«Το να εντοπίσουμε έγκαιρα τα σημάδια μιας ψυχικής πάθησης σε πρόσωπο του οικείου περιβάλλοντος μας, μπορεί να αποβεί καθοριστικό για την πορεία της νόσου και τη βελτίωση της. Ένα μεγάλο ποσοστό των ανθρώπων με ψυχικά νοσήματα καθυστερούν για περισσότερο από 1 χρόνο μέχρι να αποφασίσουν να τα μοιραστούν με κάποιον, ενώ υπάρχουν κι αυτοί που δεν το κάνουν ποτέ. Έτσι, παρά την συναισθηματική φόρτιση που έχουν τα άτομα που καλούνται να στηρίξουν κάποιον με ψυχολογική διαταραχή, θα πρέπει συνεχώς να ενημερώνονται με στόχο να μπορέσουν να προσφέρουν ένα όσο το δυνατόν ασφαλέστερο και σταθερό περιβάλλον δίνοντας την ευκαιρία στον παθόντα να λειτουργήσει φυσιολογικά».
Το παραπάνω σημειώνει η Αντωνία Σκόκου (κοινωνική ανθρωπολόγος, MSc Διοίκησης Μονάδων Υγείας), υπεύθυνη του Τμήματος Κοινωνικής Προστασίας και Πρόνοιας του Δήμου Πύλου – Νέστορος, απευθύνοντας έκκληση σε όποιον δημότη χρίζει βοήθειας, να καλέσει στο 27233 60246.
Υπενθυμίζεται ότι ο Δήμος ξεκινά το καινοτόμο πρόγραμμα της Κινητής Μονάδας Ψυχικής Υγείας, μέσω του παραπάνω Τμήματος. Πρόκειται για ένα πρόγραμμα ανάλογο με την Κινητή Μονάδα του Κέντρου Κοινότητας Καλαμάτας, το οποίο έχει ως αντικείμενο την ανάπτυξη εξειδικευμένων υπηρεσιών κοινοτικής φροντίδας και κατ’ οίκον φροντίδας των ψυχικά πασχόντων. Βασικός στόχος των δράσεων είναι η αποφυγή των εισαγωγών και νοσηλειών των ατόμων με σοβαρές ψυχικές διαταραχές, μέσω της έγκαιρης παρέμβασης και της διασφάλισης της συνέχειας στη θεραπεία και η ψυχοκοινωνική αποκατάσταση με βάση τις αρχές της κοινωνικής ψυχιατρικής. Η υπηρεσία θα στελεχώνεται από ψυχίατρο, ψυχολόγο, κοινωνική λειτουργό και επισκέπτρια υγείας και θα καλύπτει τις περιοχές του Δήμου Πύλου – Νέστορος, σε συνεργασία με το Κέντρο Υγείας. Εξυπηρετούμενος πληθυσμός θα είναι οι ενήλικες ψυχιατρικά πάσχοντες κάτοικοι της περιοχής και οι οικογένειές τους. Όποιος πολίτης θέλει περισσότερες πληροφορίες ή νιώθει την ανάγκη να καταγραφεί στη λίστα των δυνητικά ωφελούμενων, μπορεί να επικοινωνήσει με το Τμήμα στο τηλέφωνο 27233 60246.
Η Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας τιμάται κάθε χρόνο στις 10 Οκτωβρίου. Γιορτάστηκε για πρώτη φορά το 1992 με πρωτοβουλία της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας για την Ψυχική Υγεία, ενώ ο θεσμός της καθιερώθηκε το 1994 από την Παγκόσμια Ομοσπονδία Ψυχικής Υγείας και τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (Π.Ο.Υ.) σε περισσότερες από 150 χώρες. Στόχος της είναι η ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης και η εκπαίδευση γύρω από τις ψυχικές ασθένειες σε όλο τον κόσμο, καθώς και η κινητοποίηση των προσπαθειών για τη στήριξη της ψυχικής υγείας. Η ημέρα αυτή δίνει την ευκαιρία σε όλους τους φορείς που ασχολούνται με θέματα ψυχικής υγείας να παρουσιάσουν το έργο τους, καθώς και στην ελπίδα ότι η φροντίδα της ψυχικής υγείας θα γίνει μια πραγματικότητα για τους ανθρώπους σε όλο τον κόσμο που πάσχουν από ψυχικά νοσήματα. Δυο από τις κυριότερες κατηγορίες ψυχικών διαταραχών που πλήττουν εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο είναι οι αγχώδεις και οι καταθλιπτικές διαταραχές. Μάλιστα, στην Ελλάδα, σύμφωνα στοιχεία μελετών, από το 2008 μέχρι το 2015, τα περιστατικά κατάθλιψης αυξήθηκαν από το 2,6% στο 4,7%. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, η ψυχική υγεία δεν προϋποθέτει μόνο την απουσία κάποιας ψυχικής διαταραχής, αλλά ορίζεται ως κατάσταση συναισθηματικής ευεξίας, όπου το άτομο μπορεί να ζει και να εργάζεται µε άνεση μέσα στην κοινότητα και να ικανοποιείται από τα προσωπικά του χαρακτηριστικά επιτεύγματα. Η πολυπλοκότητα της γενικότερης ύπαρξής μας καθιστά σύνθετη και την ψυχική μας υγεία η οποία όπως φαίνεται επηρεάζεται από ένα πλούσιο φάσμα παραγόντων. Όπως σε πολλές άλλες παθήσεις έτσι και στην ψυχική μας υγεία η κληρονομική επιβάρυνση παίζει σημαντικό ρόλο, χωρίς αυτό φυσικά να σημαίνει πως τα γονίδια είναι οι μόνοι καθοριστικοί παράγοντες. Σύμφωνα με μελέτες αυτό που πυροδοτεί επιπλέον την εμφάνιση της νόσου είναι οι συνθήκες του περιβάλλοντος που είναι ικανές είτε να βελτιώσουν είτε να επιδεινώσουν την ψυχική μας κατάσταση. Επιπλέον οι πολιτιστικές διαφορές, οι υποκειμενικές εκτιμήσεις, τα επαγγελματικά ζητήματα, οι διαπροσωπικές προστριβές, ο τρόπος ζωής, ο τρόπος αντίληψης των πραγμάτων, αλλά και γενικότερα οι εμπειρίες που αποκτάμε κατά τη διάρκεια της ζωής μας έχουν τη δύναμη να γείρουν τη ζυγαριά προς τη ‘λάθος’ μεριά.