Κακοκαιρία Daniel: Πανευρωπαϊκό ρεκόρ μηνιαίου ύψους βροχόπτωσης στη Μακρινίτσα Πηλίου

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Το μεγαλύτερο μηνιαίο ύψος βροχόπτωσης που έχει καταγραφεί ποτέ στην Ευρώπη καταγράφηκε στη Μακρινίτσα Πηλίου κατά τη διάρκεια της κακοκαιρίας Daniel.

Συγκεκριμένα, μετά την αποκατάσταση της μετάδοσης των μετρήσεων σχεδόν όλων των μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo.gr στη Θεσσαλία, εντοπίστηκε ότι ο μετεωρολογικός σταθμός της Μακρινίτσας Πηλίου κατέγραψε μέχρι τις 20 Σεπτεμβρίου 2023 αθροιστικό ύψος βροχόπτωσης 1.235 χιλιοστά, τιμή που αποτελεί το μεγαλύτερο μηνιαίο ύψος βροχόπτωσης που έχει καταγραφεί ποτέ στην Ευρώπη.

Το προηγούμενο ρεκόρ κατείχε η Ασκύφου Χανίων τον Φεβρουάριο του 2019, όταν είχε καταγράψει μηνιαίο ύψος βροχόπτωσης 1.225 χιλιοστά. Όσον αφορά την Ελλάδα, τα μεγαλύτερα ύψη βροχόπτωσης των τελευταίων 15 ετών, εκτός από τα παραπάνω, έχουν καταγραφεί στη Ζαγορά Πηλίου (1.155 χιλιοστά τον Φεβρουάριο 2018), στην Ασή Γωνιά Χανίων (1.109 χιλιοστά τον Φεβρουάριο 2019) και στη Ζαγορά Πηλίου (1.096 χιλιοστά τον Σεπτέμβριο 2023).

Επιπροσθέτως, στην κακοκαιρία Daniel καταρρίφθηκε σε τέσσερις μετεωρολογικούς σταθμούς το ρεκόρ ημερήσιου ύψους βροχόπτωσης του δικτύου μετεωρολογικών σταθμών του meteo.gr/ΕΑΑ που κατείχε από το 2009 η Μακρινίτσα (417 χιλιοστά). Μετά την κακοκαιρία Daniel την πρώτη θέση καταλαμβάνει η βροχόπτωση στην Πορταριά Πηλίου (762 χιλιοστά) και ακολουθούν η Ζαγορά Πηλίου (760 χιλιοστά), η Μακρινίτσα (757 χιλιοστά) και ο Βόλος (451 χιλιοστά).

 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Πολύ υψηλός κίνδυνος δασικής πυρκαγιάς στους νομούς Κορινθίας και Λακωνίας την Κυριακή 29 Σεπτεμβρίου

Σύμφωνα με το Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς, τον οποίο εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας για την Πέμπτη 11 Ιουλίου προβλέπεται πολύ υψηλός κίνδυνος δασικής πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) στους Νομούς Κορινθίας και Λακωνίας. Στους νομούς Αργολίδας, Αρκαδίας και Μεσσηνίας προβλέπεται υψηλός κίνδυνος δασικής πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 3).

Λαμπρή τελετή εγκαινίων του Ανοιχτού Θεάτρου Καλαμάτας – Συγκλονιστική η συναυλία με τον Σταύρο Ξαρχάκο

Στο κατάμεστο από κόσμο Ανοιχτό Θέατρο Καλαμάτας, πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου 2024 η λαμπρή τελετή των εγκαινίων στο νέο πολιτιστικό στολίδι της πόλης. Συγκλονιστική η συναυλία που ακολούθησε από τον μουσικοσυνθέτη και μαέστρο Σταύρο Ξαρχάκο, τον οποίο το κοινό της Καλαμάτας υποδέχθηκε με συγκίνηση και ενθουσιασμό εν μέσω χειροκροτημάτων. Στον σπουδαίο Έλληνα

Υψηλός ο κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία 3) αύριο, Κυριακή 28 Σεπτεμβρίου 2024

Σύμφωνα με το Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου, που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (www.civilprotection.gr), για αύριο, Κυριακή 28 Σεπτεμβρίου 2024, προβλέπεται υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 3), μεταξύ άλλων, για τη Μεσσηνία. Σε περίπτωση που αντιληφθούν πυρκαγιά, οι πολίτες παρακαλούνται να ειδοποιήσουν αμέσως την Πυροσβεστική Υπηρεσία στον αριθμό κλήσης 199.  

Έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού: Έρχονται ισχυρές βροχές, καταιγίδες και πτώση της θερμοκρασίας

Απότομη μεταβολή θα παρουσιάσει ο καιρός στη χώρα μας την Κυριακή...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ