O πλούτος του Γ. Αναπλιώτη στη Συλλογή Βιβλίων του Δημαρχείου Πύλου

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Τρεις τόμοι του “Τουριστικού οδηγού Μεσσηνίας” του αείμνηστου Γιάννη Αναπλιώτη βρίσκονται στη Συλλογή Βιβλίων του Δήμου Πύλου – Νέστορος. Τυπωμένοι στην Καλαμάτα το 1970, “γεννήθηκαν” από το περιοδικό της Νομαρχίας της Μεσσηνίας, ως μια συλλογική προσφορά των Δήμων και των Κοινοτήτων.

Στην πρώτη σελίδα της αφήγησης, στον πρόλογο, διαβάζουμε ότι “Με την έκδοση του παρόντος εκπληρώνεται διακαής επιθυμία κάθε Μεσσήνιου και κάθε ξένου ή ημεδαπού τουρίστα, ο οποίος θα ήθελε να γνωρίζει παν ό,τι ενδιαφέρον δύναται να παρουσιάσει ο Μεσσηνιακός χώρος”. Τα κείμενα του κορυφαίου ιστορικού – δημοσιογράφου Γιάννη Αναπλιώτη (για τον οποίο ο Δήμος Καλαμάτας έχει ονομάσει και οδό προς τιμήν του), εμπλουτίζονται από στοιχεία, αφηγήσεις, φωτογραφίες και πηγές από τους: Σωτ. Λυριτζή, Νικ. Γιαννακόπουλο, Κ. Μπαλοπούλου (Πύλος), Παν. Λαχανά (Κορώνη), Αντ. Χασαπά (Μεθώνη), Κ. Θεοχάρη, Δη. Χουλιαρέα κ.α. Βοήθησαν ακόμη οι κοινοτικοί γραμματείς: Ι. Καλογερόπουλος (Πλατανόβρυση), Σπ. Αγγελόπουλος (Σπιτάλι), Παν. Ν. Γαραντζιώτης (Χώρα), Ηλίας Γρουσουζάκος (Πεταλίδι).

Στο κείμενο του ο τότε νομάρχης Μεσσηνίας Χρ. Καμπαδέλλης αναφέρει ότι για τον οδηγό αυτό: τα σχέδια των χαρτών φιλοτέχνησε αφιλοκερδώς ο αρχιτέκτων Θεόδωρος Γ. Μαγγανάς, οι φωτογραφίες είναι του Χρήστου Αλειφέρη (ο οποίος επίσης έγραψε ιστορία με το φακό του), του ζωγράφου Γιάννη Μανωλακάκη, του καθηγητή μουσικής Μιχαήλ Παπασταθόπουλου, του Ν. Κοντού, του Α. Βερβέρη, της Γεωργίας Ταρσούλη, του Κ. Δορκοφίκη, του Γιάννη Ταβουλαρέα, του Β. Πλατάνου, του Γ. Τασόπουλου, κ.α.

Σημειώνεται ακόμη πως: “Η Μεσσηνία υπό την ζείδωρον πνοήν της Επαναστάσεως της 21ης Απριλίου 1967 αναμορφούται”!

Το πρώτο κεφάλαιο έχει τίτλο “Η Μεσσηνία χθες” και περιγράφει τους αρχαιολογικούς χώρους. Στο επόμενο “Η Μεσσηνία σήμερα”, αναλύονται τα Κάστρα και οι ναοί. Ακολουθούν τα κεφάλαια “Επαρχία Καλαμών”, “Επαρχία Μεσσήνης”, “Επαρχία Πυλίας” κ.α.

Τέλος, ο οδηγός εμπλουτίζεται με τηλέφωνα, δρομολόγια, οδηγίες για τα χωριά και τις χιλιομετρικές αποστάσεις.

316971403 1197675520826598 9143562112117569002 n

- Advertisment -hit-media.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Στις Βρυξέλλες για το EUTeens4Green ο Περιφερειάρχης Δημήτρης Πτωχός

Με τη συμμετοχή του Περιφερειάρχη Πελοποννήσου, Δημήτρη Πτωχού, πραγματοποιήθηκε...

Ο Δήμος Κορινθίων ετοιμάζεται να υποδεχθεί την Ολυμπιακή Φλόγα των 33ων Ολυμπιακών Αγώνων

Ο Δήμος Κορινθίων ετοιμάζεται να υποδεχθεί την Ολυμπιακή Φλόγα των 33ων Ολυμπιακών Αγώνων, PARIS 2024, την Πέμπτη, 25 Απρίλιου 2024 και ώρα 20:00 στοv Φλοίσβο Κορίνθου.       Πρόκειται για μια σπουδαία στιγμή́ για την ιστορία και τον πολιτισμό́ της περιοχής μας καθώς μετά από 20 χρόνια η Ολυμπιακή Φλόγα επιστρέφει στην Κόρινθο.  Εξίσου σημαντικό είναι
00:03:23

Η Ελευθερία Τσαγκίρη από την Τρίπολη και ο Senzu κυκλοφόρησαν νέο τραγούδι (vid)

Η Ελευθερία Τσαγκίρη από την Τρίπολη και ο Senzu,...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Μετάβαση στο περιεχόμενο