Περιφερειάρχης Πελοποννήσου «Καταλύτες για την ανάπτυξη του Κυπαρισσιακού κόλπου Περιφέρεια και Δήμος»

Την αυτονόητη υποχρέωση του Υπουργείου Περιβάλλοντος να σεβαστεί τη θεσμική ευθύνη της Περιφέρειας Πελοποννήσου για το στρατηγικό αναπτυξιακό σχεδιασμό και του Δήμου Τριφυλίας και να μην αποφασίσει ερήμην τους για τον Κυπαρισσιακό κόλπο πρόταξε ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου κ. Πέτρος Τατούλης στο Περιφερειακό Συμβούλιο τη Δευτέρα 22 Δεκεμβρίου 2015, κατά τη συζήτηση του θέματος της αειφορικής και βιώσιμης ανάπτυξης – προστασίας του φυσικού κεφαλαίου στον Κυπαρισσιακό κόλπο στην Π.Ε. Μεσσηνία στο πλαίσιο των νέων εξελίξεων.

Σύμφωνα με τον Περιφερειάρχη Πελοποννήσου τρία είναι τα βασικά ζητήματα σε σχέση με τον Κυπαρισσιακό κόλπο. Πρώτον, ότι η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας παρεμβαίνει στην παγιωμένη νομική διαδικασία και υποδεικνύει στα συναρμόδια Υπουργεία που υποβάλλουν το Προεδρικό Διάταγμα τις απαραίτητες διορθώσεις ώστε αυτό να είναι σύννομο με το Σύνταγμα και με τη σχετική Κοινοτική Οδηγία. Δεύτερον, γιατί δεν γίνεται αντιληπτή η αγωνία της Δημοτικής αρχής, η οποία ευθαρσώς εκφράζει τις απόψεις της για τις απαραίτητες διορθώσεις και ζητά το αυτονόητο, να είναι συνομιλητής με το ΥΠΑΠΕΝ, ώστε να ενσωματωθούν οι προτάσεις και σκέψεις της; Τρίτον, πως θεωρούν στο ΥΠΑΠΕΝ πως συσχετίζεται το γεγονός ότι αν προχωρήσει η διαδικασία του Προεδρικού Διατάγματος θα σταματήσει η διαδικασία προσφυγής στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο; Δε γνωρίζει ο κ. αναπληρωτής Υπουργός ότι χωρίς τη σύσταση φορέα διαχείρισης δεν μπορεί ποτέ να υπάρξει διαδικασία ανάκλησης της προσφυγής;

Ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου τόνισε ιδιαίτερα το γεγονός ότι κανείς δεν έχει ασχοληθεί με τη σύσταση φορέα διαχείρισης, «όπου μέσα από αυτό θα προκύψει η συνύπαρξη του ανθρώπινου παράγοντα με την προστατευόμενη φύση της περιοχής» και διευκρίνισε ότι το Π.Δ. το εισηγήθηκε η Επιτροπή για τη Φύση, «πράγμα το οποίο σημαίνει ότι ενσωματώνεται η εθνική και κοινοτική νομοθεσία. Υπάρχει, ωστόσο, ανάγκη επίτευξης ισορροπίας των θεμελιωδών από το Σύνταγμα δικαιωμάτων, αφενός, της προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος, αφετέρου, της ατομικής ιδιοκτησίας».

Ο κ. Τατούλης εξέφρασε ακόμη τον προβληματισμό του μέσα από ποια διαδικασία προκύπτει ο χαρακτηρισμός Εθνικό ή Περιφερειακό Πάρκο που προτείνει ο κ. αναπληρωτής Υπουργός, «τη στιγμή μάλιστα που σε περίπτωση που χαρακτηριστεί εθνικό πάρκο απαγορεύεται απολύτως η δόμηση; Ακολουθούνται οι κανόνες και οι νόμοι που ισχύουν στη χώρα ή λαμβάνονται αποφάσεις σύμφωνα με την ιδεολογία ή την ιδεοληψία ορισμένων; Γιατί δεν τηρήθηκε για παράδειγμα ο ΠΕΣΔΑ μέχρι σήμερα και γιατί δεν αντιδρά κανείς για αυτό; Γιατί τα πρόστιμα που επιβάλλει η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι σωστά, ενώ αυτά που επιβάλλει η Περιφέρεια για την προστασία του περιβάλλοντος από τις ενέργειες Δημάρχων που το μολύνουν είναι παράνομα;».

«Από το 2011 και έκτοτε συνεχώς τοποθετηθήκαμε ως περιφερειακή αρχή ότι η εξαιρετική προστασία της περιοχής οφείλεται στους κατοίκους των γύρω χωριών και όχι από τις περιβαλλοντικές οργανώσεις» συνέχισε ο Περιφερειάρχης και σημείωσε ότι «δεν τασσόμαστε υπέρ του Εθνικού ή υπέρ του Περιφερειακού χαρακτηρισμού, λέμε ωστόσο ότι δεν μπορεί να συσταθεί φορέας διαχείρισης χωρίς τη συμμετοχή της Περιφέρειας Πελοποννήσου και της Δημοτικής Αρχής και την ανάλογη θεσμική θέση τους σε αυτόν. Σε καμία περίπτωση δεν θα επιτρέψουμε να ανατεθεί η ευθύνη του φορέα διαχείρισης σε ΜΚΟ».

Το Περιφερειακό Συμβούλιο, μετά την πρόταση του Περιφερειάρχη Πελοποννήσου και τη σχετική εισήγηση της Θεματικής Αντιπεριφερειάρχη κας Νικολάκου, αποφάσισε ότι:
«Πάγια θέση της Περιφέρειας Πελοποννήσου είναι ότι σε θέματα χωροταξίας και προστασίας του περιβάλλοντος με ιδιαίτερο αναπτυξιακό ενδιαφέρον πρέπει να έχει αυτή την ευθύνη, αφού στην ευθύνη της βρίσκεται ο στρατηγικός αναπτυξιακός σχεδιασμός
Στη σύσταση του Φορέα Διαχείρισης είναι απαραίτητη η συμμετοχή και ο πρώτος ρόλος της Περιφέρειας Πελοποννήσου και της Δημοτικής αρχής.
Συντασσόμαστε με την άποψη της Δημοτικής αρχής σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να γίνει αποδεκτός ο χαρακτηρισμός του Εθνικού Πάρκου, γιατί δεν δημιουργεί συνθήκες ανάπτυξης της περιοχής».

Ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου σχολίασε τέλος την παραίτηση του επικεφαλής της παράταξης «Πελοποννησιακή Ένωση» κ. Γιάννη Μανώλη, τονίζοντας ότι «είναι ο 4ος επικεφαλής παράταξης του Περιφερειακού Συμβουλίου Πελοποννήσου που αποχωρεί, μετά τον κ Βουδούρη, τον κ. Δέδε και τον κ. Κάτσαρη. Ας μάθουν λοιπόν οι Πελοποννήσιοι πολίτες ποιοι είναι όλοι αυτοί που διεκδικούσαν τη θέση του Περιφερειάρχη Πελοποννήσου και «κόπτονταν» για το καλό της Περιφέρειας Πελοποννήσου και «πριν αλέκτωρ λαλήσει τρις» αποχώρησαν».

- Advertisment -hit-media.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Αλλαγή προγραμματισμένης κίνησης Κέντρου Κοινότητας Νότιας Κυνουρίας

Σας ενημερώνουμε ότι λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων του προσωπικού της...

Κέντρο Κοινότητας | Αλλαγή προγραμματισμένης κίνησης

Ενημέρωση Η προγραμματισμένη κίνηση (29/3/2024) στον Δήμο Τρίπολης, μεταφέρεται λόγω άδειας του οδηγού τηςκινητής μονάδας, από τις 29/3/2024, για την Δευτέρα 1/4/2024.

ΕΛΑΣ: Προσοχή στις τηλεφωνικές απάτες

Ενημέρωση πολιτών για την αποφυγή εξαπάτησης από επιτήδειους που...

Διακοπή Ηλεκτροδότησης στην Πιάνα Αρκαδίας

Το Σάββατο 30/03/2024 λόγω εργασιών ενίσχυσης του δικτύου του...
Μετάβαση στο περιεχόμενο