Πάσχα στην Καλαμάτα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πολύς κόσμος αναμένεται να επισκεφθεί την Καλαμάτα και τις γύρω περιοχές για την περίοδο του Πάσχα. Οι κρατήσεις στις ξενοδοχειακές μονάδες είναι σε υψηλά επίπεδα, ενώ δύο κρουαζιερόπλοια θα προσεγγίσουν το λιμάνι της πόλης, ένα τη Μεγάλη Παρασκευή και ένα ανήμερα το Πάσχα, με συνολικό αριθμό επιβατών περί τους 3.000.

[iframe width=”560″ height=”315″ src=”https://www.youtube.com/embed/TbSovh6oLVA” frameborder=”0″ allowfullscreen ]

Ο Δήμαρχος, σε συνέντευξη Τύπου σήμερα, τόνισε ότι ο Δήμος Καλαμάτας καταβάλλει προσπάθεια, ώστε η πόλη και οι τοπικές κοινότητες να είναι καθαρές και ευπρεπισμένες για τις εορτές.

Επεσήμανε, δε, ότι η Καλαμάτα θα υποδεχθεί τη Μεγάλη Παρασκευή και το Μέγα Σάββατο το εκλεκτό της τέκνο, τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Προκόπη Παυλόπουλο.
Ο Π. Νίκας ανέφερε, ακόμη, ότι τα τοπικά μας έθιμα θα αποτελέσουν και φέτος πόλο έλξης για τους επισκέπτες.
Ο προγραμματισμός των εκδηλώσεων, έχει ως εξής:
 
pasxakal1
ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΕΣ ΤΕΛΕΤΕΣ
Η κορύφωση του Θείου Δράματος κατά τη Μεγάλη Παρασκευή 10 Απριλίου εστιάζεται στον Επιτάφιο Θρήνο.
Το βράδυ της ημέρας αυτής, με τη συμμετοχή της Δημοτικής Φιλαρμονικής Καλαμάτας, θα τελεσθεί με κάθε επισημότητα η περιφορά του Επιταφίου του Μητροπολιτικού Ιερού Ναού Υπαπαντής του Χριστού. Η έξοδος του Επιταφίου θα πραγματοποιηθεί στις 21.15.
Τα μεσάνυχτα του Μεγάλου Σαββάτου 11 Απριλίου θα τελεσθεί η μεγάλη θρησκευτική εορτή της Ανάστασης του Κυρίου μας Ιησού Χριστού στο Μητροπολιτικό Ιερό Ναό της Υπαπαντής του Χριστού.
Ανήμερα το Πάσχα, 12 Απριλίου και ώρα 10.15 το πρωί, θα τελεσθεί η Ακολουθία του Εσπερινού του Πάσχα (Αγάπη) στο Μητροπολιτικό Ιερό Ναό. Η πασχαλινή πομπή θα ξεκινήσει από το Επισκοπείο στις 10.00 το πρωί.
 
pasxakalpr
ΕΘΙΜΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΔΟΣΕΙΣ
Τη Μεγάλη Παρασκευή κορυφώνεται η κατασκευή σαϊτών από τους  σαϊτολόγους, για το βράδυ της Κυριακής του Πάσχα, αλλά και για τον Επιτάφιο. Μεταξύ 6 το πρωί και 12 το μεσημέρι, στην οδό Σπάρτης 45 θα γίνουν τα γεμίσματα της σαΐτας.
 
Το ίδιο βράδυ, στις γειτονιές της Καλαμάτας καίνε τον Ιούδα και ρίχνουν σαΐτες: στη Ράχη, στον Αβραμόγιαννη στις 21.30 και την ίδια ώρα στην πλατεία Φυτειάς.
 
pasxakal2 
Ο ΣΑΪΤΟΠΟΛΕΜΟΣ
 
Ανήμερα το Πάσχα, στις 20.00, στο βόρειο πάρκινγκ του Νέδοντα και στην πλατεία Όθωνος (έναντι 5ου Δημοτικού Σχολείου «Μπενάκειου»), τα μπουλούκια των σαϊτολόγων θα κάνουν το σαϊτοπόλεμο.

Αυτό το έθιμο, που είναι ιδιαιτέρως λαοφιλές, διοργανώνεται και πάλι στο κέντρο της Καλαμάτας, όπου θα εξακολουθήσει να τελείται στο μέλλον και στη διενέργειά του θα μετάσχουν, επίσης, η Δημοτική Φιλαρμονική Καλαμάτας και ο σύλλογος «Ελληνομνήμονες».
 
Τη Δευτέρα του Πάσχα, στις 19.00, στην Τοπική Κοινότητα Αιθαίας και στις 20.00 στη Θουρία θα πραγματοποιηθούν σαϊτοπόλεμος και κάψιμο του Ιούδα. 
- Advertisment -hit-media.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Στις Βρυξέλλες για το EUTeens4Green ο Περιφερειάρχης Δημήτρης Πτωχός

Με τη συμμετοχή του Περιφερειάρχη Πελοποννήσου, Δημήτρη Πτωχού, πραγματοποιήθηκε...

Ο Δήμος Κορινθίων ετοιμάζεται να υποδεχθεί την Ολυμπιακή Φλόγα των 33ων Ολυμπιακών Αγώνων

Ο Δήμος Κορινθίων ετοιμάζεται να υποδεχθεί την Ολυμπιακή Φλόγα των 33ων Ολυμπιακών Αγώνων, PARIS 2024, την Πέμπτη, 25 Απρίλιου 2024 και ώρα 20:00 στοv Φλοίσβο Κορίνθου.       Πρόκειται για μια σπουδαία στιγμή́ για την ιστορία και τον πολιτισμό́ της περιοχής μας καθώς μετά από 20 χρόνια η Ολυμπιακή Φλόγα επιστρέφει στην Κόρινθο.  Εξίσου σημαντικό είναι
00:03:23

Η Ελευθερία Τσαγκίρη από την Τρίπολη και ο Senzu κυκλοφόρησαν νέο τραγούδι (vid)

Η Ελευθερία Τσαγκίρη από την Τρίπολη και ο Senzu,...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Μετάβαση στο περιεχόμενο