Επερώτηση Αντωνίας Μπούζα για την έλλειψη αγροτικών γιατρών στη Μεσσηνιακή Μάνη

Επερώτηση κατέθεσε η περιφερειακή σύμβουλος Αντωνία Μπούζα προς τον Πρόεδρο του Πε.Συ. Πελοποννήσου για την έλλειψη αγροτικών γιατρών στη Μεσσηνιακή Μάνη.

Αναλυτικά η Επερώτηση της κ. Μπούζα:

«Στο Νομό Μεσσηνίας υπάρχουν πολλές αγροτικές περιοχές στις οποίες μπορεί μεν να υφίστανται υποδομές ( κέντρα υγείας, αγροτικά ιατρεία κλπ) αλλά οι σοβαρές ελλείψεις προσωπικού έχουν οδηγήσει σε άτυπη αναστολή λειτουργίας ιδιαίτερα τα αγροτικά ιατρεία, αφού δεν μπορεί να υποστηριχθεί ακόμη και η στοιχειώδης λειτουργία τους.

Αποτέλεσμα αυτής της δυσλειτουργίας, είναι η ολοκληρωτική απομόνωση περιοχών, από την πρωτοβάθμια παροχή υγείας, ακόμη και για τα απλά θέματα όπως είναι η συνταγογράφηση, ενώ η ανασφάλεια από την έλλειψη ακόμη και δυνατότητας παροχής πρώτων βοηθειών σε έκτακτες περιπτώσεις, περιθωριοποιεί τη ζωή στην περιφέρεια.

Στην ευαίσθητη περιοχή της Μάνης, όπου υπάρχουν πολλά χωριά στα οποία έχουν απομείνει ηλικιωμένοι, η παρουσία του αγροτικού γιατρού, έδινε το μίνιμουμ της ασφάλειας στους κατοίκους και ιδίως αυτήν την περίοδο της σφοδρής οικονομικής κρίσης έδινε λύσεις σε αρκετά ζητήματα, που δεν έχριζαν κάποιων εξειδικευμένων ιατρικών εργασιών.

Στον Καλλικράτη, αρχικά προβλεπόταν η πολιτική υγείας στην Περιφέρεια, να ευρίσκεται στη δικαιοδοσία των αιρετών Περιφερειακών Αυτοδιοικήσεων και την ευθύνη διαχείρισης και τη χάραξη υγειονομικής πολιτικής να την έχουν αναλάβει οι εκλεγμένοι εκπρόσωποι των πολιτών , αλλά δυστυχώς αυτό δεν έγινε και την ευθύνη της υγείας στην Ελληνική περιφέρεια , συνεχίζουν να ασκούν οι διορισμένοι εκλεκτοί των εκάστοτε Κυβερνήσεων, με τα προβλήματα αντί να μειώνονται, να αυξάνονται και το επίπεδο υγειονομικής περίθαλψης των Ελλήνων να διολισθαίνει επικίνδυνα .

Δυστυχώς σήμερα που όλα άλλαξαν προς το χειρότερο στην πατρίδα μας λόγω αποτυχημένων πολιτικών στην υγεία, οι πολίτες είναι περισσότερο απροστάτευτοι από τους πειραματισμούς και τις περικοπές στο μείζον αυτό ζήτημα.

Στο χωριό Κάμπος της Μεσσηνιακής Μάνηςσταμάτησε τον τελευταίο καιρό να προσέρχεται δις της εβδομάδος όπως είχε αρχικά σχεδιασθεί και υλοποιείτο, ο αγροτικός γιατρός. Τις ανάγκες του Κάμπου εξυπηρετούσε μέχρι πρότινος, γιατρός από το Κέντρο Υγείας Αγ.Νικολάου, αλλά δυστυχώς οι ελλείψεις που υπάρχουν γενικά σε γιατρούς δεν μπορούν να καλύψουν ούτε το ίδιο το Κέντρο Υγείας , το οποίο μάλιστα συνεπικουρούν γιατροί από το Κέντρο υγείας Μελιγαλά.

Επειδή η κατάσταση ξεφεύγει επικίνδυνα στο ευαίσθητο και καίριο τομέα της πρωτοβάθμιας υγείας στη Μεσσηνία, παρά τις φιλότιμες προσπάθειες ιατρικού , νοσηλευτικού και διοικητικού προσωπικού και καθίσταται πλέον αμιγώς πολιτικό, παρακαλώ όπως ενημερωθεί το Περιφερειακό μας Συμβούλιο για το επίμαχο και φλέγον αυτό θέμα και αναληφθούν πρωτοβουλίες, για να σταματήσει η γενική υγειονομική υποβάθμιση της περιφέρειας , ενόψει και της τουριστικής περιόδου όπου ο πληθυσμός ιδιαίτερα στη δυσπρόσιτη περιοχή της Μάνης αυξάνει και οι ανάγκες μεγαλώνουν.»

πηγη: farenews.gr

- Advertisment -hit-media.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα, 28 Μαρτίου

Του Αποστόλου και Μάρτυρος Ηρωδίωνος επισκόπου Πατρών και του...

Κατώτατος μισθός: Αυξάνεται από 1η Απριλίου

Ζήτημα ημερών είναι πλέον η ανακοίνωση της αύξησης απολαβών που θα...

Διακοπή Ηλεκτροδότησης στην Γορτυνία

Την Παρασκευή 29/03/2024 λόγω εργασιών συντήρησης του Δικτύου του...

Συνελήφθησαν 62 άτομα στην Περιφέρεια Πελοποννήσου σε εκτεταμένη αστυνομική επιχείρηση

Στο πλαίσιο αντιμετώπισης της εγκληματικότητας, καθώς και της διαμόρφωσης...
Μετάβαση στο περιεχόμενο