Κτηνοτροφία: Χάθηκαν έως 18.000 ζώα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Τεράστιο πλήγμα στην κτηνοτροφία της Θεσσαλίας έχει προκαλέσει το καταστροφικό πέρασμα της κακοκαιρίας Daniel. Το μέγεθος της καταστροφής είναι πρωτοφανές και ασύγκριτα υψηλότερα απ’ ότι έχει βιώσει η περιοχή και οι παραγωγοί της.

Ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Λάρισας, Χρήστος Σιδηρόπουλος μιλώντας σήμερα στην ΕΡΤ ανέφερε πως εκτιμάται ότι έχουν χαθεί από 15.000 έως 18.000 ζώα της κτηνοτροφίας.

Όπως χαρακτηριστικά είπε ο κ. Σιδηρόπουλος στην κακοκαιρία «Ιανός» που έπληξε την χώρα πριν από τρία χρόνια, οι αποζημιώσεις σε αγρότες και κτηνοτρόφους ανήλθαν σε 580 εκατ. ευρώ και τελείωσαν σε 2 μήνες. Τώρα πρόσθεσε, τα ποσά που πρέπει να δοθούν για αποζημιώσεις πρέπει να είναι υπερπολλαπλάσια.

 

«Τώρα πρέπει να δοθούν άμεσα χρήματα για να κινηθούν οι πληγέντες ως άμεσο βοήθημα και να αρχίσουν άμεσα καταγραφές στο μοντέλο του Ιανού για να πάει γρήγορα η επανεκκίνηση», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Εκτός από την κτηνοτροφία ανυπολόγιστη είναι η καταστροφή και στην αγροτική παραγωγή. Σύμφωνα με τον κ. Σιδηρόπουλο, έχουν καταστραφεί μια σειρά από καλλιέργειες από το καλαμπόκι, το βαμβάκι, τη βιομηχανική τομάτα, τα αμπέλια αλλά και φρούτα όπως τα μήλα αλλά και τα αρωματικά φυτά.

 

Βυθίστηκε στις λάσπες το 5% του ΑΕΠ

Παράγοντες του πρωτογενούς τομέα χαρακτήρισαν το «χτύπημα» της κακοκαιρίας Daniel ως τη χαριστική βολή για την πρωτογενή παραγωγή στη Θεσσαλία, σε μία περιοχή που κατέχει την πρώτη θέση μεταξύ των λοιπών περιφερειών της Ελλάδας σε πολλά προϊόντα.

 

Μπορεί η φετινή παραγωγή να είχε διάφορα προβλήματα κυρίως λόγω των καιρικών συνθηκών και να ήταν μειωμένη, ωστόσο το «πλήγμα» του Daniel φέρεται να είναι ιδιαίτερο σκληρό.

Η Θεσσαλία συνεισφέρει περίπου 8 δισ. ευρώ στον ελληνικό προϋπολογισμό, ποσό που αντιστοιχεί στο 5% του ελληνικού ΑΕΠ

Πηγή: https://www.agrocapital.gr/

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Κατάρτιση και Ανάπτυξη | Το μήνυμα του Αναπληρωτή Περιφερειάρχη Χρήστου Λαμπρόπουλου στη Γιορτή Ελιάς στο Ξηροπήγαδο Βόρειας Κυνουρίας

Ο Αναπληρωτής Περιφερειάρχη, Χρήστος Λαμπρόπουλος, συμμετείχε ενεργά στις εκδηλώσεις της Γιορτής Ελιάς 2024, που διοργάνωσε ο Πολιτιστικός Σύλλογος Ξηροπηγάδου «Ο ΑΚΤΗΒΙΟΝ», με τη συνδιοργάνωση της Περιφέρειας Πελοποννήσου. Κατά την παρέμβασή του στην εκδήλωση της Ανοιχτής Ακαδημίας Ελαιοκομίας, την Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου, ο κ. Λαμπρόπουλος επισήμανε τη σημασία της κατάρτισης και της ενημέρωσης των παραγωγών για

Πολύ υψηλός κίνδυνος δασικής πυρκαγιάς στους νομούς Κορινθίας και Λακωνίας την Κυριακή 29 Σεπτεμβρίου

Σύμφωνα με το Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς, τον οποίο εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας για την Πέμπτη 11 Ιουλίου προβλέπεται πολύ υψηλός κίνδυνος δασικής πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) στους Νομούς Κορινθίας και Λακωνίας. Στους νομούς Αργολίδας, Αρκαδίας και Μεσσηνίας προβλέπεται υψηλός κίνδυνος δασικής πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 3).

Λαμπρή τελετή εγκαινίων του Ανοιχτού Θεάτρου Καλαμάτας – Συγκλονιστική η συναυλία με τον Σταύρο Ξαρχάκο

Στο κατάμεστο από κόσμο Ανοιχτό Θέατρο Καλαμάτας, πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου 2024 η λαμπρή τελετή των εγκαινίων στο νέο πολιτιστικό στολίδι της πόλης. Συγκλονιστική η συναυλία που ακολούθησε από τον μουσικοσυνθέτη και μαέστρο Σταύρο Ξαρχάκο, τον οποίο το κοινό της Καλαμάτας υποδέχθηκε με συγκίνηση και ενθουσιασμό εν μέσω χειροκροτημάτων. Στον σπουδαίο Έλληνα

Υψηλός ο κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία 3) αύριο, Κυριακή 28 Σεπτεμβρίου 2024

Σύμφωνα με το Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου, που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (www.civilprotection.gr), για αύριο, Κυριακή 28 Σεπτεμβρίου 2024, προβλέπεται υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 3), μεταξύ άλλων, για τη Μεσσηνία. Σε περίπτωση που αντιληφθούν πυρκαγιά, οι πολίτες παρακαλούνται να ειδοποιήσουν αμέσως την Πυροσβεστική Υπηρεσία στον αριθμό κλήσης 199.  

ΔΗΜΟΦΙΛΗ