Συνέντευξη τύπου του Δημάρχου Καλαμάτας μέσω τηλεδιάσκεψης

Οι τρέχουσες εξελίξεις, τα ζητήματα που ο Δήμος αντιμετωπίζει αναφορικά με τον κορωνοϊό, τα μέτρα που έχουν ληφθεί και ο σχεδιασμός για το επόμενο διάστημα, βρέθηκαν μεταξύ άλλων στο επίκεντρο συνέντευξης Τύπου, που παραχώρησε σήμερα, Παρασκευή 27 Μαρτίου 2020, μέσω τηλεδιάσκεψης, ο Δήμαρχος Θανάσης Βασιλόπουλος.

Ο Δήμαρχος εστίασε στο σημαντικό και κρίσιμο ρόλο της αυτοδιοίκησης την περίοδο αυτή, τονίζοντας ότι υπάρχει γρήγορη προσαρμογή στα νέα δεδομένα. «Είμαι σίγουρος ότι αν διατηρήσουμε την ψυχραιμία μας και το ηθικό μας υψηλό θα καταφέρουμε να ξεπεράσουμε αυτή την πρωτοφανή κρίση, με την προϋπόθεση βέβαια ότι ακολουθούμε πιστά τις κατευθύνσεις και τους περιορισμούς που έχει θέσει η πολιτεία», ανέφερε ο κ. Βασιλόπουλος για να συμπληρώσει: «Η πολιτεία έχει λάβει τα απαραίτητα μέτρα, όσο κι αν αυτά μας φαίνονται αυστηρά, είναι επιβεβλημένα, κι αυτό αποδεικνύεται από τα αποτελέσματα που έχουμε μέχρι σήμερα. Η Τοπική Αυτοδιοίκηση έχει σταθεί στο ύψος των περιστάσεων, όμως έχει φτάσει ο καιρός της ατομικής ευθύνης. Οφείλουμε όλοι να προστατεύσουμε τον εαυτό μας, τους δικούς μας ανθρώπους, τη δημόσια υγεία. Μένουμε σπίτι σπάμε την αλυσίδα μετάδοσης. Είμαστε ακόμα στην αρχή της προσπάθειας».

ΑΜΕΣΗ ΠΡΟΣΑΡΜΟΓΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ

Στη συνέχεια ο κ. Βασιλόπουλος αναφέρθηκε στη λειτουργία του Δήμου, σημειώνοντας τα εξής: «Θέλω να ευχαριστώ τα στελέχη και όλους τους εργαζομένους που συνέβαλαν στο να είναι ο Δήμος μας “ετοιμοπόλεμος” στις ειδικές συνθήκες που επιβάλλουν οι περιστάσεις.

Σας αναφέρω ότι είμαστε, αν όχι ο πρώτος, από τους πρώτους Δήμους που οργανώθηκαν και έλαβαν τα απαραίτητα μέτρα, πολλές φορές προλαβαίνοντας ακόμα  και τις οδηγίες του κράτους.

Έχουμε λάβει όσο το δυνατόν περισσότερα προληπτικά μέτρα. Αντισηπτικά, καταγραφή, θερμομέτρηση, απολυμάνσεις. Καταλυτική θα πρέπει να σημειωθεί πως είναι και η λειτουργία του Συντονιστικού Κέντρου Διαχείρισης Κορωνοϊού.

Η Κεντρική Αγορά Καλαμάτας λειτουργεί λαμβάνοντας όλα τα μέτρα που προβλέπονται και συνεχίζει να προσφέρει τοπικά προϊόντα, φρέσκα, ποιοτικά και οικονομικά.

Ακόμα, έχουμε δώσει σε εργαζόμενους, άδειες σε ευπαθείς ομάδες, ειδικές άδειες, κανονικές όπου μας έχει ζητηθεί, έχουμε δώσει την δυνατότητα σε εργαζόμενους να λειτουργούν εξ αποστάσεως με την στήριξη του αρμόδιου Τμήματος. Ο Δήμος λειτουργεί σε δύο βάρδιες έως τις 9 το βράδυ με τη δική μας παρουσία, και όλα αυτά διότι, αυτό το ζωντανό κύτταρο της κοινωνίας ο Δήμος με τις δομές του οφείλει να παραμείνει ενεργός και ζωντανός δίπλα στους πολίτες».

ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΟ ΔΟΜΩΝ ΠΡΟΝΟΙΑΣ & ΣΤΗΡΙΞΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ

Επίσης ο Δήμαρχος αναφέρθηκε και σε θέματα που σχετίζονται με την ενίσχυση των δομών αλλά και δράσεων της Πρόνοιας, αναφέροντας μεταξύ άλλων: «Σε επίπεδο κοινωνικής πρόνοιας, με στόχο να μη νιώσει κανένας συμπολίτης μας μόνος αυτήν την περίοδο, έχουμε αναλάβει σημαντικές πρωτοβουλίες, για τις οποίες έχουν ενδιαφερθεί κι άλλοι Δήμοι της χώρας, έχοντας έρθει σε επικοινωνία μαζί μας. Ιδρύσαμε άμεσα και λειτουργούμε το Συντονιστικό Κέντρο, έχει συγκροτηθεί επιτροπή για τη διαχείριση ζητημάτων κορωνοϊού, έχει γίνει προσωρινή κατανομή – μετακίνηση προσωπικού από δομές του Δήμου, όπως τα ΚΔΑΠ για την καλύτερη λειτουργία την περίοδο αυτή, ενισχύουμε το κοινωνικό παντοπωλείο, ενισχύσαμε το δημοτικό συσσίτιο, του οποίου η διανομή γίνεται κατ’ οίκον, το πρόγραμμα «Βοήθεια στο σπίτι» κ.ά. Μάλιστα σήμερα παραλάβαμε από την εταιρεία Κ. Κακούρος & Συνεργάτες κι ένα όχημα για την εξυπηρέτηση των αναγκών του συγκεκριμένου προγράμματος.

Λάβαμε μέτρα στήριξης των επαγγελματιών, μηδενικά τέλη καθαριότητας και τέλη κοινόχρηστων χώρων, δεν θα καταβληθούν τα δίδακτρα και τα τροφεία για τους μήνες που θα παραμείνουν κλειστές οι Σχολές, έχει ανασταλεί η ελεγχόμενη στάθμευση, ενώ υπήρξε άμεση προσαρμογή στις Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου που μετέφερε για αργότερα τους προβλεπόμενους φόρους αλλά και τη μείωση και αναστολή πληρωμής των ενοικίων των επιχειρήσεων.

Όλα αυτά τα μέτρα βέβαια έχουν κόστος, αφενός στην παραγωγή έργου, λόγω του μειωμένου προσωπικού και των απαγορεύσεων και αφετέρου στα έσοδα του προϋπολογισμού του Δήμου. Αυτή τη στιγμή όμως προέχει η δημόσια υγεία, έχουμε χρόνο να προσδιορίσουμε πιο είναι το μέγεθος και να διεκδικήσουμε την ανάλογη χρηματοδότηση από την Πολιτεία».

«Ο ΔΗΜΟΣ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΝΑ ΠΑΡΑΓΕΙ ΕΡΓΟ ΚΑΙ ΝΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ»

Ακόμα, ο Δήμαρχος έκανε αναφορά στην λειτουργία του Δήμου σε επίπεδο παραγωγής έργου, παρά τις δύσκολες συνθήκες που επικρατούν, τονίζοντας μεταξύ άλλων: «Ένας μεγάλος Δήμος όπως ο Δήμος Καλαμάτας οφείλει να προσαρμόζεται στα νέα δεδομένα και να συνεχίζει να λειτουργεί. Έτσι, λοιπόν, συνεδρίασε πριν από λίγες μέρες το Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμάτας με τηλεδιάσκεψη, είχαν προηγηθεί η Οικονομική Επιτροπή και η Επιτροπή Ποιότητας Ζωής, και από ότι ενημερωθήκαμε είμαστε ο πρώτος Δήμος στη χώρα μας που προσαρμόστηκε στα νέα δεδομένα. Το σημαντικό θέμα που κυριάρχησε στην συνεδρίαση ήταν η συζήτηση επί της επικαιροποίησης του Master Plan του λιμανιού. Όμως δεν σταματάμε εδώ. Παρά τις καθυστερήσεις και τα προβλήματα που παρατηρούνται, έργα συνεχίζονται να υλοποιούνται, όπως για παράδειγμα, ολοκληρώθηκε η διαδικασία και τις αμέσως επόμενες ημέρες ξεκινά στο Δήμο και μία μεγάλη εργολαβία ασφαλτοστρώσεων».

«ΜΑΖΙ ΘΑ ΤΑ ΚΑΤΑΦΕΡΟΥΜΕ»

Ολοκληρώνοντας την τοποθέτησή του ο Δήμαρχος ανέφερε: «Να είμαστε όλοι ψύχραιμοι, αισιόδοξοι, σε επαγρύπνηση, να εφαρμόζουμε πιστά τους κανόνες ατομικής υγιεινής. Δεν φοβόμαστε, προστατευόμαστε, μαζί θα τα καταφέρουμε. Μένουμε σπίτι».

- Advertisment -hit-media.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΛΑΣ: Προσοχή στις τηλεφωνικές απάτες

Ενημέρωση πολιτών για την αποφυγή εξαπάτησης από επιτήδειους που...

Διακοπή Ηλεκτροδότησης στην Πιάνα Αρκαδίας

Το Σάββατο 30/03/2024 λόγω εργασιών ενίσχυσης του δικτύου του...

Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα, 28 Μαρτίου

Του Αποστόλου και Μάρτυρος Ηρωδίωνος επισκόπου Πατρών και του...

Κατώτατος μισθός: Αυξάνεται από 1η Απριλίου

Ζήτημα ημερών είναι πλέον η ανακοίνωση της αύξησης απολαβών που θα...
Μετάβαση στο περιεχόμενο