Στις διεργασίες για τη μετάβαση της Αυτοδιοίκησης στη Νέα Ψηφιακή Εποχή ο Δήμαρχος Σικυωνίων

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Δύο σημαντικά αυτοδιοικητικά συνέδρια έλαβαν χώρα το τελευταίο 10ήμερο: Το Ετήσιο Τακτικό Συνέδριο της ΚΕΔΕ στη Θεσσαλονίκη και το «Olympia Forum» στο Ζάππειο και στην Αρχαία Ολυμπία. Και στα δύο έγινε γενικά αποδεκτό ότι η αυτοδιοίκηση οδηγείται στη νέα ψηφιακή εποχή με ολοένα και πιο γρήγορο βηματισμό. 

 

Ο δήμαρχος Σικυωνίων Σπύρος Σταματόπουλος συμμετέχοντας ενεργά σε όλες εκείνες τις διεργασίες και αποφάσεις που διαμορφώνουν το μέλλον, τη μετάβαση της Αυτοδιοίκησης στη Νέα Ψηφιακή Εποχή βρέθηκε και στις δύο διοργανώσεις είτε ως εισηγητής είτε ως σύνεδρος. 

Αρχικά το τριήμερο 14-16 Οκτωβρίου, στη Θεσσαλονίκη, ο δήμαρχος Σικυωνίων συμμετείχε στις Εργασίες του Ετήσιου Τακτικού Συνεδρίου της ΚΕΔΕ, όπου εισηγήθηκε ως πρόεδρος της Επιτροπής Παιδείας, Θρησκευμάτων και Νεολαίας τις προτάσεις της Ένωσης των Δήμων που αφορούν στην Ψηφιακή μετεξέλιξη και στην εξασφάλιση μιας σειράς ψηφιακών δυνατοτήτων για την Αυτοδιοίκηση και τους Πολίτες στη Νέα Εποχή.

Ο Σπύρος Σταματόπουλος ανέπτυξε τις προτάσεις της ΚΕΔΕ σχετικά: 

  1. με τη Μανθάνουσα Έξυπνη Πόλη (Learning Smart City) και την προώθηση της πολιτειότητας μέσω των δήμων, 
  2. με το Τομεακό Πρόγραμμα Ανάπτυξης του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων και 
  3. Τη θεσμοθέτηση του Λυκείου 2ης Ευκαιρίας, όπου ενήλικες με τη διαδικασία της ασύγχρονης e-φοίτησης θα μπορούν να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους στην Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση. 

Επιπλέον ο δήμαρχος Σικυωνίων εισηγήθηκε την διοργάνωση ενός Διεθνούς Συνεδρίου Νεολαίας το καλοκαίρι του 2022 με στόχο να αναδειχθεί ο ρόλος της Νέας Γενιάς και να της δοθεί ο λόγος απέναντι στις ιδιαίτερες προκλήσεις των καιρών, που αφορούν στην κλιματική αλλαγή, στην προστασία της βιοποικιλότητας και του περιβάλλοντος.

Κατά τη διάρκεια των Εργασιών του Συνεδρίου της ΚΕΔΕ ανακοινώθηκε η ενίσχυση του προγράμματος «Αντώνης Τρίτσης» κατά 1 δισ., αλλά και η χρηματοδότηση 320 εκατ. ευρώ στους Δήμους για το έργο των smart cities και την Ψηφιακή Μετάβαση. 

Ο δήμαρχος Σικυωνίων επιχειρηματολόγησε έντονα υπέρ της αναγκαιότητας τα παραπάνω κονδύλια να αυξηθούν σημαντικά για να καλύψουν τις χρηματοδοτήσεις των έργων που χρειάζονται για την ολοκληρωμένη μετάβαση της Αυτοδιοίκησης στη νέα ψηφιακή εποχή και τις πολλαπλές υποχρεώσεις που θα προκύψουν. 

«Ο χρόνος τρέχει και δεν υπάρχουν περιθώρια για χαμένες ευκαιρίες που θα δημιουργήσουν ανισότητες και πισωγυρίσματα στην κοινωνία. Οι Δήμοι δικαιούνται περισσότερους πόρους και χρηματοδοτήσεις καθώς αποτελούν το συνεκτικό δεσμό των τοπικών κοινωνιών και καλύπτουν τις άμεσες και βασικότερες ανάγκες των πολιτών σε όλους τους τομείς της καθημερινότητας», τόνισε μεταξύ άλλων, υπογραμμίζοντας παράλληλα πώς οι διεκδικήσεις είναι δίκαιες και διαχρονικές και υπηρετούν το μακροπρόθεσμο συμφέρον της ελληνικής κοινωνίας.

Στο Olympia Forum

Την Παρασκευή 22 Οκτωβρίου ο δήμαρχος Σικυωνίων βρέθηκε στο Olympia Forum στην Αρχαία Ολυμπία οι τετραήμερες εργασίες του οποίου είχαν ως θέμα  «Αξιοποιώντας τη Δυναμική των Πόλεων και των Περιφερειών». Στο πλαίσιο των Εργασιών που αφορούσαν στην Τοπική και Περιφερειακή διακυβέρνηση ο δήμαρχος Σικυωνίων είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με αρκετά στελέχη της κεντρικής διοίκησης ή και της αυτοδιοίκησης, αλλά και πανεπιστημιακούς εισηγητές με τους οποίους αντάλλαξαν τεχνογνωσία στον τομέα της περιφερειακής και αστικής ανάπτυξης. 

 OLYMPIA FORUM 1

Στις ιδιαίτερα ενδιαφέρουσες συνομιλίες κοινός τόπος και κοινή διαπίστωση υπήρξε ότι απαιτούνται άμεσα ενέργειες κυρίως από την Τοπική Αυτοδιοίκηση  για την ανάληψη περισσότερης δράσης όσον αφορά στην κλιματική αλλαγή.

Ο Σπύρος Σταματόπουλος ολοκληρώνοντας τις επαφές του στα δύο σημαντικά αυτά Συνέδρια δήλωσε πως οι διεργασίες που συντελούνται για τη μετάβαση της Αυτοδιοίκησης στη Νέα Ψηφιακή Εποχή, σε έναν αύριο πιο αυτοματοποιημένο ως προς την επίλυση των προβλημάτων της καθημερινότητας, αλλά πιο ανθρώπινο και ευαισθητοποιημένο απέναντι στο περιβάλλον και την κλιματική αλλαγή, είναι εξαιρετικά σημαντικές και καθοριστικές για το μέλλον, που θέλουμε κι έχουμε ανάγκη να δημιουργήσουμε για τις γενιές που έρχονται.

- Advertisment -hit-media.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Δημήτρης Πτωχός: «Οραματιζόμαστε τον τόπο μας, την Πελοπόννησο, σε ρόλο σημαιοφόρου»

Στην εκδήλωση του επιμελητηρίου Κορινθίας με θέμα: «Από την Ευρώπη των κρίσεων, στην Ευρώπη των λύσεων», παραβρέθηκε ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου Δημήτρης Πτωχός, την Τετάρτη 17 Απριλίου. Στην κατάμεστη αίθουσα εκδηλώσεων, παρουσία, ως κεντρικού ομιλητή, του Αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Προώθηση του Ευρωπαϊκού Τρόπου Ζωής Μαργαρίτη Σχοινά, ο Περιφερειάρχης αναφέρθηκε στο ρόλο της Πελοποννήσου

Πρώτο Πανελλήνιο Συνέδριο Επιχειρήσεων Βιομηχανικών Περιοχών

Με χαιρετισμούς εκ μέρους της κυβέρνησης και των κομμάτων,...

Νεκρός 22χρονος δικυκλιστής μετά από σφοδρή σύγκρουση με Ι.Χ στην Π.Ε.Ο Αθηνών – Κορίνθου

Νεκρός ένας 22χρονος δικυκλιστής από την Κόρινθο. Η μηχανή...

ΚΥΠΕΛΛΟ ΓΥΝΑΙΚΩΝ: Στα προημιτελικά ο ΑΣΤΕΡΑΣ!

Η γυναικεία ομάδα του ΑΣΤΕΡΑ ΤΡΙΠΟΛΗΣ επικράτησε με 3-0...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Μετάβαση στο περιεχόμενο