ΑρχικήΛΑΚΩΝΙΑΔήμος ΣπάρτηςΜε εκκλησιαστική μεγαλοπρέπεια και πάνδημη συμμετοχή η Σπάρτη τίμησε τον Πολιούχο της...

Με εκκλησιαστική μεγαλοπρέπεια και πάνδημη συμμετοχή η Σπάρτη τίμησε τον Πολιούχο της (VIDEO)

Με θρησκευτική μεγαλοπρέπεια, πάνδημη συμμετοχή και εκκλησιαστική κατάνυξη η Σπάρτη εόρτασε τη μνήμη του Πολιούχου της, Οσίου Νίκωνος του ”Μετανοείτε’’.

Την κυριώνυμη ημέρα της εορτής, στον πανηγυρίσαντα περικαλλή Ιερό Ναό, τελέσθηκε αρχικά ο Όρθρος προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη  Πατρών κ.

[iframe width=”560″ height=”315″ src=”https://www.youtube.com/embed/r13RuVATEDw” title=”YouTube video player” frameborder=”0″ allow=”accelerometer; autoplay; clipboard-write; encrypted-media; gyroscope; picture-in-picture” allowfullscreen ]
Χρυσοστόμου , ενώ ακολούθησε η αμφιοφορία του σύμφωνα με το βυζαντινό τυπικό. Τους άρτους ευλόγησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μάνης κ. Χρυσόστομος Γ΄. Στην Πολυαρχιερατική Θεία Λειτουργία που ακολούθησε συμμετείχαν επίσης οι Σεβασμιώτατοι Μητροπολίτες Καλαβρύτων και Αιγιαλείας κ. Ιερώνυμος, Γόρτυνος και Μεγαλοπόλεως κ. Νικηφόρος και ο σεπτός Ποιμενάρχης μας κ. Ευστάθιος, ο οποίος και προέστη.

Λόγο πνευματικής οικοδομής εκφώνησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πατρών κ. Χρυσόστομος, ο οποίος αρχικά,  εκ μέρους όλων των Μητροπολιτών που συμμετείχαν στην πανήγυρη, ευχαρίστησε θερμά για την τιμητική πρόσκληση, τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη μας, τον οποίο μάλιστα αποκάλεσε πνευματικό πατέρα του, αφού οι πνευματικές του νουθεσίες – από την παιδική του ακόμα ηλικία – επηρέασαν τη ζωή και την πορεία του.  Επίσης ο Σεβασμιώτατος κ. Χρυσόστομος χαρακτήρισε τον σεπτό Ποιμενάρχη μας καύχημα για την Εκκλησία της Ελλάδος και πνευματικό οδοδείκτη για όποιον έχει την τύχη να τον γνωρίσει. Στη συνέχεια, απευθυνόμενος στους πιστούς, που είχαν κατακλύσει το Ναό και τον περιβάλλοντα χώρο, μίλησε για τον τιμώμενο Άγιο Νίκωνα. Ιδιαίτερα στάθηκε στην αλλοτρίωση και τον πνευματικό αποπροσανατολισμό της εποχής μας, που έχουν μετατρέψει το μιαρό σε καθαρό, το παράνομο σε νόμιμο, το παράλογο σε λογικό, το ανήθικο σε ηθικό, το παράξενο σε φυσιολογικό και το αμάρτημα σε δικαιωματισμό, προτρέποντας παράλληλα το εκκλησίασμα να στραφεί, με μετάνοια και προσευχή, σε όσα πραγματικά έχουν αξία και τα οποία μόνο η ‘’εν Χριστώ ζωή’’ μπορεί να εξασφαλίσει.

Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας, υπό τους παιανισμούς της Φιλαρμονικής του Δήμου Σπάρτης και με τη συνοδεία στρατιωτικού αγήματος, της μαθητιώσας νεολαίας και άλλων φορέων της πόλης,  πραγματοποιήθηκε η λιτάνευση της Ιερής Εικόνας του Οσίου Νίκωνος διαμέσου των κεντρικών οδών της λακωνικής πρωτεύουσας. Πλήθος χριστιανών παρακολούθησαν ευλαβώς την τελετή και συμπροσευχήθηκαν, για να έχουν την προστασία του Αγίου στη ζωή τους.

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας, κατακλείοντας την πανηγυρική σύναξη, επισήμανε ότι η πάνδημη συμμετοχή, μέσα σε κλίμα κατάνυξης, ήταν συγκινητική, ωστόσο ακόμα πιο σημαντική θα είναι η έμπρακτη αποδοχή του κηρύγματος του Οσίου Νίκωνος, μέσω της ενδυνάμωσης της πίστης μας, της μετάνοιας και της ενάρετης ζωής, που οδηγούν στη Βασιλεία των Ουρανών. Ακολούθως, ευχαρίστησε εγκάρδια όλους όσοι παρέστησαν και συνετέλεσαν στην επιτυχία της. Ιδιαίτερη ευγνωμοσύνη εξέφρασε προς τους Σεβασμιώτατους Μητροπολίτες που ανταποκρίθηκαν στην πρόσκλησή του, τους εφημέριους και τους λοιπούς διακονούντες του Ιερού Ναού, τον ευαγή Κλήρο, τις Αρχές, τους καλλικέλαδους ιεροψάλτες, τον ευσεβή λαό, τον Στρατό, την Αστυνομία, την Πυροσβεστική, τους διάφορους πολιτιστικούς φορείς της πόλης, τους μαθητές και τις μαθήτριες, καθώς και τους εκπαιδευτικούς τους. Ξεχωριστές ευχαριστίες απηύθυνε ο Σεβ. Ποιμενάρχης μας προς τον Ραδιοφωνικό Σταθμό της Εκκλησίας της Ελλάδος, ο οποίος σε συνεργασία με τον Ραδιοφωνικό Σταθμό της τοπικής μας Εκκλησίας, έκανε απευθείας μετάδοση τόσο του Εσπερινού όσο και της Θείας Λειτουργίας, το Ionian channel και το τηλεοπτικό εκκλησιαστικό κανάλι της Ι.Μ. Πατρών ‘’Λύχνος’’, που συνεργάστηκαν για την τηλεοπτική κάλυψη των ιερών ακολουθιών, καθώς και τα λοιπά τοπικά Μ.Μ.Ε. για την προβολή της θρησκευτικής πανήγυρης. Πηγή : http://www.immspartis.gr/

Μετάβαση στο περιεχόμενο