Δεύ­τε­ρη η­μέ­ρα του Φε­στι­βάλ Με­σο­γεια­κής Δι­α­τρο­φής στην Κο­ρώ­νη

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Φεστιβάλ μεσογειακής διατροφής «ενίσχυση της ποιότητας του ελαιολάδου μέσω του ΠΟΠ: ο ρόλος της γευσιγνωσίας, ανάδειξη και διαφύλαξη των τοπικών προϊόντων». Η δεύ­τε­ρη η­μέ­ρα του Φε­στι­βάλ Με­σο­γεια­κής Δι­α­τρο­φής, το ο­ποί­ο πραγ­μα­το­ποι­ή­θη­κε στην Κο­ρώ­νη στο κτή­ριο Κλά­πα, ή­ταν α­φι­ε­ρω­μέ­νη στο ε­λαι­ό­λα­δο το βα­σι­κό συ­στα­τι­κό του πιο υ­γι­ει­νού δι­α­τρο­φι­κού μον­τέ­λου, ό­πως τό­νι­σε και ο Δή­μαρ­χος Πύ­λου-Νέ­στο­ρος, στο χαι­ρε­τι­σμό της Η­με­ρί­δας.

Ει­δι­κό­τε­ρα, η συ­ζή­τη­ση ε­πι­κεν­τρώ­θη­κε στη δι­α­σφά­λι­ση της ποι­ό­τη­τας του ε­ξαι­ρε­τι­κού ε­λαι­ο­λά­δου, το ο­ποί­ο πα­ρά­γε­ται στο Δή­μο Πύ­λου-Νέ­στο­ρος αλ­λά και στη Μεσ­ση­νί­α γε­νι­κό­τε­ρα. Ο Δή­μαρ­χος κ. Κα­φαν­τά­ρης α­να­φέρ­θη­κε στις ε­νέρ­γει­ες α­πό πλευ­ράς Δη­μο­τι­κής Αρ­χής προς αυ­τή την κα­τεύ­θυν­ση, ε­νη­με­ρώ­νον­τας τους πα­ρευ­ρι­σκό­με­νους για το Το­πι­κό Σύμ­φω­νο Ποι­ό­τη­τας του Δή­μου Πύ­λου-Νέ­στο­ρος, την υ­πο­στή­ρι­ξη δη­μι­ουρ­γί­ας πά­νελ δο­κι­μα­στών, με στό­χο την α­νά­δει­ξη της πε­ρι­ο­χής σε προ­ο­ρι­σμό γευ­σι­γνω­σί­ας και έ­δω­σε το στίγ­μα για την α­ναγ­και­ό­τη­τα ε­πέ­κτα­σης του ΠΟΠ ε­λαι­ο­λά­δου σε ό­λο το νο­μό Μεσ­ση­νί­ας, μια πά­για δι­εκ­δί­κη­ση πολ­λών ε­τών που φαί­νε­ται ό­τι ε­πι­τέ­λους υ­λο­ποι­εί­ται. Κλεί­νον­τας, κά­λε­σε ό­λους τους φο­ρείς να συμ­πλεύ­σουν με πνεύ­μα συ­νερ­γα­σί­ας και έ­χον­τας κοι­νό στό­χο την α­νά­δει­ξη των ε­κλε­κτών το­πι­κών προ­ϊ­όν­των της Μεσ­ση­νί­ας, κα­θώς έ­τσι θα δο­θεί η δυ­να­τό­τη­τα οι­κο­νο­μι­κής α­νά­καμ­ψης και τό­νω­σης της το­πι­κής οι­κο­νο­μί­ας.

Ο Υ­πουρ­γός Α­γρο­τι­κής Α­νά­πτυ­ξης και Τρο­φί­μων, Α­θα­νά­σιος Τσαυ­τά­ρης στην ο­μι­λί­α του ε­πε­σή­μα­νε την προ­σπά­θεια του Υ­πουρ­γεί­ου να υ­πο­στη­ρί­ξει τους ευ­ρω­πα­ϊ­κούς ποι­ο­τι­κούς δέ­κτες και να συμ­πλεύ­σει με τους νέ­ους, α­να­φο­ρι­κά με το ΠΟΠ και το ΠΓΕ. Α­να­φε­ρό­με­νος στις ε­ξα­γω­γι­κές δυ­να­τό­τη­τες της χώ­ρας μας ση­μεί­ω­σε ό­τι στον κα­τά­λο­γο με τα δέ­κα πρώ­τα ε­ξα­γώ­γι­μα προ­ϊ­όν­τα, τα έ­ξι εί­ναι α­γρο­τι­κά. Η δι­α­πί­στω­ση αυ­τή α­πο­τυ­πώ­νει ξε­κά­θα­ρα το κα­θή­κον της Πο­λι­τεί­ας στο να υ­πο­στη­ρί­ξει τα α­γρο­τι­κά προ­ϊ­όν­τα και το «χρυ­σό» που έ­χου­με στα χέ­ρια μας, το ε­λαι­ό­λα­δο. Ή­δη έ­χουν γί­νει οι α­πα­ραί­τη­τες δι­α­δι­κα­σί­ες προς την Ευ­ρω­πα­ϊ­κή Έ­νω­ση για την ε­πέ­κτα­ση του ΠΟΠ ε­λιάς και ε­λαι­ο­λά­δου.

 Η Με­σο­γεια­κή Δι­α­τρο­φή εί­ναι έ­να ερ­γα­λεί­ο, ση­μεί­ω­σε ο Υ­πουρ­γός. Το λά­δι θα πρέ­πει να χρη­σι­μεύ­σει ως ο «κα­τα­λύ­της» για τη δι­ά­χυ­ση της Με­σο­γεια­κής Δι­α­τρο­φής και τη δι­ά­δο­ση της πλη­ρο­φο­ρί­ας και της γνώ­σης. Ευ­χή του Υ­πουρ­γού η προ­σπά­θεια να μη μεί­νει στα λό­για, αλ­λά σε συ­νερ­γα­σί­α με τα αρ­μό­δια Ιν­στι­τού­τα, τους φο­ρείς και φυ­σι­κά την υ­πο­στή­ρι­ξη του Υ­πουρ­γεί­ου να ε­νι­σχυ­θούν τα ε­κλε­κτά το­πι­κά προ­ϊ­όν­τα. Ε­πί­σης, τό­νι­σε ό­τι η ποι­ό­τη­τα χρει­ά­ζε­ται υ­πο­στή­ρι­ξη, πι­στο­ποί­η­ση, έ­λεγ­χο και μη­χα­νι­σμούς που θα προ­λαμ­βά­νουν τη νο­θεί­α.

Στη συ­νέ­χεια ο Πρό­ε­δρος του Συλ­λό­γου Υ­πέρ Μεσ­ση­νια­κών Προ­ϊ­όν­των Ο­νο­μα­σί­ας Προ­έ­λευ­σης, Θα­νά­σης Μαυ­ρού­λης πα­ρου­σί­α­σε α­να­λυ­τι­κά την α­ναγ­και­ό­τη­τα των ΠΟΠ και των ΠΓΕ, για­τί με τον τρό­πο αυ­τό δι­α­σφα­λί­ζε­ται η δι­α­τή­ρη­ση και η ποι­κι­λο­μορ­φί­α των προ­ϊ­όν­των της α­γρο­τι­κής πα­ρα­γω­γής και ε­νι­σχύ­ε­ται η καλ­λι­ερ­γη­τι­κή δυ­να­τό­τη­τα κά­θε τό­που. Το προ­ϊ­όν εί­ναι ο φο­ρέ­ας, εκ­προ­σω­πεί την κουλ­τού­ρα κά­θε πε­ρι­ο­χής, ό­πως αυ­τή εκ­φρά­ζε­ται α­πό τον κα­θι­ε­ρω­μέ­νο τρό­πο πα­ρα­γω­γής αλ­λά και α­πό την ε­κτέ­λε­ση της συν­τα­γής. Τα Προ­ϊ­όν­τα Προ­στα­τευ­ό­με­νης Ο­νο­μα­σί­ας Προ­έ­λευ­σης και τα Προ­στα­τευ­ό­με­νης Γε­ω­γρα­φι­κής Έν­δει­ξης υ­πό­κειν­ται σε αυ­στη­ρούς πε­ρι­ο­ρι­σμούς, οι ο­ποί­οι τα δι­α­χω­ρί­ζουν α­πό τα συμ­βα­τι­κά και δι­α­σφα­λί­ζουν εγ­γυ­η­μέ­νη ποι­ό­τη­τα.

Το Μέ­λος της Ο­μά­δας Δο­κι­μα­στών του ορ­γα­νο­λη­πτι­κού Ερ­γα­στη­ρί­ου Ε­ΣΒΙ­ΤΕ, Πα­να­γι­ώ­της Δη­μη­τρα­κό­που­λος με την πο­λύ εν­δι­α­φέ­ρου­σα πα­ρου­σί­α­σή του έ­θι­ξε ό­λα τα κα­κώς κεί­με­να και ό­σα πρέ­πει να α­πο­φεύ­γον­ται α­πό τους πα­ρα­γω­γούς, προ­κει­μέ­νου να προ­στα­τεύ­ουν το πα­ρα­γό­με­νο προ­ϊ­όν τους. Με σα­φή­νεια και πα­ρα­δείγ­μα­τα α­νέ­λυ­σε πως έ­να ε­ξαι­ρε­τι­κά παρ­θέ­νο ε­λαι­ό­λα­δο μπο­ρεί να υ­στε­ρή­σει σε ποι­ό­τη­τα και δι­α­τρο­φι­κή α­ξί­α, αν δεν α­κο­λου­θη­θούν ό­λοι οι κα­νό­νες καλ­λι­έρ­γειας, συγ­κο­μι­δής, με­τα­φο­ράς, ε­πε­ξερ­γα­σί­ας και α­πο­θή­κευ­σης.

Ο Δρ. Βα­σί­λης Δη­μό­που­λος, Ε­πι­στη­μο­νι­κός Σύμ­βου­λος, Ε­πι­κε­φα­λής της Ο­μά­δας του Ερ­γα­στη­ρί­ου γευ­σι­γνω­σί­ας Ε­λαι­ο­λά­δου του ΤΕΙ Κα­λα­μά­τας, το ο­ποί­ο και α­νέ­λυ­σε τα δείγ­μα­τα ε­λαι­ο­λά­δων για το δι­α­γω­νι­σμό «Πα­νέ­λαι­ον», ε­ξή­γη­σε τη δι­α­δι­κα­σί­α και έ­θε­σε τα κρι­τή­ρια στα ο­ποί­α βα­σί­στη­κε η ε­πι­λο­γή των νι­κη­τών.

Α­μέ­σως με­τά α­να­κοι­νώ­θη­καν τα α­πο­τε­λέ­σμα­τα, με τη βο­ή­θεια της Συμ­βο­λαι­ο­γρά­φου, α­νοί­χθη­κε ο σφρα­γι­σμέ­νος φά­κε­λος και α­να­κοι­νώ­θη­καν τα α­πο­τε­λέ­σμα­τα. Το πρώ­το βρα­βεί­ο α­πο­νε­μή­θη­κε α­πό το Δή­μαρ­χο Πύ­λου-Νέ­στο­ρος, Δη­μή­τρη Κα­φαν­τά­ρη στην Ο­μά­δα Πα­ρα­γω­γών «ΝΗ­ΛΕ­ΑΣ» α­πό τη Χώ­ρα. Το δεύ­τε­ρο βρα­βεί­ο α­πέ­νει­με ο Βου­λευ­τής Μεσ­ση­νί­ας, κος Θα­νά­σης Πε­τρά­κος στην ε­ται­ρεί­α πα­ρα­γω­γής ε­λαι­ο­λά­δου «A­G­R­O­V­IM» α­πό την Κα­λα­μά­τα και το τρί­το βρα­βεί­ο α­πο­νε­μή­θη­κε α­πό τον Πρό­ε­δρο του ΣΥ­ΜΕ­ΠΟΠ Θα­νά­ση Μαυ­ρού­λη στην ε­πι­χεί­ρη­ση «ΟΙ­ΚΟΣ B­L­A­U­EL, ΕΛ­ΛΗ­ΝΙ­ΚΑ ΒΙ­Ο­ΛΟ­ΓΙ­ΚΑ ΠΡΟ­Ϊ­ΟΝ­ΤΑ» στη Μά­νη.

Το βρα­βεί­ο, το ο­ποί­ο ε­πι­με­λή­θη­κε ο κος Μαυ­ρού­λης, ή­ταν πι­στό αν­τί­γρα­φο οι­νο­χό­ης γε­ω­με­τρι­κών χρό­νων, το πρω­τό­τυ­πο του ο­ποί­ου βρί­σκε­ται στο Ε­θνι­κό Αρ­χαι­ο­λο­γι­κό Μου­σεί­ο στην Α­θή­να.

Με­τά το τέ­λος της Η­με­ρί­δας, η βρα­διά συ­νε­χί­στη­κε στην πλα­τεί­α του Μώ­λου στην Κο­ρώ­νη ό­που και έ­γι­νε η Α­να­κή­ρυ­ξη της Νε­α­ρής Πρέ­σβε­ως της Με­σο­γεια­κής Δι­α­τρο­φής για το έ­τος 2013. Η Μα­ρί­α-Ε­λέ­νη Σι­ψά, μα­θή­τρια της Α΄ Τά­ξης Γυ­μνα­σί­ου Κο­ρώ­νης α­να­κη­ρύ­χθη­κε Νε­α­ρή Πρέ­σβης και στη συ­νέ­χεια α­νά­γνω­σε την έκ­θε­σή της με τί­τλο: Η Με­σο­γεια­κή Δι­α­τρο­φή Για Ε­μέ­να».

Την ό­μορ­φη βρα­διά έν­τυ­σε με πα­ρα­δο­σια­κούς χο­ρούς και τρα­γού­δια το χο­ρευ­τι­κό συγ­κρό­τη­μα του Συλ­λό­γου «Εν Χο­ρώ» της κυ­ρί­ας Γκλεγ­κλέ. Οι χο­ρεύ­τρι­ες και οι χο­ρευ­τές πα­ρου­σί­α­σαν έ­να ε­ξαι­ρε­τι­κό θέ­α­μα ευ­φραί­νον­τας τις καρ­δι­ές των πα­ρευ­ρι­σκο­μέ­νων.

Για μια α­κό­μα χρο­νιά η Κο­ρώ­νη αγ­κά­λια­σε τις εκ­δη­λώ­σεις για τη Με­σο­γεια­κή Δι­α­τρο­φή, τι­μών­τας τον τί­τλο της Εμ­βλη­μα­τι­κής Κοι­νό­τη­τας, τον ο­ποί­ο και δι­καί­ως κα­τέ­χει.

 http://www.farenews.gr

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Κώστας Τζιούμης: «Με συνεργασίες κάνουμε δουλειά για τα σχολεία του τόπου μας»

Η Δημοτική Επιτροπή του Δήμου Τρίπολης, με την υπ’ αρ. 431/2024 απόφασή της, προχώρησε στην αποδοχή μιας ιδιαίτερα σημαντικής δωρεάς, αυτής των μελετών της εταιρείας DTG Α.Ε. ,που αφορούν τη στατική ενίσχυση κτιρίων που στεγάζουν το 1ο και 3ο Επαγγελματικό Λύκειο και το Δημόσιο ΙΕΚ Τρίπολης. Η εκπόνηση των μελετών ήταν επιβεβλημένη κατόπιν αυτοψιών που

Με δράσεις από τα ΚΔΑΠ συνεχίζεται το 5ο Παιδικό Πολιτιστικό Φεστιβάλ του Δήμου Καλαμάτας

Την Τετάρτη 17 Ιουλίου 2024 στις 19.00 στο Δημοτικό Πάρκο Σιδηροδρόμων (χώρος πατινάζ) θα πραγματοποιηθεί η δεύτερη δράση του 5ου Παιδικού Πολιτιστικού Φεστιβάλ που διοργανώνει ο Δήμος Καλαμάτας και η Κ.Ε. Φάρις στο πλαίσιο των εκδηλώσεων ‘’ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ 2024’’. Αυτή τη φορά, οι μικροί μας φίλοι θα συμμετάσχουν σε παιχνίδια και ενδιαφέρουσες δραστηριότητες με τα

Αντικατάσταση χλοοτάπητα σε 3 ποδοσφαιρικά γήπεδα του Δήμου Κορινθίων

Για τη νέα δημοτική αρχή του δήμου Κορινθίων η αναβάθμιση των δημοτικών υποδομών είναι κεφαλαιώδους σημασίας. Στο πλαίσιο αυτό, κατά τη σημερινή συνεδρίαση της Δημοτικής Επιτροπής, αποφασίστηκε η αναβάθμιση των αγωνιστικών χώρων σε τρία γήπεδα του δήμου μας. Πρόκειται για το Δημοτικό Στάδιο της Κορίνθου, όπου θα τοποθετηθεί νέος, σύγχρονος, φυσικός χλοοτάπητας και για τα

Στο Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα “Δημιουργική Ευρώπη” ο Δήμος Τρίπολης

Εταίρος στο Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα "Δημιουργική Ευρώπη" (Τομέας: Πολιτισμός - Ψηφιακές τέχνες) είναι ο Δήμος Τρίπολης. Διαβάστε παρακάτω όλες τις λεπτομέρειες https://proprogressione.com/en/project/imgame/ Τα σχετικά αρχεία, θα βρείτε εδώ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Μετάβαση στο περιεχόμενο