Εκδήλωση στη Σπάρτη σχετικά με τον αγροτικό κόσμο

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

“Απαιτείται σοβαρή πολιτική γης, επί της ουσίας υποστήριξη του αγροτικού κόσμου, προστασία στο αγροτικό προϊόν, αλλά και εκπαίδευση” σημείωσε, μεταξύ άλλων, ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου, Παναγιώτης Νίκας, μιλώντας στην Σπάρτη κατά τον χαιρετισμό του -το απόγευμα προχθές Τετάρτη 29 Ιουνίου- στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο Μουσείο Ελιάς και Ελληνικού Λαδιού του Πολιτιστικού Ιδρύματος του Ομίλου Πειραιώς, στη λακωνική πρωτεύουσα, για την παρουσίαση της ειδικής έκδοσης της Τράπεζας Πειραιώς “Ο αγροτικός τομέας στην Ελλάδα – 200 χρόνια ιστορίας – Προκλήσεις και προοπτικές”.

Ο περιφερειάρχης ευχαρίστησε την Τράπεζα Πειραιώς για τη συνεργασία και τις πρωτοπόρες δράσεις της, προσθέτοντας ότι “αποτελεί παράδειγμα ιδιωτικής πρωτοβουλίας, παράδειγμα συμπεριφοράς για την γενικότερη αναβάθμιση της κοινωνίας μας”, ενώ αναφερόμενος στα θέματα του πρωτογενή τομέα επισήμανε την εγκατάλειψη της υπαίθρου, υπογραμμίζοντας ότι απαιτείται σοβαρή πολιτική γης, επί της ουσίας υποστήριξη του αγροτικού κόσμου, προστασία στο αγροτικό προϊόν, αλλά και εκπαίδευση”.

ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΨΗ ΤΗΣ ΥΠΑΙΘΡΟΥ

Ειδικότερα, ο Π. Νίκας, αφού συνεχάρη τους δημιουργούς του πονήματος, σημείωσε ότι πλέον η ελληνική ύπαιθρος έχει εγκαταλειφθεί -“κι αυτό εν πολλοίς απαντά και στο φαινόμενο των όλο και πιο συχνών πυρκαγιών” όπως χαρακτηριστικά δήλωσε- παρατηρώντας ότι η χώρα μας στηρίχθηκε ιδιαίτερα στην γεωργία και την κτηνοτροφία, “μετά την Επανάσταση η οικονομία μας ήταν καθαρά γεωργική και κτηνοτροφική” δήλωσε.

Αναφέρθηκε, εξ άλλου, στο ζήτημα της διανομής των γαιών στην μετεπαναστατική Ελλάδα, τονίζοντας αφ’ ενός την προσπάθεια του Ιωάννη Καποδίστρια να αλλάξει τα δεδομένα στον γεωργοκτηνοτροφικό τομέα, “έργο που εμποδίστηκε από παρεμβάσεις πολλών παραγόντων -και των μεγάλων δυνάμεων”- και στον αγώνα του Αλέξανδρου Κουμουνδούρου μεταγενέστερα να ενισχύσει τον πρωτογενή τομέα.

Ο περιφερειάρχης στάθηκε στη συμβολή που είχαν στον πρωτογενή τομέα και την γεωργική οικονομικά γενικότερα στην πατρίδα μας οι πρωτοβουλίες του Ελευθέριου Βενιζέλου, του Αλέξανδρου Παπαναστασίου και μεταγενέστερα του Κωνσταντίνου Καραμανλή.

“ΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙ ΣΟΒΑΡΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΓΗΣ”

Καταλήγοντας, ο Π. Νίκας επισήμανε ότι ο βηματισμός στον πρωτογενή τομέα έχει ατονίσει στην πατρίδα μας, καθώς πολλά -κυρίως αρδευτικά- έργα εξακολουθούν να μένουν ανολοκλήρωτα για πολλά χρόνια, γεγονός που τον απαξιώνει σε συνδυασμό με την προβληματική διαχείριση του νερού, τη γήρανση του πληθυσμού, το διφορούμενο σύστημα των επιδοτήσεων, τις δημόσιες υπηρεσίες που δεν συνδράμουν όσο θα έπρεπε στην υλοποίηση προγραμμάτων νέων γεωργών και κατάρτισης του αγροτικού κόσμου, αλλά και με το πρόβλημα της κλιματικής αλλαγής επί θύραις.

“Απαιτείται σοβαρή πολιτική γης, επί της ουσίας υποστήριξη του αγροτικού κόσμου, προστασία στο αγροτικό προϊόν, αλλά και εκπαίδευση” κατέληξε ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου, ο οποίος πάντως δήλωσε αισιόδοξος για την πορεία του κράτους μας -“αν, παρά τα προβλήματα, εξετάσουμε σε ποιο σημείο βρισκόμαστε σήμερα συγκριτικά με 200 χρόνια πίσω, αλλά και με άλλα κράτη, μόνο αισιοδοξία μπορούμε να νιώσουμε για το μέλλον” σημείωσε ο Π. Νίκας.

ΠΥΛΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Ο ΑΓΡΟ-ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΟΣ ΤΟΜΕΑΣ

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Τράπεζας Πειραιώς Γιώργος Χαντζηνικολάου δήλωσε, μεταξύ άλλων, στον χαιρετισμό του ότι “ο αγρο-διατροφικός τομέας καλείται να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο, ως ένας σημαντικός πυλώνας για τη βιώσιμη ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας”.

Όπως παρατήρησε, “για να γίνει αυτός ο στόχος πραγματικότητα, πρέπει να ανταποκριθούμε σε τέσσερις μείζονος σημασίας προκλήσεις: τη δημιουργία συνεργειών μέσω της συνεργασίας, την υιοθέτηση μεθόδων ευφυούς ή ψηφιακής γεωργίας, τη μεγέθυνση του αγροτικού κλήρου και την ηλικιακή ανανέωση του ανθρώπινου δυναμικού”, όπως επισήμανε.

Η ΕΚΔΗΛΩΣΗ

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης, της οποίας προηγήθηκε ξενάγηση στον χώρο του Μουσείου, ο καθηγητής του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών και πρόεδρος του ΕΛΓΟ “Δήμητρα” Σέρκος Χαρουτουνιάν, υπό την επίβλεψη του οποίου συντάχθηκε η μελέτη, παρουσίασε τις προκλήσεις και τις προτάσεις για το μέλλον του ελληνικού αγροδιατροφικού τομέα. Οι ερευνητές του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών Δημήτρης Παναγιωτόπουλος και Ελευθέριος Νέλλας αναφέρθηκαν στη συμβολή της Επανάστασης του 1821 στην ανάπτυξη της γεωργίας και του ελαιόλαδου στην εθνική οικονομία, αντίστοιχα.

Εκτενής αναφορά στη χρηματοδοτική στήριξη του αγροδιατροφικού τομέα έγινε από τον γενικό διευθυντή Αγροτικής Τραπεζικής της Τράπεζας Πειραιώς Αλκιβιάδη Αλεξάνδρου.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με συζήτηση, που συντόνισε ο αντιπεριφερειάρχης Πελοποννήσου αρμόδιος σε θέματα Πρωτογενή Τομέα Στάθης Αναστασόπουλος, με τη συμμετοχή τοπικών παραγόντων και συγκεκριμένα των Γιάννη Μανίκη από την εταιρεία “Μολών Λαβέ” (ελιές ελαιόλαδο). Γιώργου Μπουραζάνη προέδρου του Συλλόγου Γεωπόνων Λακωνίας και Παναγιώτη Ντανάκα προέδρου του Αγροτικού Ελαιουργικού Συνεταιρισμού Μολάων Πακίων Μονεμβασίας. Στη διάρκειά της, καταδείχθηκε η σημασία της ελαιοκομίας και μάλιστα σε μια χρονική περίοδο, που τόσο η πανδημία όσο και η πολεμική σύρραξη στην Ουκρανία, αναδεικνύουν τη σημασία του πρωτογενούς τομέα στην ανάπτυξη, αλλά και στη διασφάλιση της διατροφικής επάρκειας της χώρας.

Η ΕΚΔΟΣΗ

Η ειδική έκδοση προέκυψε από την συνεργασία της Τράπεζας Πειραιώς με επιστημονική ομάδα καθηγητών του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, περιλαμβάνει δε τρεις βασικές ενότητες:

Η πρώτη αποτελεί ιστορική αναδρομή, με στόχο την ανάδειξη του διαχρονικού ρόλου και της συμβολής του αγροτικού τομέα και των αγροτών στο γίγνεσθαι της σύγχρονης Ελλάδος.

Η δεύτερη, αφορά σε μια επιμέρους παρουσίαση των προϊόντων και κλάδων του αγροτικού τομέα, με τη μεγαλύτερη βαρύτητα σε δείκτες όπως η συμμετοχή στο ΑΕΠ, η απασχόληση και η διατροφική επάρκεια.

Η έκδοση κλείνει με την τρίτη ενότητα “Με το βλέμμα στο μέλλον: Προκλήσεις και προοπτικές του πρωτογενούς τομέα σε Ελλάδα και Ευρώπη”.

ΠΑΡΟΥΣΙΕΣ

Στη χθεσινή εκδήλωση στην Σπάρτη παρέστησαν, μεταξύ άλλων, ο πατέρας Γεώργιος Μπλάθρας ως εκπρόσωπος του μητροπολίτη Μονεμβασίας και Σπάρτης Ευστάθιου, ο βουλευτής Νεοκλής Κρητικός, οι αντιπεριφερειάρχες Λακωνίας Νίκωνας Τζινιέρης. Υποδομών και Μεταφορών Θεόδωρος Βερούτης και Περιβάλλοντος Ανδρέας Τσουκαλάς, οι δήμαρχοι Σπάρτης Πέτρος Δούκας και Ευρώτα Δήμος Βέρδος, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Λακωνίας Γιάννης Παναρίτης, ο διευθύνων σύμβουλος του ΕΛΓΟ “Δήμητρα” Παναγιώτης Χατζηνικολάου, ο πρώην αντινομάρχης Λακωνίας Παναγιώτης Φαρλέκας, η Χριστίνα Στριμπάκου ως εκπρόσωπος του Ιδρύματος Καπετάν Βασίλη και Κάρμεν Κωνσταντακόπουλου, στελέχη της Τράπεζας Πειραιώς κ.α.

- Advertisment -hit-media.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Πρόσκληση Συμβουλίου Κοινότητας Τρίπολης (22/4/2024)

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ Σας καλούμε την 22α Απριλίου 2024, ημέρα Δευτέρα και ώρα 18:00, να προσέλθετε στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημαρχείου Τρίπολης (1ος όροφος), Λαγοπάτη & Αταλάντης), σε τακτική συνεδρίαση του Συμβουλίου της Δημοτικής Κοινότητας Τρίπολης, για τη συζήτηση και λήψη απόφασης στα πιο κάτω θέματα της ημερήσιας διάταξης:Χορήγηση έγκρισης άδειας λειτουργίας μουσικής με παρατεταμένο ωράριο σε

Πρόσκληση συνεδρίασης Δημοτικού Συμβουλίου (22/4/2024)

Π Ρ Ο Σ Κ Λ Η Σ H Σας καλούμε στις 22 Απριλίου 2024 ημέρα Δευτέρα και ώρα 20.30 να προσέλθετε στο κτίριο της ΟΕΒΕΑ επί της οδού Καλαμάτας 113 σε τακτική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, κατ’ εφαρμογή των διατάξεων του αρ.67 του Ν. 3852/2010 όπως τροποποιήθηκε με το άρθρο 6 του Ν. 5056/23

Κόρινθος: Συναγερμός στις Αρχές – Άψυχο σώμα βρέθηκε να επιπλέει στη θάλασσα

Συναγερμός στις Αρχές νωρίς το πρωί της Πέμπτης 18/04,...
00:00:59

10 χρόνια Greek Maritime Golf Event στην Costa Navarino

Αθήνα, 18 Απριλίου 2024 – Το κορυφαίο τουρνουά γκολφ...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Μετάβαση στο περιεχόμενο