολογισμό που ανέρχεται στο 1 εκατ. ευρώ.
Ο πολιτισμός είναι από τις βασικές προτεραιότητες του ΕΣΠΑ και έτσι θα συνεχίσουμε».

Π. ΝΙΚΑΣ: ΕΥΧΑΡΙΣΤΙΕΣ ΠΡΟΣ ΧΑΡΙΤΣΗ
ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΓΚΑΙΡΗ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ

Ο Δήμαρχος Καλαμάτας Παναγιώτης Ε. Νίκας εξέφρασε ιδιαίτερες ευχαριστίες προς τον Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης Αλέξανδρο Χαρίτση, διότι «με τις παρεμβάσεις του, έχουμε έγκαιρη χρηματοδότηση του Φεστιβάλ κάθε χρόνο. Το 40% το διαθέτει η Κυβέρνηση από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, ενώ το 60% το καταβάλει ο Δήμος». Επίσης, ευχαρίστησε το Υπουργείο Πολιτισμού, διά της κυρίας Βλαζάκη, για την υποστήριξή του προς το Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας.
Ο Π. Νίκας τόνισε ότι «ο Δήμος Καλαμάτας εγγυάται κάθε χρόνο την πραγματοποίηση του Φεστιβάλ, καταβάλλοντας το μεγαλύτερο μέρος των δαπανών, ενώ υπάρχει γενική κινητοποίηση των Υπηρεσιών του για την υποστήριξη του Φεστιβάλ. Αυτό θα γίνεται και στο μέλλον. Επί των ημερών μου, έχουν γίνει τα μισά Φεστιβάλ από τα 23 και έχω αγωνιστεί ώστε το Φεστιβάλ να πραγματοποιείται κάθε χρόνο χωρίς κανένα πρόβλημα».
Ανέφερε, ακόμη, πως «η Δημοτική Σχολή Χορού πρόκειται σύντομα να μπει μέσα στο Μέγαρο Χορού, που της ανήκει ως χώρος».
Στη συνομιλία του με τους δημοσιογράφους, ο Δήμαρχος είπε ότι θα συνεχισθεί η συνεργασία του Δήμου Καλαμάτας με την Κατερίνα Κασιούμη, και ως Διευθύντρια της Δημοτικής Σχολής Χορού και ως Καλλιτεχνική Διευθύντρια του Διεθνούς Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας.

ΤΟΝ ΟΚΤΩΒΡΙΟ Ο 2ος ΔΙΕΘΝΗΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ
ΚΑΙ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΧΟΡΩΔΙΩΝ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ

Πέραν αυτών, ο Δήμαρχος αναφέρθηκε και στο 2ο Διεθνή Διαγωνισμό και Φεστιβάλ Χορωδιών Καλαμάτας, που θα διεξαχθεί τον προσεχή Οκτώβριο, από τις 11 μέχρι τις 15 του μήνα. Ο Δήμαρχος γνωστοποίησε ότι μέχρι στιγμής έχουν δηλώσει συμμετοχή πάνω από 15 χορωδίες από το εξωτερικό και πολλές ελληνικές και πως ο 2ος Διεθνής Διαγωνισμός και Φεστιβάλ Χορωδιών Καλαμάτας θα είναι πιο λαμπρός από τον 1ο Διαγωνισμό, που διεξήχθη πριν δύο χρόνια. Με τον τρόπο αυτό, προστίθεται στις εκδηλώσεις που γίνονται στην Καλαμάτα άλλη μία μεγάλη διεθνής εκδήλωση.

ΚΑΤΑΞΙΩΜΕΝΟΙ ΧΟΡΟΓΡΑΦΟΙ
ΣΤΟ 23ο ΔΙΕΘΝΕΣ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΧΟΡΟΥ

Το Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας, για μία ακόμη φορά, παρουσιάζει καταξιωμένους Έλληνες και ξένους χορογράφους και ομάδες, με ξεχωριστά έργα σύγχρονου χορού, που αποκαλύπτουν τη ζωντάνια και την αστείρευτη ενέργεια της διεθνούς και της ελληνικής χορευτικής σκηνής, όπως και τους ποικίλους προβληματισμούς της. Για πρώτη φορά στην Ελλάδα παρουσιάζονται οι ομάδες και οι χορογράφοι Moving Into Dance Mophatong από τη Νότια Αφρική με χορογράφο την Τζέσσικα Νιούπεν, και οι ομάδες των Χελένα Φρανσίν και Όρι Φλόμιν από τη Σουηδία, της Ισπανο-ολλανδής Μαρίνας Μασκαρέλ, του Άντι Μπούτρους, Άραβα του Ισραήλ και του Ιταλού Αντρέα Κοστάντσο Μαρτίνι. Επίσης, για πρώτη φορά στην Ελλάδα, παρουσιάζονται όλα τα έργα των ξένων χορογράφων.

ΔΥΟ ΒΑΣΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

Φέτος, το Φεστιβάλ επικεντρώνεται σε δύο βασικά θέματα που αλληλοσυμπληρώνονται και τα οποία αναδεικνύονται σε όλο το πρόγραμμα: στην ανάγκη για αλλαγές και μετατροπές κοινωνικών συνθηκών και νοοτροπιών, άλλοτε μέσω δυναμικών συγκρούσεων και άλλοτε μέσω ειρηνικών αναζητήσεων, καθώς και στην εμβάθυνση του διαλόγου ανάμεσα στη σύγχρονη χορευτική γραφή και την παράδοση.
Σε αυτό το πλαίσιο, ομάδες όπως οι Moving Into Dance Mophatong με την παράσταση Ρωμαίος & Ιουλιέττα / ΕΞΕΓΕΡΣΗ ΚΑΙ ΓΙΟΧΑΝΝΕΣΜΠΟΥΡΓΚ, η ομάδα The Vertigo Dance Company με την παράσταση Yama, η χορογράφος Marina Mascarell με την παράσταση Three Times Rebel, η Ομάδα Σύγχρονου Χορού Creo με την παράσταση απόγειος, η ομάδα Κινητήρας με την παράσταση Ανύποπτος Χρόνος παρουσιάζουν με ενάργεια τους προβληματισμούς τους. Παράλληλα, ομάδες όπως το Εθνικό Χορογραφικό Κέντρο – Μπαλέτο της Λορραίνης, που παρουσιάζει δημιουργίες χορογράφων που σημάδεψαν τον σύγχρονο χορό όπως η Τρίσα Μπράουν, ο Μερς Κάννιγχαμ, η Ματίλντ Μοννιέ, και ακόμα το CCN2-Εθνικό Χορογραφικό Κέντρο της Γκρενόμπλ με τον Ρασίντ Ουραμντάν, η Ομάδα Χορού ΖΗΤΑ με την Ίριδα Καραγιάν, και οι χορογράφοι Άντι Μπούτρους, Αντρέα Κοστάντσο Μαρτίνι, Γιάννης Μανταφούνης και Ίφε Μακατάμνυ με το διαδραστικό έργο One One One, διερευνούν τα όρια του σώματος, της κίνησης, των αισθήσεων.
Από αυτή τη σκοπιά, το 23ο Φεστιβάλ, πολύπλευρο και πολύμορφο, σε μια εποχή κατά την οποία το σώμα γίνεται το κατεξοχήν πεδίο διαπραγμάτευσης εννοιών και ταυτοτήτων, συμμετέχει στον σύγχρονο προβληματισμό και προσφέρει υψηλού επιπέδου αισθητική απόλαυση, ψυχαγωγία, αλλά και γνώση.

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Το 23ο Διεθνές Φεστιβάλ Χορού επενδύει ιδιαίτερα στο εκπαιδευτικό του πρόγραμμα, επιλέγοντας να οργανώσει τόσο ένα πολυήμερο σεμινάριο, όσο και εργαστήρια ή masterclass μικρότερης έως και μονοήμερης διάρκειας, ώστε να δώσει τη δυνατότητα σε όσο το δυνατόν περισσότερους επαγγελματίες ή σπουδαστές του χορού, ακόμα και φιλότεχνους –κατά περίπτωση– να παρακολουθήσουν κάποιο από αυτά.
Οι παράλληλες εκδηλώσεις του –κυρίως, ενδιαφέρουσες κινηματογραφικές προβολές, πάντα σε σχέση με το χορό και παρουσιάσεις της δουλειάς των σεμιναρίων με ελεύθερη είσοδο για όλους, αλλά και ένα ρεσιτάλ πιάνου– εμπλουτίζουν το καθαρά χορευτικό πρόγραμμα και οδηγούν τα βήματα του κοινού από το Προαύλιο του Μεγάρου Χορού έως και το Αμφιθέατρο του Κάστρου και το Αρχαιολογικό Μουσείο Μεσσηνίας που βρίσκεται στην Καλαμάτα.
Εκτός από τους προαναφερθέντες χώρους, φέτος παραστάσεις θα πραγματοποιηθούν στην Παραλία και στην Κεντρική Πλατεία – Βασιλέως Γεωργίου, στο Δημοτικό Πνευματικό Κέντρο Καλαμάτας και, φυσικά, στην Κεντρική Σκηνή του Μεγάρου Χορού, όπως και στο Στούντιό του. Παράλληλα, το Ζουμπούλειο Μέγαρο –όπου βρίσκονται και τα γραφεία του Διεθνούς Κέντρου Χορού Καλαμάτας και του Φεστιβάλ–, μαζί με το Αρχαιολογικό Μουσείο Μεσσηνίας και το Αμφιθέατρο του Κάστρου θα υποδεχθούν μέρος του φετινού εκπαιδευτικού προγράμματος.
Το Συνοπτικό Πρόγραμμα του 23ου Διεθνούς Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας μπορείτε να δείτε εδώ

Γενικές πληροφορίες

Τιμές εισιτηρίων

– Παραστάσεις στο Μέγαρο Χορού Καλαμάτας-Κεντρική Αίθουσα: 15 € & 12 € (φοιτητικό/ μειωμένο)*
– Παραστάσεις στο Μέγαρο Χορού Καλαμάτας-Στούντιο: 12 € (γενική είσοδος)
– Παραστάσεις στο Πνευματικό Κέντρο: 12 € (γενική είσοδος)
– Ειδική τιμή για τους συμμετέχοντες στα Εκπαιδευτικά Προγράμματα του Φεστιβάλ: 10 €
– Η είσοδος σε όλες τις παράλληλες εκδηλώσεις και στην παράσταση Ανύποπτος Χρόνος, της Αντιγόνης Γύρα, με τον ΚΙΝΗΤΗΡΑ, στην Κεντρική Πλατεία, ελεύθερη.

* H έκδοση μειωμένων εισιτηρίων καθώς και η είσοδος με αυτά στο θέατρο γίνεται με την επίδειξη της αντίστοιχης ειδικής κάρτας (Φοιτητική κάρτα / Κάρτα πολιτισμού / Κάρτα ανεργίας / Κάρτα Σωματείου Ελλήνων Χορογράφων / Κάρτα Σωματείου Εργαζομένων στο Χώρο του Χορού / Κάρτα ΑΜΕΑ).

Προπώληση:
Έναρξη προπώλησης εισιτηρίων: Τετάρτη 5 Ιουλίου 2017
• Δημοτικό Πνευματικό Κέντρο Καλαμάτας
10:00-13:00 & 18:30-21:00 καθημερινά
• Πληροφορίες για εισιτήρια & αγορά μέσω πιστωτικών καρτών (Visa & Mastercard) καθημερινά εκτός απογεύματος Σαββάτου και Κυριακής
T: 27210 28193 & 27210 96753 F : 27210 89416
• ·Προπώληση εισιτηρίων ηλεκτρονικά: www.kalamatadancefestival.gr

*******
Το Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας
ευχαριστεί το Υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης για την υποστήριξή του

Συνδιοργανωτές σε παράλληλες εκδηλώσεις:
Εφορεία Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας, Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού
Δημοτικό Ωδείο Καλαμάτας

Υποστηρικτές
INSTITUT FRANÇAIS
Πρεσβεία του Ισραήλ στην Ελλάδα
Πρεσβεία της Ισπανίας στην Ελλάδα

Χορηγός της περιοδείας του έργου ΑΛΑΣΚΑ της Ίριδας Καραγιάν με την ΟΜΑΔΑ ΧΟΡΟΥ ΖΗΤΑ: Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση

ΧΟΡΗΓΟΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ
ΕΡΤ, ΕΡΤ Περιφέρεια
Culturenow.gr, Life.gr, Monopoli.gr,
Dancepress.gr, Dancetheater.gr, Art&Life.gr, The Toc.gr

Ο πλήρης κατάλογος χορηγών και υποστηρικτών θα ανακοινωθεί με την έναρξη του Φεστιβάλ.

Το Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας είναι μέλος της Διεθνούς Ένωσης Φεστιβάλ EFEE – Europe for Festivals, Festivals for Europe

1.JPG2.JPG

2.JPG2a.jpg

2b.jpg3.JPG  

01_Martha__Niki_Tora_Mkandawire_Mårtens_Medium.jpgAfrofusion_NUPEN_Workshop_Ed_Blignaut_01_Medium.jpg

Afrofusion_NUPEN_Workshop_Ed_Blignaut_01_Medium.jpgALASKA_2._Ioanna_Chatziandreou_Medium.jpg

ALEXIA_MOUZA_Medium.jpgAndrea_Martini_Gaga_Dancers_photo_with_Ohad_Naharin_-_Gadi_Dagon_Medium.JPG

Ballet_de_Lorraine_M._Cunningham_SOUNDDANCE-10LaurentPhilippe_Medium.jpgBarbaraKane_IliasGeorgouleas_9arxeio_22o_Kalamatas_Medium.jpg

Creo_APOGEIOSP.Kremasta__1_-_D._Kassaras_Medium.jpgHelena_Franzén__Ori_Flomin_Meeting_You__Jesse_Meredith7_Medium.jpg

- Advertisment -hit-media.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Πρόσκληση Συμβουλίου Κοινότητας Τρίπολης (22/4/2024)

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ Σας καλούμε την 22α Απριλίου 2024, ημέρα Δευτέρα και ώρα 18:00, να προσέλθετε στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημαρχείου Τρίπολης (1ος όροφος), Λαγοπάτη & Αταλάντης), σε τακτική συνεδρίαση του Συμβουλίου της Δημοτικής Κοινότητας Τρίπολης, για τη συζήτηση και λήψη απόφασης στα πιο κάτω θέματα της ημερήσιας διάταξης:Χορήγηση έγκρισης άδειας λειτουργίας μουσικής με παρατεταμένο ωράριο σε

Πρόσκληση συνεδρίασης Δημοτικού Συμβουλίου (22/4/2024)

Π Ρ Ο Σ Κ Λ Η Σ H Σας καλούμε στις 22 Απριλίου 2024 ημέρα Δευτέρα και ώρα 20.30 να προσέλθετε στο κτίριο της ΟΕΒΕΑ επί της οδού Καλαμάτας 113 σε τακτική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, κατ’ εφαρμογή των διατάξεων του αρ.67 του Ν. 3852/2010 όπως τροποποιήθηκε με το άρθρο 6 του Ν. 5056/23

Κόρινθος: Συναγερμός στις Αρχές – Άψυχο σώμα βρέθηκε να επιπλέει στη θάλασσα

Συναγερμός στις Αρχές νωρίς το πρωί της Πέμπτης 18/04,...
00:00:59

10 χρόνια Greek Maritime Golf Event στην Costa Navarino

Αθήνα, 18 Απριλίου 2024 – Το κορυφαίο τουρνουά γκολφ...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Μετάβαση στο περιεχόμενο