Δήμος Ξυλοκάστρου – Ευρωστίνης: «Συκιά εν πλω 2022»

Η κλασική καλοκαιρινή εκδήλωση “Συκιά εν πλω”, θα είναι φέτος αφιερωμένη στη “Μικρασιατική καταστροφή”, η οποία οδήγησε, πριν από έναν αιώνα, στον ξεριζωμό και τη μετεγκατάσταση στην Ελλάδα, ενός και πλέον εκατομμυρίου Ελλήνων Μικρασιατών.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, μουσικά καϊκια θα διαπλέουν τον κόλπο της Συκιάς, συνδέοντας τους θεατές νοητά με τη φυγή από τα πάτρια εδάφη της Μικρασίας μέσω της θάλασσας, ενώ η μουσική που θα παίζεται από το κατάστρωμά τους θα μας συνδέει ψυχικά με το βαθύτερο βίωμα και την έννοια του ξεριζωμού.

Θα ακούσουμε Μικρασιάτικα τραγούδια καθιστικά, αντικριστά, ζεϊμπέκικα, χασάπικα, καρσιλαμάδες και μπάλους, όπως τα μετέφεραν οι πρόσφυγες από την άλλη μεριά του Αιγαίου, από τη γη της Μικρασίας: από το Αϊβαλί, τη Μαινεμένη της Περγάμου, την ξακουστή Σμύρνη και το κάστρο του Τσεσμέ.

Η μουσική των μικρασιατικών ακτών, ιδίως αυτή της Σμύρνης, είναι από τα σημαντικότερα κεφάλαια της ελληνικής μουσικής παράδοσης, κι ίσως το σπουδαιότερο στοιχείο πολιτισμού που διέσωσαν οι πρόσφυγες Μικρασιάτες με τον ερχομό τους στην Ελλάδα.

Ημερομηνία εκδήλωσης: 22 Αυγούστου 2022

Χώρος εκδήλωσης: Όλο το παραλιακό μέτωπο της Συκιάς, από το εστιατόριο “Ακρωτήρι” έως το ξενοδοχείο “Sikyon Coast”

Ώρα έναρξης: 9μμ

Περισσότερες πληροφορίες: Για τον Προοδευτικό Σύλλογο Συκιάς Κορινθίας “Άγγελος Σικελιανός”,  Θεώνη Τσόκου, Πρόεδρος: 6937224204

- Advertisment -hit-media.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Live – Βουλή: Σε εξέλιξη οι ομιλίες των πολιτικών αρχηγών για την πρόταση δυσπιστίας

Με τις ομιλίες των πολιτικών αρχηγών, αυτή την ώρα,...

Η Ολυμπιακή φλόγα στην Πελοπόννησο – Πρόγραμμα λαμπαδηδρομίας

Ανακοινώθηκε το πρόγραμμα της Ολυμπιακής Λαμπαδηδρομίας, στην Ελλάδα, εν’...

Δημήτρης Πτωχός: Aπολογισμός του πρώτου τριμήνου της θητείας του

Ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου, Δημήτρης Πτωχός, παρουσία του Αναπληρωτή Περιφερειάρχη...
Μετάβαση στο περιεχόμενο