Δήλωση Θανάση Πετρακου για τη ΜΠΕ του μάστερ πλαν για το λιμάνι της Καλαμάτας

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Δήλωση του επικεφαλής της «Αγωνιστικής Συνεργασίας Πελοποννήσου» Θανάση Πετρακου για τη ΜΠΕ του μάστερ πλαν για το λιμάνι της Καλαμάτας.

Το θέμα του μάστερ πλαν για το λιμάνι της Καλαμάτας κλείνει πλέον δεκαετία εμμονής σε καταστροφικές λύσεις. Το 2012 με την ιδιότητα του βουλευτή σε συνάντηση με τον Γενικό Γραμματέα Λιμένων και Λιμενικής Πολιτικής κ. Κώστα Μουτζούρη είχα επισημάνει  «ότι δεν πρέπει να γίνει καμία παρέμβαση που να αλλοιώνει την ακτή από το ¨Πανελλήνιο» έως τον υπήνεμο μώλο γιατί κάτι τέτοιο θα αλλοίωνε την φυσιογνωμία της παραλίας της Καλαμάτας».  Ο κ. Μουτζούρης  απαντώντας είχε τονίσει «ότι είναι αποκλειστική υπόθεση της τοπικής κοινωνίας να συζητήσει αν μελλοντικά στον χώρο αυτό θέλει να δημιουργήσει ¨ελαφρές»  ναυταθλητικές εγκαταστάσεις καθώς και εγκαταστάσεις για μικρά τουριστικά σκάφη».

Στη θέση που διατύπωσα τότε παραμένουμε σταθερά ως «Αγωνιστική Συνεργασί ακαι χαιρετίζουμε τη μεγάλη συμμετοχή των συμπολιτών μας είτε ως θεσμικοί παράγοντες, είτε ως απλοί πολίτες στο δημόσιο διάλογο που άνοιξε για το μάστερ πλαν    και θεωρούμε απολύτως δικαιολογημένο το κύμα αντιδράσεων από συλλογικότητες. Είναι η καλύτερη απάντηση στην πολυετή μεθόδευση τόσο της προηγούμενης όσο και της τωρινής δημοτικής αρχής, με παρεμβάσεις που έρχονται σε αντίθεση με τα συμφέροντα των πολιτών και τη προστασία του περιβάλλοντος .

Οκ. Νίκας και ως Δήμαρχος πριν και ως Περιφερειάρχης σήμερα αντί να προχωρήσει σε ουσιαστική διαβούλευση για το ζήτημα και να λάβει υπόψη της τη γνώμη της τοπικής κοινωνίας, έπραξε όμως το ακριβώς αντίθετο.  Χωρίς συμμετοχή της κοινωνίας και με άγνωστους «συμβουλάτορες» συνέβαλλε στην κατάρτιση ενός μάστερ πλαν για το λιμάνι της Καλαμάτας το οποίο ανοίγει το δρόμο για τη «μαρινοποίηση» του προλιμένα.

Η “Αγωνιστική Συνεργασία Πελοποννήσου ” τονίζει ότι σε όσους σέβονται τον τόπο τους προέχει η ανάδειξη των ιστορικών στοιχείων τόσο του ανθρωπογενούς όσο και του φυσικού περιβάλλοντος. Ο χώρος του Προλιμένα είναι άρρηκτα συνυφασμένος με τη ζωή της πόλης για ολόκληρες δεκαετίες. Είναι μέρος του τοπίου, μέρος της καθημερινότητας  μας μέρος της ιστορίας μας και εν τέλει μέρος της ζωής μας.

     Κάθε σκέψη για επέμβαση στον προλιμένα προκαλεί οργή και αγανάκτηση για τη μεταχείριση του δημόσιου χώρου ως “μαγαζί” που το διαχειρίζονται σαν να είναι δικό τους και των φίλων τους εκείνοι που διαφεντεύουν τις τύχες της πόλης. Τονίζουμε την πλήρη αντίθεσή µας στην ανέγερση αταίριαστων, τεράστιων κτηρίων κυριολεκτικά πάνω στην θάλασσα και τον αιγιαλό   και στην τσιµεντοποίηση χώρου του προλιµένα ανατολικά του Πανελληνίου, κατά παράβαση Συνταγµατικών ∆ιατάξεων περί προστασίας του αιγιαλού και παραλίας, αλλά και του Γενικού Πολεοδοµικού Σχεδίου της πόλης, που προβλέπει χώρο πρασίνου και αναψυχής.

Ναι, ο προλιμένας είναι στοιχείο ταυτότητας της πόλης. Είναι μοναδικό το φαινόμενο σε όλη την Ελλάδα και σε πολλούς απίστευτο ότι ακριβώς δίπλα στο λιμάνι οι άνθρωποι μπορούν να απολαμβάνουν ήλιο και θάλασσα. Ιδιαίτερα μάλιστα στις “κρύες” εποχές καθώς αυτή η ζώνη είναι προστατευμένη από τα ρεύματα και πολύ πιο ζεστή από άλλες. Ανήκει σε αυτή τη κατηγορία των τόπων που ούτε πωλούνται, ούτε παραχωρούνται.

Έχουν διατυπωθεί σωστές  εναλλακτικές προτάσεις.  Λύσεις υπάρχουν. Τα “εγκλήματα” πρέπει να αποτραπούν. Ο λόγος έχει ήδη περάσει στους πολίτες, σε αυτούς ανήκει ο δημόσιος χώρος και η δική τους φωνή θα πρέπει να καθορίσει τη φυσιογνωμία και τις χρήσεις στην ιστορική αυτή περιοχή για την πόλη.

Το Γραφείου Τύπου

- Advertisment -hit-media.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Workshop για τις δράσεις του Προγράμματος «Δίκαιη Αναπτυξιακή Μετάβαση» 2021-2027 στην Τρίπολη

Η Διαχειριστική Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων Δυτικής Ελλάδος – Πελοποννήσου –...

Έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού: Καταιγίδες και χαλαζοπτώσεις

Έκτακτο δελτίο επιδείνωσης του καιρού για την κακοκαιρία που...

Διεθνής Ημέρα Μνημείων και Τοποθεσιών η 18η Απριλίου – Ελεύθερη είσοδος

Κάθε χρόνο στις 18 Απριλίου γιορτάζουμε τη Διεθνή Ημέρα...

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις σε μεγάλο τμήμα του Ναυπλίου λόγω έργων

Λόγω ασφαλτοστρώσεων θα υπάρξει σήμερα 18/4/2024 ως τις 5...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Μετάβαση στο περιεχόμενο