Η “Καλαμάτα-πόλη πρότυπο” συστήνεται στο…. Athinorama!

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ελευσίνα, Καλαμάτα και Ρόδος διεκδικούν το χρίσμα της πολιτιστικής πρωτεύουσας της Ευρώπης για το 2021…

Δείτε πως παρουσίασε την “Καλαμάτα-πόλη πρότυπο” το Athinorama…

– Γιατί Καλαμάτα; Ποια είναι τα πιο δυνατά σημεία του φακέλου σας και η κεντρική ιδέα αυτού;

Η κεντρική ιδέα είναι η Καλαμάτα από πόλη της Ελληνικής περιφέρειας να γίνει μια Ευρωπαϊκή Περιφερειακή Πόλη Πολιτισμού. Να βγει από τη γεωγραφική άκρη και τη φυσική απομόνωση στην οποία βρισκόταν μέχρι πρόσφατα και να περάσει πέρα από αυτήν σε ένα μέλλον στο οποίο ο πολιτισμός είναι κινητήρια δύναμη και συστατικό βιωσιμότητας και όχι συνώνυμο της διασκέδασης. Αν καταφέραμε να κάνουμε κάτι καλά είναι να σχεδιάσουμε δράσεις που περιλαμβάνουν συνέργειες με διεθνείς οργανισμούς. Εστιάσαμε στη συμμετοχικότητα, την εκπαίδευση, τις αλλαγές σε φορείς και αρκετά ακόμα στοιχεία που θα παρουσιάσουμε στην κριτική επιτροπή και κατόπιν στο κοινό. Άλλωστε κερδίσουμε ή χάσουμε τον τίτλο της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας η Καλαμάτα έχει ήδη αρχίσει να μεταμορφώνεται.

– Καλαμάτα 2021. Πώς φαντάζεστε να έχει αλλάξει η πόλη ως τότε ( αλλά και ακόμη πιο μελλοντικά ) αν επιλεχθεί ως πολιτιστική πρωτεύουσα;

Η Καλαμάτα ταλαντεύεται ακόμα μεταξύ ενός μέλλοντος που ανοίγεται γεμάτο δυνατότητες μπροστά της, μέσα από τις υποδομές που πρόσφατα απέκτησε ( πχ τη νέα υπερταχεία εθνική οδό και το διεθνές αεροδρόμιο ) και ενός παρελθόντος ασφάλειας και σχετικής ευδαιμονίας που έχει κερδίσει τις τελευταίες δεκαετίες και ειδικά μετά το σεισμό του 86. Φαντάζομαι όμως τους δεκάδες νέους δημιουργικούς ανθρώπους της Καλαμάτας που έχω γνωρίσει να φτιάχνουν ένα μέλλον εξωστρέφειας, δημιουργικότητας, βιωσιμότητας, αλληλεγγύης ακόμα και καινοτομίας. Η Καλαμάτα μέχρι πριν τον πόλεμο ήταν μια από τις πιο κοσμοπολίτικες και εξωστρεφείς πόλεις της Ελλάδας, ελπίζω να ξαναγίνει. Η Πολιτιστική Πρωτεύουσα θα είναι ένας απλός σταθμός στην πορεία προς αυτό το μέλλον της πόλης. Η Καλαμάτα είναι μια πόλη πρότυπο, κάτι που δεν το είχα αντιληφθεί πριν τη γνωρίσω καλύτερα. Είναι μια πόλη για να ζήσεις εσύ, τα παιδιά σου και τα παιδιά των παιδιών σου.

– Weekend στην Καλαμάτα. Ποια είναι τα highlights και ποιοι οι κρυμμένοι θησαυροί;

Το highlight είναι η βόλτα με τα πόδια από την παλιά πόλη στην παραλία. Μέσα σε μισή ώρα είναι σαν να βιώνεις την Πλάκα, την Ερμού και τη Γλυφάδα μαζί, τελειώνοντας με μια βουτιά σε μια πεντακάθαρη θάλασσα με γαλάζια σημαία. Μοναδικό. Κάτι ακόμα μοναδικό είναι οι ποδηλατόδρομοι που είναι γεμάτοι με ποδηλάτες όλων των ηλικιών. Η Καλαμάτα μοιάζει σαν σκηνικό από διαφήμιση ασφαλιστικής εταιρίας: αθλητικά ζευγάρια με φαρδιά χαμόγελα ζωσμένα με τα μωρά τους πάνω σε ποδήλατα και τον σκύλο να τρέχει από πίσω. Νομίζεις πως ζεις σχεδόν μια παραίσθηση στην Ελλάδα της κρίσης, ειδικά όταν έρχεσαι από την Αθήνα. Λες πως παραείναι ιδανική εικόνα για να είναιαληθινή.

– Tι αγαπάτε πιο πολύ στην Καλαμάτα; Πείτε μας τα αγαπημένα σας στέκια, περιοχές, βόλτες κτλ.

Υπάρχουν πολλά μέρη για υπέροχο φαγητό και πολλοί φούρνοι και ζαχαροπλαστεία, ότι πρέπει για έναν κοιλιόδουλο σαν εμένα, αλλά και για αυτούς που τους αρέσουν τα μπαρ και τα καφέ έχει πάμπολλα να διαλέξει κανείς από το πιο εναλλακτικό μέχρι το πιο εξεζητημένο. Η πολεοδομία της πόλης είναι μοναδική και τα νεοκλασικά της που σιγά σιγά αναπαλαιώνονται την κάνουν σίγουρα μια από τις πιο όμορφες πόλεις της Ελλάδας. Η κεντρική λαχαναγορά είναι το αγαπημένο μου μέρος. Αυτό που αγαπώ πιο πολύ είναιτο να είμαι στην πόλη να δουλεύω και για διάλειμμα να πετάγομαι δυο στενά πιο κάτω για μια γρήγορη βουτιά στη θάλασσα. Δεν θα μιλήσω καν για τα παραδεισένια μέρη που έχει η γύρω περιοχή, αυτά θέλουν ημέρες και εβδομάδες για να τα ζήσεις όλα.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Κλειστό το Δημοτικό Κολυμβητήριο Λουτρακίου

Το Δημοτικό Κολυμβητήριο Λουτρακίου «Ιωάννης Συμεών Λαζαρίδης» θα παραμείνει κλειστό για σήμερα, Δευτέρα 22 Ιουλίου και αύριο, Τρίτη 23 Ιουλίου 2024 λόγω τεχνικών εργασιών. Για την επαναλειτουργία του, θα ακολουθήσει νεότερη ανακοίνωση.

Τρίπολη: Στον εισαγγελέα το ζευγάρι για τον θάνατο του 64χρονου στον Άγιο Πέτρο (vid)

Στον εισαγγελέα Πρωτοδικών Τρίπολης οδηγήθηκαν σήμερα το μεσημέρι 22/7,...

Όλα όσα πρέπει να ξέρουν οι δημότες για τα προβλήματα στην διαχείριση των απορριμμάτων

Σε τρεις άμεσες συμβάσεις για την ανάθεση της διαχείρισης των απορριμμάτων σε ιδιώτες, για τους επόμενους δύο μήνες (Αύγουστο και Σεπτέμβριο) προχωρά ο δήμος Κορινθίων, προκειμένου να αντιμετωπίσει το έντονο πρόβλημα της υποστελέχωσης της υπηρεσίας καθαριότητας. Αυτή η υποστελέχωση ήταν και η αιτία για το γεγονός ότι παρουσιάστηκαν προβλήματα στη διαχείριση των απορριμμάτων, παρά την

ανακοίνωση – γνωστοποίηση αναβολής συνεδρίασης Δημοτικού Συμβουλίου (από 22/07/2023 σε 23/07/2023)

Α Ν Α Κ Ο Ι Ν Ω Σ Η – ΓΝΩΣΤΟΠΟΙΗΣΗ αναβολής συνεδρίασης Δημοτικού Συμβουλίου Σας ενημερώνουμε ότι η συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου που έχει προγραμματιστεί για την Δευτέρα 22 Ιουλίου 2024 (σχετ. η υπ’ αριθ. 12586/16-07-2024 πρόσκληση), με εννέα (9) θέματα στην ημερήσια διάταξή της, αναβάλλεται σύμφωνα και με το άρθρο 3 του

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Μετάβαση στο περιεχόμενο