Καλαμάτα Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης: Διεκδικώντας όλοι μαζί τον τίτλο

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Είναι γεγονός! Η Καλαμάτα είναι στις 3 πόλεις μαζί με την Ελευσίνα και τη Ρόδο που διεκδικούν τον τίτλο της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης για το έτος 2021.

 Και αφού γίνεται λόγος για διεκδίκηση ενός συγκεκριμένου τίτλου, γίνεται κατά ανάγκη λόγος για διαγωνισμό. Σε αυτό το σημείο είναι σκόπιμο να αναφέρουμε για άλλη μια φορά ότι ο θεσμός της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης είναι πλέον διαγωνιστικός – και η πόλη μας έχει καταφέρει να περάσει στη δεύτερη και τελική του φάση.

Σε αυτή τη φάση, λοιπόν, η συμμετοχή του κόσμου είναι από σημαντική μέχρι αναγκαία. Γιατί ποιο είναι το πλέον κατάλληλο πρόσωπο να απαντήσει και να προτείνει λύσεις σε θέματα που σχετίζονται άμεσα με την πόλη, από τα ίδια τα πρόσωπά της; Με σύνθημα «σχεδιάζουμε μαζί τον φάκελο υποψηφιότητας» δημιουργήθηκαν οι Ομάδες Εργου, οι οποίες έχουν διαφορετικό ρόλο, σκοπό και δομή σε σχέση με τις προηγούμενες Ομάδες Εργασίας. 

Στόχος τους είναι να προβούν σε συγκεκριμένες προτάσεις για την υποστήριξη του φακέλου υποψηφιότητας σε εξειδικευμένα πεδία. Πιο συγκεκριμένα, οι Ομάδες Εργου δημιουργούνται για την παραγωγή περιεχομένου σε ερωτήσεις του φακέλου. Με αυτόν τον τρόπο με το πέρας τους θα υπάρχουν συγκεκριμένα αποτελέσματα τα οποία θα αξιοποιηθούν και θα συμπεριληφθούν φυσικά στον φάκελο υποψηφιότητας. 

Αυτό το διάστημα, λοιπόν, βρίσκονται εν εξελίξει οι Ομάδες Εργου, οι συναντήσεις των οποίων πραγματοποιούνται σε διάφορα σημεία της πόλης. Σχεδιασμός Μεθοδολογίας Αξιολόγησης, Επικοινωνία/Marketing, Δραστηριοποίηση Πολιτών, Τουριστικός Σχεδιασμός, Καινοτομία και Ανάπτυξη, Εκπαίδευση και Κατάρτιση, Οργάνωσης και Χρηματοδότηση είναι οι 7 αυτές Ομάδες Εργου που θα διαδραματίσουν καθοριστικό ρόλο στο αποτέλεσμα. 

Ας δούμε, όμως, αναλυτικά τις ομάδες και τους στόχους τους…

1. Ομάδα Εργου Σχεδιασμού Μεθοδολογίας Αξιολόγησης 

Οσοι συμμετέχουν σε αυτήν την ομάδα έργου έχουν ως κύριο στόχο τη συμβολή στη δημιουργία μιας συγκεκριμένης μεθοδολογίας καθορισμού των δεικτών που θα χρησιμοποιηθούν για την αξιολόγηση των αποτελεσμάτων που θα έχει η φιλοξενία του τίτλου το 2021 καθώς και την παρακαταθήκη που θα αφήσει στην πόλη και την ευρύτερη περιοχή. 

2. Ομάδα Εργου Επικοινωνίας/Marketing 

Στη συγκεκριμένη ομάδα έργου οι συμμετέχοντες έχουν κληθεί να βρουν τους τρόπους και τις μεθόδους μέσω των οποίων δύναται να επικοινωνηθεί το όλο εγχείρημα τόσο για την παρούσα περίοδο της υποψηφιότητας όσο και για την προβολή της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης για το 2021.

3. Ομάδα Εργου Δραστηριοποίησης Πολιτών 

«Πώς θα κεντρίσουμε την προσοχή των πολιτών, ώστε να συμμετέχουν στον σκοπό μας με εφευρετικό και δημιουργικό τρόπο;». Αυτό είναι το ερώτημα στο οποίο καλούνται να απαντήσουν οι συμμετέχοντες αυτής της ομάδας μέσω του σχεδιασμού και της υλοποίησης δράσεων συμμετοχής των πολιτών για την παρούσα περίοδο της υποψηφιότητας. Για τον λόγο αυτό, η ομάδα Δραστηριοποίησης Πολιτών έχει αποφασίσει ήδη να πραγματοποιήσει μια εκδήλωση αυτόν τον Ιούλιο, αποδεικνύοντας πως η δραστηριοποίηση έχει ήδη ξεκινήσει. 

4. Ομάδα Εργου Τουριστικού Σχεδιασμού 

Η ομάδα έργου τουριστικού σχεδιασμού θα κληθεί να συντάξει πρόταση στρατηγικού πλαισίου τουρισμού αλλά και να δώσει συμβουλές και ιδέες για τη δυναμική σχέση μεταξύ του Τουριστικού Κλάδου και της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας 2021.

5. Ομάδα Εργου Καινοτομίας και Ανάπτυξης 

Βασικός στόχος της «Καινοτομίας και Ανάπτυξης» είναι η δημιουργία και ανάπτυξη ενός κόμβου (hub) πολιτιστικής καινοτομίας, ο οποίος θα συμπεριλαμβάνει τεχνολογικές εφαρμογές του ψηφιακού τομέα και την ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας με καινοτόμες ιδέες. Επίσης, η Ομάδα Εργου θα συζητήσει και θα προτείνει και άλλες δράσεις ανάπτυξης του τομέα των Πολιτιστικών και Δημιουργικών Βιομηχανιών στην πόλη.

6. Ομάδα Εργου Εκπαίδευσης και Κατάρτισης 

Κύριοι στόχοι της συγκεκριμένης ομάδας έργου είναι η αναζήτηση μεθόδων συμμετοχής της σχολικής κοινότητας, αλλά και των πολιτών μεγαλύτερων ηλικιών, για την ανάπτυξη κάθε είδους δεξιοτήτων. Οι συμμετέχοντες θα καταδείξουν τρόπους συμμετοχικότητας όχι μόνο σε πολιτιστικά δρώμενα αλλά και σε γενικότερα θέματα παιδείας και καλλιέργειας, όπως η διά βίου μάθηση. Επίσης, η Ομάδα Εργου θα διερευνήσει τα γνωσιακά πεδία που θα είναι απαραίτητα για την υλοποίηση της φιλοξενίας του Τίτλου και θα προτείνει δράσεις και έργα ανάπτυξης τους μέσω των εκπαιδευτικών προγραμμάτων του KALAMATA:21.

7. Ομάδα Εργου Οργάνωσης και Χρηματοδότησης 

Βασικοί στόχοι της εν λόγω ομάδας είναι η ανάπτυξη σχεδίου σχετικά με τη διαχείριση, την οργάνωση και τη χρηματοδότηση του έργου της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας για το 2021. Οι συμμετέχοντες αποσκοπούν στο να δημιουργήσουν ένα βιώσιμο σχέδιο διαχείρισης και χρηματοδότησης ενός έργου τέτοιου βεληνεκούς που πρέπει να αποδώσει τα μέγιστα αλλά και να αφήσει παρακαταθήκη για την πόλη.

Oι παραπάνω ομάδες δεν αποτελούν απλώς τον τρόπο σύνδεσης του Γραφείου Υποψηφιότητας με τον κόσμο της Καλαμάτας, αλλά τον τρόπο μέσω του οποίου ο φάκελος της υποψηφιότητας θα αποκτήσει ουσιαστικότερη βάση – με σκοπό φυσικά να είναι η Καλαμάτα η πόλη η οποία θα φιλοξενήσει το 2021 τον τίτλο της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Πυρκαγιά σε δασική έκταση στο Αμμώνι Κορινθίας

Πυρκαγιά ξέσπασε το απόγευμα της Τρίτης (23/7) σε δασική...

ASTERAS AKTOR: Ξεκίνησαν οι εγγραφές για τα μικρά “αστεράκια”!

Ξεκίνησαν οι εγγραφές για τα μικρά "αστεράκια"! Τα μικρά...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Μετάβαση στο περιεχόμενο