Στ. Αραχωβίτης: “Αδιαφάνεια και σύγχυση επικρατούν ακόμη και στο παραπέντε για το Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής 2023-2027”

Την Παρασκευή 23 Σεπτεμβρίου, συζητήθηκε, στο πλαίσιο του Κοινοβουλευτικού ελέγχου, η επίκαιρη ερώτηση με αριθμό 1016/16.9.2022 του Βουλευτή Λακωνίας και Τομεάρχη Αγροτικής Ανάπτυξης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Σταύρου Αραχωβίτη  για την “Πορεία του Εθνικού Στρατηγικού Σχεδίου της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής 2023-2027”.

 

 

Η μόνη ουσιαστική  απάντηση που δόθηκε από πλευράς Υπουργού Αγροτ. Ανάπτυξης και Τροφίμων ήταν ότι “εντός του Σεπτεμβρίου, δηλαδή εντός των λίγων επομένων ημερών, θα έχουμε τη συμφωνία η οποία αναμένεται, και την κύρωση στη συνέχεια ουσιαστικά του Εθνικού Στρατηγικού Σχεδίου” και η ασαφής αναφορά και παραδοχή ότι “αναμένεται κάποιος περιορισμός -θέλουμε να πιστεύουμε μικρός- των κατηγοριών οι οποίες επιδοτούνται μέσω της συνδεδεμένης ενίσχυσης. Αυτό το λέω, για να μη φανεί ότι αποφεύγουμε οποιαδήποτε απάντηση”!

 

Λίγες μέρες λοιπόν πριν την ολοκλήρωση του Εθνικού Στρατηγικού Σχεδίου η ηγεσία του ΥπΑΑΤ επέλεξε να συνεχίσει την τακτική της αδιαφάνειας που είχε και σε όλη την προετοιμασία του, και που απλώς επιβεβαιώνει ότι  βρίσκεται ακόμη και στο παρά πέντε σε πλήρη σύγχυση για όλα τα κρίσιμα ζητήματα, που μετά την υποβολή του Εθνικού Στρατηγικού Σχεδίου η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανέδειξε  “με μια σειρά από παρατηρήσεις και, μάλιστα, παρατηρήσεις ουσίας, δυστυχώς” όπως τόνισε ο Στ. Αραχωβίτης. 

 

Απαντήσεις δεν δόθηκαν σε κανένα άλλο από τα  δομικά προβλήματα που έθεσε η ΕΕ και που απαρίθμησε ο Στ. Αραχωβίτης κατά τηνομιλία του λέγοντας: “Συγκεκριμένα, η ΕΕ διαπίστωσε σημαντικές αντιφάσεις στη λογική των παρεμβάσεων, ημιτελείς στόχους και ημιτελές χρηματοδοτικό πλάνο. Επίσης, ανεπαρκείς πληροφορίες για περιβαλλοντικούς και κλιματικούς στόχους, ελλείψεις στα παραρτήματα και απουσία της ex ante μελέτης, της εκ των προτέρων αξιολόγησης, αλλά και της στρατηγικής περιβαλλοντικής εκτίμησης SEA. 

 

Επιπλέον, -εδώ είναι τα σημαντικά- η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζήτησε την αναθεώρηση της συνολικής προσέγγισης του θέματος της εθνικής πρότασης για τις συνδεδεμένες ενισχύσεις. Εδώ υπάρχει ένα ζήτημα για το πώς έχει αντιμετωπιστεί. 

 

Επίσης, διατύπωσε αμφιβολίες για το κατά πόσο η πρόταση για την αναδιανεμητική ενίσχυση -που εκείνη την περίοδο ήταν οι περισσότερες παρατηρήσεις και αντιρρήσεις μας- θα ωφελήσει τις μικρές και μεσαίες εκμεταλλεύσεις και κατά πόσον θα διασφαλίσει ένα δίκαιο εισόδημα και βιωσιμότητα για τις μικρές και πολύ μικρές εκμεταλλεύσεις. Τέλος ανέφερε:  “ένα ακόμα στοιχείο δεν έχει ενσωματωθεί στο Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο η μελέτη διαχείρισης κινδύνου της Παγκόσμιας Τράπεζας για την ενίσχυση της ανθεκτικότητας των γεωργικών εκμεταλλεύσεων, δηλαδή το λεγόμενο resilience.”

 

Οπως δε προειδοποίησε ο κ. Αραχωβίτης μεγάλο ζητούμενο είναι “οι απαντήσεις πάνω στα ερωτήματα τα συγκεκριμένα που τέθηκαν, γιατί το Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο υπερβαίνει τη θητεία μιας κυβέρνησης. Εσείς το υποβάλλετε, όπως είχαμε πει και στον προκάτοχό σας, αλλά μια άλλη κυβέρνηση -εκ των πραγμάτων θα είναι άλλη κυβέρνηση, αφού μεσολαβούν εκλογές- θα κληθεί να το εφαρμόσει. Οι αγρότες, όμως, έχουν να αντιμετωπίσουν τις συνθήκες οικονομικής κρίσης οι οποίες δεν κοιτάνε με εκλογές, αλλά περιμένουν ένα όραμα, περιμένουν μία προοπτική επιβίωσης.” 

 

Ο Στ. Αραχωβίτης συνέχισε αναλύοντας συγκεκριμένα κρίσιμα ζητήματα που δεν υπάρχουν ακόμη απαντήσεις παρόλο που όπως είπε:  “Από τη νέα χρονιά θα ξεκινήσουν τα οικολογικά σχήματα. Τι έχει γίνει και πόσο προετοιμασμένοι είμαστε με αυτά, όταν ακόμα δεν έχουμε υποβάλει τις προτάσεις; Και μιλάμε για 18 οικολογικά σχήματα. Τι θα γίνει με τις συνδεδεμένες; Θα είναι οι ίδιες, αυτές που κατατέθηκαν, ή θα υπάρχουν αλλαγές βάσει των παρατηρήσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής; Τι θα γίνει με την αναδιανεμητική ενίσχυση, που πραγματικά θα μπορούσε να είναι ένα ουσιαστικό εργαλείο για την αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος; 

 

Με τα μέχρι τώρα δεδομένα, αν καταφέρει στη νέα χρονιά ο μηχανισμός να είναι έτοιμος, για να τρέξουν κάποια οικολογικά σχήματα, μιλάμε ότι μόνο το 30% του ποσού που δινόταν ως πρασίνισμα από τη μέχρι τώρα προγραμματική περίοδο θα μπορέσει να δοθεί μέσα στο 2023. Από εκεί και πέρα τι γίνεται, κύριε Υπουργέ; Στα βοσκοτόπια για το 2022 από την παλιά ΚΑΠ κατανέμονται 132 εκατ. ευρώ, ενώ τη νέα περίοδο το πολύ να διανεμηθούν γύρω στα 30 εκατομμύρια. Στις δενδρώδεις, που μέχρι σήμερα ήταν 135 εκατ. ευρώ, μέσα στο 2023 το πολύ να δοθούν γύρω στα 30 εκατομμύρια. Αυτά μέσα σε μια χρονιά, με την πρωτοφανή κρίση ακρίβειας που αντιμετωπίζουμε, καταλαβαίνετε ότι θα δημιουργήσουν πολύ δύσκολες συνθήκες στους αγρότες για την επόμενη.”

- Advertisment -hit-media.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Χορηγός η Παγκρήτια Τράπεζα στην έκθεση «ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ EXPO»

Η «ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ EXPO», έχει κερδίσει πλέον τη θέση της...

Καιρός: Ο πιο ζεστός Μάρτιος των τελευταίων 14 ετών

Καλοκαίρι θυμίζει ο καιρός σε συνδυασμό με την αφρικανική...

Ο Θεόδωρος Παπαθεοδώρου αντιπρόεδρος των Δημοκρατών του Λοβέρδου

Ο Θεόδωρος Παπαθεοδώρου είναι από σήμερα ο αντιπρόεδρος του...

Με ρεκόρ συμμετοχών το Ράλλυ Σπριντ «Μολών Λαβέ» στις Καρυές

Η αγωνιστική χρονιά για τους χωμάτινους αγώνες του 2024...
Μετάβαση στο περιεχόμενο