ΑρχικήΛΑΚΩΝΙΑΔήμος Σπάρτης100 χρόνια Εθνικής Μνήμης - Θεατρική Παράσταση στη Σπάρτη

100 χρόνια Εθνικής Μνήμης – Θεατρική Παράσταση στη Σπάρτη

Με αφορμή τα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική καταστροφή, η Εταιρεία Σπαρτιατικών Σπουδών και το Π.Τ. Σπάρτης του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού προσκάλεσαν την Ομάδα Θεάτρου «Άλας» για να παρουσιάσει τη θεατρική παράσταση «Αλμυρή Έρημος», την οποία συνυπογράφει ο φέρελπις Σπαρτιάτης μουσικός, κος Ιωάννης Ισμυρνιόγλου.

Το σπουδαίο αυτό έργο που έκανε πρεμιέρα την 1η Μαΐου 2022 στον ιστορικό χώρο Laboratorium του Γιέρζι Γκροτόφσκι στο Βρότσλαβ της Πολωνίας και παρουσιάστηκε έπειτα με μεγάλη επιτυχία στην Αθήνα, έρχεται για μία και μοναδική παράσταση στη Σπάρτη.

Συγκεκριμένα, η «Αλμυρή Έρημος» θα παρουσιαστεί στη σκηνή του Πνευματικού Κέντρου Σπάρτης (ισόγειο Βιβλιοθήκης) την Τετάρτη, 21 Δεκεμβρίου 2022, στις 07:00 μ.μ. Η παράσταση τελεί υπό την αιγίδα της Ομοσπονδίας Προσφυγικών Σωματείων Ελλάδας «100 ΧΡΟΝΙΑ ΕΘΝΙΚΗΣ ΜΝΗΜΗΣ» και πρόκειται για μία πρωτότυπη σκηνική σύνθεση που αντλεί το υλικό της από μαρτυρίες προσφύγων και λογοτεχνικά έργα για τη Μικρά Ασία.

Ως εισαγωγή για την ορθότερη και πληρέστερη κατανόηση του έργου, αλλά και, εν γένει, του τραγικού συμβάντος της Μικρασιατικής Καταστροφής, θα μας τιμήσουν με δύο σύντομες διαδικτυακές ομιλίες ο Καθηγητής του Πανεπιστημίου της Άγκυρας και γνωστός φιλέλληνας, Δρ. Mehmet Ö. Alkan, και ο Πρέσβης επί τιμή, κ. Αλέξανδρος Αλεξανδρής, οι οποίοι και θα δεχθούν τυχόν ερωτήσεις από τους παρευρισκόμενους.

Η Μικρασιατική καταστροφή σημάδεψε την Ελληνική και παγκόσμια ιστορία κοινωνικά, πολιτικά, οικονομικά, μα κυρίως ηθικά. Με μάτια ανοιχτά στο παρελθόν, στην ιστορία και το δράμα που έζησε ο Ελληνισμός κατά την έξοδο του από τη Μικρά Ασία, ανοίγουμε την ανθρώπινη πληγή που αιμορραγεί παντοτινά, τα τραύματα εκείνα της μνήμης που θολώνουν την ιστορία, που πνίγουν σε αποσιωπητικά τις ερωτήσεις.

Η φωτιά της Σμύρνης, η φωτιά του ξεριζωμού, που οδήγησε 1.500.000 Έλληνες στην προσφυγιά, έχει χαραχτεί ανεξίτηλα στη μνήμη του λαού μας. Λίγες ημέρες πριν τα Χριστούγεννα, πριν να γιορτάσουμε την πάντα ελπιδοφόρα γέννηση του Θεανθρώπου, οφείλουμε ως Σπαρτιάτες και Σπαρτιάτισσες να τιμήσουμε τους ηρωικά πεσόντες στα
πεδία των μαχών και τους τραγικά ξεριζωμένους από τις πατρογονικές εστίες του Ελληνισμού.

Τιμή πρόσκλησης:
Γενική είσοδος: 8 ευρώ
Άνεργοι, πολύτεκνοι/τρίτεκνοι, φοιτητές, παιδιά: 5 ευρώ
ΑΜΕΑ & συνοδοί: Δωρεάν

Σημείο προπώλησης:
Ερυθρός Σταυρός Σπάρτης
Βρασίδου 133 | 10:00 π.μ. – 01:00 μ.μ.

Διαδικτυακές κρατήσεις:
Εταιρεία Σπαρτιατικών Σπουδών
Facebook | Instagram
spartanstudiessociety@gmail.com

Τηλεφωνικές κρατήσεις:
6984578189 | 03:00 μ.μ. – 09:00 μ.μ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο