Το Ινστιτούτο Σπάρτης διοργανώνει διαδικτυακή ημερίδα με θέμα: «Νεοκλασικά κτίρια και Πρόγραμμα διάσωσης και διατήρησής τους»

Το Ινστιτούτο Σπάρτης, διοργανώνει την Τρίτη 20 Απριλίου στις 7:00 μμ. διαδικτυακή ημερίδα με θέμα: «Νεοκλασικά κτίρια και Πρόγραμμα διάσωσης και διατήρησής τους»

Σκοπός της ημερίδας είναι η πληροφόρηση των ενδιαφερομένων ιδιοκτητών νεοκλασικών διατηρητέων κτισμάτων για το νέο πρόγραμμα που συζητείται στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας με στόχο την ευαισθητοποίηση και την ενίσχυση με ισχυρά οικονομικά κίνητρα των ιδιοκτητών, για τη διάσωση των διατηρητέων νεοκλασικών ιδιωτικών κτιρίων και παράλληλα την ενίσχυση Δήμων και άλλων θεσμικών αρχών για την προστασία και διατήρηση των δημόσιων διατηρητέων αρχιτεκτονικών μνημείων της νεότερης πολιτιστικής κληρονομιάς.

Η πόλη της Σπάρτης απαριθμεί δεκάδες αρχιτεκτονικά κοσμήματα, ιδιωτικά και δημόσια, ιδιαίτερης ιστορικής αλλά και καλλιτεχνικής αξίας. Ωστόσο, η αδυναμία των ιδιοκτητών να τα συντηρήσουν καθώς και η ανυπαρξία κινήτρων από την πλευρά της Πολιτείας έχει πλέον οδηγήσει ιδιοκτήτες και δήμους σε αδιέξοδα. Για το λόγο αυτό το υπό συζήτηση πρόγραμμα του αρμόδιου Υπουργείο Περιβάλλοντος έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον γι την πόλη της Σπάρτης 

  Η ανάγκη διατήρησης, προστασίας και επανάχρησης αξιόλογων και διατηρητέων κτιρίων υπαγορεύεται επιπλέον και από την αναγκαιότητα αναβάθμισης του αστικού περιβάλλοντος, πράγμα που δεν μπορεί να επιτευχθεί παρά μόνο με ένα πρόγραμμα που θα αντιμετωπίζει αυτή την κατηγορία του πολιτιστικού μας πλούτου με γενναιοδωρία και συστηματικότητα. Η θεσμοθέτηση και υλοποίηση του προγράμματος του ΥΠΕΝ «Διατηρώ κατ’οίκον» μοιάζει πλέον πιο επιτακτική από ποτέ.

Οι συνομιλητές μας στην διαδικτυακή ημερίδα θα μας ενημερώσουν για τις εμπειρίες τους, τις πρωτοβουλίες τους και το θεσμικό πλαίσιο που ισχύει σήμερα, με εστίαση στην Σπάρτη , αλλά και σε πόλεις, όπου τα νεότερα αρχιτεκτονικά μνημεία με την διατήρηση και την αξιοποίησή τους προσέδωσαν μεγάλη προστιθέμενη αξία στον τουρισμό και στην ανάπτυξή τους.

Στην ημερίδα συμμετέχουν :

  1. Αναστασία Κανελλοπούλου, Πρόεδρος Ινστιτούτου Σπάρτης, πρ. Περιφερειάρχης
  2. Δρ Παύλος Χατζηγρηγορίου , Πρόεδρος Ινστιτούτου Σύρου, Πολιτικός Μηχανικός MSc, PhD, Ερευνητής Ψηφιακού Πολιτισμού εκ των πρωτεργατών της θεσμοθέτησης του προγράμματος ΔΙΑΤΗΡΩ
  3. Δημήτρης Κωστούρος – Δήμαρχος Ναυπλιέων, με την εμπειρία του να υπηρετείς μια πόλη ταυτισμένη με την ΔΙΑΤΗΡΗΣΗ των νεώτερων μνημείων
  4. Γιώργος Παπανδρέου- αρχιτέκτονας,  Προϊστάμενος Υπηρεσίας Νεωτέρων Μνημείων και Τεχνικών Έργων Δυτικής Ελλάδας, Πελοποννήσου και Νοτίου Ιονίου, γνώστης των δυσκολιών της διατήρησης και διάσωσης των νεωτέρων μνημείων, από την πλευρά του Υπουργείου Πολιτισμού
  5. Γιώργος Γιαξόγλου- Αρχιτέκτονας ,μελετητής και από τους εγκυρότερους γνώστες των Νεοκλασικών της Σπάρτης
  6. Σπύρος Τζινιέρης – Αρχιτέκτονας, εκπρόσωπος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος
  7. Γιώργος Χρυσανθόπουλος – Ιδιοκτήτης του boutique hotel «The Bold Type» στην Πάτρα, με την εμπειρία του επενδυτή που μετέτρεψε ένα νεοκλασικό κτίριο σε παραγωγική επένδυση

Τη συζήτηση θα συντονίσει η δημοσιογράφος Αγγελική Δαλαμάγκα

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να παρακολουθήσουν την ημερίδα του Ινστιτούτου Σπάρτης, μέσω της πλατφόρμας zoοm, μέσα από την σελίδα του Ινστιτούτου Σπάρτης στο Facebook, από το youtube channel του Ινστιτούτου Σπάρτης και  από  τη σελίδα του Ινστιτούτου Σύρου στο Facebook.

Επιπλέον, οι ενδιαφερόμενοι που θα συνδεθούν μέσω της πλατφόρμας zoom θα έχουν τη δυνατότητα να θέσουν περιορισμένο αριθμό ερωτήσεων.

Παρακαλούνται τα ΜΜΕ στο βαθμό των δυνατοτήτων τους να κοινοποιήσουν την ημερίδα μέσα από τις σελίδες τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, δεδομένου ότι πρόκειται για πρόγραμμα που αφορά πολλούς ιδιοκτήτες νεοκλασικών διατηρητέων κτιρίων.

Join: https://us02web.zoom.us/j/83424942094?pwd=RW03Q3hKcStIYUJxSHpDY3kwOHBJUT09

Από το ΔΣ του Ινστιτούτου Σπάρτης

- Advertisment -hit-media.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Live – Βουλή: Σε εξέλιξη οι ομιλίες των πολιτικών αρχηγών για την πρόταση δυσπιστίας

Με τις ομιλίες των πολιτικών αρχηγών, αυτή την ώρα,...

Η Ολυμπιακή φλόγα στην Πελοπόννησο – Πρόγραμμα λαμπαδηδρομίας

Ανακοινώθηκε το πρόγραμμα της Ολυμπιακής Λαμπαδηδρομίας, στην Ελλάδα, εν’...

Δημήτρης Πτωχός: Aπολογισμός του πρώτου τριμήνου της θητείας του

Ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου, Δημήτρης Πτωχός, παρουσία του Αναπληρωτή Περιφερειάρχη...
Μετάβαση στο περιεχόμενο