Τριφυλία και Κυπαρισσιακός κόλπος μπροστά στο νέο αντί-περιβαλλοντικό νομοσχέδιο Χατζηδάκη

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

SOS Κυπαρισσιακός: “Στις 09/04/2019 υπεγράφη η σύμβαση μεταξύ της Ελληνικής Δημοκρατίας και της εταιρείας ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ Α.Ε (ΕΛΠΕ), για παραχώρηση του δικαιώματος έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων στη θαλάσσια περιοχή 10 (Κυπαρισσιακός Κόλπος)”.

Η σύμβαση προβλέπει διερευνητικές εργασίες 3 σταδίων και συνολικής διάρκειας  8 χρόνων τουλάχιστον, ώστε να εκτιμηθεί η όποια αξία του κοιτάσματος και να προχωρήσουν οι διαδικασίες εξόρυξης και περεταίρω εκμετάλλευσης των Υ/Α από την ΕΛ.ΠΕ. Ο χρόνος περάτωσης όλων των εργασιών (έρευνας και εξόρυξης) δύναται να ξεπεράσει τα 40 χρόνια, βάσει της ΣΜΠΕ (στρατηγική μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων).

Το Μάρτιο του 2019 συγκροτήθηκε η πρωτοβουλία Τριφυλίας ενάντια στις εξορύξεις Υ/Α “SOS Κυπαρισσιακός” από ανθρώπους που μας ενώνουν οι ανησυχίες που τρέφουμε σχετικά με το υπόβαθρο και τις ενδεχόμενες συνέπειες των συμβάσεων των ανάδοχων πετρελαϊκών εταιριών σε όλη τη δυτική Ελλάδα και φυσικά τον Κυπαρισσιακό. Με διαρκή ενημέρωση και έρευνα, οι ανησυχίες μας μετουσιώθηκαν σε μια σαφή στάση αντίθεσης στα σχέδια αυτά, κάτι που αποφασίσαμε να επικοινωνήσουμε στον κόσμο της Τριφυλίας και να κινητοποιηθούμε ως αλληλέγγυοι και συνοδοιπόροι με όλες τις υπόλοιπες πρωτοβουλίες ανά την Ελλάδα.

Στις 2/10/19, καταθέσαμε αίτημα από κοινού με τον Σύλλογο Νέων Κυπαρισσίας (ΣΥ.ΝΕ.Κ.) για σύγκληση έκτακτου Δημοτικού Συμβουλίου στον Δ. Τριφυλίας που συνοδεύονταν από αιτιολογημένο έγγραφο με παραπομπές σε μελέτες, εκθέσεις, αποφάσεις όπως επίσης και από κείμενο ψηφίσματος κατά των εξορύξεων υδρογονανθράκων στον Κυπαρισσιακό κόλπο, με 240 υπογραφές συμπολιτών μας. Το αίτημα και το ψήφισμα μοιράστηκε σε όλους τους δημοτικούς συμβούλους – επικεφαλής παρατάξεων. Το αίτημά μας αγνοείται χαρακτηριστικά εδώ και μήνες, είτε λόγω πλήρους άγνοιας των δημοτικών και κοινοτικών συμβούλων της περιοχής για το εν λόγω θέμα, είτε λόγω μεθοδευμένης αποφυγής κάθε δημόσιου διαλόγου για αυτό.

Οι εξελίξεις όμως τρέχουν και το νέο αντι-περιβαλλοντικό νομοσχέδιο του ΥΠΕΝ Κώστα Χατζηδάκη και της κυβέρνησης Μητσοτάκη που υπερψηφίστηκε στη Βουλή στις 5 Μαΐου 2020, εν μέσω καραντίνας και με διαδικασίες fast-track, έρχεται και μεταξύ άλλων δημιουργεί την ανάγκη εντατικοποίησης και διεύρυνσης του αγώνα μας, όσο και αν μας φέρνει στη δυσάρεστη θέση να επαναδιεκδικήσουμε κεκτημένα πολλών χρόνων. Φυσικά δυσχεραίνει κάθε μας προσπάθεια και αγώνα απέναντι στις συμβάσεις για έρευνες και διαδικασίες εξόρυξης, αλλά προ πάντων, ανοίγει πολλά νέα μέτωπα, δημιουργώντας ένα σκανδαλωδώς άνετο αδειοδοτικό καθεστώς, με την ιδιωτικοποίηση των διαδικασιών περιβαλλοντικής αδειοδότησης. Έρχεται λοιπόν και εκθέτει ανεπανόρθωτα θάλασσες, ακτές και βουνά του τόπου μας, περιοχές προστατευόμενες και μη. Πιο συγκεκριμένα, και φυσικά μεταξύ άλλων, έχουμε…

  • Κατάργηση της προστασίας των περιοχών NATURA 2000, δίνοντας έτσι τη δυνατότητα βαριών επενδυτικών δραστηριοτήτων (π.χ. εξορύξεις και βιομηχανικές ΑΠΕ), τουριστικής/εμπορευματικής «αξιοποίησής» τους και δημιουργίας «κοινωφελών» υποδομών (δρόμων, κτιρίων, κλπ). Στην περιοχή μας περιλαμβάνονται περιοχές του δικτύου NATURA 2000, με ζώνες ειδικής προστασίας, θεσμοθετημένοι ως ευαίσθητοι θαλάσσιοι και χερσαίοι χώροι, των οποίων το καθεστώς προστασίας περιορίζεται, το λιγότερο. Πλέον, καταργείται η απαιτούμενη άδεια, έγκριση ή συναίνεση για τη διενέργεια σεισμικών ή άλλων γεωφυσικών και γεωλογικών ερευνών που προβλέπονται στις συμβάσεις έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων για εκτάσεις που ανήκουν στο Δημόσιο, στους ΟΤΑ και στα νομικά πρόσωπα αυτών, με το πρόσχημα ότι η αδειοδότησή τους είναι εξαιρετικά χρονοβόρα και ότι πρόκειται για ελάχιστα παρεμβατικές εργασίες!
  • Νομιμοποίηση αυθαιρέτων («οικιστικών πυκνώσεων») εντός δασικών εκτάσεων και κατά περίπτωση εντός υγροτόπων και ρεμάτων για χρονικό διάστημα 30 ετών, διαιωνίζοντας την αυθαίρετη δόμηση. Επαναφέρεται λοιπόν κάτι που έχει απορριφθεί από την Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) και επιπλέον, με την διατήρηση αυθαίρετων και καταπατήσεων στα ρέματα, αυξάνεται ο πλημμυρικός κίνδυνος και καθίστανται “απαραίτητα” τα έργα διευθέτησης των υδατορεμάτων.
  • Εισαγωγή ιδιωτών αξιολογητών ΜΠΕ, με την υποχρέωση των υπηρεσιών να διευκολύνουν τον ιδιώτη, εκχωρώντας τον έλεγχο των μελετών σε ιδιωτικές εταιρείες και δίνοντας διακοσμητικό ρόλο στις αρμόδιες υπηρεσίες. Αυτές, θα ορίζονται με κλήρωση ή και με επιλογή του φορέα του έργου. Μειώνονται επίσης ασφυκτικά οι προθεσμίες των γνωμοδοτήσεων των αρμόδιων υπηρεσιών, χωρίς να τους δίνονται τα απαραίτητα εργαλεία για να τις καταρτίζουν.
  • Διευκολύνσεις στην αδειοδότηση έργων βιομηχανικών ΑΠΕ χωρίς να απαιτείται έκδοση απόφασης της ολομέλειας της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας. Προωθείται η αλόγιστη επέκταση των βιομηχανικών ΑΠΕ, κυρίως των αιολικών, που έχουν ήδη προκαλέσει υποβάθμιση του περιβάλλοντος και οικονομική επιβάρυνση των καταναλωτών για την εξασφάλιση υπερκερδών των επενδυτών. Η κατάργηση της άδειας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ και οι υπόλοιπες “διευκολύνσεις” υπέρ των βιομηχανιών ΑΠΕ, όπως και ο καθορισμός χρήσεων γης στις περιοχές Natura, δημιουργούν τετελεσμένα πριν από την αναθεώρηση του Ειδικού Χωροταξικού Πλαισίου για τις ΑΠΕ και προκαταλαμβάνουν τις υπό εκπόνηση Ειδικές Περιβαλλοντικές Μελέτες για τις προστατευόμενες περιοχές.
  • Έκθεση σε κίνδυνο για τις προστατευόμενες περιοχές, καταργώντας την αυτοτέλεια των Φορέων Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών (ΦΔΠΠ). Υποβαθμίζονται οι ΦΔΠΠ που ήταν ανεξάρτητοι επιστημονικοί/περιβαλλοντικοί φορείς, επόπτευαν τις προστατευόμενες περιοχές και γνωμοδοτούσαν για τα σχέδια διαχείρισης των ΠΠ και τυχόν δραστηριότητες μέσα σε αυτές. Στην περίπτωσή μας προσβάλλεται το Προεδρικό Διάταγμα που κατετέθη και εγκρίθηκε το Σεπτέμβρη του 2018, το οποίο προσδίδει την αποκλειστική ευθύνη διαχείρισης των ΠΠ στο ΦΔ Υγροτόπων Κοτυχίου – Στροφυλιάς & Κυπαρισσιακού Κόλπου. Οι ΦΔ, στον πυρήνα της διαμόρφωσής τους, είναι φορείς «τοπικότητας», αποκέντρωσης και διαβούλευσης. Αυτό πλέον καταργείται και στη θέση τους μπαίνει (ακόμη) μία υπηρεσία με έδρα την Αθήνα.
  • Καταργείται η απαιτούμενη άδεια ή συναίνεση για τη διενέργεια σεισμικών ή άλλων γεωφυσικών και γεωλογικών ερευνών για εκτάσεις που ανήκουν στο Δημόσιο και τους ΟΤΑ, καταργώντας έτσι την ελάχιστη διαβούλευση με τις τοπικές κοινωνίες για τις εξορύξεις υδρογονανθράκων. Σημειωτέον ότι στο παρελθόν υπήρξαν Δήμοι που αρνήθηκαν την πραγματοποίηση των παραπάνω ερευνών (που περιλαμβάνουν εκρήξεις, αποψιλώσεις κλπ) και τη διέλευση των εταιρειών από τις δημοτικές εκτάσεις. Γνωρίζουμε καλά ότι η διαδικασία έγκρισης από τα Δημοτικά Συμβούλια αποτελούσε και κάποιο τρόπο ελάχιστης διαβούλευσης με τις τοπικές κοινωνίες.

Ως εκ τούτου, ζητάμε καταρχάς από τα Συμβούλια των Κοινοτήτων του Δήμου Τριφυλίας να συνεδριάσουν και να γνωμοδοτήσουν σχετικά, καθώς βέβαια και έκτακτη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου για το θέμα. Θα συνεχίσουμε την ενημέρωση στις τοπικές κοινότητες γι αυτό τον σκοπό.

Δημιουργούμε έναν ανοιχτό -στον καθένα- πόλο αντίστασης, με την ελεύθερη και ισότιμη συμμετοχή κάθε πολίτη που θέλει να συμμετέχει ενεργά και να αγωνιστεί πλάι μας. Λειτουργούμε αμεσοδημοκρατικά, ισχυροποιούμε τον πυρήνα της ομάδας και παίρνουμε αποφάσεις για περαιτέρω δράσεις και παρεμβάσεις της πρωτοβουλίας, είτε σε τοπικό επίπεδο, είτε σε πανελλαδικό, όντας αλληλέγγυοι σε όλες τις κατά τόπους πρωτοβουλίες και κινήματα στην Ελλάδα.

Ελάτε να οργανωθούμε, σας θέλουμε μαζί μας!

Χρήσιμες αναφορές που μπορείτε να αναζητήσετε στο διαδίκτυο:

  1. Επιμελητήριο περιβάλλοντος και βιωσιμότητας: «Ο νέος περιβαλλοντικός νόμος: Η εσχάτη πλάνη χείρων της πρώτης» (11/5/20)
  2. Διαμαρτυρία του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων σχετικά με το νομοσχέδιο για τον εκσυγχρονισμό της περιβαλλοντικής νομοθεσίας (6/5/20)
  3. Ελληνικό Κέντρο Υγροτόπων – Βιοτόπων: «Σχόλια επί του σχεδίου νόμου ‘‘Εκσυγχρονισμός περιβαλλοντικής νομοθεσίας’’ που αναρτήθηκε για διαβούλευση στις 4 Μαρτίου 2020» (2/4/20)
  4. Πανεπιστήμιο Κρήτης – Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης: «Απόσυρση του Νομοσχεδίου του ΥΠΕΝ με τίτλο ‘’Εκσυγχρονισμός περιβαλλοντικής νομοθεσίας, ενσωμάτωση στην ελληνική νομοθεσία των Οδηγιών 2018/844 και 2019/692 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου και λοιπές διατάξεις’’» (4/5/20)
  5. Κοινή τοποθέτηση της Ελληνικής ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΗΣ Εταιρείας, της Ελληνικής Εταιρίας Προστασίας της Φύσης και της «Καλλιστώ»: «Γιατί τόσο βιαστική η κατάθεση στη Βουλή του νομοσχεδίου για το περιβάλλον;» (24/4/20)
  6. Ανακοίνωση της Συγκλήτου του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών (Συνεδρία: 568/31.03.2020)
  7. Ελληνικό Κέντρο Θαλάσσιων Ερευνών: «Αρνητικά στοιχεία στο περιβαλλοντικό νομοσχέδιο» (5/5/20)
  8. Δελτίο τύπου Δικτύου Φορέων Διαχείρισης Προστατεύομενων περιοχών για την κατάθεση στη Βουλή προς ψήφιση του νομοσχεδίου του ΥΠΕΝ «Εκσυγχρονισμός Περιβαλλοντικής Νομοθεσίας» (23/5/20)
  9. Πανελλήνιος Σύλλογος Διπλωματούχων Μηχανικών Περιβάλλοντος: «Οι μηχανικοί περιβάλλοντος για το «περιβαλλοντικό νομοσχέδιο» (4/5/20)
  10. Πανελλήνια Ένωση Δασολόγων Δημοσίων Υπαλλήλων (ΠΕΔΔΥ): Γραπτό υπόμνημα στη συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής, για το σχέδιο νόμου του ΥΠΕΝ«Εκσυγχρονισμός περιβαλλοντικής νομοθεσίας, …και λοιπές διατάξεις» (29/4/20)
- Advertisment -hit-media.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Λουτράκι: Λεωφορείο με μαθητές της Β Λυκείου έβγαζε καπνούς εν κινήσει

Τρόμαξαν προς στιγμήν μαθητές και καθηγητές της Β Λυκείου...

Επικαιροποίηση έκτακτου δελτίου της ΕΜΥ: Καταιγίδες και άνεμοι

Θυελλώδεις άνεμοι, χαλαζοπτώσεις και ισχυρές καταιγίδες σάρωσαν τη χώρα...

1ο Πανελλήνιο Συνέδριο Επιχειρήσεων Βιομηχανικών Περιοχών

Θεσμικό πλαίσιο, χωροταξικό και αλλαγές στο νόμο 4982/22 στο...

Στις Βρυξέλλες για το EUTeens4Green ο Περιφερειάρχης Δημήτρης Πτωχός | «Νέες φωνές με καινοτόμες ιδέες, γεμάτες ελπίδα για το μέλλον»

Με τη συμμετοχή του Περιφερειάρχη Πελοποννήσου, Δημήτρη Πτωχού, πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση ολοκλήρωσης της πρωτοβουλίας EUTeens4Green, που διοργανώθηκε, στις Βρυξέλλες, το διήμερο 18-19 Απριλίου, στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Νεολαίας. Δεκάδες νέοι που επιθυμούν να δραστηριοποιηθούν στον επιχειρηματικό τομέα, συμμετείχαν στη συγκεκριμένη πρωτοβουλία και συνοδευόμενοι από συντονιστές και υποστηρικτές, βρέθηκαν για δύο ημέρες στις Βρυξέλλες, όπου

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Μετάβαση στο περιεχόμενο