Ανακοίνωση ομάδας υγείας Ν.Ε. ΣΥΡΙΖΑ Λακωνίας για το νομοσχέδιο ΕΣΥ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Στην αρχή της πανδημίας, αντίθετα με τις προτροπές του ΠΟΥ και της ΕΕ , η κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν ενίσχυσε το δημόσιο σύστημα υγείας.

Αναστολές αντί προσλήψεων, ανεπαρκείς ΜΕΘ , μηδενική αύξηση μισθών των ηρωικών υγειονομικών, μειωμένος προϋπολογισμός το 2021 κατά 600 εκ.

Αποτέλεσμα όλων αυτών , η θλιβερή πρωτιά της χώρας μας σε νεκρούς ανά εκατομμύριο στην ΕΕ με 34.000 νεκρούς. Ακόμα και τώρα, μετά την δικαίωση των υπό αναστολή υπαλλήλων από το ΣΤΕ, επιμηκύνει αναίτια την απουσία τους μέχρι αρχές του 2023 εντείνοντας την ανεπάρκεια της ήδη υποστελεχωμένης δημόσιας υγείας. 

Και ενώ η πανδημία ΔΕΝ έχει τελειώσει οριστικά , η κυβέρνηση δίνει τη χαριστική βολή στο ΕΣΥ με το νέο νομοσχέδιο. Ανατρέποντας τη πρωταρχική εργασιακή συνθήκη του ιδρυτικού νόμου του ΕΣΥ, δηλαδή την πλήρη και αποκλειστική απασχόληση των νοσοκομειακών γιατρών που αποσκοπούσε στην ισότιμη και δωρεάν παροχή υπηρεσιών Υγείας σε όλους τους πολίτες!

Στην χώρα με το πιο ιδιωτικοποιημένο σύστημα υγείας στην Ευρώπη, οι γιατροί προτρέπονται να επιδιώκουν επιπλέον εισοδήματα από την τσέπη των ασθενών, ασκώντας το λειτούργημα τους είτε εκτός νοσοκομείου ή εντός δημόσιας υπηρεσίας (π.χ.απογευματινά Ιατρεία και χειρουργεία).Φυσική συνέπεια αυτού θα είναι η συρρίκνωση των δωρεάν υπηρεσιών προς όφελος των ”επί πληρωμή” , τον διαχωρισμό των ασθενών σε δύο κατηγορίες :  στους ”μη έχοντες” χρήματα και μέσον και στους ”κατέχοντες” θέσεις Ιατρών  μερικής απασχόλησης θα προκηρύσσονται κατά το δοκούν από Υπουργό και Διοικητές στοχεύοντας σε ιδιώτες γιατρούς που θα επιφέρουν συνεργασίες με ιδιωτικές κλινικές.

Οι νεοφιλελεύθερες ιδεοληψίες του κ.Μητσοτάκη υπονομεύουν τον δημόσιο χαρακτήρα του ΕΣΥ , επαναφέροντας συνθήκες προ 1983, τότε που το δικαίωμα στην υγεία ήταν προνόμιο όσων είχαν χρήματα και ”μέσο”.

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ καταψηφίζει συνολικά το νέο νομοσχέδιο και ζητά την απόσυρσή του. Αντιπροτείνει την ουσιαστική ενίσχυση του ΕΣΥ και δραστική επίλυση όλων τον παθογενειών του.

Με τις εκλογές στον ορίζοντα, ήρθε η ώρα για σύγκλιση όλων των συνδικαλιστικών, κοινωνικών και δημοκρατικών πολιτικών δυνάμεων σε ένα μέτωπο διασφάλισης του δημόσιου χαρακτήρα της Υγείας, της ισότιμης και δωρεάν παροχής υπηρεσιών υγείας στους πολίτες, διεκδικώντας καλύτερες εργασιακές συνθήκες και απολαβές για τους υγειονομικούς και μία συνολικά αναβαθμισμένη δημόσια υγεία με γιατρούς και ασθενείς μίας κατηγορίας.

- Advertisment -hit-media.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Με μεγάλη επιτυχία ξεκίνησε χθες το 2ο Φεστιβάλ Κωμωδίας Τρίπολης 40 lads

Με μεγάλη επιτυχία ξεκίνησε χθες το 2ο Φεστιβάλ Κωμωδίας...

Λουτράκι: Λεωφορείο με μαθητές της Β Λυκείου έβγαζε καπνούς εν κινήσει

Τρόμαξαν προς στιγμήν μαθητές και καθηγητές της Β Λυκείου...

Επικαιροποίηση έκτακτου δελτίου της ΕΜΥ: Καταιγίδες και άνεμοι

Θυελλώδεις άνεμοι, χαλαζοπτώσεις και ισχυρές καταιγίδες σάρωσαν τη χώρα...

1ο Πανελλήνιο Συνέδριο Επιχειρήσεων Βιομηχανικών Περιοχών

Θεσμικό πλαίσιο, χωροταξικό και αλλαγές στο νόμο 4982/22 στο...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Μετάβαση στο περιεχόμενο