Σύναψη σύμβασης εργασίας ορισμένου χρόνου στον Δήμο Βέλου-Βόχας

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Όσον αφορά στη σύναψη σύμβασης εργασίας ορισμένου χρόνου στον Δήμο Βέλου-Βόχας:

ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΑ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ
Στο κεφάλαιο αυτό απαριθμούνται όλα τα δικαιολογητικά – πιστοποιητικά τα οποία, μέχρι τη λήξη της προθεσμίας υποβολής των αιτήσεων, πρέπει να υποβάλει ο υποψήφιος μαζί με το, κατά περίπτωση έντυπο αίτησης – υπεύθυνης δήλωσης με κωδικό ΕΝΤΥΠΟ Α.Σ.Ε.Π. ΣΟΧ 1ΠΕ/ΤΕ ή ΣΟΧ 2ΔΕ/ΥΕ προκειμένου να αποδείξει τα προσόντα που επικαλείται.
Ειδικότερα, με την αίτησή του πρέπει να υποβάλει:

1. Ευκρινή φωτοαντίγραφα:
Των δύο όψεων του ατομικού δελτίου ταυτότητας ή άλλων δημόσιων εγγράφων από τα οποία να προκύπτουν τα στοιχεία της ταυτότητας, όπως σχετική προσωρινή βεβαίωση αστυνομικής αρχής ή τις κρίσιμες σελίδες του διαβατηρίου (δηλ. αυτές στις οποίες αναφέρονται ο αριθμός και τα στοιχεία ταυτότητας του κατόχου) ή τις δύο όψεις της άδειας οδήγησης ή τις κρίσιμες σελίδες του ατομικού βιβλιαρίου υγείας όλων των ασφαλιστικών φορέων. Εάν από τα έγγραφα αυτά δεν προκύπτει η ημερομηνία γέννησης, πρέπει να προσκομισθεί και το πιστοποιητικό γέννησης.
Εάν από την αίτηση συμμετοχής ή τα λοιπά δικαιολογητικά, που έχει υποβάλει ο υποψήφιος, προκύπτουν ο αριθμός της ταυτότητάς του και η χρονολογία γέννησής του, η έλλειψη υποβολής της αστυνομικής ταυτότητας και μόνο, δεν συνιστά λόγο αποκλεισμού από τη διαγωνιστική διαδικασία (αριθ. 1042/2003 απόφαση του ΣτΕ).
2. Υπεύθυνη δήλωση του ν.1599/1986, στην οποία να δηλώνει τους φορείς του δημόσιου ή ευρύτερου δημόσιου τομέα της παρ. 1 του άρθρου 2 του Ν. 4765/2021, που έχει απασχοληθεί με σύμβαση εργασίας ορισμένου χρόνου για την αντιμετώπιση εποχιακών ή άλλων περιοδικών ή πρόσκαιρων αναγκών ή με δίμηνη σύμβαση για την αντιμετώπιση κατεπειγουσών ή εποχικών ή πρόσκαιρων αναγκών ή με τετράμηνη σύβαση για την πυρασφάλεια και τη ναυαγοσωστική κάλυψη των ακτών και έως τριών μηνών για τις δημοτικές κατασκηνώσεις, καθώς και την ακριβή χρονική διάρκεια της απασχόλησής του (έναρξη και λήξη) κατά τους τελευταίους δώδεκα (12) μήνες από την υποβολή της αιτήσεώς του.
Η εν λόγω υπεύθυνη δήλωση απαιτείται προκειμένου να διαπιστωθεί εάν υφίσταται κώλυμα πρόσληψης λόγω υπέρβασης της οκτάμηνης απασχόλησης.
ΠΡΟΣΟΧΗ:
α) Η συγκεκριμένη υπεύθυνη δήλωση υποβάλλεται μόνο στην περίπτωση που ο υποψήφιος έχει απασχοληθεί με σύμβαση εργασίας ορισμένου χρόνου κατά τα αναφερόμενα στην προηγούμενη παράγραφο 2.
β) Σε περίπτωση πρόσληψης υποψηφίου, ο οποίος δεν έχει υποβάλει την ανωτέρω υπεύθυνη δήλωση αλλά από τον έλεγχο των συνυποβληθέντων με την αίτησή του δικαιολογητικών (π.χ. βεβαίωση προϋπηρεσίας) προκύπτει ότι έχει κώλυμα πρόσληψης λόγω υπέρβασης της οκτάμηνης απασχόλησης, η σχετική απόφαση πρόσληψης ανακαλείται, εφόσον στον πίνακα κατάταξης εμπεριέχονται υποψήφιοι που στερούνται του ως άνω κωλύματος.

ΓΕΝΙΚΑ ΠΡΟΣΟΝΤΑ ΕΠΙΛΟΓΗΣ
(1) Ανεξαρτήτως κατηγορίας (ΠΕ, ΤΕ, ΔΕ ή ΥΕ), οι υποψήφιοι, για να γίνουν δεκτοί στη διαδικασία επιλογής, πρέπει να έχουν ηλικία από 18 έως 65 ετών, εκτός αν ορίζεται διαφορετικά από την οικεία ανακοίνωση (2) Να έχουν τη φυσική υγεία και την καταλληλότητα που τους επιτρέπει την εκτέλεση των καθηκόντων της ειδικότητας που επιλέγουν.(3) Προκειμένου για προσλήψεις σε υπηρεσίες και νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου του Δημόσιου Τομέα ή σε ΟΤΑ, δεκτοί στη διαδικασία επιλογής γίνονται οι υποψήφιοι που είναι: α) Έλληνες πολίτες, β) πολίτες των άλλων κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, υπό τους περιορισμούς του άρθρου 1 παρ. 1 του N.2431/1996 και γ) Βορειοηπειρώτες, Κύπριοι Ομογενείς και Ομογενείς αλλοδαποί που προέρχονται από την Κωνσταντινούπολη και από τα νησιά Ίμβρο και Τένεδο, και ομογενείς εξ Αιγύπτου χωρίς να απαιτείται πιστοποιητικό ελληνικής ιθαγένειας, υπό την προϋπόθεση ότι η ιδιότητά τους ως Ελλήνων, κατά το γένος και τη συνείδηση, αποδεικνύεται με άλλους τρόπους (ν.δ.3832/1958, ως ισχύει).

Για την πρόσληψη προσωπικού σε επιχειρήσεις ή εταιρίες ή οργανισμούς και λοιπά νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου του Δημοσίου (που υπόκεινται στον έλεγχο του Α.Σ.Ε.Π.), η ελληνική ιθαγένεια δεν απαιτείται ως προσόν επιλογής υπό τους περιορισμούς του άρθρου 1 παρ. 1 του ν.2431/1996 ή/και του Οργανισμού ή Κανονισμού του εκάστοτε φορέα.
Για τον υποψήφιο χωρίς ελληνική ιθαγένεια, ο οποίος πρέπει να αποδείξει ότι γνωρίζει την ελληνική γλώσσα σε βαθμό επαρκή για την άσκηση των καθηκόντων της επιδιωκόμενης ειδικότητας, Πιστοποιητικό Ελληνομάθειας (ν.2413/1996 άρθρο 10 παρ. 1) που χορηγείται από το Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας: α) Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων Ανδρέα Παπανδρέου 37, Τ.Κ. 151 80 Αθήνα, τηλ. 210−3443384 και β) Καραμαούνα 1, Πλ. Σκρά, Τ.Κ. 55132 Θεσσαλονίκη, τηλ. 2313331540, των κατωτέρω επιπέδων:
Α ΕΠΙΠΕΔΟ ή Α2 ΕΠΙΠΕΔΟ: Για την Κατηγορία Υποχρεωτικής Εκπαίδευσης (Υ.Ε.).
Β ΕΠΙΠΕΔΟ ή Β1 ΕΠΙΠΕΔΟ: Για την Κατηγορία Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (Δ.Ε.) μη Διοικητικού Προσωπικού ή και Εργατοτεχνικού Προσωπικού.
Γ ΕΠΙΠΕΔΟ ή Β2 ΕΠΙΠΕΔΟ: Για τις Κατηγορίες Πανεπιστημιακής (Π.Ε.) και Τεχνολογικής Εκπαίδευσης (Τ.Ε.) μη Διοικητικού Προσωπικού και για την Κατηγορία Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (Δ.Ε.) Διοικητικού Προσωπικού.
Δ ΕΠΙΠΕΔΟ ή Γ1 ΕΠΙΠΕΔΟ: Για τις Κατηγορίες Πανεπιστημιακής (Π.Ε.) και Τεχνολογικής Εκπαίδευσης (Τ.Ε.) Διοικητικού Προσωπικού.

Επίσης, αποδεικνύεται με αντίστοιχο πιστοποιητικό του Σχολείου της Ελληνικής Γλώσσας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (Πανεπιστημιούπολη, Θεσσαλονίκη, Τ.Κ. 54006, τηλ. 2310/997571−72−76), το οποίο χορηγείται ύστερα από σχετική εξέταση του υποψηφίου ή από άλλη σχολή ή σχολείο Ελληνικής Γλώσσας.

Το ανωτέρω Πιστοποιητικό Ελληνομάθειας δεν χρειάζεται να προσκομίζουν οι ομογενείς και αλλογενείς, οι οποίοι παρακολουθούν ή έχουν παρακολουθήσει προγράμματα ή μαθήματα της ελληνικής γλώσσας εντός του οργανωμένου ελληνικού εκπαιδευτικού συστήματος τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό.

Δεν απαιτείται η απόδειξη γνώσης της ελληνικής γλώσσας για Βορειοηπειρώτες, Κύπριους Ομογενείς και Ομογενείς αλλοδαπούς που προέρχονται από την Κωνσταντινούπολη,από τα νησιά Ίμβρο και Τένεδο και ομογενείς εξ Αιγύπτου.

(4) Να μην έχουν κώλυμα πρόσληψης, ούτε κατά το χρόνο λήξης της προθεσμίας υποβολής των αιτήσεων, ούτε κατά το χρόνο της πρόσληψης, (άρθρο 8 του ν. 3528/2007 (Α΄ 26), με την επιφύλαξη της παρ. 6 του άρθρου 4 του ν. 2207/1994),ήτοι:
α) να μην έχουν καταδικαστεί για κακούργημα και σε οποιαδήποτε ποινή για κλοπή, υπεξαίρεση (κοινή και στην υπηρεσία), απάτη, εκβίαση, πλαστογραφία, απιστία δικηγόρου, δωροδοκία, καταπίεση, απιστία περί την υπηρεσία, παράβαση καθήκοντος καθ’ υποτροπή, συκοφαντική δυσφήμιση, καθώς και για οποιοδήποτε έγκλημα κατά της γενετήσιας ελευθερίας ή οικονομικής εκμετάλλευσης της γενετήσιας ζωής, β) να μην είναι υπόδικοι που έχουν παραπεμφθεί με τελεσίδικο βούλευμα για κακούργημα ή για πλημμέλημα της προηγούμενης περίπτωσης, έστω και αν το αδίκημα παραγράφηκε, γ) να μην έχουν στερηθεί λόγω καταδίκης, τα πολιτικά τους δικαιώματα και για όσο χρόνο διαρκεί η στέρηση αυτή και δ) να μην τελούν υπό δικαστική συμπαράσταση.
Σε περίπτωση ύπαρξης του κωλύματος της παραπάνω παραγράφου και προκειμένου για θέσεις βοηθητικού ή ανειδίκευτου προσωπικού εξαιρούνται από το κώλυμα οι υποψήφιοι που έχουν εκτίσει την ποινή ή τα μέτρα ασφαλείας, που τους έχουν επιβληθεί, έχουν αρθεί ή έχουν απολυθεί υπό όρο.

Επιπροσθέτως, υποβάλλει όσα από τα ακόλουθα δικαιολογητικά επικαλείται με την αίτησή του, σε ευκρινή φωτοαντίγραφα, σύμφωνα με τα οριζόμενα στο τέλος του παρόντος κεφαλαίου:

3.ΤΙΤΛΟΙ ΣΠΟΥΔΩΝ
Για την κατηγορία Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης :

Τίτλος σπουδών στον οποίο να αναγράφεται ο ακριβής βαθμός, η ημερομηνία και το έτος κτήσης αυτού. Ως χρόνος κτήσης του ως άνω τίτλου λογίζεται η ημερομηνία περάτωσης των σπουδών ήτοι επιτυχίας στα προβλεπόμενα μαθήματα. Εάν ο χρόνος κτήσης δεν προκύπτει από υποβληθείσα βεβαίωση του αρμοδίου οργάνου ΑΕΙ, τότε προκύπτει από τον προσκομισθέντα τίτλο σπουδών. Σε περίπτωση που ο βαθμός εκφράζεται με αξιολογικό χαρακτηρισμό ή με ακέραιο αριθμό πρέπει να υποβληθεί και βεβαίωση της οικείας σχολής για τον ακριβή αριθμητικό βαθμό, με δύο δεκαδικά ψηφία.
Σε περίπτωση που ο βαθμός τίτλου προκύπτει μόνο από αξιολογικό χαρακτηρισμό και ο υποψήφιος δεν προσκομίζει βεβαίωση της οικείας σχολής για τον ακριβή αριθμητικό βαθμό, θα λαμβάνεται υπόψη η κατώτερη βαθμολογία που αντιστοιχεί σε κάθε μια αξιολογική κλίμακα. (Άριστα 8,5/Πολύ καλά 6,5/Καλά 5). Σε περίπτωση που ο βαθμός τίτλου δεν προκύπτει ούτε από αξιολογικό χαρακτηρισμό θα λαμβάνεται υπόψη το ελάχιστο της βαθμολογικής κλίμακας τριτοβάθμιας εκπαίδευσης («5,00»)

Για την κατηγορία Τεχνολογικής Εκπαίδευσης :

Τίτλος σπουδών στον οποίο να αναγράφεται ο ακριβής βαθμός, η ημερομηνία και το έτος κτήσης αυτού. Ως χρόνος κτήσης του ως άνω τίτλου λογίζεται η ημερομηνία περάτωσης των σπουδών ήτοι επιτυχίας στα προβλεπόμενα μαθήματα. Εάν ο χρόνος κτήσης δεν προκύπτει από υποβληθείσα βεβαίωση του αρμοδίου οργάνου TΕΙ, τότε προκύπτει από τον προσκομισθέντα τίτλο σπουδών. Σε περίπτωση που ο βαθμός εκφράζεται με αξιολογικό χαρακτηρισμό ή με ακέραιο αριθμό πρέπει να υποβληθεί και βεβαίωση της οικείας σχολής για τον ακριβή αριθμητικό βαθμό, με δύο δεκαδικά ψηφία.
Σε περίπτωση που ο βαθμός τίτλου προκύπτει μόνο από αξιολογικό χαρακτηρισμό και ο υποψήφιος δεν προσκομίζει βεβαίωση της οικείας σχολής για τον ακριβή αριθμητικό βαθμό , θα λαμβάνεται υπόψη η κατώτερη βαθμολογία που αντιστοιχεί σε κάθε μια αξιολογική κλίμακα. (Άριστα 8,5/Πολύ καλά 6,5/Καλά 5). Σε περίπτωση που ο βαθμός τίτλου δεν προκύπτει ούτε από αξιολογικό χαρακτηρισμό θα λαμβάνεται υπόψη το ελάχιστο της βαθμολογικής κλίμακας τριτοβάθμιας εκπαίδευσης («5,00»)

Εάν ο τίτλος έχει αποκτηθεί στην αλλοδαπή απαιτείται:
Πράξη αναγνώρισης από το ΔΙ.Κ.Α.Τ.Σ.Α, ή το Ι.Τ.Ε. για την ισοτιμία, ισοτιμία και αντιστοιχία του τίτλου καθώς και αντιστοιχία της βαθμολογικής κλίμακας αυτού με τη βαθμολογική κλίμακα των ημεδαπών τίτλων ή πιστοποιητικό αναγνώρισης από τον Διεπιστημονικό Οργανισμό Αναγνώρισης Τίτλων Ακαδημαϊκών και Πληροφόρησης (Δ.Ο.Α.Τ.Α.Π.) περί ισοτιμίας, ισοτιμίας και αντιστοιχίας καθώς και αντιστοιχία της βαθμολογικής κλίμακας αυτών με τη βαθμολογική κλίμακα των ημεδαπών τίτλων.
Σε περίπτωση που από την πράξη ή το πιστοποιητικό αναγνώρισης δεν προκύπτει το γνωστικό αντικείμενο, απαιτείται βεβαίωση από το Εκπαιδευτικό Ίδρυμα που χορήγησε τον τίτλο, η οποία να καθορίζει το γνωστικό αντικείμενο, καθώς και επίσημη μετάφρασή της.

Ειδικά για τα πτυχία της Κύπρου: Για τα πτυχία που αποκτήθηκαν πριν από την πλήρη ένταξη της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση (1-5-2004) και αναφέρονται στο Π.Δ. 299/1997 δεν απαιτείται αντιστοιχία. Για τα ίδια πτυχία καθώς και για όλα τα υπόλοιπα, τα οποία έχουν χρόνο κτήσης μετά την ένταξή της στην Ε.Ε. απαιτείται ισοτιμία και αντιστοιχία.

Ισοτιμία πτυχίων Α.Ε.Ι. και Τ.Ε.Ι. που κατέχουν πολιτικοί πρόσφυγες και επαναπατριζόμενοι Έλληνες
Σύμφωνα με τη διάταξη της παραγράφου 6 του άρθρου 2 του Ν. 1735/1987 «σε περίπτωση που το ΔΙ.Κ.Α.Τ.Σ.Α. και το Ινστιτούτο Τεχνολογικής Εκπαίδευσης (Ι.Τ.Ε.) δεν μπορούν να αναγνωρίσουν ισοτιμία πτυχίων Α.Ε.Ι. και Τ.Ε.Ι. που κατέχουν πολιτικοί πρόσφυγες και επαναπατριζόμενοι Έλληνες, κατά την έννοια των διατάξεων της περίπτωσης α΄ της παρ. 2 του άρθρου 5, λόγω ανυπαρξίας αντίστοιχης σχολής στα Α.Ε.Ι. και Τ.Ε.Ι. της ημεδαπής, καθορίζουν με βεβαίωσή τους τη συνάφεια του γνωστικού αντικειμένου του πτυχίου με πτυχίο Α.Ε.Ι. ή Τ.Ε.Ι. της ημεδαπής. Με βάση τη βεβαίωση αυτή τα παραπάνω πρόσωπα επιτρέπεται να συμμετέχουν σε διαδικασίες διορισμού ή πρόσληψης για θέσεις των οποίων τυπικό προσόν είναι εκείνο προς το οποίο έχει αναγνωρισθεί συνάφεια από το ΔΙ.Κ.Α.Τ.Σ.Α. ή το Ι.Τ.Ε.».
Στις περιπτώσεις που η ισοτιμία πτυχίων Α.Ε.Ι. ή Τ.Ε.Ι. που κατέχουν πολιτικοί πρόσφυγες και επαναπατριζόμενοι Έλληνες, έχει χορηγηθεί από τον Διεπιστημονικό Οργανισμό Αναγνώρισης Τίτλων Ακαδημαϊκών και Πληροφόρησης (Δ.Ο.Α.Τ.Α.Π.) προκειμένου να συμμετέχουν σε διαδικασίες διορισμού ή πρόσληψης πρέπει με βεβαίωση του (Δ.Ο.Α.Τ.Α.Π.) να καθορίζεται η συνάφεια του γνωστικού αντικειμένου του πτυχίου, με πτυχία Α.Ε.Ι. ή Τ.Ε.Ι. της ημεδαπής τα οποία ζητούνται από την Ανακοίνωση ως προσόντα πρόσληψης για τις προκηρυσσόμενες θέσεις.
Σημείωση (σχετ. βαθμολογική αντιστοιχία)

Στις περιπτώσεις που δεν υφίσταται στους αλλοδαπούς τίτλους αντιστοιχία βαθμολογικής ή αξιολογικής κλίμακας με τη βαθμολογική ή αξιολογική κλίμακα τίτλων της ημεδαπής ο σχετικός τίτλος χαρακτηρίζεται ως αδιαβάθμητος (Ν. 3328/2005 άρθρο 8). Στην περίπτωση αυτή ο υποψήφιος, προκειμένου να μην απορριφθεί συμπληρώνει στο πεδίο της αίτησης που αφορά στο βαθμό του τίτλου σπουδών, το ελάχιστο της βαθμολογικής κλίμακας Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης ημεδαπής, δηλ. «5».

Ειδικές διευκρινίσεις για δικαιολογητικά που αφορούν τίτλους σπουδών
1) Για τίτλους Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης: όπου στην ανακοίνωση [βλ. Τίτλος σπουδών και λοιπά απαιτούμενα (τυπικά & τυχόν πρόσθετα) προσόντα] ορίζεται ως απαιτούμενο προσόν πτυχίο ή δίπλωμα Α.Ε.Ι. ή Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου (Ε.Α.Π.) Α.Ε.Ι. ή Προγραμμάτων Σπουδών Επιλογής (Π.Σ.Ε.) Α.Ε.Ι. της ημεδαπής «αντίστοιχης ειδικότητας ή ταυτόσημο κατά περιεχόμενο ειδικότητας» με το ζητούμενο από την ανακοίνωση, οι υποψήφιοι οι οποίοι δεν διαθέτουν τίτλο που αναφέρεται ρητά (με την ονομασία του) στην ανακοίνωση, καλύπτεται δε από τους παραπάνω όρους (αντιστοιχία ή ταυτοσημία), υποχρεούνται να προσκομίσουν συγχρόνως βεβαίωση του αρμοδίου οργάνου του Α.Ε.Ι. ή Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου (Ε.Α.Π.) Α.Ε.Ι. ή Προγραμμάτων Σπουδών Επιλογής (Π.Σ.Ε.) Α.Ε.Ι., στο οποίο ανήκει το Τμήμα που χορήγησε το εν λόγω πτυχίο ή δίπλωμα, περί του ότι ο τίτλος αυτός στηρίζεται σε σπουδές που καλύπτουν με πλήρη επάρκεια το γνωστικό αντικείμενο του πτυχίου που ζητείται από την ανακοίνωση. Σε περίπτωση που δεν προσκομισθεί η βεβαίωση αυτή, ο επικαλούμενος τίτλος δεν λαμβάνεται υπόψη.
2) Για τίτλους Τεχνολογικής Εκπαίδευσης: όπου στην ανακοίνωση [βλ. Τίτλος σπουδών και λοιπά απαιτούμενα (τυπικά & τυχόν πρόσθετα) προσόντα] ορίζεται ως απαιτούμενο προσόν πτυχίο ή δίπλωμα Τ.Ε.Ι. ή Προγραμμάτων Σπουδών Επιλογής (Π.Σ.Ε.) Τ.Ε.Ι. της ημεδαπής «αντίστοιχης ειδικότητας ή αντίστοιχο κατά ειδικότητα ή αντίστοιχο κατά περιεχόμενο ειδικότητας» με το ζητούμενο από την ανακοίνωση, οι υποψήφιοι οι οποίοι δεν διαθέτουν τίτλο που αναφέρεται ρητά (με την ονομασία του) στην ανακοίνωση, καλύπτεται δε από τον παραπάνω όρο (αντιστοιχία), υποχρεούνται να προσκομίσουν συγχρόνως βεβαίωση του αρμοδίου οργάνου του Τ.Ε.Ι. ή Προγραμμάτων Σπουδών Επιλογής (Π.Σ.Ε.) Τ.Ε.Ι., στο οποίο ανήκει το Τμήμα που χορήγησε το εν λόγω πτυχίο ή δίπλωμα, περί του ότι ο τίτλος αυτός στηρίζεται σε σπουδές που καλύπτουν με πλήρη επάρκεια το γνωστικό αντικείμενο του πτυχίου που ζητείται από την ανακοίνωση. Σε περίπτωση που δεν προσκομισθεί η βεβαίωση αυτή, ο επικαλούμενος τίτλος δεν λαμβάνεται υπόψη.
3) Για τους κατόχους τίτλων Κ.Α.Τ.Ε.Ε. αντίστοιχων ειδικοτήτων με τίτλους Τ.Ε.Ι. που ορίζονται ως απαιτούμενα προσόντα στην ανακοίνωση [βλ. Τίτλος σπουδών και λοιπά απαιτούμενα (τυπικά & τυχόν πρόσθετα) προσόντα], απαιτείται βεβαίωση του αρμοδίου οργάνου Τ.Ε.Ι. από την οποία να προκύπτει η αντιστοιχία του τίτλου σπουδών τους, με το ζητούμενο από την ανακοίνωση. Η εν λόγω βεβαίωση δεν απαιτείται για τις ειδικότητες της κατηγορίας Τεχνολογικής Εκπαίδευσης, για τις οποίες, εκ του νόμου, προβλέπεται άδεια άσκησης επαγγέλματος.
4) Οι υποψήφιοι που κατέχουν τίτλους σπουδών στους οποίους δεν αναγράφεται η κατεύθυνση ή ειδίκευση αυτών, όπως αυτή ενδέχεται να ζητείται από την ανακοίνωση, πρέπει να προσκομίσουν πιστοποιητικό ή βεβαίωση του τμήματος που χορήγησε τον τίτλο σπουδών τους, από την οποία να προκύπτει ότι παρακολούθησαν τα μαθήματα κύκλου σπουδών της κατεύθυνσης ή ειδίκευσης που ζητείται από την ανακοίνωση.

Για την κατηγορία Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης:

Τίτλος σπουδών στον οποίο να αναγράφεται ο ακριβής βαθμός , η ημερομηνία και το έτος κτήσης αυτού. Σε περίπτωση που ο βαθμός εκφράζεται με αξιολογικό χαρακτηρισμό πρέπει να υποβληθεί και βεβαίωση της οικείας σχολής για τον ακριβή αριθμητικό βαθμό, με δύο δεκαδικά ψηφία. Εάν ο υποψήφιος δεν προσκομίζει βεβαίωση για τον ακριβή αριθμητικό βαθμό, θα λαμβάνεται υπόψη η κατώτερη βαθμολογία που αντιστοιχεί στην αξιολογική κλίμακα.
Στην περίπτωση που υποψήφιοι Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (για ειδικότητα που γίνεται δεκτός, έστω και επικουρικά, οποιοσδήποτε τίτλος Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης ή Υποχρεωτικής Εκπαίδευσης) προσκομίσουν ανώτερο τίτλο σπουδών από τον ζητούμενο, αυτός γίνεται δεκτός (τεκμαίρεται η κατοχή του) και εφόσον μοριοδοτείται θεωρείται ότι φέρει τη βάση της εικοσάβαθμης κλίμακας «10»

Για τους αποφοίτους των Ι.Ε.Κ. προκειμένου για τη συμμετοχή τους σε θέσεις Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, ως βαθμός διπλώματος για το διορισμό ή πρόσληψη στο δημόσιο τομέα νοείται ο μέσος όρος βαθμολογίας στο θεωρητικό μέρος των εξετάσεων πιστοποίησης, ο αναφερόμενος σε βεβαίωση που εκδίδεται από τον Ο.Ε.Ε.Κ. ή Ε.Ο.Π.Π. ή Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π. και η οποία δεν ισχύει αυτοτελώς, αλλά αποτελεί αναπόσπαστο παράρτημα του διπλώματος.
Προς απόδειξη αυτών οι υποψήφιοι απόφοιτοι ΙΕΚ, πρέπει να προσκομίσουν :
Δίπλωμα Επαγγελματικής Κατάρτισης Επιπέδου Μεταδευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και βεβαίωση του Οργανισμού Επαγγελματικής Εκπαιδεύσεως και Καταρτίσεως (Ο.Ε.Ε.Κ.) ή του Εθνικού Οργανισμού Πιστοποίησης Προσόντων (Ε.Ο.Π.Π.) ή του Εθνικού Οργανισμού Πιστοποίησης Προσόντων και Επαγγελματικού Προσανατολισμού (Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π.), που αποτελεί αναπόσπαστο παράρτημα του διπλώματος από την οποία να προκύπτει ο μέσος όρος της βαθμολογίας τους στο θεωρητικό μέρος των εξετάσεων πιστοποίησης ή
Βεβαίωση του Ο.Ε.Ε.Κ. ή Ε.Ο.Π.Π ή Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π. από την οποία να προκύπτει ο μέσος όρος της βαθμολογίας τους στο θεωρητικό μέρος των εξετάσεων πιστοποίησης και η ακριβής ημερομηνία κατά την οποία ο ενδιαφερόμενος κατέστη διπλωματούχος. Ως βαθμός διπλώματος νοείται ο μέσος όρος βαθμολογίας στο θεωρητικό μέρος των εξετάσεων πιστοποίησης, ο αναφερόμενος σε βεβαίωση που εκδίδεται από τον Ο.Ε.Ε.Κ. ή Ε.Ο.Π.Π. ή Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π. και η οποία δεν ισχύει αυτοτελώς, αλλά αποτελεί αναπόσπαστο παράρτημα του διπλώματος.
Ειδικώς, ως προς τα διπλώματα της ειδικότητας «Εκπαιδευτής Υποψηφίων Οδηγών Αυτοκινήτων και Μοτοσικλετών» μετά την 3.5.2011, ως βαθμός διπλώματος νοείται ο μέσος όρος βαθμολογίας θεωρητικού και πρακτικού μέρους των εξετάσεων πιστοποίησης. [ΠΡΟΣΟΧΗ: Επί του συγκεκριμένου διπλώματος ο βαθμός του πρακτικού μέρους αναγράφεται στη δεκάβαθμη κλίμακα, ενώ του θεωρητικού μέρους στην εικοσάβαθμη. Συνεπώς, η άθροιση, προκειμένου να υπολογιστεί ο μέσος όρος, θα γίνει μετά την αναγωγή του βαθμού του πρακτικού μέρους στην εικοσάβαθμη κλίμακα π.χ. ο βαθμός 8 της δεκάβαθμης κλίμακας αναγόμενος στην εικοσάβαθμη κλίμακα αντιστοιχεί στο βαθμό 16.]

Για τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, ο δεύτερος τίτλος σπουδών, μπορεί να είναι είτε πτυχίο ή δίπλωμα επαγγελματικής ειδικότητας, εκπαίδευσης και κατάρτισης, επιπέδου 5 που χορηγείται στους αποφοίτους του «Μεταλυκειακού έτους – Τάξης Μαθητείας» ή στους αποφοίτους Ινστιτούτων Επαγγελματικής Κατάρτισης (Ι.Ε.Κ.), ύστερα από πιστοποίηση από τον Εθνικό Οργανισμό Πιστοποίησης Προσόντων και Επαγγελματικού Προσανατολισμού (Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π.), είτε δίπλωμα επαγγελματικής εκπαίδευσης επιπέδου 5 που χορηγείται στους αποφοίτους των Κέντρων Επαγγελματικής Εκπαίδευσης των Α.Ε.Ι.

Εάν ο τίτλος έχει αποκτηθεί στην αλλοδαπή απαιτείται:
Για τίτλους Δευτεροβάθμιας μη τεχνικής ή μη επαγγελματικής εκπαίδευσης βεβαίωση ισοτιμίας από την αρμόδια Διεύθυνση του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων και για τεχνική και επαγγελματική εκπαίδευση αλλοδαπής, πράξη ισοτιμίας και κατάταξης της επιτροπής Ισοτιμιών του Οργανισμού Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (Ο.Ε.Ε.Κ) ή του Εθνικού Οργανισμού Πιστοποίησης Προσόντων (Ε.Ο.Π.Π.) ή του Εθνικού Οργανισμού Πιστοποίησης Προσόντων και Επαγγελματικού Προσανατολισμού (Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π.) και βεβαίωση αντιστοιχίας βαθμού από την αρμόδια Διεύθυνση του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων σε εικοσάβαθμη κλίμακα.

Για την κατηγορία Υποχρεωτικής Εκπαίδευσης:
Ο υποψήφιος υποχρεωτικής εκπαίδευσης (ΥΕ) προσκομίζει ευκρινές φωτοαντίγραφο του τίτλου του, μόνο στην περίπτωση που προβλέπεται τίτλος σπουδών Υποχρεωτικής Εκπαίδευσης από την ανακοίνωση [βλ. Τίτλος σπουδών και λοιπά απαιτούμενα (τυπικά & τυχόν πρόσθετα) προσόντα] ως απαιτούμενο προσόν για την επιδιωκόμενη ειδικότητα ΥΕ.

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με το ν.4765/2021, απαγορεύεται η πρόσληψη προσωπικού χωρίς το τυπικό προσόν τουλάχιστον του απολυτηρίου δημοτικού σχολείου. Εξαιρέσεις: α) αν δεν υπάρχουν υποψήφιοι με το τυπικό αυτό προσόν και β) οι απασχολούμενοι ως εργάτες σε χειρωνακτικές εργασίες, ως δασοπυροσβέστες, ως μεταφορείς αντικειμένων και το προσωπικό καθαριότητας.

▪Εάν ο τίτλος έχει αποκτηθεί στην αλλοδαπή απαιτείται:
Βεβαίωση ισοτιμίας από τη Διεύθυνση Παιδείας Ομογενών και Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης (ΔΙ.Π.Ο.Δ.Ε.) της Κ.Υ. του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων ή από τις κατά τόπους Δ/νσεις Β/θμιας Εκπαίδευσης της ημεδαπής.

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ: Στις ανωτέρω περιπτώσεις που αφορούν τίτλους σπουδών που αποκτήθηκαν στην αλλοδαπή, οι υποψήφιοι δεν χρειάζεται να προσκομίσουν αντίγραφο του ξενόγλωσσου τίτλου που έχει επικυρωθεί από δικηγόρο ούτε επίσημη μετάφραση αυτού. Αρκεί η υποβολή των απαιτούμενων πράξεων ή πιστοποιητικών ή αποφάσεων ή βεβαιώσεων των αρμοδίων οργάνων που ορίζονται ανωτέρω.

 4. ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟΙ ΤΙΤΛΟΙ (ΠΕ, ΤΕ)

Οι υποψήφιοι που είναι κάτοχοι διδακτορικού ή μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών ετήσιας τουλάχιστον φοίτησης προσκομίζουν ευκρινή φωτοτυπία του διδακτορικού ή μεταπτυχιακού διπλώματος.
Στην περίπτωση που απαιτείται ως τυπικό προσόν μεταπτυχιακός τίτλος σπουδών σε συγκεκριμένο γνωστικό αντικείμενο και εφόσον τούτο δεν προκύπτει σαφώς από τους προσκομιζόμενους τίτλους, οι υποψήφιοι πέραν του ανωτέρω τίτλου προσκομίζουν και βεβαίωση από το Πανεπιστήμιο που να καθορίζει το γνωστικό αντικείμενο αυτού. Εναλλακτικά δύναται να προσκομίζεται και το κατά περίπτωση Παράρτημα Διπλώματος ή κάποιο άλλο ισοδύναμο στοιχείο.
Ως χρόνος κτήσης των μεταπτυχιακών τίτλων λογίζεται η ημερομηνία περάτωσης των σπουδών ήτοι επιτυχίας στα προβλεπόμενα μαθήματα, συμπεριλαμβανομένης της επιτυχούς υποστήριξης της τυχόν απαιτούμενης διπλωματικής/μεταπτυχιακής εργασίας, ο οποίος να προκύπτει από σχετική βεβαίωση της Γραμματείας του οικείου Α.Ε.Ι. ή ΑΤΕΙ.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ:΄Οσον αφορά την ημεροχρονολογία κτήσης του διδακτορικού τίτλου σπουδών αρκεί η βεβαίωση της Γραμματείας του οικείου Α.Ε.Ι. από την οποία να προκύπτει η ημερομηνία και το έτος επιτυχούς υποστήριξης του θέματος της διδακτορικής διατριβής.
Για τους ενιαίους και αδιάσπαστους τίτλους σπουδών μεταπτυχιακού επιπέδου (integrated master), απαιτείται η προσκόμιση της σχετικής διαπιστωτικής απόφασης του Υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων, περί υπαγωγής του τμήματος στις διατάξεις του άρθρου 46 του ν. 4485/2017 (ΦΕΚ 114 Α΄), εφόσον η απόφαση αυτή έχει δημοσιευτεί μέχρι τη λήξη της προθεσμίας των αιτήσεων της Ανακοίνωσης.

Αν ο τίτλος έχει αποκτηθεί στην αλλοδαπή απαιτείται μόνον πράξη αναγνωρίσεως του τίτλου από το ΔΙΚΑΤΣΑ ή Πιστοποιητικό Αναγνώρισης από τον Διεπιστημονικό Οργανισμό Αναγνώρισης Τίτλων Ακαδημαϊκών και Πληροφόρησης (Δ.Ο.Α.Τ.Α.Π.) περί ισοτιμίας που να έχει εκδοθεί μέχρι την τελευταία ημέρα της προθεσμίας υποβολής των αιτήσεων και σε περίπτωση που από την πράξη αναγνώρισης δεν προκύπτει το γνωστικό αντικείμενο, απαιτείται βεβαίωση από το Πανεπιστήμιο που χορήγησε τον τίτλο, η οποία να καθορίζει αυτό, καθώς και επίσημη μετάφρασή της.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: α) Στις περιπτώσεις που η ισοτιμία ή ισοτιμία και αντιστοιχία του πτυχίου αλλοδαπής αναγνωρίζεται μόνον εφόσον ο κάτοχος του πτυχίου είναι και κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος δεν αναγνωρίζεται ισοτιμία του μεταπτυχιακού διπλώματος, και επομένως δεν λογίζεται ως μεταπτυχιακός τίτλος και β) Στην περίπτωση που ο μεταπτυχιακός τίτλος συμπληρώνει ή ενσωματώνεται στο βασικό, δεν λογίζεται ως μεταπτυχιακός τίτλος.(N. 3328/2005, άρθρο 4, παρ.2 & π.δ. 50/2001, άρθρο 2 , παρ.1, με την επιφύλαξη του Ν. 4485/2017, άρθρο 46).

 ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ:

(1) Εξαιρούνται από την υποχρέωση προσκόμισης πράξης αναγνώρισης για την ισοτιμία και την αντιστοιχία των τίτλων σπουδών ή των μεταπτυχιακών τίτλων, όσοι υποψήφιοι υποβάλλουν αποφάσεις αναγνώρισης επαγγελματικών προσόντων ή επαγγελματικής ισοδυναμίας τίτλων αντίστοιχων κατηγοριών εκπαίδευσης οι οποίες χορηγήθηκαν από:
i) το Συμβούλιο Αναγνώρισης Επαγγελματικών Προσόντων (Σ.Α.Ε.Π.) του άρθρου 55 του π.δ. 38/2010 «Προσαρμογή της ελληνικής νομοθεσίας στην Οδηγία 2005/36/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 7ης Σεπτεμβρίου 2005, σχετικά με την αναγνώριση των επαγγελματικών προσόντων» όπως τροποποιήθηκε και ισχύει ή
ii) το Συμβούλιο Αναγνώρισης Επαγγελματικών Προσόντων (Σ.Α.Ε.Π.) του άρθρου 55 του π.δ. 38/2010 για την αναγνώριση της επαγγελματικής ισοδυναμίας, βάσει της παρ. 2, του αρ. 1 του π.δ. 38/2010, όπως ισχύει κάθε φορά ή
iii) το Συμβούλιο Αναγνώρισης Επαγγελματικής Ισοτιμίας Τίτλων Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης (Σ.Α.Ε.Ι.Τ.Τ.Ε.) του άρθρου 10 του π.δ. 165/2000 «Προσαρμογή της Ελληνικής Νομοθεσίας με ένα γενικό σύστημα αναγνώρισης των διπλωμάτων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης που πιστοποιούν επαγγελματική εκπαίδευση ελάχιστης διάρκειας τριών ετών, σύμφωνα με την οδηγία 89/48/ΕΟΚ του Συμβουλίου των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων» ή
iv) το Συμβούλιο Επαγγελματικής Αναγνώρισης Τίτλων Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (Σ.Ε.Α.Τ.Ε.Κ.) του άρθρου 14 του π.δ. 231/1998 «Δεύτερο γενικό σύστημα αναγνώρισης της επαγγελματικής εκπαίδευσης, το οποίο συμπληρώνει την οδηγία 89/48/ΕΟΚ, σύμφωνα με τις οδηγίες 92/51/ΕΟΚ του Συμβουλίου των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων, 94/38/ΕΚ και 95/43/ΕΚ της Επιτροπής των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων».
v) κάτοχοι διπλωμάτων, πιστοποιητικών και άλλων τίτλων που έχουν αποκτηθεί σε χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στους οποίους έχει χορηγηθεί, βάσει του συστήματος αυτόματης αναγνώρισης διπλωμάτων, άδεια άσκησης επαγγέλματος από τις κατά περίπτωση αρμόδιες εθνικές αρχές, σύμφωνα με τα προεδρικά διατάγματα 40/1986 (Α΄14), 84/1986, (Α΄31), 97/1986 (Α΄35), 98/1986, (Α΄ 35), 53/2004 (Α΄43), 40/2006 (Α΄43) και την υ.α. Α4/5226/1987 (Β΄613).
Οι ως άνω υποψήφιοι εξαιρούνται μεν από την υποχρέωση προσκόμισης πράξεως αναγνώρισης για την ισοτιμία και την αντιστοιχία του τίτλου, όχι όμως και από την υποχρέωση προσκόμισης πιστοποιητικού για τη βαθμολογική αντιστοιχία του τίτλου από αρμόδιο κατά νόμο φορέα (Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων, ΔΙ.Κ.Α.Τ.Σ.Α. ή Δ.Ο.Α.Τ.Α.Π. κ.λ.π.). Σε αντίθετη περίπτωση ο υποψήφιος προκειμένου να μην απορριφθεί, συμπληρώνει το πεδίο της αίτησης που αφορά στο βαθμό τίτλου σπουδών, το ελάχιστο της βαθμολογικής κλίμακας της αντίστοιχης κατηγορίας εκπαίδευσης.

(2) Στην ανωτέρω περίπτωση που αφορά τίτλους σπουδών που αποκτήθηκαν στην αλλοδαπή, οι υποψήφιοι δεν χρειάζεται να προσκομίσουν αντίγραφο του ξενόγλωσσου τίτλου που έχει επικυρωθεί από δικηγόρο ούτε επίσημη μετάφραση αυτού. Αρκεί η υποβολή των απαιτούμενων πράξεων ή πιστοποιητικών ή αποφάσεων ή βεβαιώσεων των αρμοδίων οργάνων που ορίζονται ανωτέρω.
(3) Για ορισμένες ειδικότητες, των κατηγοριών Πανεπιστημιακής (ΠΕ), Τεχνολογικής (ΤΕ) και Δευτεροβάθμιας (ΔΕ) Εκπαίδευσης, ενδέχεται να απαιτούνται από την ανακοίνωση ως πρόσθετα (ΜΗ ΒΑΘΜΟΛΟΓΟΥΜΕΝΑ) προσόντα:
α. η γλωσσομάθεια ή/και η γνώση χειρισμού ηλεκτρονικού υπολογιστή. Στην περίπτωση αυτή ο φορέας πρόσληψης έχει την ευθύνη ενσωμάτωσης στην ανακοίνωση των δύο Ειδικών Παραρτημάτων που αφορούν στην απόδειξη των ανωτέρω προσόντων και ειδικότερα το «ΕΙΔΙΚΟ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ (Α1) ΑΠΟΔΕΙΞΗΣ ΧΕΙΡΙΣΜΟΥ Η/Υ» ή/και το «ΕΙΔΙΚΟ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ (Α2) ΑΠΟΔΕΙΞΗΣ ΓΛΩΣΣΟΜΑΘΕΙΑΣ». Επομένως, αν για την ειδικότητα που επιδιώκει ο υποψήφιος προβλέπεται η κατοχή των παραπάνω προσόντων, ο ίδιος πρέπει να ανατρέξει στα αντίστοιχα Ειδικά Παραρτήματα, προκειμένου να ενημερωθεί για τον τρόπο απόδειξής τους. Οι υποψήφιοι αλλά και οι φορείς μπορούν να έχουν πρόσβαση στα ειδικά παραρτήματα μέσα από το δικτυακό τόπο του Α.Σ.Ε.Π. (www.asep.gr) και συγκεκριμένα ακολουθώντας από την κεντρική σελίδα είτε τη διαδρομή: Πολίτες  Έντυπα – Διαδικασίες  Διαγωνισμών Φορέων  Ορ. Χρόνου ΣΟΧ είτε τη διαδρομή: Φορείς  Έντυπα – Διαδικασίες  Διαγωνισμών Φορέων  Ορ. Χρόνου ΣΟΧ.
β. Άδεια άσκησης επαγγέλματος ή άλλη επαγγελματική άδεια ή βεβαίωση εγγραφής ή βεβαίωση αναγγελίας (όπου προβλέπεται) ή βεβαίωση περί πλήρωσης όλων των προϋποθέσεων άσκησης του επαγγέλματος ή λοιπές βεβαιώσεις ή πιστοποιητικά ή Επαγγελματικές Ταυτότητες, τα οποία οφείλει να προσκομίσει ο υποψήφιος προκειμένου να συμμετάσχει στη διαδικασία. Επισημαίνεται ότι όλα τα ανωτέρω πρέπει να είναι σε ισχύ τόσο κατά τον χρόνο υποβολής της αίτησης συμμετοχής και της λήξης της προθεσμίας υποβολής αυτής, όσο και κατά τον χρόνο πρόσληψης.
Για τους υποψηφίους που έχουν αναγνώριση επαγγελματικής ισοτιμίας του τίτλου τους από το Συμβούλιο Αναγνώρισης Επαγγελματικής Ισοτιμίας τίτλων Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, εφόσον απαιτείται από το νόμο εγγραφή τους σε επαγγελματικές οργανώσεις, αρκεί βεβαίωση υποβολής αίτησης εγγραφής τους στην οικεία επαγγελματική οργάνωση.
5. Βεβαίωση μόνιμης κατοικίας σύμφωνα με το άρθρο 279 του Ν. 3463/2006 (Α΄114), όπως αντικαταστάθηκε από το άρθρο 188, ν. 4764/2020, πρόσφατης έκδοσης (όχι παλαιότερης των δύο μηνών από την ημερομηνία έναρξης της προθεσμίας υποβολής των αιτήσεων) του οικείου Δήμου, με την οποία να βεβαιώνεται ότι ο υποψήφιος είναι μόνιμος κάτοικος του δήμου αυτού, για την απόδειξη του κριτηρίου της εντοπιότητας. Για την απόδειξη του κριτηρίου αυτού δεν γίνεται δεκτό πιστοποιητικό από το οποίο προκύπτει η ιδιότητα του δημότη.
6. Η ανεργία (συνεχόμενη ή μη) αποδεικνύεται με πρόσφατη βεβαίωση του ΟΑΕΔ (που είναι αρμόδιος προς τούτο), η ημερομηνία έκδοσης της οποίας δεν πρέπει να απέχει περισσότερο από πέντε (5) εργάσιμες ημέρες από την ημερομηνία έναρξης της προθεσμίας υποβολής των αιτήσεων. Η απόδειξη με υποβολή υπεύθυνης δήλωσης και κάρτας ανεργίας δεν είναι αποδεκτή.
Εάν από την προσκομισθείσα βεβαίωση ανεργίας προκύπτει διακοπή αυτής εντός της προθεσμίας υποβολής των αιτήσεων, ο υπολογισμός του χρόνου ανεργίας γίνεται από την ημερομηνία διακοπής και προς τα πίσω.
Στην περίπτωση συνεχόμενης ανεργίας, άνεργος θεωρείται ο υποψήφιος που έχει τέσσερις (4) τουλάχιστον μήνες ανεργίας και πρέπει να είναι άνεργος έως τη λήξη της προθεσμίας υποβολής των αιτήσεων.
Αποκλείεται η αθροιστική βαθμολόγηση συνεχόμενης και μη συνεχόμενης ανεργίας.
Γίνονται, επίσης, δεκτά πιστοποιητικά από τα οποία προκύπτει η εγγραφή στους καταλόγους προσφερομένων προς εργασία του Γραφείου Ευρέσεως Ναυτικής Εργασίας και των παραρτημάτων του ή στο Λογαριασμό Ανεργίας Προσωπικού Ημερήσιων Εφημερίδων Αθηνών και Θεσσαλονίκης ή στο Λογαριασμό Ανεργίας Τεχνικών Τύπου Αθηνών και Θεσσαλονίκης.
Χρόνος ανεργίας θεωρείται και ο χρόνος παρακολούθησης προγραμμάτων επαγγελματικής κατάρτισης του ΟΑΕΔ, εφόσον ο υποψήφιος ήταν άνεργος τουλάχιστον επί τετράμηνο κατά το χρόνο ένταξής του στο πρόγραμμα. Εάν από την προσκομισθείσα βεβαίωση ανεργίας προκύπτει διακοπή αυτής εντός της προθεσμίας υποβολής των αιτήσεων ο υπολογισμός του χρόνου ανεργίας γίνεται από την ημερομηνία διακοπής και προς τα πίσω.
Στην περίπτωση που ο υποψήφιος επιθυμεί να συμμετέχει σε διαδικασία επιλογής, ενώ ταυτόχρονα παρακολουθεί τα παραπάνω προγράμματα (πάντοτε υπό την προϋπόθεση τήρησης του τετραμήνου ανεργίας κατά το χρόνο ένταξής του σε αυτό), το χρονικό διάστημα από την έναρξη του προγράμματος μέχρι και την ημερομηνία υποβολής της αίτησής του λογίζεται επίσης ως χρόνος ανεργίας.
Σημειώνεται ότι η συμμετοχή στα προγράμματα απόκτησης εργασιακής εμπειρίας (STAGE) του ΟΑΕΔ θεωρείται χρόνος εμπειρίας και όχι ανεργίας.
Για την απόδειξη ανεργίας υποψηφίου που έχει ενταχθεί σε προγράμματα του ΟΑΕΔ:
Α) Προκειμένου για άνεργο υποψήφιο που είχε ενταχθεί σε πρόγραμμα επαγγελματικής κατάρτισης του ΟΑΕΔ:
α) Για προγράμματα για τα οποία δεν εκδίδεται επιταγή κατάρτισης (voucher) :
i) Βεβαίωση του ΟΑΕΔ από την οποία να προκύπτει η ημερομηνία εγγραφής του στα μητρώα ανέργων πριν την έναρξη της κατάρτισης,
ii) Βεβαίωση του ΚΕΚ στην οποία να αναφέρεται η ημερομηνία έναρξης και λήξης της συμμετοχής του στο πρόγραμμα. Σε περίπτωση που το χρονικό διάστημα κατάρτισης του υποψηφίου σε πρόγραμμα αναγράφεται σε Βεβαίωση ανεργίας που έχει εκδοθεί από τον ΟΑΕΔ, δεν απαιτείται η προσκόμιση της ανωτέρω βεβαίωσης του ΚΕΚ.
β) Για προγράμματα για τα οποία εκδίδεται επιταγή κατάρτισης (voucher) :
i) Βεβαίωση του ΟΑΕΔ από την οποία να προκύπτει η ημερομηνία εγγραφής του στα μητρώα ανέργων πριν την έναρξη της κατάρτισης και
ii) Βεβαίωση του ΚΕΚ στην οποία να αναφέρεται η ημερομηνία έναρξης και λήξης της συμμετοχής του στο πρόγραμμα καθώς και ο αριθμός μητρώου της επιταγής κατάρτισής του (voucher).
Β) Προκειμένου για άνεργο υποψήφιο που συμμετέχει σε πρόγραμμα επαγγελματικής κατάρτισης του ΟΑΕΔ (δεν έχει λήξει το χρονικό διάστημα παρακολούθησης του προγράμματος):
α) Για προγράμματα για τα οποία δεν εκδίδεται επιταγή κατάρτισης (voucher) :
i) Βεβαίωση του ΟΑΕΔ από την οποία να προκύπτει η ημερομηνία εγγραφής του στα μητρώα ανέργων πριν την έναρξη της κατάρτισης,
ii) Βεβαίωση του ΚΕΚ στην οποία να αναφέρεται το χρονικό διάστημα παρακολούθησης του προγράμματος. Σε περίπτωση που το χρονικό διάστημα παρακολούθησης του προγράμματος αναγράφεται σε Βεβαίωση ανεργίας που έχει εκδοθεί από τον ΟΑΕΔ, δεν απαιτείται η προσκόμιση της ανωτέρω βεβαίωσης του ΚΕΚ.
β) Για προγράμματα για τα οποία εκδίδεται επιταγή κατάρτισης (voucher) :
i) Βεβαίωση του ΟΑΕΔ από την οποία να προκύπτει η ημερομηνία εγγραφής του στα μητρώα ανέργων πριν την έναρξη της κατάρτισης και
ii) Βεβαίωση του ΚΕΚ στην οποία να αναφέρεται το χρονικό διάστημα παρακολούθησης του προγράμματος καθώς και ο αριθμός μητρώου της επιταγής κατάρτισής του (voucher).

 7. Πολύτεκνος γονέας και Τέκνο πολύτεκνης οικογένειας:

Προϋποθέσεις:

1. Οι γονείς οι έχοντες τη γονική μέριμνα και επιμέλεια τεσσάρων τουλάχιστον τέκνων από έναν ή περισσότερους γάμους ή νομιμοποιηθέντων ή νομίμως αναγνωρισθέντων ή υιοθετημένων, τα οποία είναι άγαμα και δεν έχουν συμπληρώσει το εικοστό τρίτο (23ο) έτος της ηλικίας τους ή σπουδάζουν σε αναγνωρισμένες τριτοβάθμιες σχολές πανεπιστημιακής και τεχνολογικής εκπαίδευσης και αναγνωρισμένα εκπαιδευτικά ιδρύματα της ημεδαπής ή της αλλοδαπής ή εκπληρώνουν τις στρατιωτικές τους υποχρεώσεις και δεν έχουν συμπληρώσει το εικοστό πέμπτο (25ο) έτος της ηλικίας τους. Στα τέκνα αυτά συνυπολογίζονται και αυτά με οποιαδήποτε αναπηρία σε ποσοστό 67% και άνω ισοβίως, ανεξαρτήτως ηλικίας και οικογενειακής κατάστασης.
2. Ο γονέας χωρίς σύζυγο, ο οποίος έχει τη γονική μέριμνα και επιμέλεια των τέκνων του και είναι μόνος υπόχρεος σε διατροφή αυτών, εφόσον έχει τρία τέκνα από τον ίδιο ή διαφορετικούς γάμους ή νομιμοποιηθέντα ή νομίμως αναγνωρισθέντα ή υιοθετημένα ή εκτός γάμου γεννηθέντα, τα οποία είναι άγαμα και δεν έχουν συμπληρώσει το εικοστό τρίτο (23ο) έτος της ηλικίας τους ή σπουδάζουν σε αναγνωρισμένες τριτοβάθμιες σχολές πανεπιστημιακής και τεχνολογικής εκπαίδευσης και αναγνωρισμένα εκπαιδευτικά ιδρύματα της ημεδαπής ή της αλλοδαπής ή εκπληρώνουν τις στρατιωτικές τους υποχρεώσεις και δεν έχουν συμπληρώσει το εικοστό πέμπτο (25ο) έτος της ηλικίας τους. Στα τέκνα αυτά συνυπολογίζονται και όσα έχουν οποιαδήποτε αναπηρία σε ποσοστό εξήντα επτά τοις εκατό (67%) και άνω ισοβίως, ανεξαρτήτως ηλικίας.
3. Ο ένας από τους γονείς ο οποίος κατέστη ανάπηρος εξ οιασδήποτε αιτίας ή ανάπηρος πολέμου σε ποσοστό 67% και άνω ισοβίως, αυτός, εφόσον έχει τρία τέκνα εκ των υπαγομένων σε μία από τις περιπτώσεις της ανωτέρω παρ. 1.
Σε περίπτωση θανάτου και των δύο γονέων τα απορφανισθέντα τέκνα αποτελούν ιδίαν οικογένεια και αν είναι τουλάχιστον δύο απολαμβάνουν όλα τα ευεργετήματα των πολυτέκνων και των τέκνων των πολυτέκνων υπό τους περιορισμούς της ανωτέρω παρ. 1.
ΣΗΜΕΙΩΣΗ
Οι γονείς που απέκτησαν την πολυτεκνική ιδιότητα βάσει των διατάξεων του ν. 860/1979 (Φ.Ε.Κ. 2 Α΄) όπως και εκείνοι που την αποκτούν βάσει των διατάξεων του ν. 3454/2006 τη διατηρούν ισοβίως και απολαμβάνουν ισοβίως τα δικαιώματα που απορρέουν από την πολυτεκνική ιδιότητα, τα δε τέκνα τους προστατεύονται και απολαμβάνουν των δικαιωμάτων των τέκνων πολυτέκνων όσο διαρκεί η πολυτεκνική ιδιότητα έστω και του ενός γονέα (παρ.3 άρθρου 6 ν. 3454/2006).

1. Πολύτεκνος γονέας
Πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης του οικείου δήμου ή κοινότητας στα δημοτολόγια των οποίων είναι γραμμένοι ή βεβαίωση οικογενειακής κατάστασης που χορηγείται από τα ΚΕΠ μέσω του Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος Εθνικού Δημοτολογίου [(ΟΠΣΕΔ)-ΚΥΑ 7228/2014 (ΦΕΚ 457/τ.Β΄/25-2-2014)], ή μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης της Δημόσιας Διοίκησης πρόσφατης έκδοσης (όχι παλαιότερης των δύο μηνών από την ημερομηνία έναρξης της προθεσμίας υποβολής των αιτήσεων) συνοδευόμενο από πιστοποιητικό της Ανώτατης Συνομοσπονδίας Πολυτέκνων Ελλάδος (ΑΣΠΕ) (ν. 4316/2014 ΦΕΚ 270/τ.Α΄/24-12-2014).

2. Τέκνο πολυτέκνης οικογένειας
Πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης (πατρικής οικογένειας) του οικείου δήμου ή κοινότητας στα δημοτολόγια των οποίων είναι γραμμένοι ή βεβαίωση οικογενειακής κατάστασης που χορηγείται από τα ΚΕΠ μέσω του Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος Εθνικού Δημοτολογίου [(ΟΠΣΕΔ)-ΚΥΑ 7228/2014 (ΦΕΚ 457/τ.Β΄/25-2-2014)], ή μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης της Δημόσιας Διοίκησης πρόσφατης έκδοσης (όχι παλαιότερης των δύο μηνών από την ημερομηνία έναρξης της προθεσμίας υποβολής των αιτήσεων) συνοδευόμενο από πιστοποιητικό της Ανώτατης Συνομοσπονδίας Πολυτέκνων Ελλάδος (ΑΣΠΕ) ) (ν. 4316/2014 ΦΕΚ 270/τ.Α΄/24-12-2014).

Προκειμένου για αλλοδαπούς:
(α) Εφόσον είναι μόνιμα εγκατεστημένοι οικογενειακώς στην Ελλάδα:
Αντίστοιχο πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης αρμόδιας αλλοδαπής αρχής, πρόσφατης έκδοσης (όχι παλαιότερης των δύο μηνών από την ημερομηνία έναρξης της προθεσμίας υποβολής των αιτήσεων) συνοδευόμενο από πιστοποιητικό της Ανώτατης Συνομοσπονδίας Πολυτέκνων Ελλάδος (ΑΣΠΕ) ) (ν. 4316/2014 ΦΕΚ 270/τ.Α΄/24-12-2014).

(β) Εφόσον δεν είναι μόνιμα εγκατεστημένοι οικογενειακώς στην Ελλάδα:
Αντίστοιχο πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης αρμόδιας αλλοδαπής αρχής του κράτους την ιθαγένεια του οποίου έχουν, πρόσφατης έκδοσης (όχι παλαιότερης των δύο μηνών από την ημερομηνία έναρξης της προθεσμίας υποβολής των αιτήσεων) συνοδευόμενο από έγγραφο αρμόδιας αλλοδαπής αρχής (αντίστοιχο της ΑΣΠΕ ή άλλο), σύμφωνα με το οποίο θα βεβαιώνεται ή πιστοποιείται, κατά τις διατάξεις του δικαίου του αλλοδαπού κράτους, η ιδιότητα του πολύτεκνου γονέα και τέκνου πολυτέκνου [ν.2431/1996 και υπ’ αριθμ. 3/2014 απόφαση της Ολομέλειας Α.Σ.Ε.Π., ν. 4316/2014 (ΦΕΚ 270/τ.Α΄/24-12-2014)].

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ: Προκειμένου για την απόδειξη της πολυτεκνίας απαιτείται απαραιτήτως η προσκόμιση και των δύο, κατά περίπτωση, προαναφερόμενων δικαιολογητικών. Σε αντίθετη περίπτωση δεν θα αναγνωρίζεται το κριτήριο πολυτεκνίας (ν. 4316/2014 ΦΕΚ 270/τ.Α΄/24-12-2014).

Επιπλέον, οι πολύτεκνοι και τα τέκνα πολύτεκνων οικογενειών, στην περίπτωση που δεν έχουν συμπληρώσει το σχετικό τετραγωνίδιο στο κατά περίπτωση έντυπο της αίτησης – υπεύθυνης δήλωσης με κωδικό ΕΝΤΥΠΟ Α.Σ.Ε.Π. ΣΟΧ 1ΠΕ/ΤΕ ή ΣΟΧ 2ΔΕ/ΥΕ, προκειμένου να δηλώσουν ότι κατά το τρέχον ημερολογιακό έτος δεν έχει προσληφθεί στον ίδιο φορέα άλλο μέλος της ίδιας οικογένειας κάνοντας χρήση της πολυτεκνικής ιδιότητας, οφείλουν να προσκομίσουν υπεύθυνη δήλωση κατά το άρθρο 8 του ν.1599/1986 με το ανωτέρω περιεχόμενο.

 8. Τρίτεκνος γονέας και Τέκνο Τρίτεκνης οικογένειας:

Σύμφωνα με το άρθρο 64 του ν. 4590/2019 (ΦΕΚ 17/Α/2019), την ιδιότητα του τρίτεκνου και του τέκνου τρίτεκνης οικογένειας αποκτούν:

Ο γονέας που έχει τη γονική μέριμνα και επιμέλεια τριών παιδιών από τον ίδιο ή διαφορετικούς γάμους ή νομίμως αναγνωρισθέντων ή υιοθετημένων ή εκτός γάμου γεννηθέντων τα οποία είναι άγαμα και δεν έχουν συμπληρώσει το εικοστό πέμπτο (25ο) έτος της ηλικίας τους ή φοιτούν σε ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα και σε αναγνωρισμένα ως ομοταγή εκπαιδευτικά ιδρύματα της αλλοδαπής ή εκπληρώνουν τις στρατιωτικές τους υποχρεώσεις και δεν έχουν συμπληρώσει το τριακοστό (30ο) έτος της ηλικίας τους. Στα τρία παιδιά περιλαμβάνονται και τα τέκνα με οποιαδήποτε αναπηρία σε ποσοστό εξήντα επτά (67%) και άνω ισοβίως, ανεξαρτήτως ηλικίας.

ΕΠΙΣΗΜΑΙΝΕΤΑΙ ότι: i) οι ανωτέρω ηλικιακές προϋποθέσεις ισχύουν και για τα τρία (3) τέκνα και ii) στα τρία (3) παιδιά περιλαμβάνονται και τα τέκνα με οποιαδήποτε αναπηρία σε ποσοστό εξήντα επτά τοις εκατό (67%) και άνω ισοβίως, ανεξαρτήτως ηλικίας.

Ως τέκνο τρίτεκνης οικογένειας νοείται το τέκνο τρίτεκνου γονέα, το οποίο πληροί τα ανωτέρω ηλικιακά όρια υπό τις ίδιες ως άνω προϋποθέσεις, δηλαδή εφόσον (α) είναι άγαμο και δεν έχει συμπληρώσει το εικοστό πέμπτο (25ο) έτος της ηλικίας του ή φοιτά σε ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα και σε αναγνωρισμένα ως ομοταγή εκπαιδευτικά ιδρύματα της αλλοδαπής ή εκπληρώνει τις στρατιωτικές του υποχρεώσεις και δεν έχει συμπληρώσει το τριακοστό (30ο) έτος της ηλικίας του ανεξαρτήτως ηλικίας και οικογενειακής κατάστασης των λοιπών τέκνων.

 ΕΠΙΣΗΜΑΙΝΕΤΑΙ ότι οι ανωτέρω ηλικιακές προϋποθέσεις ισχύουν μόνο για τον συμμετέχοντα υποψήφιο τέκνο τρίτεκνου γονέα ανεξαρτήτως ηλικίας και οικογενειακής κατάστασης των λοιπών τέκνων.

1. Τρίτεκνος γονέας
Πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης του οικείου δήμου ή κοινότητας στα δημοτολόγια των οποίων είναι γραμμένοι ή βεβαίωση οικογενειακής κατάστασης που χορηγείται από τα ΚΕΠ μέσω του Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος Εθνικού Δημοτολογίου [(ΟΠΣΕΔ)-ΚΥΑ 7228/2014 (ΦΕΚ 457/τ.Β΄/25-2-2014)], ή μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης της Δημόσιας Διοίκησης πρόσφατης έκδοσης (όχι παλαιότερης των δύο μηνών από την ημερομηνία έναρξης της προθεσμίας υποβολής των αιτήσεων).

2. Τέκνο τρίτεκνης οικογένειας
Πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης (πατρικής οικογένειας) του οικείου δήμου ή κοινότητας στα δημοτολόγια των οποίων είναι γραμμένοι ή βεβαίωση οικογενειακής κατάστασης που χορηγείται από τα ΚΕΠ μέσω του Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος Εθνικού Δημοτολογίου [(ΟΠΣΕΔ)-ΚΥΑ 7228/2014 (ΦΕΚ 457/τ.Β΄/25-2-2014)], ή μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης της Δημόσιας Διοίκησης πρόσφατης έκδοσης (όχι παλαιότερης των δύο μηνών από την ημερομηνία έναρξης της προθεσμίας υποβολής των αιτήσεων).

Για την απόδειξη της ιδιότητας του τρίτεκνου ή τέκνου τρίτεκνης οικογένειας, εκτός από το πιστοποιητικό ή τη βεβαίωση οικογενειακής κατάστασης, απαιτείται, κατά περίπτωση, επιπλέον:

α) Σε περίπτωση αναπηρίας τέκνου σε ποσοστό εξήντα επτά (67%) και άνω ισοβίως, ανεξαρτήτως ηλικίας, πιστοποιητικό από τον αρμόδιο φορέα με το οποίο να βεβαιώνεται η ανωτέρω αναπηρία.
β) Για την απόδειξη της σπουδαστικής ιδιότητας του ιδίου του υποψηφίου ή τέκνου, ανάλογα με την περίπτωση, βεβαίωση από ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα ή αναγνωρισμένα ως ομοταγή εκπαιδευτικά ιδρύματα της αλλοδαπής από την οποία να προκύπτει το χρονικό διάστημα σπουδών.
γ) Σε περίπτωση που τέκνο ή ο ίδιος ο υποψήφιος, ανάλογα με την περίπτωση, διανύει τη στρατιωτική του θητεία, βεβαίωση των αρμόδιων αρχών.
δ) Στις περιπτώσεις κατά τις οποίες έχει επέλθει ακύρωση του γάμου των γονέων υποψηφίων ή διαζύγιο ή διακοπή της έγγαμης συμβίωσης ή ένα ή περισσότερα από τα τέκνα έχουν γεννηθεί χωρίς γάμο των γονέων τους, ο γονέας που συμμετέχει στη διαγωνιστική διαδικασία πρέπει να προσκομίσει αποδεικτικά στοιχεία (αντίγραφα δικαστικών αποφάσεων ή άλλων πράξεων) από τα οποία να αποδεικνύεται ότι έχει αποκτήσει ή διατηρεί τη γονική μέριμνα και επιμέλεια των ως άνω τέκνων.

Προκειμένου για αλλοδαπούς:
Αντίστοιχο πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης αρμόδιας αλλοδαπής αρχής του κράτους την ιθαγένεια του οποίου έχουν, πρόσφατης έκδοσης (όχι παλαιότερης των δύο μηνών από την ημερομηνία έναρξης της προθεσμίας υποβολής των αιτήσεων).

Επιπλέον, οι τρίτεκνοι και τα τέκνα τρίτεκνων οικογενειών, στην περίπτωση που δεν έχουν συμπληρώσει το σχετικό τετραγωνίδιο στο κατά περίπτωση έντυπο της αίτησης – υπεύθυνης δήλωσης με κωδικό ΕΝΤΥΠΟ Α.Σ.Ε.Π. ΣΟΧ 1ΠΕ/ΤΕ ή ΣΟΧ 2ΔΕ/ΥΕ, προκειμένου να δηλώσουν ότι κατά το τρέχον ημερολογιακό έτος δεν έχει προσληφθεί στον ίδιο φορέα άλλο μέλος της ίδιας οικογένειας κάνοντας χρήση της τριτεκνικής ιδιότητας, οφείλουν να προσκομίσουν υπεύθυνη δήλωση κατά το άρθρο 8 του ν.1599/1986 με το ανωτέρω περιεχόμενο.
9. Πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης του Δήμου ή βεβαίωση οικογενειακής κατάστασης που χορηγείται από τα ΚΕΠ μέσω του Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος Εθνικού Δημοτολογίου [(ΟΠΣΕΔ)-ΚΥΑ 7228/2014 (ΦΕΚ 457/τ.Β΄/25-2-2014)] ή μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης της Δημόσιας Διοίκησης ή αρμόδιας αλλοδαπής αρχής, πρόσφατης έκδοσης (όχι παλαιότερης των δύο μηνών από την ημερομηνία έναρξης της προθεσμίας υποβολής των αιτήσεων), από το οποίο να προκύπτει ο αριθμός των ανήλικων τέκνων του υποψηφίου (για την απόδειξη του κριτηρίου των ανήλικων τέκνων).

Προκειμένου για αλλοδαπούς:
Αντίστοιχο πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης αρμόδιας αλλοδαπής αρχής του κράτους την ιθαγένεια του οποίου έχουν, πρόσφατης έκδοσης (όχι παλαιότερης των δύο μηνών από την ημερομηνία έναρξης της προθεσμίας υποβολής των αιτήσεων).

 10. Ο γονέας μονογονεϊκής οικογένειας:

Γονέας μονογονεϊκής οικογένειας νοείται ο γονέας εκείνος ο οποίος, κατά την ημερομηνία υποβολής της αίτησης πρόσληψης, ασκεί εν τοις πράγμασι και κατ’ αποκλειστικότητα ή μετά από σχετική ανάθεση τη γονική μέριμνα ενός ή περισσότερων ανήλικων τέκνων. Το δικαίωμα αυτό ασκείται από το γονέα και μετά την ενηλικίωση των τέκνων και μέχρι τη συμπλήρωση του 25ου έτους της ηλικίας τους (άρθρο 29 παρ. 6 ν.3838/2010).
Ο γονέας μονογονεϊκής οικογένειας, στην περίπτωση που δεν έχει συμπληρώσει το σχετικό τετραγωνίδιο στο κατά περίπτωση έντυπο της αίτησης – υπεύθυνης δήλωσης με κωδικό ΕΝΤΥΠΟ Α.Σ.Ε.Π. ΣΟΧ 1ΠΕ/ΤΕ ή ΣΟΧ 2ΔΕ/ΥΕ, προκειμένου να δηλώσει ότι κατά το τρέχον ημερολογιακό έτος δεν έχει προσληφθεί στον ίδιο φορέα άλλο μέλος της ίδιας οικογένειας κάνοντας χρήση της μονογονεϊκής ιδιότητας, οφείλει να προσκομίσει υπεύθυνη δήλωση κατά το άρθρο 8 του ν.1599/1986 με το ανωτέρω περιεχόμενο.
Επιπλέον, ανάλογα την περίπτωση μονογονεϊκής οικογένειας, πρέπει να προσκομίσει:
Στην περίπτωση χηρείας του μονογονέα ή κηρύξεως αφάνειας κατά νόμον του άλλου γονέα, απαιτούνται αθροιστικά:
α. Πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης του Δήμου ή βεβαίωση οικογενειακής κατάστασης που χορηγείται από τα ΚΕΠ μέσω του Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος Εθνικού Δημοτολογίου [(ΟΠΣΕΔ)-ΚΥΑ 7228/2014 (ΦΕΚ 457/τ.Β΄/25-2-2014)] ή μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης της Δημόσιας Διοίκησης ή αρμόδιας αλλοδαπής αρχής, πρόσφατης έκδοσης (όχι παλαιότερης των δύο μηνών από την ημερομηνία έναρξης της προθεσμίας υποβολής των αιτήσεων), από το οποίο να προκύπτει ότι έχει ένα (1) τουλάχιστον ανήλικο τέκνο κατόπιν χηρείας ή κηρύξεως αφάνειας κατά νόμον του άλλου γονέα. Το τέκνο αυτό δεν πρέπει να έχει υιοθετηθεί από επόμενο σύζυγο του μονογονέα. Εάν από το ανωτέρω πιστοποιητικό δεν προκύπτει η κατάσταση χηρείας του μονογονέα, τότε πρέπει να συνυποβληθεί η σχετική ληξιαρχική πράξη θανάτου. Για την περίπτωση της κηρύξεως αφάνειας κατά νόμον, το ανωτέρω πιστοποιητικό πρέπει να συνοδεύεται από αντίγραφο δικαστικής απόφασης σε συνδυασμό με το κατά νόμο πιστοποιητικό τελεσιδικίας της. Αν κατά την ημερομηνία υποβολής της αίτησης πρόσληψης το τέκνο είναι ενήλικο και ηλικίας έως και 25 ετών, πρέπει από τα ανωτέρω έγγραφα να προκύπτει η κατάσταση χηρείας του μονογονέα ή αφάνειας του άλλου γονέα μέχρι την ενηλικίωση του τέκνου.
β. Υπεύθυνη δήλωση ότι ασκεί εν τοις πράγμασι και κατ’ αποκλειστικότητα τη γονική μέριμνα ενός ή περισσότερων ανήλικων τέκνων. Σε περίπτωση που το τέκνο είναι ενήλικο ηλικίας έως και 25 ετών, υπεύθυνη δήλωση ότι ασκούσε εν τοις πράγμασι και κατ’ αποκλειστικότητα τη γονική μέριμνα αυτού για ορισμένο χρονικό διάστημα μέχρι την ενηλικίωση του τέκνου.
Σε περίπτωση διαζυγίου ή ακυρώσεως γάμου ή λύσης του συμφώνου συμβίωσης ή διακοπής της εγγάμου συμβιώσεως των γονέων (διάστασης), απαιτούνται αθροιστικά:
α. Πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης του Δήμου ή βεβαίωση οικογενειακής κατάστασης που χορηγείται από τα ΚΕΠ μέσω του Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος Εθνικού Δημοτολογίου [(ΟΠΣΕΔ)-ΚΥΑ 7228/2014 (ΦΕΚ 457/τ Β΄/25-2-2014)] ή μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης της Δημόσιας Διοίκησης ή αρμόδιας αλλοδαπής αρχής, πρόσφατης έκδοσης (όχι παλαιότερης των δύο μηνών από την ημερομηνία έναρξης της προθεσμίας υποβολής των αιτήσεων), από το οποίο να προκύπτει ότι έχει ένα (1) τουλάχιστον ανήλικο τέκνο ή ενήλικο ηλικίας έως και 25 ετών.
β. Αντίγραφο δικαστικής απόφασης με την οποία ανατέθηκε η άσκηση της γονικής μέριμνας σε ένα μόνο γονέα σε περίπτωση διαφωνίας ή αντίγραφο Πρακτικού κοινής συμφωνίας των γονέων, θεωρημένο από το αρμόδιο δικαστήριο, με το οποίο ανατέθηκε η άσκηση της γονικής μέριμνας στον ένα εκ των δύο, σύμφωνα με το άρθρο 1513ΑΚ ή για την περίπτωση της διάστασης σύμφωνα με το άρθρο 1514ΑΚ σε συνδυασμό με το άρθρο 1513ΑΚ.
γ. Υπεύθυνη δήλωση ότι ασκεί εν τοις πράγμασι και κατ’ αποκλειστικότητα ή μετά από σχετική ανάθεση τη γονική μέριμνα ενός ή περισσότερων ανήλικων τέκνων. Σε περίπτωση που το τέκνο είναι ενήλικο ηλικίας έως και 25 ετών, υπεύθυνη δήλωση ότι ασκούσε εν τοις πράγμασι και κατ’ αποκλειστικότητα ή μετά από σχετική ανάθεση τη γονική μέριμνα αυτού για ορισμένο χρονικό διάστημα μέχρι την ενηλικίωση του τέκνου.
Σημείωση: Ειδικώς στην περίπτωση διάστασης των γονέων, αν δεν υπάρχει η ανωτέρω δικαστική απόφαση ή το πρακτικό κοινής συμφωνίας (υπό στοιχείο β), αρκεί η υποβολή Υπεύθυνης δήλωσης ότι τελεί σε διάσταση με τον ή/τη σύζυγο και ασκεί εν τοις πράγμασι και κατ’ αποκλειστικότητα ή μετά από σχετική ανάθεση τη γονική μέριμνα ενός ή περισσότερων ανήλικων τέκνων. Σε περίπτωση που το τέκνο είναι ενήλικο ηλικίας έως και 25 ετών, υπεύθυνη δήλωση ότι ασκούσε εν τοις πράγμασι και κατ’ αποκλειστικότητα ή μετά από σχετική ανάθεση τη γονική μέριμνα αυτού για ορισμένο χρονικό διάστημα μέχρι την ενηλικίωση του τέκνου.
Σε περίπτωση ανικανότητας του άλλου γονέα για την άσκηση γονικής μέριμνας για πραγματικούς λόγους ή γιατί είναι ανίκανος ή περιορισμένα ικανός για δικαιοπραξία, απαιτούνται αθροιστικά:
α. Πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης του Δήμου ή βεβαίωση οικογενειακής κατάστασης που χορηγείται από τα ΚΕΠ μέσω του Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος Εθνικού Δημοτολογίου [(ΟΠΣΕΔ)-ΚΥΑ 7228/2014 (ΦΕΚ 457/τ.Β΄/25-2-2014)] ή μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης της Δημόσιας Διοίκησης ή αρμόδιας αλλοδαπής αρχής, πρόσφατης έκδοσης (όχι παλαιότερης των δύο μηνών από την ημερομηνία έναρξης της προθεσμίας υποβολής των αιτήσεων), από το οποίο να προκύπτει ότι έχει ένα (1) τουλάχιστον ανήλικο τέκνο ή ενήλικο ηλικίας έως και 25 ετών.
β. Αντίγραφο δικαστικής απόφασης από την οποία να προκύπτει ο λόγος της αδυναμίας ασκήσεως της γονικής μέριμνας από τον άλλο γονέα (π.χ. δικαστική συμπαράσταση λόγω ψυχικής ή διανοητικής διαταραχής ή σωματικής αναπηρίας).
γ. Υπεύθυνη δήλωση ότι ασκεί εν τοις πράγμασι και κατ’ αποκλειστικότητα ή μετά από σχετική ανάθεση τη γονική μέριμνα ενός ή περισσότερων ανήλικων τέκνων. Σε περίπτωση που το τέκνο είναι ενήλικο ηλικίας έως και 25 ετών, υπεύθυνη δήλωση ότι ασκούσε εν τοις πράγμασι και κατ’ αποκλειστικότητα τη γονική μέριμνα αυτού για ορισμένο χρονικό διάστημα μέχρι την ενηλικίωση του τέκνου.
Σημείωση: Σε περίπτωση ανυπαρξίας της ανωτέρω δικαστικής απόφασης (υπό στοιχείο β) όσον αφορά τους αντικειμενικούς πραγματικούς λόγους αδυναμίας ασκήσεως της γονικής μέριμνας από τον άλλο γονέα, απαιτείται η υποβολή οιουδήποτε αποδεικτικού εγγράφου αρμόδιας κατά νόμο δημόσιας αρχής, από το οποίο να προκύπτει ο πραγματικός λόγος αδυναμίας άσκησης της γονικής μέριμνας από τον άλλο γονέα (π.χ. πιστοποιητικό από το οποίο να προκύπτει ο εγκλεισμός του σε σωφρονιστικό κατάστημα και η διάρκεια αυτού).

Σε περίπτωση έκπτωσης του άλλου γονέα από την άσκηση της γονικής μέριμνας ή αφαίρεσης της γονικής μέριμνας λόγω κακής άσκησης, απαιτούνται αθροιστικά:
α. Πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης του Δήμου ή βεβαίωση οικογενειακής κατάστασης που χορηγείται από τα ΚΕΠ μέσω του Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος Εθνικού Δημοτολογίου [(ΟΠΣΕΔ)-ΚΥΑ 7228/2014 (ΦΕΚ 457/τ.Β΄/25-2-2014)] ή μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης της Δημόσιας Διοίκησης ή αρμόδιας αλλοδαπής αρχής, πρόσφατης έκδοσης (όχι παλαιότερης των δύο μηνών από την ημερομηνία έναρξης της προθεσμίας υποβολής των αιτήσεων), από το οποίο να προκύπτει ότι έχει ένα (1) τουλάχιστον ανήλικο τέκνο ή ενήλικο ηλικίας έως και 25 ετών.
β. Αντίγραφο δικαστικής απόφασης, συνοδευόμενης από το κατά νόμο πιστοποιητικό τελεσιδικίας της, από την οποία να προκύπτει η έκπτωση του άλλου γονέα από την άσκηση της γονικής μέριμνας ή η αφαίρεση της γονικής μέριμνας από τον άλλο γονέα λόγω κακής άσκησης.
γ. Υπεύθυνη δήλωση ότι ασκεί εν τοις πράγμασι και κατ’ αποκλειστικότητα ή μετά από σχετική ανάθεση τη γονική μέριμνα ενός ή περισσότερων ανήλικων τέκνων. Σε περίπτωση που το τέκνο είναι ενήλικο ηλικίας έως και 25 ετών, υπεύθυνη δήλωση ότι ασκούσε εν τοις πράγμασι και κατ’ αποκλειστικότητα ή μετά από σχετική ανάθεση τη γονική μέριμνα αυτού για ορισμένο χρονικό διάστημα μέχρι την ενηλικίωση του τέκνου.
Σε περίπτωση απόκτησης τέκνου χωρίς γάμο ή σύμφωνο συμβίωσης των γονέων, απαιτούνται αθροιστικά:
α. Πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης του Δήμου ή βεβαίωση οικογενειακής κατάστασης που χορηγείται από τα ΚΕΠ μέσω του Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος Εθνικού Δημοτολογίου [(ΟΠΣΕΔ)-ΚΥΑ 7228/2014 (ΦΕΚ 457/τ.Β΄/25-2-2014)] ή μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης της Δημόσιας Διοίκησης ή αρμόδιας αλλοδαπής αρχής, πρόσφατης έκδοσης (όχι παλαιότερης των δύο μηνών από την ημερομηνία έναρξης της προθεσμίας υποβολής των αιτήσεων), από το οποίο να προκύπτει ότι έχει ένα (1) τουλάχιστον ανήλικο τέκνο ή ενήλικο ηλικίας έως και 25 ετών.
βi. Υπεύθυνη δήλωση της μητέρας ότι το τέκνο δεν έχει αναγνωριστεί από τον πατέρα και ότι η ίδια δεν έχει εκπέσει της γονικής μέριμνας ούτε της έχει αφαιρεθεί η άσκησή της. Αν το τέκνο είναι ενήλικο ηλικίας έως και 25 ετών, υπεύθυνη δήλωση ότι για ορισμένο χρονικό διάστημα μέχρι την ενηλικίωση του τέκνου η ίδια δεν είχε εκπέσει της γονικής μέριμνας ούτε της είχε αφαιρεθεί η άσκησή της.
ή
βii. Αν το τέκνο είναι αναγνωρισμένο από τον πατέρα, υπεύθυνη δήλωση της μητέρας ότι η ίδια δεν έχει εκπέσει της γονικής μέριμνας, ούτε της έχει αφαιρεθεί η άσκησή της και δεν υπάρχει συμφωνία των γονέων κατά το άρθρο 1515ΑΚ σε συνδυασμό με το άρθρο 1513ΑΚ για από κοινού άσκηση της γονικής μέριμνας. Σε περίπτωση που το τέκνο είναι ενήλικο ηλικίας έως και 25 ετών, υπεύθυνη δήλωση ότι για ορισμένο χρονικό διάστημα μέχρι την ενηλικίωση του τέκνου η ίδια δεν είχε εκπέσει της γονικής μέριμνας ούτε της είχε αφαιρεθεί η άσκησή της ούτε είχε υπάρξει συμφωνία των γονέων κατά το άρθρο 1515ΑΚ σε συνδυασμό με το άρθρο 1513ΑΚ για από κοινού άσκηση της γονικής μέριμνας.
Σε περίπτωση υιοθεσίας τέκνου από ένα μόνο γονέα, απαιτούνται αθροιστικά:
α. Πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης του Δήμου ή βεβαίωση οικογενειακής κατάστασης που χορηγείται από τα ΚΕΠ μέσω του Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος Εθνικού Δημοτολογίου [(ΟΠΣΕΔ)-ΚΥΑ 7228/2014 (ΦΕΚ 457/τ.Β΄/25-2-2014)] ή μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης της Δημόσιας Διοίκησης ή αρμόδιας αλλοδαπής αρχής, πρόσφατης έκδοσης (όχι παλαιότερης των δύο μηνών από την ημερομηνία έναρξης της προθεσμίας υποβολής των αιτήσεων), από το οποίο να προκύπτει ότι έχει ένα (1) τουλάχιστον ανήλικο τέκνο ή ενήλικο ηλικίας έως και 25 ετών.
β. Αντίγραφο δικαστικής απόφασης από την οποία να προκύπτει η υιοθεσία του τέκνου μέχρι την ενηλικίωσή του, συνοδευόμενης από το κατά νόμο πιστοποιητικό τελεσιδικίας της.
γ. Υπεύθυνη δήλωση του μονογονέα ότι ασκεί εν τοις πράγμασι και κατ’ αποκλειστικότητα τη γονική μέριμνα τέκνου κατόπιν υιοθεσίας. Σε περίπτωση που το τέκνο αυτό είναι ενήλικο ηλικίας έως και 25 ετών, υπεύθυνη δήλωση του μονογονέα ότι για ορισμένο χρονικό διάστημα μέχρι την ενηλικίωση του τέκνου ασκούσε εν τοις πράγμασι και κατ’ αποκλειστικότητα τη γονική του μέριμνα κατόπιν υιοθεσίας.
Σημείωση: Σε περίπτωση που από το ανωτέρω πιστοποιητικό ή τη βεβαίωση οικογενειακής κατάστασης (υπό στοιχείο α) προκύπτει η υιοθεσία του τέκνου μέχρι την ενηλικίωσή του, παρέλκει η υποβολή της σχετικής δικαστικής απόφασης (υπό στοιχείο β).
11. Το τέκνο μονογονεϊκής οικογένειας:
Τέκνο μονογονεϊκής οικογένειας είναι εκείνο το οποίο μέχρι την ενηλικίωσή του είχε τον ένα µόνο γονέα του. Στην περίπτωση αυτή υπάγεται και το τέκνο, το οποίο στερήθηκε και τους δύο γονείς πριν την ενηλικίωσή του. Το δικαίωμα αυτό ασκείται από το τέκνο μέχρι και τη συμπλήρωση του 30ού έτους της ηλικίας του (άρθρο 29 παρ. 6 ν.3838/2010).
Το τέκνο μονογονεϊκής οικογένειας, στην περίπτωση που δεν έχει συμπληρώσει το σχετικό τετραγωνίδιο στο κατά περίπτωση έντυπο της αίτησης – υπεύθυνης δήλωσης με κωδικό ΕΝΤΥΠΟ Α.Σ.Ε.Π. ΣΟΧ 1ΠΕ/ΤΕ ή ΣΟΧ 2ΔΕ/ΥΕ, προκειμένου να δηλώσει ότι κατά το τρέχον ημερολογιακό έτος δεν έχει προσληφθεί στον ίδιο φορέα άλλο μέλος της ίδιας οικογένειας κάνοντας χρήση της μονογονεϊκής ιδιότητας, οφείλει να προσκομίσει υπεύθυνη δήλωση κατά το άρθρο 8 του ν.1599/1986 με το ανωτέρω περιεχόμενο.
Επιπλέον, ανάλογα την περίπτωση μονογονεϊκής οικογένειας, πρέπει να προσκομίσει:
Στην περίπτωση θανάτου ή κηρύξεως αφάνειας κατά νόμον του ενός τουλάχιστον εκ των δύο γονέων ή του μονογονέα, απαιτούνται αθροιστικά:
α. Πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης του Δήμου ή βεβαίωση οικογενειακής κατάστασης που χορηγείται από τα ΚΕΠ μέσω του Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος Εθνικού Δημοτολογίου [(ΟΠΣΕΔ)-ΚΥΑ 7228/2014 (ΦΕΚ 457/τ.Β΄/25-2-2014)] ή μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης της Δημόσιας Διοίκησης ή αρμόδιας αλλοδαπής αρχής της πατρικής του οικογένειας, από το οποίο να προκύπτει ότι μέχρι να ενηλικιωθεί στερήθηκε παντελώς του ενός τουλάχιστον εκ των δύο γονέων (ή του μονογονέα του) λόγω θανάτου ή κηρύξεως αφάνειας κατά νόμον. Εάν από το ανωτέρω πιστοποιητικό δεν προκύπτει ο θάνατος ενός τουλάχιστον εκ των δύο γονέων (ή του μονογονέα του), τότε πρέπει να συνυποβληθεί η σχετική ληξιαρχική πράξη θανάτου. Για την περίπτωση της κηρύξεως αφάνειας κατά νόμον, το ανωτέρω πιστοποιητικό πρέπει να συνοδεύεται από αντίγραφο δικαστικής απόφασης σε συνδυασμό με το κατά νόμο πιστοποιητικό τελεσιδικίας της.
β. Υπεύθυνη δήλωση ότι για ορισμένο χρονικό διάστημα μέχρι την ενηλικίωσή του τη γονική του μέριμνα ασκούσε εν τοις πράγμασι και κατ’ αποκλειστικότητα ένας μόνο γονέας. Σε περίπτωση θανάτου ή αφάνειας και των δύο γονέων, υπεύθυνη δήλωση ότι στερήθηκε και τους δύο γονείς πριν από την ενηλικίωσή του.
Σε περίπτωση διαζυγίου ή ακυρώσεως γάμου ή λύσης του συμφώνου συμβίωσης ή διακοπής της εγγάμου συμβιώσεως (διάστασης) των γονέων, απαιτούνται αθροιστικά:
α. Πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης του Δήμου ή βεβαίωση οικογενειακής κατάστασης που χορηγείται από τα ΚΕΠ μέσω του Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος Εθνικού Δημοτολογίου [(ΟΠΣΕΔ)-ΚΥΑ 7228/2014 (ΦΕΚ 457/τ.Β΄/25-2-2014)] ή αρμόδιας αλλοδαπής αρχής, στο οποίο να βεβαιώνεται η οικογενειακή κατάσταση της πατρικής του οικογένειας.
β. Αντίγραφο δικαστικής απόφασης με την οποία ανατέθηκε η άσκηση της γονικής του μέριμνας σε ένα μόνο γονέα ή τρίτο πρόσωπο ή αντίγραφο Πρακτικού κοινής συμφωνίας των γονέων, θεωρημένο από το αρμόδιο δικαστήριο, με το οποίο ανατέθηκε η άσκηση της γονικής μέριμνας στον ένα εκ των δύο, σύμφωνα με το άρθρο 1513ΑΚ ή για την περίπτωση της διάστασης σύμφωνα με το άρθρο 1514ΑΚ σε συνδυασμό με το άρθρο 1513ΑΚ.
γ. Υπεύθυνη δήλωση ότι για ορισμένο χρονικό διάστημα μέχρι την ενηλικίωσή του τη γονική του μέριμνα ασκούσε εν τοις πράγμασι και κατ’ αποκλειστικότητα ή μετά από σχετική ανάθεση ένας μόνο γονέας ή τρίτο πρόσωπο.
Σημείωση: Ειδικώς στην περίπτωση διάστασης των γονέων, αν δεν υπάρχει η ανωτέρω δικαστική απόφαση ή το πρακτικό κοινής συμφωνίας (υπό στοιχείο β), αρκεί η υποβολή Υπεύθυνης δήλωσης στην οποία να δηλώνεται ότι οι γονείς του τελούσαν σε διάσταση και κατά το χρονικό αυτό διάστημα μέχρι και την ενηλικίωσή του τη γονική μέριμνα ασκούσε εν τοις πράγμασι και κατ’ αποκλειστικότητα ή μετά από σχετική ανάθεση ένας μόνο γονέας ή τρίτο πρόσωπο.
Σε περίπτωση ανικανότητας του ενός τουλάχιστον γονέα για την άσκηση γονικής μέριμνας για πραγματικούς λόγους ή γιατί είναι ανίκανος ή περιορισμένα ικανός για δικαιοπραξία, απαιτούνται αθροιστικά:
α. Πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης του Δήμου ή βεβαίωση οικογενειακής κατάστασης που χορηγείται από τα ΚΕΠ μέσω του Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος Εθνικού Δημοτολογίου [(ΟΠΣΕΔ)-ΚΥΑ 7228/2014 (ΦΕΚ 457/τ.Β΄/25-2-2014)] ή μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης της Δημόσιας Διοίκησης ή αρμόδιας αλλοδαπής αρχής στο οποίο να βεβαιώνεται η οικογενειακή κατάσταση της πατρικής του οικογένειας.
β. Αντίγραφο δικαστικής απόφασης από την οποία να προκύπτει ο λόγος της αδυναμίας ασκήσεως της γονικής μέριμνας από τον ένα τουλάχιστον γονέα (π.χ. δικαστική συμπαράσταση λόγω ψυχικής ή διανοητικής διαταραχής ή σωματικής αναπηρίας).
γ. Υπεύθυνη δήλωση ότι για ορισμένο χρονικό διάστημα μέχρι την ενηλικίωσή του τη γονική του μέριμνα ασκούσε εν τοις πράγμασι και κατ’ αποκλειστικότητα ή μετά από σχετική ανάθεση ένας μόνο γονέας. Σε περίπτωση ανικανότητας άσκησης της γονικής μέριμνας και από τους δύο γονείς, υπεύθυνη δήλωση ότι στερήθηκε και τους δύο γονείς πριν από την ενηλικίωσή του.
Σημείωση: Σε περίπτωση ανυπαρξίας της ανωτέρω δικαστικής απόφασης (υπό στοιχείο β) όσον αφορά τους αντικειμενικούς πραγματικούς λόγους αδυναμίας ασκήσεως της γονικής μέριμνας από τον ένα τουλάχιστον γονέα, απαιτείται η υποβολή οιουδήποτε αποδεικτικού εγγράφου αρμόδιας κατά νόμον δημόσιας αρχής, από το οποίο να προκύπτει ο πραγματικός λόγος αδυναμίας άσκησης της γονικής μέριμνας (π.χ. πιστοποιητικό από το οποίο να προκύπτει ο εγκλεισμός γονέα σε σωφρονιστικό κατάστημα και η διάρκεια αυτού).
Σε περίπτωση έκπτωσης του ενός τουλάχιστον γονέα από την άσκηση της γονικής μέριμνας ή αφαίρεσης της γονικής μέριμνας λόγω κακής άσκησης, απαιτούνται αθροιστικά:
α. Πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης του Δήμου ή βεβαίωση οικογενειακής κατάστασης που χορηγείται από τα ΚΕΠ μέσω του Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος Εθνικού Δημοτολογίου [(ΟΠΣΕΔ)-ΚΥΑ 7228/2014 (ΦΕΚ 457/τ.Β΄/25-2-2014)] ή μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης της Δημόσιας Διοίκησης ή αρμόδιας αλλοδαπής αρχής στο οποίο να βεβαιώνεται η οικογενειακή κατάσταση της πατρικής του οικογένειας.
β. Αντίγραφο δικαστικής απόφασης, συνοδευόμενης από το κατά νόμο πιστοποιητικό τελεσιδικίας της, από την οποία να προκύπτει η έκπτωση ενός τουλάχιστον γονέα από την άσκηση της γονικής μέριμνας ή η αφαίρεση της γονικής μέριμνας από ένα τουλάχιστον γονέα λόγω κακής άσκησης.
γ. Υπεύθυνη δήλωση ότι για ορισμένο χρονικό διάστημα μέχρι την ενηλικίωσή του τη γονική του μέριμνα ασκούσε εν τοις πράγμασι και κατ’ αποκλειστικότητα ή μετά από σχετική ανάθεση ένας μόνο γονέας. Σε περίπτωση έκπτωσης και των δύο γονέων ή αφαίρεσης της γονικής μέριμνας και από τους δύο γονείς λόγω κακής άσκησης, υπεύθυνη δήλωση ότι στερήθηκε και τους δύο γονείς πριν από την ενηλικίωσή του.
Σε περίπτωση τέκνου χωρίς γάμο ή σύμφωνο συμβίωσης των γονέων, απαιτούνται αθροιστικά:
α. Πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης του Δήμου ή βεβαίωση οικογενειακής κατάστασης που χορηγείται από τα ΚΕΠ μέσω του Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος Εθνικού Δημοτολογίου [(ΟΠΣΕΔ)-ΚΥΑ 7228/2014 (ΦΕΚ 457/τ Β΄/25-2-2014)] ή μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης της Δημόσιας Διοίκησης ή αρμόδιας αλλοδαπής αρχής στο οποίο να βεβαιώνεται η οικογενειακή κατάσταση ενός εκ των δύο γονέων του.
βi. Υπεύθυνη δήλωση ότι για ορισμένο χρονικό διάστημα μέχρι την ενηλικίωσή του δεν είχε αναγνωριστεί από τον πατέρα του και ότι τη γονική του μέριμνα ασκούσε εν τοις πράγμασι και κατ’ αποκλειστικότητα η μητέρα του ή τρίτο πρόσωπο.
ή
βii. Αν το τέκνο είναι αναγνωρισμένο από τον πατέρα του, υπεύθυνη δήλωση ότι για ορισμένο χρονικό διάστημα μέχρι την ενηλικίωσή του τη γονική του μέριμνα ασκούσε εν τοις πράγμασι και κατ’ αποκλειστικότητα η μητέρα του χωρίς συμφωνία των γονέων κατά το άρθρο 1515ΑΚ σε συνδυασμό με το άρθρο 1513ΑΚ για από κοινού άσκηση της γονικής μέριμνας.
Σε περίπτωση υιοθεσίας τέκνου από έναν μόνο γονέα, απαιτούνται αθροιστικά:
α. Αντίγραφο δικαστικής απόφασης από την οποία να προκύπτει η υιοθεσία του τέκνου μέχρι την ενηλικίωσή του, συνοδευόμενης από το κατά νόμο πιστοποιητικό τελεσιδικίας της ή πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης του Δήμου ή βεβαίωση οικογενειακής κατάστασης που χορηγείται από τα ΚΕΠ μέσω του Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος Εθνικού Δημοτολογίου [(ΟΠΣΕΔ)-ΚΥΑ 7228/2014 (ΦΕΚ 457/τ.Β΄/25-2-2014)] ή μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης της Δημόσιας Διοίκησης από το οποίο να προκύπτει η υιοθεσία μέχρι την ενηλικίωσή του.
β. Υπεύθυνη δήλωση ότι για ορισμένο χρονικό διάστημα μέχρι την ενηλικίωσή του τη γονική του μέριμνα ασκούσε εν τοις πράγμασι και κατ’ αποκλειστικότητα ένας μόνο γονέας κατόπιν υιοθεσίας.
Σε περίπτωση τέκνου αγνώστων γονέων, απαιτείται:
Πιστοποιητικό αρμόδιου δημόσιου ή ιδιωτικού με ειδική πιστοποίηση από τις αρμόδιες κρατικές αρχές, φορέα παροχής υπηρεσιών κοινωνικής φροντίδας, από το οποίο να προκύπτει ότι για ορισμένο χρονικό διάστημα μέχρι να ενηλικιωθεί κανένας από τους δύο γονείς του (φυσικούς εφόσον κατά νόμον αποδειχθεί ότι ήταν αυτοί ή υιοθετούντες) δεν ασκούσε τη γονική του μέριμνα.
12. ΕΜΠΕΙΡΙΑ
Ως εμπειρία νοείται η απασχόληση με σχέση εργασίας ή σύμβαση έργου στον δημόσιο ή στον ιδιωτικό τομέα ή άσκηση επαγγέλματος σε καθήκοντα ή έργα συναφή με το γνωστικό αντικείμενο του τίτλου σπουδών ή με το αντικείμενο της προς πλήρωση θέσης, μετά από την απόκτηση του βασικού τίτλου σπουδών με τον οποίο ο υποψήφιος μετέχει στη διαγωνιστική διαδικασία και κατά τις περιπτώσεις για τις οποίες απαιτείται άδεια άσκησης επαγγέλματος, μετά από τη λήψη της άδειας.
Πιστοποιητικά απόδειξης εμπειρίας τα οποία κατά περίπτωση είναι:
Α. Όταν απαιτείται άδεια άσκησης επαγγέλματος:
Για τους μισθωτούς και τους ελεύθερους επαγγελματίες:
(1) Όταν δεν ζητείται εξειδικευμένη εμπειρία:
• Άδεια άσκησης επαγγέλματος και
• Βεβαίωση του οικείου ασφαλιστικού φορέα στην οποία να αναγράφεται η διάρκεια της ασφάλισης.
Όσοι έχουν προϋπηρεσία σε φορείς του δημοσίου τομέα καθώς και οι απασχολούμενοι με σύμβαση έργου μπορούν, εναλλακτικά, αντί της βεβαίωσης του οικείου ασφαλιστικού φορέα, να προσκομίσουν βεβαίωση του οικείου φορέα του δημοσίου τομέα από την οποία να προκύπτουν το είδος και η χρονική διάρκεια της εμπειρίας.

(2) Όταν ζητείται εξειδικευμένη εμπειρία απαιτείται επιπλέον:
– Για τους μισθωτούς, χωριστή από την αίτηση, υπεύθυνη δήλωση του υποψηφίου κατά το άρθρο 8 του ν.1599/1986 στην οποία να δηλώνονται ο εργοδότης, το είδος και η χρονική διάρκεια της εξειδικευμένης εμπειρίας.
Οι μισθωτοί και οι απασχολούμενοι με σύμβαση έργου σε φορείς του δημόσιου τομέα μπορούν, εναλλακτικά, αντί της βεβαίωσης του ασφαλιστικού φορέα και της υπεύθυνης δήλωσης, να προσκομίσουν βεβαίωση του οικείου φορέα του δημόσιου τομέα από την οποία να προκύπτουν το είδος και η χρονική διάρκεια της εξειδικευμένης εμπειρίας.
– Για τους ελεύθερους επαγγελματίες, χωριστή από την αίτηση, υπεύθυνη δήλωση κατά το άρθρο 8 του ν.1599/1986, για το είδος και τη χρονική διάρκεια της εξειδικευμένης εμπειρίας και μία τουλάχιστον σχετική σύμβαση ή ένα τουλάχιστον δελτίο παροχής υπηρεσιών ανά έτος, που να καλύπτουν ενδεικτικώς τη διάρκεια και το είδος της εξειδικευμένης εμπειρίας. Στην περίπτωση που η εξειδικευμένη εμπειρία έχει αποκτηθεί στο δημόσιο τομέα, εναλλακτικά, αντί των προαναφερομένων, οι υποψήφιοι μπορούν να προσκομίσουν βεβαίωση του οικείου φορέα του δημόσιου τομέα από την οποία να προκύπτουν το είδος και η χρονική διάρκεια της εξειδικευμένης εμπειρίας.
Β. Όταν δεν απαιτείται άδεια άσκησης επαγγέλματος:
Για όλες τις περιπτώσεις είτε ζητείται εξειδικευμένη εμπειρία είτε όχι.
(1) Για τους μισθωτούς του δημοσίου και ιδιωτικού τομέα:
• Βεβαίωση του οικείου ασφαλιστικού φορέα από την οποία να προκύπτει η διάρκεια της ασφάλισης και
• Χωριστή από την αίτηση υπεύθυνη δήλωση του υποψηφίου κατά το άρθρο 8 του ν.1599/1986 στην οποία να δηλώνονται επακριβώς ο χρόνος και το είδος της εμπειρίας του καθώς και τα στοιχεία του εργοδότη, φυσικού προσώπου ή της επωνυμίας της επιχείρησης αν πρόκειται για νομικό πρόσωπο.
Οι μισθωτοί του δημόσιου τομέα καθώς και οι απασχολούμενοι με σύμβαση έργου μπορούν, εναλλακτικά, αντί της βεβαίωσης του ασφαλιστικού φορέα και της υπεύθυνης δήλωσης, να προσκομίσουν βεβαίωση του οικείου φορέα του δημοσίου τομέα από την οποία να προκύπτουν το είδος και η χρονική διάρκεια της εμπειρίας.
(2) Για τους ελεύθερους επαγγελματίες απαιτούνται αθροιστικά:
• Βεβαίωση του οικείου ασφαλιστικού φορέα στην οποία να αναγράφεται η διάρκεια της ασφάλισης,
• Υπεύθυνη δήλωση, χωριστή από την αίτηση, κατά το άρθρο 8 του ν.1599/1986, ότι πραγματοποίησε συγκεκριμένες εργασίες, μελέτες και έργα σχετικά με το αντικείμενο της εμπειρίας και
• Υποβολή μιας τουλάχιστον σχετικής σύμβασης ή ενός τουλάχιστον δελτίου παροχής υπηρεσιών ανά έτος, που να καλύπτουν ενδεικτικώς τη διάρκεια και το είδος της εμπειρίας.
Στην περίπτωση που η εμπειρία έχει αποκτηθεί στο δημόσιο τομέα, εναλλακτικά, αντί των προαναφερομένων, οι υποψήφιοι μπορούν να προσκομίσουν βεβαίωση του οικείου φορέα του δημόσιου τομέα από την οποία να προκύπτουν το είδος και η χρονική διάρκεια της εμπειρίας.
Σε περίπτωση ασφαλιστικών φορέων (π.χ. ΤΣΜΕΔΕ) όπου ο υποψήφιος δύναται να ασφαλιστεί είτε ως μισθωτός είτε ως ελεύθερος επαγγελματίας, να διευκρινίζεται στη βεβαίωση του ασφαλιστικού φορέα η σχέση απασχόλησης
Γ. Απόδειξη εμπειρίας για την κατηγορία ΥΕ
Οι υποψήφιοι της κατηγορίας Υποχρεωτικής Εκπαίδευσης, για τους οποίους ως βαθμολογούμενη εμπειρία λαμβάνεται υπόψη η απασχόληση σε οποιαδήποτε καθήκοντα, προσκομίζουν βεβαίωση του οικείου ασφαλιστικού φορέα από την οποία να προκύπτει η διάρκεια της ασφάλισης.
Εφόσον οι ανωτέρω υποψήφιοι είναι μισθωτοί του δημόσιου τομέα ή απασχολούμενοι με σύμβαση έργου μπορούν, εναλλακτικά, αντί της βεβαίωσης του ασφαλιστικού φορέα, να προσκομίσουν βεβαίωση του οικείου φορέα του δημόσιου τομέα από την οποία να προκύπτει η διάρκεια απασχόλησης.

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΤΡΟΠΟΥΣ ΑΠΟΔΕΙΞΗΣ ΤΗΣ ΕΜΠΕΙΡΙΑΣ:
α) Οι απασχολούμενοι σε φορείς του δημόσιου τομέα, που αποδεικνύουν την εμπειρία τους με σχετική βεβαίωση του οικείου φορέα απασχόλησης, υπολογίζουν τους μήνες εμπειρίας αφαιρώντας την ημερομηνία έναρξης της απασχόλησης από την επομένη της ημερομηνίας λήξης, σύμφωνα με το υπόδειγμα των ασφαλισμένων στα λοιπά ταμεία πλην ΕΦΚΑ (πρώην ΙΚΑ).
β) Ο χρόνος εμπειρίας που δηλώνει ο κάθε υποψήφιος πρέπει να συμφωνεί με το χρόνο που προκύπτει από τη βεβαίωση του οικείου ασφαλιστικού φορέα. Χρόνος εμπειρίας που δηλώνεται από τον υποψήφιο και δεν εμπεριέχεται στη βεβαίωση ασφαλιστικού φορέα, δεν λαμβάνεται υπόψη και ως εκ τούτου αφαιρείται και το αντίθετο.
γ) Στην περίπτωση που ο υποψήφιος εργάστηκε με καθεστώς μερικής απασχόλησης (αρθρ. 2 του ν. 3250/2004), ο χρόνος εμπειρίας υπολογίζεται στο ήμισυ και ο υποψήφιος, πλέον της βεβαίωσης του οικείου ασφαλιστικού φορέα, οφείλει να προσκομίσει και βεβαίωση του δημοσίου φορέα, στον οποίο απασχολήθηκε μερικώς.
δ) Οι απασχολούμενοι (μισθωτοί) του ιδιωτικού τομέα δύνανται να προσκομίσουν, αντί της βεβαίωσης του ΕΦΚΑ (πρώην ΙΚΑ), Λογαριασμό Ασφαλισμένου ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, που να έχει εκδοθεί αρμοδίως ή παλαιότερα εκδοθείσες καρτέλες ενσήμων του ΙΚΑ.
ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΠΑΣΧΟΛΟΥΜΕΝΟΥΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΤΟΜΕΑ:
Ως φορείς του Δημοσίου νοούνται οι Υπηρεσίες του Δημοσίου, τα Ν.Π.Δ.Δ., τα Ν.Π.Ι.Δ. του δημόσιου τομέα, οι Ο.Τ.Α. πρώτου και δεύτερου βαθμού, καθώς και τα νομικά πρόσωπα των Ο.Τ.Α., στην παρ. 1 του άρθρου 2 του ν. 4765/2021, όπως ισχύει.
Ως εργασία που έχει διανυθεί στο Δημόσιο Τομέα, θεωρείται επίσης:
• Η απασχόληση κατά τη διάρκεια της Στρατιωτικής Θητείας.
• Η συμμετοχή σε προγράμματα απόκτησης εργασιακής εμπειρίας (STAGE) του ΟΑΕΔ.
• Η απασχόληση με Σύμβαση Μίσθωσης Έργου σε φορείς του Δημοσίου.
Όταν η εμπειρία έχει αποκτηθεί στην αλλοδαπή:
Για εμπειρία η οποία έχει αποκτηθεί στην αλλοδαπή, επιπλέον των λοιπών δικαιολογητικών που απαιτούνται από τις ανωτέρω, κατά περίπτωση, παραγράφους, ο υποψήφιος προσκομίζει:
(1)Βεβαίωση του εργοδότη στον οποίο απασχολήθηκε, στην οποία να αναφέρεται η χρονική διάρκεια και το είδος της απασχόλησης του ενδιαφερομένου ή
• Βεβαίωση του οικείου ασφαλιστικού οργανισμού, είτε πρόκειται για αμιγώς κρατική ή αμιγώς ιδιωτική ή μικτή ασφάλιση, για τη χρονική διάρκεια της απασχόλησης του ενδιαφερομένου ή
• Βεβαίωση της αρμόδιας αρχής του κράτους στο οποίο απασχολήθηκε ότι η ασφάλιση για το συγκεκριμένο επάγγελμα ή τη συγκεκριμένη σχέση εργασίας δεν είναι υποχρεωτική, κατά τη νομοθεσία του κράτους τούτου.
(2) Όταν ο χρόνος εμπειρίας έχει διανυθεί σε υπηρεσίες δημόσιου χαρακτήρα της αλλοδαπής μπορεί να αποδεικνύεται και με βεβαίωση του αντίστοιχου δημόσιου φορέα. Από την εν λόγω βεβαίωση ή από άλλη σχετική βεβαίωση θα πρέπει να προκύπτει, μεταξύ άλλων, και ο δημόσιος χαρακτήρας του φορέα.
(3) Στις περιπτώσεις εργαζομένων σε κράτος– μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για την αναγνώριση τυχόν προϋπηρεσίας εφαρμόζονται τα ισχύοντα περί δικαιώματος άσκησης επαγγέλματος στο κράτος – μέλος που παρασχέθηκε η εργασία. Για την αξιολόγηση αυτής απαιτείται η προσκόμιση σχετικής βεβαίωσης από το αρμόδιο κατά νόμο όργανο του κράτους – μέλους προέλευσης (παρ. 8 του αρθρ. 17 του ν.2190/1994, όπως συμπληρώθηκε με την παρ. 2 του άρθρου 13 του ν. 4148/2013).
(4) Σε περίπτωση επίκλησης της εμπειρίας σε άλλο κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης πριν τη λήψη της άδειας άσκησης επαγγέλματος, η εμπειρία λαμβάνεται υπόψη εφόσον στο κράτος-μέλος δεν απαιτείται σχετική άδεια, υπό την προϋπόθεση ότι προσκομίζεται σχετική βεβαίωση των αρμοδίων αρχών.
Τα δικαιολογητικά του υποψηφίου, ο οποίος επικαλείται εμπειρία που αποκτήθηκε στην αλλοδαπή, υποβάλλονται σε ευκρινή φωτοαντίγραφα από αντίγραφα εγγράφων που έχουν επικυρωθεί από δικηγόρο και συνοδεύονται από επίσημη μετάφρασή τους στην ελληνική γλώσσα, σύμφωνα με τα οριζόμενα στην τελευταία ενότητα «ΠΡΟΣΚΟΜΙΣΗ ΤΙΤΛΩΝ, ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΒΕΒΑΙΩΣΕΩΝ» του ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ Ι του παρόντος Παραρτήματος.

Ειδικές περιπτώσεις απόδειξης εμπειρίας
α. Δικαστική Απόφαση
Η εμπειρία αποδεικνύεται και με τυχόν υπάρχουσα δικαστική απόφαση από την οποία να προκύπτει το είδος της εργασίας που παρασχέθηκε καθώς και η χρονική διάρκεια της παροχής της.
β. Διδακτική Απασχόληση
Οι υποψήφιοι που επικαλούνται ως εμπειρία διδακτική απασχόληση στην τριτοβάθμια, δευτεροβάθμια, μεταδευτεροβάθμια ή και πρωτοβάθμια εκπαίδευση στην ημεδαπή, πρέπει να προσκομίσουν:

Για την Τριτοβάθμια και Μεταδευτεροβάθμια Εκπαίδευση:

(1) Βεβαίωση του εκπαιδευτικού ιδρύματος ή φορέα, στην οποία να αναφέρονται οπωσδήποτε: η σχέση εργασίας, η ακριβής ιδιότητα με την οποία παρασχέθηκε το διδακτικό έργο, το διδαχθέν μάθημα ή τα διδαχθέντα μαθήματα, η διάρκεια, το είδος της διδακτικής απασχόλησης (πλήρης ή μερική) και τα συγκεκριμένα χρονικά διαστήματα αυτής [ώρες ανά εβδομάδα για χ εβδομάδες ή μήνες και σύνολο ωρών διδασκαλίας]. Η μετατροπή του αριθμού εβδομάδων σε αριθμό μηνών γίνεται με το σκεπτικό της ανάλογης εφαρμογής του τρόπου υπολογισμού της εμπειρίας για τους εκπαιδευτικούς. Σύμφωνα με το σκεπτικό αυτό, το έτος έχει 12 μήνες των 25 ημερών ο καθένας, 4& 1/6 εβδομάδες η δε διάρκεια της εβδομάδας λογίζεται ίση με 6 ημέρες. Στην ίδια βεβαίωση πρέπει να αναφέρεται και το πλήρες ωράριο εβδομαδιαίας διδακτικής απασχόλησης που ίσχυε κατά τον χρόνο που παρασχέθηκε το διδακτικό έργο, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις. Το πλήρες ωράριο εβδομαδιαίας διδακτικής απασχόλησης στη μεταδευτεροβάθμια εκπαίδευση πρέπει να αναφέρεται στη βεβαίωση ακόμη και όταν προκύπτει με ανάλογη εφαρμογή διάταξης, κατ’ αντιστοιχία προς άλλη βαθμίδα εκπαίδευσης.

(2) Βεβαίωση του οικείου ασφαλιστικού φορέα, στην οποία να αναγράφεται η διάρκεια της ασφάλισης. Η εν λόγω βεβαίωση δεν απαιτείται για διδακτική απασχόληση η οποία έχει παρασχεθεί σε δημόσιο ίδρυμα.

 Για την Πρωτοβάθμια & Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση:

Βεβαίωση των αρμοδίων Περιφερειακών Υπηρεσιών του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας & Θρησκευμάτων (Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας ή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης) από την οποία αποδεικνύεται η προϋπηρεσία αυτή.
Κατ’ εξαίρεση, η βεβαίωση για προϋπηρεσία στη Σιβιτανίδειο, στις Σχολές Μαθητείας του Ο.Α.Ε.Δ. ή τα τμήματα ενισχυτικής διδασκαλίας του Εθνικού Ιδρύματος Νεότητας (ΕΙΝ) θα εκδίδεται από τον αντίστοιχο φορέα.

Οι υποψήφιοι, που επικαλούνται διδακτική εμπειρία αποκτηθείσα στην αλλοδαπή, οφείλουν να προσκομίσουν τα ανωτέρω δικαιολογητικά σε επίσημη μετάφραση.
γ. Απόδειξη εμπειρίας ΠΕ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ-ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ή ΠΕ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ από πτυχιούχους της Νομικής που είναι δικηγόροι ή ασχολούνται με την πρακτική άσκηση για την απόκτηση της άδειας δικηγόρου. Οι πτυχιούχοι της Νομικής που είναι δικηγόροι ή ασχολούνται με την πρακτική άσκηση για την απόκτηση της άδειας δικηγόρου, προκειμένου να αποδείξουν εμπειρία για θέσεις ΠΕ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ – ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ή ΠΕ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ πρέπει να προσκομίσουν:
(1) Βεβαίωση του οικείου δικηγορικού συλλόγου περί ασκήσεως του δικηγορικού λειτουργήματος.
(2) Βεβαίωση ΕΦΚΑ (Τομέας Νομικών), από την οποία να προκύπτει πότε ο υποψήφιος ασφαλίστηκε ως δικηγόρος ή ενδεχομένως και ως ασκούμενος (δεδομένου ότι η ασφάλιση των ασκουμένων είναι προαιρετική).

δ. Απόδειξη εμπειρίας επαγγελματιών οδηγών που εργάζονται ως οδηγοί στο δικό τους αυτοκίνητο
Οι επαγγελματίες οδηγοί, που εργάζονται ως οδηγοί σε αυτοκίνητο ιδιοκτησίας τους, αποδεικνύουν την εμπειρία τους με πιστοποιητικό του οικείου ασφαλιστικού τους φορέα, που βεβαιώνει το χρόνο ασφάλισής τους σε αυτό, σε συνδυασμό με υπεύθυνη δήλωση κατά το άρθρο 8 του ν.1599/1986, στην οποία να δηλώνουν σαφώς ότι οι ίδιοι είναι οδηγοί του αυτοκινήτου τους και διαθέτουν την εμπειρία που δηλώνουν στην αίτησή τους.
ε. Έρευνα ή συμμετοχή σε ερευνητικά κέντρα ή προγράμματα
Η έρευνα ή η συμμετοχή σε ερευνητικά κέντρα ή προγράμματα μπορεί να ληφθεί ως χρόνος εμπειρίας υπό την απαραίτητη προϋπόθεση ότι ο υποψήφιος προσκομίζει:
(α) Βεβαίωση του διοικητικού υπευθύνου (του Γραμματέα ή Προέδρου της Επιτροπής Ερευνών) στην οποία θα αναφέρονται, για κάθε ερευνητικό πρόγραμμα ή έργο, ο τίτλος και η διάρκειά του, ο χρόνος συμμετοχής του υποψηφίου, η συμβατική σχέση με την οποία συνδεόταν ο υποψήφιος με το φορέα και ο επιστημονικός υπεύθυνος ή
(β) Βεβαίωση του επιστημονικού υπευθύνου στην οποία θα αναφέρονται, για κάθε ερευνητικό πρόγραμμα, το αντικείμενο της έρευνας, ο χρόνος συμμετοχής του υποψηφίου και η ιδιαίτερη συμβολή του στην εκπόνηση ή ολοκλήρωση του έργου.
Είναι αυτονόητο ότι τα ανωτέρω ισχύουν εφόσον ο υποψήφιος: α) κατά τη διάρκεια της συμμετοχής του κατείχε τον απαιτούμενο από την ανακοίνωση βασικό τίτλο σπουδών ή άδεια άσκησης επαγγέλματος ή άλλη επαγγελματική άδεια, όπου αυτή απαιτείται και β) ασκούσε ερευνητικό έργο. Στην περίπτωση συμμετοχής υποψηφίου σε Ερευνητικό Κέντρο ή Πρόγραμμα με σύμβαση εργασίας ή έργου χωρίς ερευνητική δραστηριότητα, η εμπειρία του αποδεικνύεται σύμφωνα με τα οριζόμενα στην παρ. 16 του παρόντος Παραρτήματος.
στ. Στρατιωτική θητεία
Ως χρόνος εμπειρίας αναγνωρίζεται και η απασχόληση που προκύπτει κατά τη διάρκεια της στρατιωτικής θητείας. Η βεβαίωση των αρμοδίων αρχών πρέπει να αναφέρει το είδος και τη διάρκεια της απασχόλησης. Στην περίπτωση αυτή η σχετική ειδικότητα πρέπει να έχει αποκτηθεί πριν από την κατάταξη του υποψηφίου, ενώ στην περίπτωση που η ειδικότητα αποκτάται κατά τη διάρκεια της θητείας, η σχετική εμπειρία αναγνωρίζεται από την απόκτησή της και μετά. Όταν από την ανακοίνωση απαιτείται άδεια άσκησης επαγγέλματος ή άλλη επαγγελματική άδεια, ο χρόνος της παραπάνω εμπειρίας υπολογίζεται μετά την απόκτηση της απαιτούμενης άδειας.
ζ. Προγράμματα STAGE
Ως χρόνος εμπειρίας θεωρείται και η συμμετοχή στα προγράμματα απόκτησης εργασιακής εμπειρίας STAGE του ΟΑΕΔ. Η σχετική βεβαίωση, από την οποία πρέπει να προκύπτει το είδος και η χρονική διάρκεια του προγράμματος, εκδίδεται από τον ΟΑΕΔ.
η. Εξαίρεση από την υποχρεωτική ασφάλιση του ΕΦΚΑ-ΜΗ ΜΙΣΘΩΤΩΝ (πρώην Ο.Α.Ε.Ε.)
Υποψήφιοι οι οποίοι ανήκουν στα πρόσωπα που προβλέπονται από τις διατάξεις του άρθρου 9 του ν.3050/2002, όπως αυτό έχει τροποποιηθεί και ισχύει, οφείλουν να προσκομίσουν με την αίτησή τους βεβαίωση απαλλαγής τους από την ασφάλιση του ΕΦΚΑ-ΜΗ ΜΙΣΘΩΤΩΝ (πρώην Ο.Α.Ε.Ε.) εάν εμπίπτουν στις εξαιρέσεις του νόμου.

13. Υποψήφιοι με ποσοστό αναπηρίας τουλάχιστον 50%
Πιστοποιητικό Κέντρου Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕ.Π.Α.) σε ισχύ και με το οποίο προσδιορίζεται η πάθηση ή βλάβη και το ποσοστό αναπηρίας του υποψηφίου τουλάχιστον 50%.
Επίσης, γίνονται δεκτά και Πιστοποιητικά τα οποία είναι σε ισχύ και έχουν εκδοθεί από τις κάτωθι υγειονομικές αρχές:
1. Ανώτατη Υγειονομική Επιτροπή Στρατού (Α.Σ.Υ.Ε.)
2. Ανώτατη Υγειονομική Επιτροπή Ναυτικού (Α.Ν.Υ.Ε.)
3. Ανώτατη Υγειονομική Επιτροπή Αεροπορίας (Α.Α.Υ.Ε.)
4. Ανώτατη Υγειονομική Επιτροπή της Ελληνικής Αστυνομίας
5. Ανώτατη Υγειονομική Επιτροπή του Πυροσβεστικού Σώματος.

14. Αναπηρία γονέα, τέκνου, αδελφού/ής ή συζύγου υποψηφίου
• Υποψήφιοι γονείς που ασκούν το δικαίωμα προστασίας από την αναπηρία τέκνου τους.

α. Πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης του οικείου δήμου ή κοινότητας ή βεβαίωση οικογενειακής κατάστασης που χορηγείται από τα ΚΕΠ μέσω του Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος Εθνικού Δημοτολογίου [(ΟΠΣΕΔ)-ΚΥΑ 7228/2014 (ΦΕΚ 457/τ.Β΄/25-2-2014)] ή μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης της Δημόσιας Διοίκησης πρόσφατης έκδοσης (όχι παλαιότερης των δύο μηνών από την ημερομηνία έναρξης της προθεσμίας υποβολής των αιτήσεων), από τα οποία να προκύπτει η συγγενική σχέση με το άτομο, την αναπηρία του οποίου επικαλούνται. Προκειμένου για αλλοδαπούς, αντίστοιχο πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης αρμόδιας αλλοδαπής αρχής του κράτους την ιθαγένεια του οποίου έχουν, πρόσφατης έκδοσης (όχι παλαιότερης των δύο μηνών από την ημερομηνία έναρξης της προθεσμίας υποβολής των αιτήσεων).

Στην περίπτωση: i) που το άτομο με αναπηρία από το οποίο ο υποψήφιος αντλεί προστασία είναι έγγαμο, προσκομίζεται πλην του ανωτέρω πιστοποιητικού και Πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης της δικής του οικογένειας. Από τα δύο Πιστοποιητικά οικογενειακής κατάστασης, πατρικής και ατομικής οικογένειας, θα πρέπει να προκύπτει ο αριθμός των μελών των εν λόγω οικογενειών και ii) που ο υποψήφιος είναι διαζευγμένος και είναι γονέας του ατόμου με αναπηρία από το οποίο αντλεί προστασία, προσκομίζει και το διαζευκτήριο ή τη δικαστική απόφαση λύσης του γάμου και εφόσον είναι σε διάσταση και δηλώνει επιμέλεια ενός ή περισσότερων τέκνων, προσκομίζει δικαστική απόφαση από την οποία θα αποδεικνύεται η ανάθεση επιμέλειας των τέκνων.
β. Πιστοποιητικό Κέντρου Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕ.Π.Α.) σε ισχύ, με το οποίο προσδιορίζεται ή πάθηση ή βλάβη και το ποσοστό αναπηρίας του ατόμου – συγγενή.
Επίσης, γίνονται δεκτά και Πιστοποιητικά τα οποία είναι σε ισχύ και έχουν εκδοθεί από τις κάτωθι υγειονομικές αρχές:
1. Ανώτατη Υγειονομική Επιτροπή Στρατού (Α.Σ.Υ.Ε.)
2. Ανώτατη Υγειονομική Επιτροπή Ναυτικού (Α.Ν.Υ.Ε.)
3. Ανώτατη Υγειονομική Επιτροπή Αεροπορίας (Α.Α.Υ.Ε.)
4. Ανώτατη Υγειονομική Επιτροπή της Ελληνικής Αστυνομίας
5. Ανώτατη Υγειονομική Επιτροπή του Πυροσβεστικού Σώματος.
γ. Υπεύθυνη δήλωση του αρ. 8 του ν. 1599/1986 (Α’75), στην οποία ο υποψήφιος να αναφέρει τα ονόματα όλων των (λοιπών) προσώπων, τα οποία αντλούν προστασία από την αναπηρία του ατόμου από το οποίο ο υποψήφιος αντλεί προστασία (γονείς, τέκνα, συζύγους, αδελφούς) [σχετ. η περ.δ) παρ. 1 και παρ. 9 του άρθρου 25 του ν. 4440/2016].
δ. Υπεύθυνες δηλώσεις του αρ. 8 του ν. 1599/1986 (Α’75) όλων των προσώπων που αναφέρονται στην ανωτέρω, υπό στοιχείο γ., Υπεύθυνη Δήλωση, με τις οποίες αυτά δηλώνουν: αφενός ότι δεν συμμετέχουν, με χρήση του δικαιώματος προστασίας του συγγενικού ατόμου με αναπηρία, στη συγκεκριμένη διαδικασία (για την εν λόγω Ανακοίνωση), αφετέρου ότι παραιτούνται της προστασίας, για το παρόν, υπέρ του υποψηφίου.

• Υποψήφιοι τέκνα που ασκούν το δικαίωμα προστασίας από την αναπηρία γονέων τους.

α. Πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης του οικείου δήμου ή κοινότητας ή βεβαίωση οικογενειακής κατάστασης που χορηγείται από τα ΚΕΠ μέσω του Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος Εθνικού Δημοτολογίου [(ΟΠΣΕΔ)-ΚΥΑ 7228/2014 (ΦΕΚ 457/τ.Β΄/25-2-2014)] ή μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης της Δημόσιας Διοίκησης πρόσφατης έκδοσης (όχι παλαιότερης των δύο μηνών από την ημερομηνία έναρξης της προθεσμίας υποβολής των αιτήσεων), από τα οποία να προκύπτει η συγγενική σχέση με το άτομο (γονέα), την αναπηρία του οποίου επικαλούνται. Προκειμένου για αλλοδαπούς, αντίστοιχο πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης αρμόδιας αλλοδαπής αρχής του κράτους την ιθαγένεια του οποίου έχουν, πρόσφατης έκδοσης (όχι παλαιότερης των δύο μηνών από την ημερομηνία έναρξης της προθεσμίας υποβολής των αιτήσεων).

β. Πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης του οικείου δήμου ή κοινότητας ή βεβαίωση οικογενειακής κατάστασης που χορηγείται από τα ΚΕΠ μέσω του Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος Εθνικού Δημοτολογίου [(ΟΠΣΕΔ)-ΚΥΑ 7228/2014 (ΦΕΚ 457/τ.Β΄/25-2-2014)] ή μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης της Δημόσιας Διοίκησης πρόσφατης έκδοσης (όχι παλαιότερης των δύο μηνών από την ημερομηνία έναρξης της προθεσμίας υποβολής των αιτήσεων) της πατρικής οικογένειας του γονέα. Προκειμένου για αλλοδαπούς, αντίστοιχο πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης αρμόδιας αλλοδαπής αρχής του κράτους την ιθαγένεια του οποίου έχουν, πρόσφατης έκδοσης (όχι παλαιότερης των δύο μηνών από την ημερομηνία έναρξης της προθεσμίας υποβολής των αιτήσεων).
γ. Πιστοποιητικό Κέντρου Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕ.Π.Α.) σε ισχύ, με το οποίο προσδιορίζεται ή πάθηση ή βλάβη και το ποσοστό αναπηρίας του ατόμου – συγγενή.
Επίσης, γίνονται δεκτά και Πιστοποιητικά τα οποία είναι σε ισχύ και έχουν εκδοθεί από τις κάτωθι υγειονομικές αρχές:
1. Ανώτατη Υγειονομική Επιτροπή Στρατού (Α.Σ.Υ.Ε.)
2. Ανώτατη Υγειονομική Επιτροπή Ναυτικού (Α.Ν.Υ.Ε.)
3. Ανώτατη Υγειονομική Επιτροπή Αεροπορίας (Α.Α.Υ.Ε.)
4. Ανώτατη Υγειονομική Επιτροπή της Ελληνικής Αστυνομίας
5. Ανώτατη Υγειονομική Επιτροπή του Πυροσβεστικού Σώματος.
δ. Υπεύθυνη δήλωση του αρ. 8 του ν. 1599/1986 (Α’75), στην οποία ο υποψήφιος να αναφέρει τα ονόματα όλων των (λοιπών) προσώπων, τα οποία αντλούν προστασία από την αναπηρία του ατόμου από το οποίο ο υποψήφιος αντλεί προστασία (γονείς, τέκνα, συζύγους, αδελφούς) [σχετ. η περ.δ) παρ. 1 και παρ. 9 του άρθρου 25 του ν. 4440/2016].
ε. Υπεύθυνες δηλώσεις του αρ. 8 του ν. 1599/1986 (Α’75) όλων των προσώπων που αναφέρονται στην ανωτέρω, υπό στοιχείο γ., Υπεύθυνη Δήλωση, με τις οποίες αυτά δηλώνουν: αφενός ότι δεν συμμετέχουν, με χρήση του δικαιώματος προστασίας του συγγενικού ατόμου με αναπηρία, στη συγκεκριμένη διαδικασία (για την εν λόγω Ανακοίνωση), αφετέρου ότι παραιτούνται της προστασίας, για το παρόν, υπέρ του υποψηφίου.

• Υποψήφιοι σύζυγοι που ασκούν το δικαίωμα προστασίας από την αναπηρία συζύγου.

α. Πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης του οικείου δήμου ή κοινότητας ή βεβαίωση οικογενειακής κατάστασης που χορηγείται από τα ΚΕΠ μέσω του Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος Εθνικού Δημοτολογίου [(ΟΠΣΕΔ)-ΚΥΑ 7228/2014 (ΦΕΚ 457/τ.Β΄/25-2-2014)] ή μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης της Δημόσιας Διοίκησης πρόσφατης έκδοσης (όχι παλαιότερης των δύο μηνών από την ημερομηνία έναρξης της προθεσμίας υποβολής των αιτήσεων), από τα οποία να προκύπτει η συγγενική σχέση με το άτομο (σύζυγο), την αναπηρία του οποίου επικαλούνται. Προκειμένου για αλλοδαπούς, αντίστοιχο πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης αρμόδιας αλλοδαπής αρχής του κράτους την ιθαγένεια του οποίου έχουν, πρόσφατης έκδοσης (όχι παλαιότερης των δύο μηνών από την ημερομηνία έναρξης της προθεσμίας υποβολής των αιτήσεων).

β. Πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης του οικείου δήμου ή κοινότητας ή βεβαίωση οικογενειακής κατάστασης που χορηγείται από τα ΚΕΠ μέσω του Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος Εθνικού Δημοτολογίου [(ΟΠΣΕΔ)-ΚΥΑ 7228/2014 (ΦΕΚ 457/τ.Β΄/25-2-2014)] ή μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης της Δημόσιας Διοίκησης πρόσφατης έκδοσης (όχι παλαιότερης των δύο μηνών από την ημερομηνία έναρξης της προθεσμίας υποβολής των αιτήσεων) της πατρικής οικογένειας του/της συζύγου. Προκειμένου για αλλοδαπούς, αντίστοιχο πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης αρμόδιας αλλοδαπής αρχής του κράτους την ιθαγένεια του οποίου έχουν, πρόσφατης έκδοσης (όχι παλαιότερης των δύο μηνών από την ημερομηνία έναρξης της προθεσμίας υποβολής των αιτήσεων).
γ. Πιστοποιητικό Κέντρου Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕ.Π.Α.) σε ισχύ, με το οποίο προσδιορίζεται ή πάθηση ή βλάβη και το ποσοστό αναπηρίας του ατόμου – συγγενή.
Επίσης, γίνονται δεκτά και Πιστοποιητικά τα οποία είναι σε ισχύ και έχουν εκδοθεί από τις κάτωθι υγειονομικές αρχές:
1. Ανώτατη Υγειονομική Επιτροπή Στρατού (Α.Σ.Υ.Ε.)
2. Ανώτατη Υγειονομική Επιτροπή Ναυτικού (Α.Ν.Υ.Ε.)
3. Ανώτατη Υγειονομική Επιτροπή Αεροπορίας (Α.Α.Υ.Ε.)
4. Ανώτατη Υγειονομική Επιτροπή της Ελληνικής Αστυνομίας
5. Ανώτατη Υγειονομική Επιτροπή του Πυροσβεστικού Σώματος.
δ. Υπεύθυνη δήλωση του αρ. 8 του ν. 1599/1986 (Α’75), στην οποία ο υποψήφιος να αναφέρει τα ονόματα όλων των (λοιπών) προσώπων, τα οποία αντλούν προστασία από την αναπηρία του ατόμου από το οποίο ο υποψήφιος αντλεί προστασία (γονείς, τέκνα, συζύγους, αδελφούς) [σχετ. η περ.δ) παρ. 1 και παρ. 9 του άρθρου 25 του ν. 4440/2016].
ε. Υπεύθυνες δηλώσεις του αρ. 8 του ν. 1599/1986 (Α’75) όλων των προσώπων που αναφέρονται στην ανωτέρω, υπό στοιχείο γ., Υπεύθυνη Δήλωση, με τις οποίες αυτά δηλώνουν: αφενός ότι δεν συμμετέχουν, με χρήση του δικαιώματος προστασίας του συγγενικού ατόμου με αναπηρία, στη συγκεκριμένη διαδικασία (για την εν λόγω Ανακοίνωση), αφετέρου ότι παραιτούνται της προστασίας, για το παρόν, υπέρ του υποψηφίου.

• Υποψήφιοι αδελφοί που ασκούν το δικαίωμα προστασίας από την αναπηρία αδελφού.

α. Πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης του οικείου δήμου ή κοινότητας ή βεβαίωση οικογενειακής κατάστασης που χορηγείται από τα ΚΕΠ μέσω του Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος Εθνικού Δημοτολογίου [(ΟΠΣΕΔ)-ΚΥΑ 7228/2014 (ΦΕΚ 457/τ.Β΄/25-2-2014)] ή μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης της Δημόσιας Διοίκησης πρόσφατης έκδοσης (όχι παλαιότερης των δύο μηνών από την ημερομηνία έναρξης της προθεσμίας υποβολής των αιτήσεων), από τα οποία να προκύπτει η συγγενική σχέση με το άτομο (αδελφό), την αναπηρία του οποίου επικαλούνται. Προκειμένου για αλλοδαπούς, αντίστοιχο πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης αρμόδιας αλλοδαπής αρχής του κράτους την ιθαγένεια του οποίου έχουν, πρόσφατης έκδοσης (όχι παλαιότερης των δύο μηνών από την ημερομηνία έναρξης της προθεσμίας υποβολής των αιτήσεων).

Στην περίπτωση που ο αδελφός με αναπηρία από τον οποίο ο υποψήφιος αντλεί προστασία είναι έγγαμος, προσκομίζεται πλην του ανωτέρω πιστοποιητικού και Πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης της δικής του οικογένειας (αδελφού). Από τα δύο Πιστοποιητικά οικογενειακής κατάστασης, πατρικής και ατομικής οικογένειας, θα πρέπει να προκύπτει ο αριθμός των μελών των εν λόγω οικογενειών.

β. Πιστοποιητικό Κέντρου Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕ.Π.Α.) σε ισχύ, με το οποίο προσδιορίζεται ή πάθηση ή βλάβη και το ποσοστό αναπηρίας του ατόμου – συγγενή.
Επίσης, γίνονται δεκτά και Πιστοποιητικά τα οποία είναι σε ισχύ και έχουν εκδοθεί από τις κάτωθι υγειονομικές αρχές:
1. Ανώτατη Υγειονομική Επιτροπή Στρατού (Α.Σ.Υ.Ε.)
2. Ανώτατη Υγειονομική Επιτροπή Ναυτικού (Α.Ν.Υ.Ε.)
3. Ανώτατη Υγειονομική Επιτροπή Αεροπορίας (Α.Α.Υ.Ε.)
4. Ανώτατη Υγειονομική Επιτροπή της Ελληνικής Αστυνομίας
5. Ανώτατη Υγειονομική Επιτροπή του Πυροσβεστικού Σώματος.
γ. Υπεύθυνη δήλωση του αρ. 8 του ν. 1599/1986 (Α’75), στην οποία ο υποψήφιος να αναφέρει τα ονόματα όλων των (λοιπών) προσώπων, τα οποία αντλούν προστασία από την αναπηρία του ατόμου από το οποίο ο υποψήφιος αντλεί προστασία (γονείς, τέκνα, συζύγους, αδελφούς) [σχετ. η περ.δ) παρ. 1 και παρ. 9 του άρθρου 25 του ν. 4440/2016].
δ. Υπεύθυνες δηλώσεις του αρ. 8 του ν. 1599/1986 (Α’75) όλων των προσώπων που αναφέρονται στην ανωτέρω, υπό στοιχείο γ., Υπεύθυνη Δήλωση, με τις οποίες αυτά δηλώνουν: αφενός ότι δεν συμμετέχουν, με χρήση του δικαιώματος προστασίας του συγγενικού ατόμου με αναπηρία, στη συγκεκριμένη διαδικασία (για την εν λόγω Ανακοίνωση), αφετέρου ότι παραιτούνται της προστασίας, για το παρόν, υπέρ του υποψηφίου.

Στις παραπάνω περιπτώσεις συμπεριλαμβάνονται:
Γονείς, τέκνα, σύζυγοι, αδελφοί που θεμελιώνουν δικαίωμα προστασίας από δεύτερο άτομο που πάσχει από νοητική αναπηρή αυτισμό με ποσοστό αναπηρίας τουλάχιστον πενήντα τοις εκατό (50%) ή το ποσοστό αναπηρίας του είναι εξήντα επτά τοις εκατό (67%) και άνω εξαιτίας βαριών ψυχικών και σωματικών παθήσεων, τότε τα πρόσωπα αυτά υποβάλουν υπεύθυνες δηλώσεις του αρ. 8 του ν. 1599/1986 (Α’ 75) στις οποίες δηλώνουν αφενός ότι δεν συμμετέχουν με χρήση του δικαιώματος προστασίας του συγγενικού ατόμου με αναπηρία στη συγκεκριμένη διαδικασία (για την εν λόγω Ανακοίνωση), αφετέρου ότι παραιτούνται της προστασίας που αντλούν από την αναπηρία του ατόμου από το οποίο ο υποψήφιος αντλεί προστασία, για το παρόν, υπέρ του αιτούντος, αλλά ότι προτίθενται να ασκήσουν το δικαίωμα τους για πρόσληψη σε θέση εργασίας, για το δεύτερο άτομο από το οποίο αντλούν προστασία από την αναπηρία του.
Στην περίπτωση αδυναμίας προσκόμισης υπεύθυνης δήλωσης του άρ. 8 του ν. 1599/1986 (Α’ 75) συμπληρωμένης και υπογεγραμμένης από κάποια από τα προαναφερόμενα, πρόσωπα, ο υποψήφιος συμπληρώνει και υποβάλλει ο ίδιος υπεύθυνη δήλωση του άρ. 8 του ν. 1599/1986 (Α’ 75) στην οποία αφενός μεν δηλώνεται ο λόγος του κωλύματος (όπως π.χ. άγνωστη διαμονή, νοητική υστέρηση, κινητικά προβλήματα, κάτοικος αλλοδαπής), αφετέρου δε βεβαιώνεται από τον υποψήφιο ότι δεν υπήρξε άσκηση του δικαιώματος προστασίας για τη συμμετοχή στη συγκεκριμένη διαδικασία (για την εν λόγω Ανακοίνωση) του κωλυομένου να υπογράψει.
Για τον ίδιο υποψήφιο δεν μοριοδοτείται αθροιστικά η αναπηρική ιδιότητα περισσοτέρων του ενός συγγενών ατόμων της οικογένειάς του.

 ΠΡΟΣΚΟΜΙΣΗ ΤΙΤΛΩΝ, ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΒΕΒΑΙΩΣΕΩΝ

Της αλλοδαπής
Τίτλοι, πιστοποιητικά και βεβαιώσεις της αλλοδαπής, που απαιτούνται από την ανακοίνωση, πρέπει απαραιτήτως να συνοδεύονται από επίσημη μετάφρασή τους στην ελληνική γλώσσα.
Η επίσημη μετάφρασή τους γίνεται από αρμόδια κατά νόμο αρχή του Υπουργείου Εξωτερικών ή την Πρεσβεία ή το Προξενείο της ξένης χώρας στην Ελλάδα ή από δικηγόρο.
Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με τη νομολογία του Συμβουλίου της Επικρατείας, προκειμένου περί τίτλων σπουδών με τους οποίους αποδεικνύεται η γνώση της ξένης γλώσσας, τίτλοι που προσκομίζονται σε απλά φωτοαντίγραφα γίνονται δεκτοί, υπό την προϋπόθεση ότι προσκομίζονται επικυρωμένες μεταφράσεις αυτών, στις οποίες γίνεται μνεία ότι στους νόμιμους μεταφραστές είχαν προσκομισθεί τα πρωτότυπα ή επικυρωμένα αντίγραφα των τίτλων.
Τα ανωτέρω (τίτλοι, πιστοποιητικά και βεβαιώσεις) γίνονται υποχρεωτικά αποδεκτά σε ευκρινή φωτοαντίγραφα από αντίγραφα εγγράφων που έχουν εκδοθεί από αλλοδαπές αρχές και έχουν επικυρωθεί από δικηγόρο.
Γίνονται υποχρεωτικά αποδεκτά ευκρινή φωτοαντίγραφα από αντίγραφα ιδιωτικών εγγράφων, τα οποία έχουν επικυρωθεί από δικηγόρο.
Της ημεδαπής
α) Δημόσια έγγραφα ημεδαπής, δηλαδή έγγραφα που έχουν εκδοθεί από υπηρεσίες και φορείς του δημόσιου και του ευρύτερου δημόσιου τομέα (π.χ. τίτλοι σπουδών – άδειες – πιστοποιητικά – βεβαιώσεις κ.λπ.), υποβάλλονται και γίνονται υποχρεωτικά αποδεκτά σε ευκρινή φωτοαντίγραφα των πρωτοτύπων εγγράφων ή των ακριβών αντιγράφων τους.
β) Ιδιωτικά έγγραφα ημεδαπής, δηλαδή έγγραφα που δεν εκδίδονται από υπηρεσίες και φορείς του δημόσιου και του ευρύτερου δημόσιου τομέα (εκδίδονται από ιδιωτικούς φορείς), υποβάλλονται και γίνονται υποχρεωτικά αποδεκτά σε ευκρινή φωτοαντίγραφα από αντίγραφα ιδιωτικών εγγράφων, τα οποία έχουν επικυρωθεί από δικηγόρο καθώς και σε ευκρινή φωτοαντίγραφα από τα πρωτότυπα όσων ιδιωτικών εγγράφων φέρουν θεώρηση από υπηρεσίες και φορείς του δημόσιου και του ευρύτερου δημόσιου τομέα (π.χ. απολυτήριο ιδιωτικού λυκείου που φέρει τη θεώρηση της αρμόδιας Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, ιατρική γνωμάτευση που φέρει θεώρηση από αρμόδιο ελεγκτή ιατρό).
γ) Φωτοαντίγραφα πιστοποιητικών της Ανώτατης Συνομοσπονδίας Πολυτέκνων Ελλάδος (ΑΣΠΕ) καθώς και πιστοποιητικών και βεβαιώσεων απόδειξης γνώσης Η/Υ γίνονται αποδεκτά χωρίς επικύρωση από δικηγόρο ή θεώρηση από δημόσια υπηρεσία.

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ: Σύμφωνα με τις διατάξεις του αρθρ. 1 του ν. 4250/2014 για την εξυπηρέτηση των πολιτών στο σύνολο των συναλλαγών τους με το δημόσιο έχει καταργηθεί η υποχρέωση υποβολής πρωτοτύπων εγγράφων χωρίς τούτο να σημαίνει απαγόρευση χρήσης – προσκόμισης αυτών από τους υποψηφίους.

ΣΥΝΟΠΤΙΚΟΣ ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΩΝ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΩΝ

Για τη διευκόλυνση των υποψηφίων παρατίθεται ένας συνοπτικός κατάλογος των απαραίτητων δικαιολογητικών, τα οποία οι υποψήφιοι πρέπει να υποβάλουν μαζί με την αίτησή τους:
1. Ταυτότητα ή άλλο δημόσιο έγγραφο από το οποίο να προκύπτουν τα στοιχεία της ταυτότητας.
2. Πιστοποιητικό Ελληνομάθειας (μόνο για υποψήφιο χωρίς ελληνική ιθαγένεια).
3. Υπεύθυνη δήλωση για πιθανό κώλυμα υπέρβασης της 8μηνης απασχόλησης.
4. Βασικό τίτλο σπουδών (για υποψήφιο που συμμετέχει στις κατηγορίες ΠΕ, ΤΕ και ΔΕ, ενώ για την κατηγορία ΥΕ, τίτλο υποχρεωτικής εκπαίδευσης, μόνο αν ζητείται από την ανακοίνωση).
5. Μεταπτυχιακό τίτλο για κατηγορίες ΠΕ και ΤΕ.
6. Πιστοποιητικά απόδειξης χειρισμού Η/Υ (μόνο αν ζητείται από την ανακοίνωση).
7. Πιστοποιητικά γλωσσομάθειας (μόνο αν ζητείται από την ανακοίνωση).
8. Άδεια άσκησης επαγγέλματος σε ισχύ ή λοιπές βεβαιώσεις ή πιστοποιητικά ή επαγγελματικές ταυτότητες που προβλέπονται από την ανακοίνωση (μόνο για τις ειδικότητες που απαιτούνται).
9. Βεβαίωση μόνιμης κατοικίας πρόσφατης έκδοσης, όχι παλαιότερης των δύο μηνών από την ημερομηνία έναρξης της προθεσμίας υποβολής των αιτήσεων (μόνο για τις περιπτώσεις προσλήψεων στις οποίες εφαρμόζεται το κριτήριο της εντοπιότητας).
10. Βεβαίωση ΟΑΕΔ ή/και βεβαίωση ΚΕΚ πρόσφατης έκδοσης (δεν πρέπει να απέχει περισσότερο από πέντε εργάσιμες ημέρες από την ημερομηνία έναρξης της προθεσμίας υποβολής των αιτήσεων), για την απόδειξη του χρόνου ανεργίας.
11. Οι πολύτεκνοι και τα τέκνα πολυτέκνων, πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης του οικείου δήμου ή βεβαίωση οικογενειακής κατάστασης που χορηγείται από τα ΚΕΠ μέσω του Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος Εθνικού Δημοτολογίου [(ΟΠΣΕΔ)-ΚΥΑ 7228/2014 (ΦΕΚ 457/τ.Β΄/25-2-2014)] ή μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης της Δημόσιας Διοίκησης πρόσφατης έκδοσης (όχι παλαιότερης των δύο μηνών από την ημερομηνία έναρξης της προθεσμίας υποβολής των αιτήσεων) ή αντίστοιχο πιστοποιητικό αρμόδιας αλλοδαπής αρχής (προκειμένου για αλλοδαπό υποψήφιο μόνιμα εγκατεστημένο οικογενειακώς στην Ελλάδα) συνοδευόμενο από πιστοποιητικό της Ανώτατης Συνομοσπονδίας Πολυτέκνων Ελλάδος (Α.Σ.Π.Ε.). Προκειμένου για αλλοδαπό υποψήφιο που δεν είναι μόνιμα εγκατεστημένος οικογενειακώς στην Ελλάδα, αντίστοιχο πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης αρμόδιας αλλοδαπής αρχής του κράτους την ιθαγένεια του οποίου έχουν, πρόσφατης έκδοσης (όχι παλαιότερης των δύο μηνών από την ημερομηνία έναρξης της προθεσμίας υποβολής των αιτήσεων) συνοδευόμενο από έγγραφο αρμόδιας αλλοδαπής αρχής (αντίστοιχο της ΑΣΠΕ ή άλλο), σύμφωνα με το οποίο θα βεβαιώνεται ή πιστοποιείται, κατά τις διατάξεις του δικαίου του αλλοδαπού κράτους, η ιδιότητα του πολύτεκνου γονέα και τέκνου πολύτεκνου. Επιπλέον, υπεύθυνη δήλωση ή συμπλήρωση του αντίστοιχου τετραγωνιδίου στο έντυπο της αίτησης περί μη πρόσληψης στον ίδιο φορέα άλλου μέλους της ίδιας οικογένειας κατά το τρέχον ημερολογιακό έτος με χρήση της πολυτεκνικής ιδιότητας.
12. Οι τρίτεκνοι και τα τέκνα τριτέκνων, πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης του οικείου δήμου ή βεβαίωση οικογενειακής κατάστασης που χορηγείται από τα ΚΕΠ μέσω του Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος Εθνικού Δημοτολογίου [(ΟΠΣΕΔ)-ΚΥΑ 7228/2014 (ΦΕΚ 457/τ.Β΄/25-2-2014)] ή μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης της Δημόσιας Διοίκησης πρόσφατης έκδοσης (όχι παλαιότερης των δύο μηνών από την ημερομηνία έναρξης της προθεσμίας υποβολής των αιτήσεων). Προκειμένου για αλλοδαπό υποψήφιο, αντίστοιχο πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης αρμόδιας αλλοδαπής αρχής του κράτους την ιθαγένεια του οποίου έχουν, πρόσφατης έκδοσης (όχι παλαιότερης των δύο μηνών από την ημερομηνία έναρξης της προθεσμίας υποβολής των αιτήσεων). Επιπλέον:
α) Υπεύθυνη δήλωση ή συμπλήρωση του αντίστοιχου τετραγωνιδίου στο έντυπο της αίτησης περί μη πρόσληψης στον ίδιο φορέα άλλου μέλους της ίδιας οικογένειας κατά το τρέχον ημερολογιακό έτος με χρήση της τριτεκνικής ιδιότητας και
β) Σε περίπτωση αναπηρίας τέκνου, επίκλησης σπουδαστικής ιδιότητας, στρατιωτικής θητείας, ακύρωσης γάμου, διαζυγίου, διακοπής έγγαμης συμβίωσης η γέννησης τέκνου εκτός γάμου, τα αναφερόμενα στο παρόν ΚΕΦΑΛΑΙΟ (υπό στοιχείο 8. Τρίτεκνοι και Τέκνα Τριτέκνων, περιπτ. α΄έως δ΄) σχετικά δικαιολογητικά.
13. Πιστοποιητικό ή βεβαίωση οικογενειακής κατάστασης που χορηγείται από τα ΚΕΠ μέσω του Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος Εθνικού Δημοτολογίου [(ΟΠΣΕΔ)-ΚΥΑ 7228/2014 (ΦΕΚ 457/τ.Β΄/25-2-2014)] ή μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης της Δημόσιας Διοίκησης πρόσφατης έκδοσης (όχι παλαιότερης των δύο μηνών από την ημερομηνία έναρξης της προθεσμίας υποβολής των αιτήσεων), για την απόδειξη ύπαρξης ανήλικων τέκνων. Προκειμένου για αλλοδαπό υποψήφιο, αντίστοιχο πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης αρμόδιας αλλοδαπής αρχής του κράτους την ιθαγένεια του οποίου έχουν, πρόσφατης έκδοσης (όχι παλαιότερης των δύο μηνών από την ημερομηνία έναρξης της προθεσμίας υποβολής των αιτήσεων).
14. Οι γονείς και τα τέκνα μονογονεϊκών οικογενειών πρέπει απαραιτήτως να ανατρέξουν στα στοιχεία 10 και 11 του παρόντος ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ, προκειμένου να ενημερωθούν για τα δικαιολογητικά απόδειξης του σχετικού κριτηρίου ανάλογα την περίπτωση μονογονεϊκής οικογένειας στην οποία εμπίπτουν. Επιπλέον, υποβάλουν υπεύθυνη δήλωση ή συμπλήρωση του αντίστοιχου τετραγωνιδίου στο έντυπο της αίτησης περί μη πρόσληψης στον ίδιο φορέα άλλου μέλους της ίδιας οικογένειας κατά το τρέχον ημερολογιακό έτος με χρήση της μονογονεϊκής ιδιότητας.
15. Τα κατά περίπτωση (π.χ. μισθωτοί, ελεύθεροι επαγγελματίες, απασχολούμενοι στο δημόσιο κ.λπ.) δικαιολογητικά απόδειξης εμπειρίας (π.χ. άδεια άσκησης επαγγέλματος, βεβαίωση ασφαλιστικού φορέα, υπεύθυνη δήλωση εμπειρίας κ.λπ.), όπως ακριβώς ορίζονται στο παρόν ΚΕΦΑΛΑΙΟ και στην οικεία Ανακοίνωση (βλ. ΕΜΠΕΙΡΙΑ).
16. Σε περίπτωση αναπηρίας υποψηφίου, Πιστοποιητικό ΚΕΠΑ ή Πιστοποιητικό Ανώτατης Υγειονομικής Επιτροπής, σε ισχύ, με το οποίο προσδιορίζεται η πάθηση ή βλάβη και το ποσοστό αναπηρίας.
17. Στην περίπτωση υποψηφίων γονέων, τέκνων, συζύγων, αδελφών που ασκούν το δικαίωμα προστασίας από την αναπηρία συγγενικών ατόμων, οι υποψήφιοι να ανατρέξουν στο στοιχείο 14 του παρόντος ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παραπάνω κατάλογος δικαιολογητικών είναι συνοπτικός και δεν περιλαμβάνει ειδικές περιπτώσεις απόδειξης κριτηρίων – ιδιοτήτων, για τις οποίες μπορεί να απαιτούνται άλλα ή πρόσθετα δικαιολογητικά σύμφωνα με την ανακοίνωση ή το παράρτημα. Σε κάθε περίπτωση, λοιπόν, οι υποψήφιοι πρέπει να διαβάσουν πλήρως και με προσοχή την ανακοίνωση και το παράρτημά της, προκειμένου να ενημερωθούν λεπτομερώς και με ακρίβεια για το σύνολο των δικαιολογητικών που απαιτούνται για την απόδειξη των προσόντων που επικαλούνται.

 ΚΕΦΑΛΑΙΟ IΙ : ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΗ ΤΟΥ ΚΑΤΑ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΕΝΤΥΠΟΥ ΑΣΕΠ ΣΟΧ 1 ΠΕ/ΤΕ Ή ΣΟΧ 2 ΔΕ/ΥΕ

Πρώτα απ’ όλα, ο υποψήφιος συμπληρώνει στην πάνω αριστερή γωνία της αίτησης, δίπλα στην ένδειξη ΣΟΧ, τον αριθμό της ανακοίνωσης (π.χ. 1/2021). Στη συνέχεια προχωρά στη συμπλήρωση των επιμέρους ενοτήτων του εντύπου της αίτησης σύμφωνα με τις οδηγίες που ακολουθούν.
Α. ΦΟΡΕΑΣ ΠΡΟΣΛΗΨΗΣ
Στην ενότητα αυτή, η οποία συμπληρώνεται υποχρεωτικά, ο υποψήφιος αναγράφει την επωνυμία του φορέα, στον οποίο απευθύνει την αίτησή του (βλ. Ανακοίνωση, ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΔΕΥΤΕΡΟ: Υποβολή αιτήσεων συμμετοχής).
Β. ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΥΠΟΨΗΦΙΟΥ
Η ενότητα αυτή συμπληρώνεται υποχρεωτικά. Ανάλογα με το προς συμπλήρωση πεδίο, ο υποψήφιος σημειώνει καθαρά:
• με ΚΕΦΑΛΑΙΑ γράμματα όσα από τα προσωπικά του στοιχεία ζητούνται σε κείμενο (π.χ. ονοματεπώνυμο, τόπος κατοικίας, οδός). Τα πεδία: Επώνυμο, Όνομα, Όνομα πατέρα και μητέρας πρέπει να συμφωνούν απόλυτα με αυτά που αναγράφονται στο δελτίο της αστυνομικής του ταυτότητας.
• με ΑΡΙΘΜΟΥΣ τα λοιπά στοιχεία, που αναφέρονται σε αριθμητικά δεδομένα (π.χ. ταχυδρομικός κώδικας, τηλέφωνα, ημερομηνίες).
• με την ένδειξη  το φύλο του στο αντίστοιχο τετραγωνίδιο (Α: άνδρας, Γ: γυναίκα).
Γ. ΤΙΤΛΟΙ ΣΠΟΥΔΩΝ
Η ενότητα αυτή συμπληρώνεται υποχρεωτικά από τους υποψηφίους των κατηγοριών Πανεπιστημιακής (ΠΕ), Τεχνολογικής (ΤΕ) και Δευτεροβάθμιας (ΔΕ) Εκπαίδευσης. Σε αυτή καταγράφονται τα στοιχεία που αφορούν στον εκάστοτε απαιτούμενο από την ανακοίνωση τίτλο σπουδών ως τυπικό προσόν για τις επιδιωκόμενες ειδικότητες [βλ. Τίτλος σπουδών και λοιπά απαιτούμενα (τυπικά & τυχόν πρόσθετα) προσόντα].
Στη στήλη α. ο υποψήφιος συμπληρώνει την ονομασία του τίτλου σπουδών του, όπως αυτή αναγράφεται στο πτυχίο ή δίπλωμα ή απολυτήριο τίτλο του (π.χ., Οικονομικής Επιστήμης, Απολυτήριο Γενικού Λυκείου κ.ά.).
Στις στήλες β. και γ. σημειώνει αριθμητικά τον ακριβή βαθμό του τίτλου σπουδών του είτε είναι σε δεκαδική μορφή (στήλη β.) είτε σε κλασματική (στήλη γ.)
Παράδειγμα 1: Αν ο βαθμός ενός τίτλου εκφράζεται με δεκαδική μορφή (π.χ. πτυχίο ΑΕΙ με βαθμό 7,54), τότε ο υποψήφιος συμπληρώνει τη στήλη β., σημειώνοντας 7 [στο πεδίο ακέραιος] και 54 [στο πεδίο δεκαδικός].
Παράδειγμα 2: Αν ο βαθμός ενός τίτλου εκφράζεται σε κλασματική μορφή (π.χ. απολυτήριο λυκείου με βαθμό 14 και 8/10), τότε ο υποψήφιος συμπληρώνει τη στήλη γ., σημειώνοντας 14 [στο πεδίο ακέραιος], 8 [στο πεδίο αριθμητής] και 10 [στο πεδίο παρονομαστής].
Στη στήλη δ. σημειώνει αριθμητικά το έτος κτήσης του τίτλου σπουδών (π.χ. 1995).
Οι υποψήφιοι Υποχρεωτικής Εκπαίδευσης (ΥΕ) συμπληρώνουν μόνο τη στήλη α. ονομασία τίτλου της Ενότητας, εφόσον για τις επιδιωκόμενες ειδικότητες κατηγορίας ΥΕ απαιτείται συγκεκριμένος τίτλος σπουδών από την ανακοίνωση [βλ. Τίτλος σπουδών και λοιπά απαιτούμενα (τυπικά & τυχόν πρόσθετα) προσόντα]. Εάν οι υποψήφιοι προσκομίσουν ανώτερο τίτλο σπουδών (π.χ. δευτεροβάθμιας ή τριτοβάθμιας εκπαίδευσης) από το ζητούμενο στην ανακοίνωση, ο τίτλος αυτός γίνεται δεκτός. Σε κάθε περίπτωση, ο προσκομιζόμενος για κάλυψη θέσεων ΥΕ κατηγορίας τίτλος σπουδών δεν βαθμολογείται.

Για τους υποψηφίους των κατηγοριών ΠΕ και ΤΕ οι μονάδες του βαθμού του τίτλου σπουδών με δύο δεκαδικά ψηφία πολλαπλασιάζονται με τον αριθμό 40, ενώ για τους υποψηφίους της κατηγορίας ΔΕ, οι μονάδες του βαθμού του τίτλου σπουδών με δύο δεκαδικά ψηφία με τον αριθμό 20.

ΔΕΥΤΕΡΟΣ ΤΙΤΛΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΗΣ ΙΔΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗΣ ΒΑΘΜΙΔΑΣ
Οι υποψήφιοι των κατηγοριών Πανεπιστημιακής (ΠΕ), Τεχνολογικής (ΤΕ) και Δευτεροβάθμιας (ΔΕ) Εκπαίδευσης καταγράφουν τα στοιχεία του δεύτερου τίτλου σπουδών της ίδιας εκπαιδευτικής βαθμίδας, που τυχόν διαθέτουν.

Για τους υποψηφίους των κατηγοριών ΠΕ και ΤΕ ο δεύτερος τίτλος σπουδών της ίδιας εκπαιδευτικής βαθμίδας βαθμολογείται με 30 μονάδες.

Για τους υποψηφίους της κατηγορίας ΔΕ, ο δεύτερος τίτλος σπουδών βαθμολογείται με 25 μονάδες.

ΔΙΔΑΚΤΟΡΙΚΟ ΔΙΠΛΩΜΑ-ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟΣ ΤΙΤΛΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ
Οι υποψήφιοι των κατηγοριών Πανεπιστημιακής (ΠΕ) και Τεχνολογικής (ΤΕ) Εκπαίδευσης καταγράφουν τα στοιχεία του διδακτορικού και μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών και ενιαίου και αδιάσπαστου τίλου σπουδών μεταπτυχιακού επιπέδου (integrated master), που τυχόν διαθέτουν, προκειμένου να μοριοδοτηθούν με 150, 70 και 35 μονάδες αντίστοιχα.

Για τους υποψηφίους των κατηγοριών ΠΕ και ΤΕ που διαθέτουν περισσότερους του ενός διδακτορικού διπλώματος ή/και μεταπτυχιακού τίτλου ή/και ενιαίου και αδιάσπαστου τίτλου σπουδών μεταπτυχιακού επιπέδου (integrated master) ή/και δεύτερου τίλου σπουδών, βαθμολογείται επιπλέον ένας μόνο εξ αυτών των τίτλων και εάν πρόκειται για μη ομοιόβαθμους τίτλους, βαθμολογείται ο υψηλότερος εξ αυτών, λαμβάνοντας σε κάθε περίπτωση το ήμισυ των μονάδων που αντιστοιχούν στον οικείο τίτλο σπουδών.

 Δ. ΛΟΙΠΑ ΑΠΑΙΤΟΥΜΕΝΑ (τυπικά & τυχόν πρόσθετα) ΠΡΟΣΟΝΤΑ

Η ενότητα αυτή συμπληρώνεται μόνο εφόσον για τις θέσεις που επιδιώκει ο υποψήφιος απαιτούνται από την ανακοίνωση και άλλα (τυπικά ή/και τυχόν πρόσθετα) προσόντα, πέρα από το βασικό τίτλο σπουδών (π.χ. άδεια άσκησης επαγγέλματος, γνώση ξένης γλώσσας, χειρισμός Η/Υ). Ο υποψήφιος αναζητά τα προσόντα αυτά στην ανακοίνωση [βλ. Τίτλος σπουδών και λοιπά απαιτούμενα (τυπικά & τυχόν πρόσθετα) προσόντα] και τα δηλώνει εδώ (πλην του τίτλου σπουδών), προκειμένου να διαπιστωθεί αν διαθέτει τα οριζόμενα από την ανακοίνωση κύρια ή επικουρικά προσόντα.

Ε. ΕΠΙΔΙΩΚΟΜΕΝΕΣ ΘΕΣΕΙΣ ΚΑΤΑ ΣΕΙΡΑ ΠΡΟΤΙΜΗΣΗΣ
Στην ενότητα αυτή ο υποψήφιος αφενός δηλώνει (στο πεδίο α.) τους κωδικούς θέσεων που επιδιώκει κατά σειρά προτίμησης (από 1η έως 5η επιλογή) και αφετέρου καταγράφει για καθέναν από αυτούς (στα πεδία β., γ. και δ.) την εντοπιότητα, τα κύρια ή επικουρικά προσόντα και την εμπειρία που διαθέτει. Σε περίπτωση που ο υποψήφιος επιθυμεί να δηλώσει περισσότερους από πέντε (5) κωδικούς θέσης που περιλαμβάνονται στο πεδίο α., συμπληρώνει νέο κατά περίπτωση έντυπο της αίτησης – υπεύθυνης δήλωσης με κωδικό ΕΝΤΥΠΟ Α.Σ.Ε.Π. ΣΟΧ 1ΠΕ/ΤΕ ή ΣΟΧ 2ΔΕ/ΥΕ, ώστε να καταγράψει το σύνολο των προτιμήσεών του.
Πεδίο α. Κωδικός θέσης: Ο υποψήφιος ανατρέχει στους κωδικούς θέσης που περιλαμβάνονται στην ανακοίνωση και βρίσκει τον κωδικό που αντιστοιχεί στη θέση εποχικού προσωπικού που επιδιώκει. Στη συνέχεια σημειώνει τον κωδικό αυτό σε ένα από τα προβλεπόμενα τετραγωνίδια του πεδίου α. ώστε να καθορίσει τη σειρά που έχει η συγκεκριμένη επιλογή στις προτιμήσεις του (1η, 2η κ.ο.κ.).
Σε περίπτωση μη συμπλήρωσης κωδικού θέσης στο έντυπο της αίτησης, ο υποψήφιος δεν απορρίπτεται αλλά θεωρείται ότι έχει επιλέξει όλους τους κωδικούς θέσης της οικείας ανακοίνωσης, για τους οποίους διαθέτει τα αντίστοιχα προσόντα και με τη σειρά που αναφέρονται σε αυτήν.

Οι υποψήφιοι που συμμετέχουν στη διαδικασία πρόσληψης με περισσότερες της μιας προτιμήσεις, εφόσον δεν αποδεχθούν ρητά ή σιωπηρά τη θέση πρόσληψης στην οποία επιλέγονται, θεωρείται ότι παραιτούνται από όλες τις προτιμήσεις τους και ως εκ τούτου διαγράφονται από τους οικείους πίνακες κατάταξης.
Πεδίο β. Εντοπιότητα: Ο υποψήφιος δηλώνει την ένδειξη «1» στα προβλεπόμενα τετραγωνίδια, του πεδίου β., μόνο εφόσον διαθέτει εντοπιότητα για τους αντίστοιχους κωδικούς θέσης, ως μόνιμος κάτοικος των Δήμων των περ. στ΄και ζ΄ της παρ.1 του άρθρου 12 του ν. 4765/2021(ΦΕΚ 6/15-1-2021) .
Στην περίπτωση αυτή προτάσσονται των λοιπών υποψηφίων που διαθέτουν τα ίδια προσόντα (κύρια ή επικουρικά), ανεξάρτητα από το σύνολο των μονάδων που συγκεντρώνουν από τα βαθμολογούμενα κριτήρια, οι μόνιμοι κάτοικοι των δήμων των ανωτέρω περιπτώσεων εφόσον όλοι οι ανωτέρω επιθυμούν τον διορισμό τους σε θέσεις των φορέων της παρ. 1 του άρθρου 2 του ως άνω νόμου, που προκηρύσσονται στις περιοχές αυτές και εφόσον αυτές αφορούν υπηρεσίες που εδρεύουν στην αντίστοιχη Περιφερειακή Ενότητα ή Δήμο ή νησί.
Σε κάθε περίπτωση τα προσόντα υπερισχύουν της εντοπιότητας, η οποία αποτελεί κριτήριο πρόταξης μεταξύ των υποψηφίων με τα ίδια προσόντα. Οι περιπτώσεις προσλήψεων στις οποίες εφαρμόζεται το κριτήριο της εντοπιότητας αναφέρονται ρητά στην ανακοίνωση (βλ. ΕΝΤΟΠΙΟΤΗΤΑ). Εάν τυχόν απουσιάζει η συγκεκριμένη ενότητα από την ανακοίνωση, σημαίνει ότι το κριτήριο της εντοπιότητας δεν εφαρμόζεται για τον εκάστοτε φορέα πρόσληψης.
ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ: Σε ορισμένες περιπτώσεις προσλήψεων με σύμβαση εργασίας ορισμένου χρόνου (π.χ., σε ΛΙΓΝΙΤΙΚΗ Α.Ε.) ισχύουν ειδικοί βαθμοί εντοπιότητας, οι οποίοι, σε κάθε περίπτωση, ορίζονται ρητά στην εκάστοτε ανακοίνωση.
Πεδίο γ. Κύρια ή επικουρικά προσόντα: Στο πεδίο αυτό ο υποψήφιος, αφού ανατρέξει στην ανακοίνωση [βλ. Τίτλος σπουδών και λοιπά απαιτούμενα (τυπικά & τυχόν πρόσθετα) προσόντα], δηλώνει την κατηγορία των προσόντων (ΚΥΡΙΑ ΠΡΟΣΟΝΤΑ, ΠΡΟΣΟΝΤΑ Α’ ΕΠΙΚΟΥΡΙΑΣ κ.ο.κ.), που κατέχει για την επιδιωκόμενη ή τις επιδιωκόμενες θέσεις. Αναγράφει, λοιπόν, την ένδειξη «1» αν κατέχει τα κύρια προσόντα επιλογής, «Α» για τα προσόντα της Α΄ επικουρίας, «Β» για τα προσόντα της Β΄ επικουρίας κ.ο.κ.

Παράδειγμα: Υποψήφιος με δίπλωμα Πολιτικού Μηχανικού, με αντίστοιχη άδεια άσκησης επαγγέλματος από το ΤΕΕ, γνώση χειρισμού Η/Υ και καλή γνώση αγγλικής γλώσσας, επιδιώκει την πρόσληψή του στην ειδικότητα «ΠΕ Πολιτικών Μηχανικών» η οποία σύμφωνα με την ανακοίνωση καθορίζει ως προσόντα επιλογής τα εξής:

Κύρια Προσόντα:
1. Πτυχίο ή Δίπλωμα Πολιτικού Μηχανικού ΑΕΙ ή το ομώνυμο πτυχίο ή δίπλωμα Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου (Ε.Α.Π.) ΑΕΙ ή Προγραμμάτων Σπουδών Επιλογής (Π.Σ.Ε.) ΑΕΙ ή ταυτόσημο κατά περιεχόμενο ειδικότητας πτυχίο ή δίπλωμα ΑΕΙ ή Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου (Ε.Α.Π.) ΑΕΙ ή Προγραμμάτων Σπουδών Επιλογής (Π.Σ.Ε.) ΑΕΙ της ημεδαπής ή ισότιμος τίτλος σχολών της αλλοδαπής, αντίστοιχης ειδικότητας.
2. Άδεια άσκησης επαγγέλματος Μηχανικού αντίστοιχης ειδικότητας του τίτλου σπουδών.
3. Γνώση Χειρισμού Η/Υ, στα αντικείμενα: α) επεξεργασίας κειμένων, β) υπολογιστικών φύλλων και γ) υπηρεσιών διαδικτύου.
4. Καλή γνώση της αγγλικής γλώσσας.
5. Εμπειρία Πολιτικού Μηχανικού τουλάχιστον ενός (1) έτους.

Προσόντα Α΄ Επικουρίας:
Τα ανωτέρω προσόντα με αριθ. από 1 έως και 4 (πλην δηλαδή του στοιχείου 5. Εμπειρία).

Προσόντα Β΄ Επικουρίας:
Τα ανωτέρω προσόντα με αριθ. από 1 έως και 3 (πλην δηλαδή των στοιχείων 4. Αγγλική γλώσσα και 5. Εμπειρία).
Σύμφωνα με τα προσόντα που ορίζονται στο παραπάνω παράδειγμα, ο υποψήφιος πρέπει να συμπληρώσει στο πεδίο γ. της Ενότητας Ε., ακριβώς κάτω από τον επιδιωκόμενο κωδικό θέσης του πεδίου α., την ένδειξη «Α» (Προσόντα Α΄ επικουρίας).
Πεδίο δ. Εμπειρία: Στο πεδίο αυτό ο υποψήφιος σημειώνει το συνολικό αριθμό μηνών της εργασιακής του εμπειρίας για κάθε κωδικό θέσης που έχει δηλώσει στο πεδίο α.
Ως εμπειρία νοείται η απασχόληση με σχέση εργασίας ή σύμβαση μίσθωσης έργου στο δημόσιο ή τον ιδιωτικό τομέα ή άσκηση επαγγέλματος σε καθήκοντα ή έργα συναφή με το γνωστικό αντικείμενο του τίτλου σπουδών ή με το αντικείμενο της προς πλήρωση θέσης, μετά την απόκτηση του βασικού τίτλου σπουδών με τον οποίο ο υποψήφιος μετέχει στη διαγωνιστική διαδικασία και για τις περιπτώσεις που απαιτείται άδεια άσκησης επαγγέλματος, μετά από τη λήψη αυτής. Το είδος της βαθμολογούμενης εμπειρίας ανά κλάδο – ειδικότητα προσωπικού ορίζεται ρητά στην ανακοίνωση, ο δε τρόπος απόδειξης αυτής ορίζεται, επίσης, ρητά ανωτέρω στο ΚΕΦΑΛΑΙΟ Ι στοιχείο 12 του παρόντος Παραρτήματος.
Ειδικά για τους υποψηφίους κατηγορίας υποχρεωτικής εκπαίδευσης (ΥΕ), ως βαθμολογούμενη εμπειρία λαμβάνεται υπόψη η απασχόληση σε οποιαδήποτε καθήκοντα, εκτός αν ορίζεται διαφορετικά από την ανακοίνωση.
Στις περιπτώσεις ειδικοτήτων που απαιτείται εξειδικευμένη εμπειρία, ο τρόπος απόδειξης αυτής ορίζεται ρητά ανωτέρω στο ΚΕΦΑΛΑΙΟ Ι στοιχείο 12 του παρόντος Παραρτήματος.
Στα προσόντα της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, όταν από την ανακοίνωση ορίζεται για συγκεκριμένες ειδικότητες: α) ως βασικός τίτλος σπουδών, πτυχίο αναγνωρισμένης κατώτερης τεχνικής σχολής αντίστοιχης ειδικότητας (προσόντα α’ επικουρίας) και β) εμπειρία (π.χ. 3ετής ή 6μηνη) πλέον του τίτλου σπουδών τουλάχιστον υποχρεωτικής εκπαίδευσης, για τη σειρά κατάταξης των υποψηφίων στους επικουρικούς πίνακες, βαθμολογούνται όλα τα κριτήρια (χρόνος ανεργίας, πολύτεκνος ή τέκνο πολύτεκνης οικογένειας, τρίτεκνος γονέας ή τέκνο τρίτεκνης οικογένειας, αριθμός ανήλικων τέκνων, μονογονέας ή τέκνο μονογονεϊκής οικογένειας, εμπειρία, αναπηρία υποψηφίου, αναπηρία συγγενικού ατόμου), εκτός από το κριτήριο του βαθμού του τίτλου σπουδών.
Κάθε ένας (1) μήνας εμπειρίας και με ανώτατο όριο τους ογδόντα τέσσερις (84) μήνες βαθμολογείται με επτά (7) μονάδες.
Οι μονάδες εμπειρίας προσμετρούνται πάντα, ασχέτως αν η εμπειρία προβλέπεται και ως προσόν στην οικεία ανακοίνωση.

ΤΡΟΠΟΙ ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ ΕΜΠΕΙΡΙΑΣ

Ο αριθμός των μηνών εμπειρίας, που θα δηλώσει ο υποψήφιος, υπολογίζεται είτε με βάση τον αριθμό των ημερών ασφάλισης είτε με βάση τη χρονική περίοδο ασφάλισης.
1) Υπολογισμός μηνών εμπειρίας με βάση τον αριθμό των ημερών ασφάλισης
Οι ασφαλισμένοι στον ΕΦΚΑ (πρώην ΙΚΑ), για τους οποίους η ασφαλιστική κάλυψη προκύπτει από ημέρες ασφάλισης, υπολογίζουν τους μήνες εμπειρίας διαιρώντας το σύνολο των ημερών ασφάλισης διά του 25.
Παράδειγμα: Από βεβαίωση του ΕΦΚΑ (πρώην ΙΚΑ) προκύπτουν συνολικά 1.060 ημέρες ασφάλισης για εργασία που παρείχε ο υποψήφιος σε διάφορους εργοδότες. Για να υπολογιστούν οι μήνες ασφάλισης γίνεται η διαίρεση: 1.060 : 25 = 42,4 και στο συγκεκριμένο πεδίο αναγράφεται μόνο το ακέραιο μέρος του αποτελέσματος της διαίρεσης, δηλαδή το 42 , που αφορά πλήρεις μήνες απασχόλησης.
2) Υπολογισμός μηνών εμπειρίας με βάση τη χρονική περίοδο ασφάλισης
Οι ασφαλισμένοι σε λοιπά ασφαλιστικά ταμεία, πλην του ΕΦΚΑ (πρώην ΙΚΑ), για τους οποίους η ασφαλιστική κάλυψη προκύπτει από τις ημερομηνίες έναρξης και λήξης της χρονικής περιόδου ασφάλισης, υπολογίζουν τους μήνες εμπειρίας αφαιρώντας την ημερομηνία έναρξης της ασφάλισης από την επομένη της αντίστοιχης ημερομηνίας λήξης, ώστε να υπολογιστεί και η τελευταία ημέρα ασφάλισης.
Παράδειγμα: Από βεβαίωση του ΟΑΕΕ προκύπτει χρονική περίοδος ασφάλισης του υποψηφίου από 17/05/2000 έως 11/04/2005. Για να υπολογιστούν οι μήνες ασφάλισης αφαιρούμε:

από το: 12 – 4 – 2005 (Επομένη ημέρας λήξης – Μήνας λήξης – Έτος λήξης)
το: 17 – 5 – 2000 (Ημέρα έναρξης – Μήνας έναρξης – Έτος έναρξης)
Επειδή δεν μπορούμε να αφαιρέσουμε τις ημέρες έναρξης από τις ημέρες λήξης, μετατρέπουμε 1 μήνα λήξης σε 30 ημέρες (άρα ο μήνας λήξης από 4 γίνεται 3) και προσθέτουμε τις 30 ημέρες στις υπάρχουσες ημέρες λήξης, δηλαδή: 12 + 30 = 42 . Στη συνέχεια, και προκειμένου να μπορέσουμε να κάνουμε αφαίρεση και στο πεδίο των μηνών, μετατρέπουμε 1 έτος λήξης σε 12 μήνες (άρα το έτος λήξης από 2005 γίνεται 2004) και προσθέτουμε τους 12 μήνες στους εναπομείναντες μήνες λήξης, δηλαδή: 3 + 12 = 15 . Οπότε, τώρα μπορούμε να αφαιρέσουμε: από το: 42 – 15 – 2004 το: 17 – 05 – 2000

Όπως προκύπτει από την αφαίρεση, η διάρκεια της ασφαλισμένης απασχόλησης ισούται με 4 έτη, 10 μήνες και 25 ημέρες, δηλαδή: 48 + 10 = 58 μήνες και 25 ημέρες . Όμως στο συγκεκριμένο πεδίο αναγράφεται μόνο ο ακέραιος αριθμός των μηνών, δηλαδή το 58 (απασχόληση πλήρων μηνών).
3) Τύπος Υπολογισμού Διδακτικής Απασχόλησης (σε μήνες εμπειρίας)

 Σε περιπτώσεις που δεν δίνεται στη βεβαίωση ο συνολικός αριθμός διδακτικών ωρών αλλά ο αριθμός διδακτικών ωρών ανά εβδομάδα και ο αριθμός ημερολογιακών μηνών απασχόλησης, ο τύπος υπολογισμού γίνεται:

Προσοχή: Δεν αξιολογείται οποιαδήποτε υπέρβαση του πλήρους ωραρίου (στον ίδιο ή διαφορετικούς φορείς).

ΣΤ. ΛΟΙΠΑ ΒΑΘΜΟΛΟΓΟΥΜΕΝΑ ΚΡΙΤΗΡΙΑ
Στα πεδία (α. έως και ζ.) της ενότητας αυτής ο υποψήφιος δηλώνει τα κριτήρια με βάση τα οποία θα βαθμολογηθεί στους πίνακες κατάταξης για τους κωδικούς θέσης που έχει επιλέξει (στο πεδίο Ε.α.), πλην του βαθμού του τίτλου σπουδών, του δεύτερου τίτλου σπουδών, του διδακτορικού διπλώματος, του μεταπτυχιακού τίτλου, του integrated master, (που τυχόν διαθέτει) και της εμπειρίας (που δηλώνονται στις ενότητες Γ και Δ, αντίστοιχα).
Για την απόδειξη των λοιπών βαθμολογούμενων κριτηρίων πρέπει να προσκομίσει τα δικαιολογητικά που ορίζονται στο Κεφάλαιο Ι «ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΑ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ» του παρόντος Παραρτήματος.

Πεδίο α. Χρόνος Ανεργίας
αα) Χρόνος συνεχόμενης ανεργίας:
Στο πεδίο αυτό ο υποψήφιος σημειώνει τον αριθμό των συνεχόμενων μηνών της ανεργίας του, υπό την προϋπόθεση ότι έχει τέσσερις (4) τουλάχιστον συνεχείς πλήρεις μήνες ανεργίας με ανώτατο όριο τους δεκαοκτώ (18) μήνες.
αβ) Χρόνος μη συνεχόμενης ανεργίας τους τελευταίους δεκαοκτώ (18) μήνες
Στο πεδίο αυτό ο υποψήφιος σημειώνει τον αριθμό των μη συνεχόμενων μηνών της ανεργίας του, εντός των τελευταίων δεκαοχτώ (18) μηνών.
Ο υπολογισμός του χρόνου ανεργίας γίνεται από την τελευταία ημέρα προθεσμίας υποβολής των αιτήσεων και προς τα πίσω και αφορά σε πλήρεις μήνες (συνεχόμενους για την υποπερίπτωση α΄ ή μη συνεχόμενους για την υποπερίπτωση β΄) .
Ο υποψήφιος βαθμολογείται με διακόσιες (200) μονάδες για τέσσερις (4) συνεχείς μήνες ανεργίας, και εξήντα (60) μονάδες ανά μήνα ανεργίας άνω των τεσσάρων μηνών, με ανώτατο όριο τους δεκαοκτώ (18) μήνες σε περίπτωση συνεχών πλήρων μηνών. (υποπερ.α΄).
Στην περίπτωση μη συνεχών πλήρων μηνών ανεργίας, εντός των τελευταίων δεκαοκτώ (18) μήνών, ο υποψήφιος βαθμολογείται με σαράντα (40) μονάδες ανά μήνα ανεργίας με ανώτατο όριο τους εννέα (9) μήνες (υποπερ. β΄).
Αποκλείεται η αθροιστική βαθμολόγηση των υποπεριπτώσεων αα΄και αβ΄.

Πεδίο β. Πολύτεκνος γονέας και τέκνο πολύτεκνης οικογένειας
Στο πεδίο αυτό ο υποψήφιος που αποδεικνύει την ιδιότητα του πολυτέκνου ή τέκνου πολύτεκνης οικογένειας,σύμφωνα με τα οριζόμενα στο άρθρο 6 του ν. 3454/2006 σε συνδυασμό με την παρ.9 του άρθρου 67 του ν. 4316/2014 (Α΄270) συμπληρώνει με την ένδειξη  το σχετικό τετραγωνίδιο. Επίσης, συμπληρώνει με την ένδειξη  το σχετικό τετραγωνίδιο, προκειμένου να δηλώσει ότι κατά το τρέχον ημερολογιακό έτος δεν έχει προσληφθεί στον ίδιο φορέα άλλο μέλος της ίδιας οικογένειας κάνοντας χρήση της πολυτεκνικής ιδιότητας. Στην περίπτωση συμπλήρωσης της ένδειξης δεν οφείλει να υποβάλει την υπεύθυνη δήλωση που ζητείται στην παρ. 7 του ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ Ι «ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΑ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ» του παρόντος Παραρτήματος. Εάν στην αυτή διαδικασία επιλέγονται ως προσληπτέοι δύο (2) ή περισσότερα μέλη της ίδιας οικογένειας, κάνοντας χρήση του αυτού κριτηρίου και εφόσον δεν είναι δυνατή η οικειοθελής συναίνεση αυτών για την επιλογή του ενός, διενεργείται δημόσια κλήρωση μεταξύ των υποψηφίων που δικαιούνται να μοριοδοτηθούν από το παραπάνω κριτήριο.

Ο πολύτεκνος υποψήφιος και το τέκνο πολύτεκνης οικογένειας βαθμολογείται με τριακόσιες (300) μονάδες.

Πεδίο γ. Τρίτεκνος γονέας και τέκνο τρίτεκνης οικογένειας
Στο πεδίο αυτό ο υποψήφιος που αποδεικνύει την ιδιότητα του τρίτεκνου ή τέκνου τρίτεκνης οικογένειας συμπληρώνει με την ένδειξη  το σχετικό τετραγωνίδιο. Επίσης, συμπληρώνει με την ένδειξη  το σχετικό τετραγωνίδιο, προκειμένου να δηλώσει ότι κατά το τρέχον ημερολογιακό έτος δεν έχει προσληφθεί στον ίδιο φορέα άλλο μέλος της ίδιας οικογένειας κάνοντας χρήση της τριτεκνικής ιδιότητας. Στην περίπτωση συμπλήρωσης της ένδειξης δεν οφείλει να υποβάλει την υπεύθυνη δήλωση που ζητείται στην παρ. 8 του ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ Ι «ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΑ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ» του παρόντος Παραρτήματος. Εάν στην αυτή διαδικασία επιλέγονται ως προσληπτέοι δύο (2) ή περισσότερα μέλη της ίδιας οικογένειας, κάνοντας χρήση του αυτού κριτηρίου και εφόσον δεν είναι δυνατή η οικειοθελής σύμπραξη αυτών για την επιλογή του ενός, διενεργείται δημόσια κλήρωση μεταξύ των υποψηφίων που δικαιούνται να μοριοδοτηθούν από το παραπάνω κριτήριο.

Ο Τρίτεκνος γονέας και το τέκνο τρίτεκνης οικογένειας βαθμολογείται με διακόσιες (200) μονάδες.

 Πεδίο δ. Ανήλικα τέκνα

Στο πεδίο αυτό ο υποψήφιος σημειώνει τον αριθμό των ανήλικων τέκνων του.
Ανήλικο θεωρείται το παιδί που δεν έχει συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας του μέχρι και την τελευταία ημέρα της προθεσμίας υποβολής των αιτήσεων.
Ο υποψήφιος βαθμολογείται με πενήντα (50) μονάδες για καθένα από τα ανήλικα τέκνα του με ανώτατο όριο τα έξι (6) ανήλικα τέκνα.

Πεδίο ε. Μονογονέας ή τέκνο μονογονεϊκής οικογένειας
Στο πεδίο αυτό ο υποψήφιος που αποδεικνύει την ιδιότητα του γονέα ή του τέκνου μονογονεϊκής οικογένειας συμπληρώνει με την ένδειξη  το σχετικό τετραγωνίδιο. Επίσης συμπληρώνει με την ένδειξη  το σχετικό τετραγωνίδιο, προκειμένου να δηλώσει ότι κατά το τρέχον ημερολογιακό έτος δεν έχει προσληφθεί στον ίδιο φορέα άλλο μέλος της ίδιας οικογένειας κάνοντας χρήση της μονογονεϊκής ιδιότητας. Στην περίπτωση συμπλήρωσης της ένδειξης δεν οφείλει να υποβάλει την υπεύθυνη δήλωση που ζητείται στις παρ. 10 και 11 του ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ Ι «ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΑ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ» του παρόντος Παραρτήματος.
Ο γονέας και το τέκνο μονογονεϊκής οικογένειας βαθμολογείται με εκατό (100) μονάδες
Πεδίο στ. Ατομική αναπηρία
Στο πεδίο αυτό, σύμφωνα με την παρ. 9 του αρθρ. 25 του Ν. 4440/2016 (ΦΕΚ 224/τ.Α’/02.12.2016), ο υποψήφιος με αναπηρία σε ποσοστό τουλάχιστον 50% συμπληρώνει με την ένδειξη  το σχετικό τετραγωνίδιο του εντύπου της αιτήσεως.
Προκειμένου ο υποψήφιος να βαθμολογηθεί στο συγκεκριμένο κριτήριο πρέπει να αποδεικνύει ποσοστό αναπηρίας τουλάχιστον 50%.
Ο υποψήφιος με αναπηρία τουλάχιστον 50% βαθμολογείται με διακόσιες (200) μονάδες.
Πεδίο ζ. Αναπηρία γονέα, τέκνου, αδελφού/αδελφής ή συζύγου υποψηφίου

Στο πεδίο αυτό, σύμφωνα με την παρ. 9 του αρθρ. 25 του Ν. 4440/2016 (ΦΕΚ 224/τ.Α’/02.12.2016), οι υποψήφιοι γονείς, τέκνα, σύζυγοι, αδελφοί/αδελφές που ασκούν το δικαίωμα προστασίας από την αναπηρία ατόμων με ποσοστό αναπηρίας 67% και άνω, εξαιτίας βαριών ψυχικών και σωματικών παθήσεων ή με ποσοστό αναπηρίας τουλάχιστον 50% εξαιτίας νοητικής αναπηρίας ή αυτισμού συμπληρώνουν με την ένδειξη  το σχετικό τετραγωνίδιο του εντύπου της αιτήσεως.
Ο υποψήφιος με γονέα, τέκνο, αδελφό/αδελφή ή σύζυγο με αναπηρία βαθμολογείται με εκατόν τριάντα (130) μονάδες.

Αντικατάσταση της αιτήσεως ή διόρθωση αυτής ή συμπλήρωση τυχόν ελλειπόντων δικαιολογητικών έστω και συμπληρωματικών ή διευκρινιστικών, επιτρέπεται μόνο μέχρι τη λήξη της προσθεσμίας υποβολής των αιτήσεων. Η νέα αίτηση πρέπει απαραιτήτως να αναγράφει στο επάνω μέρος του εντύπου με μεγάλα γράμματα «ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΑΙΤΗΣΕΩΣ» άλλως ενδέχεται να μη ληφθεί υπόψη.

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΑ ΛΟΙΠΑ ΒΑΘΜΟΛΟΓΟΥΜΕΝΑ ΚΡΙΤΗΡΙΑ (ΠΛΗΝ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ ΑΝΕΡΓΙΑΣ)
1. Η «γονική μέριμνα» δεν ταυτίζεται με την «επιμέλεια» τέκνου, δεδομένου ότι σύμφωνα με το Π.Δ.456/1984 (Αστικός Κώδικας) η γονική μέριμνα, ως υπερκείμενη έννοια, περιλαμβάνει και την επιμέλεια του τέκνου και τη διοίκηση της περιουσίας του και την εκπροσώπησή του σε κάθε υπόθεση ή δικαιοπραξία ή δίκη που αφορούν το πρόσωπο ή την περιουσία του.
2. Τις μονάδες που αντιστοιχούν στα κριτήρια του πολύτεκνου γονέα ή του τέκνου πολύτεκνης οικογένειας, τρίτεκνου γονέα ή τέκνου τρίτεκνης οικογένειας, μονογονέα ή τέκνου μονογονεϊκής οικογένειας μπορεί να λάβει, προκειμένου να προσληφθεί, μόνο ένα μέλος της ίδιας οικογένειας κατά το ίδιο ημερολογιακό έτος στον ίδιο φορέα.
3. Τόσο ο πολύτεκνος γονέας ή το τέκνο πολύτεκνης οικογένειας, ο τρίτεκνος γονέας ή το τέκνο τρίτεκνης οικογένειας, όσο και ο μονογονέας ή το τέκνο μονογονεϊκής οικογένειας δικαιούνται περαιτέρω και τις μονάδες από το κριτήριο των ανήλικων τέκνων.
4. Στην περίπτωση υποψηφίου που είναι ταυτόχρονα πολύτεκνος ή τέκνο πολυτέκνου και γονέας ή τέκνο μονογονεϊκής οικογένειας, η βαθμολογία των κριτηρίων είναι αθροιστική.
5. Στην περίπτωση υποψηφίου που είναι ταυτόχρονα τρίτεκνος ή τέκνο τρίτεκνου και γονέας ή τέκνο μονογονεϊκής οικογένειας, η βαθμολογία των κριτηρίων είναι αθροιστική.
6. Η αναπηρία υποψηφίου και η αναπηρία συγγενούς ατόμου αποτελούν διακριτά κριτήρια και βαθμολογούνται αυτοτελώς.
7. Για τον ίδιο υποψήφιο δεν μοριοδοτείται αθροιστικά η αναπηρική ιδιότητα περισσοτέρων του ενός συγγενών ατόμων της οικογένειάς του.

ΚΩΛΥΜΑ ΟΚΤΑΜΗΝΗΣ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ
Η διάρκεια της απασχόλησης του προσωπικού με σύμβαση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου για την αντιμετώπιση εποχικών ή άλλων περιοδικών ή πρόσκαιρων αναγκών σε φορείς του δημόσιου και ευρύτερου δημόσιου τομέα δεν μπορεί να υπερβαίνει τους οκτώ (8) μήνες μέσα σε συνολικό χρόνο δώδεκα (12) μηνών.
Ο υπολογισμός του ανωτέρω δωδεκαμήνου, μέσα στο οποίο η απασχόληση του υποψηφίου δεν πρέπει να υπερβαίνει τους οκτώ (8) μήνες, για να μην έχει κώλυμα πρόσληψης, γίνεται με αφετηρία το τέλος της νέας απασχόλησης, για την οποία ο υποψήφιος πρόκειται να προσληφθεί, και προς τα πίσω.
Στο κώλυμα της οκτάμηνης απασχόλησης συνυπολογίζεται και ο χρόνος απασχόλησης με σύμβαση εργασίας ιδιωτικού δικαίου διάρκειας: α) δύο (2) μηνών για την αντιμετώπιση κατεπειγουσών ή εποχικών ή πρόσκαιρων αναγκών (στ. ιε της παρ. 2 του άρθρου 2 του ν.4765/2021 και αρθρ. 206 του ν. 3584/2007), β) τεσσάρων (4) μηνών για την πυρασφάλεια, ναυαγοσωστική κάλυψη των ακτών και έως τριών (3) μηνών για τις δημοτικές κατασκηνώσεις (παρ. 1 του άρθρ. 206 του ν. 3584/2007, όπως αντικαταστάθηκε και ισχύει).
Στο κώλυμα της οκτάμηνης απασχόλησης δεν συνυπολογίζονται:
– Ο χρόνος απασχόλησης με Σύμβαση Μίσθωσης ΄Εργου (ΣΜΕ).
– Ο χρόνος απασχόλησης σε Προγράμματα Κοινωφελούς Χαρακτήρα (ΚΟΧ).
– Ο χρόνος με καθεστώς μερικής απασχόλησης (ν.3250/2004 ΦΕΚ 124/Α΄/7-7-2004).
Σύμφωνα με το νόμο, οι πίνακες κατάταξης εποχικού προσωπικού πρέπει να αναρτώνται το πολύ εντός τριάντα (30) ημερών από τη λήξη της προθεσμίας υποβολής των αιτήσεων, από την επομένη δε της ανάρτησης, ο φορέας μπορεί να προβεί στην πρόσληψη (π.χ πίνακας που αναρτάται την 10η ημέρα η πρόσληψη μπορεί να πραγματοποιηθεί την 11η). Στην περίπτωση αυτή η έναρξη της νέας απασχόλησης για τον υπολογισμό του 12μηνου προσδιορίζεται από την εν τοις πράγμασι πρόσληψη του υποψηφίου. Σε περίπτωση, όμως, που οι πίνακες αναρτηθούν μετά την παρέλευση των ως άνω τριάντα (30) ημερών ή η πρόσληψη του προσωπικού γίνει μετά την παρέλευση ικανού χρόνου από την ανάρτηση των πινάκων, η έναρξη της νέας απασχόλησης για τον υπολογισμό του δωδεκαμήνου τοποθετείται, στην περίπτωση αυτή, τριάντα (30) ημερολογιακές ημέρες μετά την τελευταία ημέρα της προθεσμίας υποβολής των αιτήσεων.
Σε κάθε περίπτωση, οι υποψήφιοι που έχουν οκτώ (8) μήνες απασχόλησης και άνω, μέσα σε συνολικό χρόνο δώδεκα (12) μηνών, μπορούν να συμμετέχουν στη διαδικασία επιλογής, κατατάσσονται όμως στους συντασσόμενους πίνακες μετά τους συνυποψήφιούς τους που δεν έχουν καλύψει οκτώ (8) μήνες απασχόλησης σε συνολικό χρόνο δώδεκα (12) μηνών και προσλαμβάνονται μόνον εφόσον δεν είναι δυνατή η κάλυψη του απαιτούμενου αριθμού προσλήψεων από τους προηγούμενους υποψηφίους (άρθρο 38 παρ.1 του ν. 4765/2021).
ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΑ ΚΩΛΥΜΑΤΑ ΤΩΝ Π.Δ.164/2004 & Π.Δ.180/2004
Μετά την 19η Ιουλίου 2004 (ημερομηνία δημοσίευσης του Π.Δ. 164/2004):
1. Δεν κατατάσσονται υποψήφιοι που έχουν συνάψει με το φορέα διαδοχικές συμβάσεις, όπως αυτές περιγράφονται στο άρθρο 5 του Π.Δ.164/2004, εφόσον μεταξύ αυτών μεσολαβεί χρονικό διάστημα μικρότερο των τριών (3) μηνών (κώλυμα 3μήνου, σχετικές Πράξεις Ελεγκτικού Συνεδρίου υπ’ αριθ. 23/2013, 51/2013, 150/2013, κ.λ.π). Σε κάθε περίπτωση, ο αριθμός των διαδοχικών συμβάσεων δεν επιτρέπεται να είναι μεγαλύτερος των τριών (παρ. 4 του ως άνω άρθρου 5). Η κατάταξη και πρόσληψη των ανωτέρω υποψηφίων επιτρέπεται, εφόσον δικαιολογείται από αντικειμενικούς λόγους. Οι αντικειμενικοί λόγοι αναφέρονται στην παρ. 2 του άρθρου 5 του Π.Δ.164/2004.
2. Δεν κατατάσσονται υποψήφιοι που έχουν συμπληρώσει είκοσι τέσσερις (24) μήνες απασχόλησης με συμβάσεις ορισμένου χρόνου που έχουν συναφθεί διαδοχικώς, κατά τα οριζόμενα στο άρθρο 5 του ανωτέρω Π.Δ., ήτοι συμβάσεις μεταξύ των οποίων μεσολαβεί χρονικό διάστημα μικρότερο των τριών (3) μηνών, στον ίδιο εργοδότη (υπηρεσία) με την ίδια ή παρεμφερή ειδικότητα και με τους ίδιους ή παρεμφερείς όρους εργασίας (κώλυμα υπέρβασης 24μηνης απασχόλησης).
Στο κώλυμα των αρθρ. 5 και 6 του Π.Δ.164/2004, συνυπολογίζονται :
• Ο χρόνος απασχόλησης με σύμβαση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου διάρκειας έως δύο (2) μηνών, για την αντιμετώπιση κατεπειγουσών ή εποχικών ή πρόσκαιρων αναγκών ή τριών (3) μηνών για τις δημοτικές κατασκηνώσεις ή τεσσάρων (4) μηνών για την πυρασφάλεια και ναυαγοσωστική κάλυψη των ακτών.

• Ο χρόνος μερικής απασχόλησης, εφόσον μετά την 19-7-2004 ο υποψήφιος έχει πραγματοποιήσει διαδοχικώς σύμβαση ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου και σύμβαση μερικής απασχόλησης στον ίδιο φορέα με την ίδια ή παρεμφερή ειδικότητα και με τους ίδιους ή παρεμφερείς όρους εργασίας, που υπερβαίνουν συνολικά τους 24 μήνες.
• Ο χρόνος απασχόλησης στα Προγράμματα Κοινωφελούς Χαρακτήρα (ΚΟΧ).
ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ: Ο χρόνος απασχόλησης με Σύμβαση Μίσθωσης Έργου (ΣΜΕ) δεν συνυπολογίζεται για το παραπάνω κώλυμα του Π.Δ.164/2004.
3. Για τις εισηγμένες στο Χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών ανώνυμες εταιρείες, εφαρμόζονται οι σχετικές με τα κωλύματα και τις απαγορεύσεις διατάξεις του Π.Δ.180/2004.
4. Για την εξέταση των παραπάνω κωλυμάτων του Π.Δ. 164/2004, να ληφθούν υπόψη από το φορέα πρόσληψης οι διατάξεις του άρθρου δεύτερου του ν. 4528/2018 (ΦΕΚ 50/Α’/16.03.2018)
ΣΥΝΗΜΜΕΝΩΝ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΩΝ & ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΔΗΛΩΣΗ
Ο υποψήφιος, αφού ελέγξει ότι έχει συγκεντρώσει όλα τα δικαιολογητικά – πιστοποιητικά τα οποία προβλέπονται για την απόδειξη των προσόντων του (βλ. Κεφάλαιο Ι «ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΑ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ»του παρόντος Παραρτήματος), τα αριθμεί σε εμφανές τους σημείο κατά φύλλο. Ακολούθως, στον ΚΑΤΑΛΟΓΟ ΣΥΝΗΜΜΕΝΩΝ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΩΝ της αίτησης τα αναφέρει κατά είδος ένα προς ένα και καταγράφει το σύνολο των αριθμημένων φύλλων όλων των δικαιολογητικών – πιστοποιητικών που καταθέτει (π.χ. συνημμένα φύλλα 20).
Διόρθωση ή συμπλήρωση των αιτήσεων, συμπλήρωση τυχόν ελλειπόντων στοιχείων, έστω και συμπληρωματικών ή διευκρινιστικών, επιτρέπεται μόνο μέχρι τη λήξη της προθεσμίας υποβολής των αιτήσεων συμμετοχής στη διαδικασία επιλογής (άρθρο 20, παρ.7 του ν. 2738/1999).
Στη συνέχεια συμπληρώνει την ημερομηνία και το ονοματεπώνυμό του κάτω από το κείμενο της ΥΠΕΥΘΥΝΗΣ ΔΗΛΩΣΗΣ, την οποία και υπογράφει μετά από προσεκτική ανάγνωση.
ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΑΛΛΗΛΟ ΠΑΡΑΛΑΒΗΣ ΑΙΤΗΣΕΩΝ & ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΩΝ
Ο υπάλληλος του φορέα που είναι αρμόδιος για την παραλαβή των αιτήσεων και των δικαιολογητικών των υποψηφίων, ελέγχει αν πράγματι επισυνάπτονται όλα τα δικαιολογητικά που αναγράφονται στον ΚΑΤΑΛΟΓΟ ΣΥΝΗΜΜΕΝΩΝ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΩΝ της αίτησης και σε καταφατική περίπτωση αναγράφει στo ειδικό πλαίσιο του παραπάνω ΚΑΤΑΛΟΓΟΥ τη λέξη «πλήρης». Σε διαφορετική περίπτωση αναγράφει στο ειδικό πλαίσιο ποια δικαιολογητικά ελλείπουν από εκείνα που, ενώ φέρονται ως συνημμένα, δεν επισυνάπτονται. Το αποτέλεσμα του ελέγχου του υπαλλήλου σημειώνεται ενυπογράφως με ευκρινές το ονοματεπώνυμό του.
Όταν η υποβολή της αιτήσεως γίνεται αυτοπροσώπως, ο αρμόδιος υπάλληλος παραλαβής των αιτήσεων δεν παρέχει οδηγίες ή καθ’ οιονδήποτε τρόπο συμβουλές στους υποψηφίους για τον τρόπο συμπλήρωσης των αιτήσεων και τα πιστοποιητικά που απαιτούνται για την απόδειξη των ιδιοτήτων που επικαλούνται, επιμελείται όμως οι αιτήσεις των υποψηφίων να είναι υπογεγραμμένες και να συνοδεύονται από τα δικαιολογητικά που ο υποψήφιος σημειώνει στην αίτησή του ότι τα επισυνάπτει.

 ΠΙΝΑΚΑΣ ΒΑΘΜΟΛΟΓΟΥΜΕΝΩΝ ΚΡΙΤΗΡΙΩΝ

ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΑΨΗ ΣΥΜΒΑΣΕΩΝ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΟΡΙΣΜΕΝΟΥ ΧΡΟΝΟΥ

Ακολουθεί συγκεντρωτικός πίνακας των βαθμολογούμενων κριτηρίων στον οποίο παρουσιάζεται αναλυτικά η βαθμολογία που προκύπτει για καθένα από τα κριτήρια αυτά, ανάλογα με τα χαρακτηριστικά της εκάστοτε υποψηφιότητας.
Με βάση τον παρακάτω πίνακα κάθε υποψήφιος μπορεί να υπολογίσει εύκολα και γρήγορα τη συνολική του βαθμολογία. Αντίστοιχο υπολογισμό μπορεί να πραγματοποιήσει ηλεκτρονικά στο δικτυακό τόπο του Α.Σ.Ε.Π. (www.asep.gr) και συγκεκριμένα ακολουθώντας από την κεντρική σελίδα τη διαδρομή: Υπολογισμός Μορίων  Συμβάσεις Ορισμένου Χρόνου ή Έργου.

Εξυπακούεται ότι ο υπολογισμός της τελικής βαθμολογίας του υποψηφίου από τον αρμόδιο φορέα ελέγχου γίνεται βάσει των κριτηρίων που αποδεικνύονται σύμφωνα με τα οριζόμενα στην Ανακοίνωση. Είναι, επομένως, ενδεχόμενο η τελική βαθμολογία κατάταξης του υποψηφίου να μη συμπίπτει με τη βαθμολογία που έχει υπολογιστεί από τον ίδιο.

 

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Αναπτυξιακός σχεδιασμός στην Περιφέρεια Πελοποννήσου για Κόρινθο και Λουτράκι

Σημαντική συνάντηση εργασίας πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου, στην έδρα της Περιφέρειας Πελοποννήσου, στην Τρίπολη, μεταξύ του Περιφερειάρχη Δημήτρη Πτωχού, του Δημάρχου Κορινθίων Νίκου Σταυρέλη και του Δημάρχου Λουτρακίου-Περαχώρας-Αγίων Θεοδώρων Γιώργου Γκιώνη.   Στο επίκεντρο της συζήτησης, στην οποία συμμετείχαν και υπηρεσιακά στελέχη, βρέθηκε η προετοιμασία προτάσεων για έργα Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης (ΒΑΑ), με στόχο

Προμήθεια δύο διπλοκάμπινων αυτοκινήτων από τον Δήμο Βόρειας Κυνουρίας

Δύο νέα επιβατικά διπλοκάμπινα οχήματα τύπου pick – up...

Τα εφημερεύοντα φαρμακεία στην Περιφέρεια Πελοποννήσου σήμερα 25/11

Τα Εφημερεύοντα Φαρμακεία στην Περιφέρεια Πελοποννήσου σήμερα Δευτέρα 25...

ΕΦΕΤ: Ανακαλείται καπνιστός σολομός λόγω μικροβίου λιστέρια

Στην ανάκληση φιλέτου καπνιστού σολομού προχώρησε ο ΕΦΕΤ γιατί...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ