Διεθνές Συμπόσιο στον Δήμο Σπάρτης: Η Τέχνη του Πολέμου: Τότε και Τώρα

Ο πόλεμος και οι συγκρούσεις αποτελούσαν την καθημερινότητα ανάμεσα στις αρχαίες πόλεις-κράτη, ενώ ο ρόλος του πολέμου την αρχαία Σπάρτη αποτελεί κεντρικό θέμα στις απεικονίσεις της Σπαρτιατικής κοινωνίας από την αρχαιότητα έως σήμερα.

Στρατηγοί στη σύγχρονη ιστορία στράφηκαν στα αρχαία ελληνικά μοντέλα για να διαμορφώσουν τη δική τους στρατιωτική πρακτική, αναζωογονώντας ή διαιωνίζοντας την έμφαση στις αποφασιστικές μάχες ως τον μόνο τρόπο για να κερδίσουν έναν πόλεμο. Επίσης, η επιστροφή του πολεμιστή από τον πόλεμο και η επανένταξή του στην πολιτική ζωή αποτελούν ιδιαίτερα περίπλοκα ζητήματα ήδη από την αρχαιότητα. Μπορεί ο αρχαίος κόσμος να προσφέρει τον χώρο για να εξερευνήσουμε τις σύγχρονες εμπειρίες πολεμικών συγκρούσεων – είτε ως στρατιώτης/βετεράνος είτε ως πολίτης? Τι είναι όμως τελικά ο πόλεμος; Η μελέτη του αιώνιου αυτού προβλήματος θα παρουσιαστεί μέσα από εμπεριστατωμένες ακαδημαϊκές ομιλίες και μαρτυρίες βετεράνων πολέμου στο Διεθνές Συμπόσιο που διοργανώνει ο Δήμος Σπάρτης, το Νομικό Πρόσωπο Πολιτισμού & Περιβάλλοντος του Δήμου Σπάρτης, το Ελληνικό Παράρτημα της Ένωσης US Army-Hellenic Chapter (AUSA) και το Κέντρο Σπαρτιατικών & Πελοποννησιακών Σπουδών (ΚΣΠΣ) του Πανεπιστημίου του Nottingham, με θέμα: «Η Τέχνη του Πολέμου: Τότε και τώρα. Από τις Θερμοπύλες και τον Γρανικό στο Αφγανιστάν και την Ουκρανία».
Το συμπόσιο θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 6 Ιουλίου 2022 και ώρα 8:00 μμ. στον κήπο του Αρχαιολογικού Μουσείου Σπάρτης και η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό.
Αναλυτικά το πρόγραμμα:
 Έναρξη εκδήλωσης από τον Δήμαρχο Σπάρτης κ. Πέτρο Δούκα & την Διευθύντρια του ΚΣΠΣ Καθηγήτρια Χρυσάνθη Γάλλου
 Σύντομες ομιλίες επισήμων
 Association of the US Army Εισαγωγή: Major Tom Maguire, President, Hellenic Chapter, AUSA
 AUSA’s Community Partner Program Εισαγωγή: Chris Holidis, Hellenic Chapter’s Director, for Community Partners
 Ομιλία: Δρ. Owen Rees (Manchester Metropolitan University), The veteran’s experience in Classical Greece
 Μαρτυρίες βετεράνων πολέμου (Veterans Testimonials) [η συνεδρία θα περιλαμβάνει σύντομη παρουσίαση κάθε βετεράνου πολέμου, βιντεοσκοπημένες μαρτυρίες βετεράνων πολέμου από τις επιχειρήσεις Operation Enduring Freedom in Afghanistan και Operation Iraqi Freedom in Iraq, και συνοπτική δήλωση σχετικά με τις μαρτυρίες]

 Ομιλία: David Ulke (University of Leicester), From Nisarouin to Hougoumont: a comparative study of the impact of two veteran-focused archaeological initiatives on the mental wellbeing of military personnel and veterans
 Ομιλία: Καθηγητής Stephen Hodkinson (Πανεπιστήμιο του Nottingham), How do the Spartans compare with modern Western armies?
 Ερωτήσεις κοινού
 Κλείσιμο εκδήλωσης από τον Δήμαρχο Σπάρτης κ. Πέτρο Δούκα

- Advertisment -hit-media.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Προμήθεια φρέσκου γάλακτος

Διακήρυξη ανοικτού ηλεκτρονικού διαγωνισμού για την προμήθεια φρέσκου γάλακτος από τον Δήμο Τρίπολης. Διαβάστε τα σχετικά αρχεία, εδώ.

Η Rita Habermann εκθέτει στο Ιστορικό Αρχείο – Μουσείο Ύδρας

Η γνωστή Γερμανίδα γλύπτρια έρχεται στην Ύδρα για μία...

Live – Βουλή: Σε εξέλιξη οι ομιλίες των πολιτικών αρχηγών για την πρόταση δυσπιστίας

Με τις ομιλίες των πολιτικών αρχηγών, αυτή την ώρα,...

Η Ολυμπιακή φλόγα στην Πελοπόννησο – Πρόγραμμα λαμπαδηδρομίας

Ανακοινώθηκε το πρόγραμμα της Ολυμπιακής Λαμπαδηδρομίας, στην Ελλάδα, εν’...
Μετάβαση στο περιεχόμενο