Το Δίκτυο Συνοικιακής Κομποστοποίησης Καλαμάτας αποτελεί ένα καινοτόμο, βιώσιμο σύστημα διαχείρισης των οργανικών υπολειμμάτων από τους ίδιους τους κατοίκους-χρήστες του Δικτύου.
Ο βασικός εξοπλισμός αποτελείται από τον συνοικιακό κομποστοποιητή με πιστοποιητικό ευρεσιτεχνίας , από τον ΟΒΙ, το οποίο αποτελεί ένα εργαλείο αστικού εξοπλισμού για κοινή και δωρεάν από τους πολίτες χρήση. Οι χρήστες του συνοικιακού κομποστοποιητή, εγγεγραμμένοι ανά ομάδες γειτονιάς, μαθαίνουν να διαχειρίζονται και να λειτουργούν αυτόνομα τον συνοικιακό κομποστοποιητή της γειτονιάς τους και να παράγουν πλούσιο εδαφοβελτιωτικό οργανικό χώμα, που οι ίδιοι μπορούν να χρησιμοποιούν εντελώς δωρεάν.
Μετά την υπογραφή σύμβασης, στις 4 Νοεμβρίου 2016, μεταξύ του Δήμου Καλαμάτας και της RE:THINK Κοιν.Σ.Επ, η τελευταία θα μπορέσει, μέσα σε 3 μήνες:
Α.να αντικαταστήσει και επανατοποθέτησει 8 συνοικιακούς κομποστοποιητές που έχουν τοποθετηθεί από το 2011 και έχουν υποστεί σημαντικές φθορές.
Β. Να ελέγξει και να επισκευάσει (όπου αυτό απαιτείται) το σύνολο των υπολοίπων κομποστοποιητών του δικτύου, που έχουν ήδη τοποθετηθεί σε 61 δημόσιους χώρους του Δήμου Καλαμάτας, βάσει της προηγούμενης προγραμματικής σύμβασης μεταξύ RE:THINK ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ και Δήμου Καλαμάτας. Τους ως άνω κομποστοποιητές διαχειρίζονται ομάδες κατοίκων ή φορείς της πόλης, στους οποίους πηγαίνει και το τελικό παραγόμενο προϊόν.
Γ. Να οργανώσει την εκπαίδευση των πολιτών στην κομποστοποίηση και στη διαχείριση του συνοικιακού κομποστοποιητή της γειτονιάς τους, με την μορφή 10 επιτόπιων εργαστηρίων συνοικιακής κομποστοποίησης, καθώς να μετρήσει και να υποστηρίξει επικοινωνιακά τα αποτελέσματα του έργου.
Δ. Ο ΕΛ.Γ.Ο. – ΔΗΜΗΤΡΑ (Ινστιτούτο Ελαίας και Οπωροκηπευτικών Καλαμάτας), με τον οποίο ήδη συνεργάζεται η RE:THINK, να πιστοποιήσει τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του παραγομένου από τους κάδους οργανικού χούμο (κομπόστ), κατάλληλου για κάθε χρήση.
Ε. Να δημιουργήσει θέσεις εργασίας με βάση τις αρχές της ισότιμης συνεργασίας, σύμφωνα με το καταστατικό των φορέων της κοινωνικής και αλληλέγγυας οικονομίας.
Η RE:THINK σημειώνει, μεταξύ άλλων: «Η κοινωνική διαχείριση των απορριμμάτων δεν είναι ουτοπία! Είναι εδώ και μας καλεί να συμμετάσχουμε!!!
Όσοι θέλουν να συμμετάσχουν στο Δίκτυο, ως εγγεγραμμένοι χρήστες, αλλά και να αιτηθούν συνοικιακό κομποστοποιητή στην γειτονιά τους ή να συμμετάσχουν σε εργαστήριο συνοικιακής κομποστοποίησης μπορούν να στείλουν mail ενδιαφέροντος στο info@rethink-project.gr ή να τηλεφωνήσουν στο 27210 22505.
Επίσης, μπορούν για περισσότερες πληροφορίες να επισκεφθούν την σελίδα μας www.rethink-project.gr ή την F.B σελίδα μας Re:Think – Αγρόκτημα Φυσικής Καλλιέργειας Φοίφα
ΙΣΤΟΡΙΚΟ
Η ιστορία του Δικτύου ξεκινά το 2011 με την δωρεάν τοποθέτηση και επιμέλεια από την ομάδα RE:THINK 10 συνοικιακών κομποστοποιητών σε χώρους πρασίνου της Καλαμάτας για πιλοτική λειτουργία. Όμως το 2014 το Δίκτυο εξελίχθηκε και απέδειξε ουσιαστικά το έργο του μέσω της προγραμματικής Σύμβασης που υπογράφτηκε μεταξύ του Δήμου Καλαμάτας και της RE:THINK ΚΟΙΝΣΕΠ και η οποία διήρκεσε ένα χρόνο και τα αποτελέσματα της οποίας ήταν:
1. η τοποθέτηση άλλων 36 συνοικιακών κομποστοποιητών
2. Η ανάπτυξη και επιμέλεια του συνόλου του Δικτύου Συνοικιακής Κομποστοποίησης Καλαμάτας, το οποίο και έφτασε τους 61 συνοικιακούς κομποστοποιητές στον ευρύτερο Δήμο Καλαμάτας.
3. η διοργάνωση 75 ανοιχτών επιτόπιων εργαστηρίων οικιακής και συνοικιακής κομποστοποίησης, στους δημότες –μέλη του Δικτύου
4. Η οργάνωση μέχρι και σήμερα και άλλων 25 περίπου ενημερωτικών δράσεων στα σημεία της συνοικιακής κομποστοποίησης, καθώς και σε άλλους δημόσιους χώρους πρασίνου
5. η κομποστοποίηση 868,036 τόννων οργανικών απορριμάτων στους δημόσιους χώρους της Καλαμάτας αλλά και στα κέντρα του Δικτύου, από τους ίδιους τους πολίτες της Καλαμάτας, οι οποίοι και λαμβάνουν δωρεάν το εδαφοβελτιωτικό υλικό που οι ίδιοι έχουν παράξει».