Ο Ντομινίκ Πελικό, σύζυγος της Ζιζέλ Πελικό, κρίθηκε ένοχος για όλες τις κατηγορίες που έχουν απαγγελθεί σε βάρος του σχετικά με τους βιασμούς της συζύγου, Ζιζέλ, από τον ίδιο και άλλους άγνωστους άνδρες στο σπίτι τους στη Γαλλία και καταδικάστηκε σε 20 χρόνια κάθειρξης.
Νωρίτερα, καταχειροκροτούμενη έφθασε στο δικαστήριο της Αβινιόν νωρίς το πρωί της Πέμπτης η Ζιζέλ Πελικό.
Ένα τεράστιο πανό που γράφει «Ευχαριστούμε Ζιζέλ» έχει τοποθετηθεί στα τείχη εντός των οποίων βρίσκεται το δικαστήριο. Εκατοντάδες άνθρωποι, γυναίκες και άνδρες όλων των ηλικιών, βρέθηκαν έξω από τα δικαστήρια της Αβινιόν για να δηλώσουν την συμπαράστασή τους στη Ζιζέλ Πελικό, κρατώντας πανό και φωνάζοντας συνθήματα κατά της σεξουαλικής βίας και της πατριαρχίας.
Η ποινή που επιβλήθηκε στον Ντομινίκ Πελικό είναι η ανώτατη, δηλαδή 20 χρόνια φυλάκισης. Παράλληλα, και οι υπόλοιποι 50 κατηγορούμενοι κρίθηκαν ένοχοι για βιασμό.
«Κρίνεστε ένοχοι για βιασμό, για τη σεξουαλική συνεύρεση και για την χορήγηση ουσιών» ήταν η φράση που χρησιμοποίησε ο δικαστής για σχεδόν όλους από τους κατηγορούμενους που κρίνονται ένοχοι.
Η απόφασή της να αρνηθεί το δικαίωμά της στην ανωνυμία, και να απαιτήσει δημόσια διεξαγωγή της δίκης και την προβολή των βίντεο που “τραβούσε” ο σύζυγός της με τους βιασμούς στη δικαστική αίθουσα, ήταν μία θαρραλέα μάχη που επέλεξε να δώσει κυρίως “για να αλλάξει μεριά η ντροπή”, όπως η ίδια εξήγησε.
Η υπόθεση
Επί σχεδόν μια δεκαετία από το 2011 έως το 2020, η 72χρονη Ζιζέλ Πελικό ναρκωνόταν από τον τότε σύζυγό της Ντομινίκ με αγχολυτικά και υπνωτικά χάπια που τοποθετούσε στο φαγητό και το ποτό της, και στη συνέχεια καλούσε δεκάδες άντρες που είχε στρατολογήσει μέσω διαδικτύου να τη βιάσουν στο σπίτι της, ενώ εκείνη ήταν αναίσθητη και είχε πλήρη άγνοια. Με όλους τους κατηγορούμενους να έχουν φωτογραφηθεί και βιντεοσκοπηθεί από τον ίδιο τον Pelicot.
Σήμερα, καθώς η δίκη ολοκληρώνεται, η 72χρονη γυναίκα έχει μετατραπεί σε φεμινιστική εικόνα.
Από την πρώτη στιγμή η Gisèle Pelicot έγινε το σύμβολο όσων αγωνίζονται κατά της σεξουαλικής βίας. Η απόφασή της να αρνηθεί το δικαίωμά της στην ανωνυμία, και να απαιτήσει δημόσια διεξαγωγή της δίκης και την προβολή των βίντεο που “τραβούσε” ο σύζυγός της με τους βιασμούς στη δικαστική αίθουσα, ήταν μία θαρραλέα μάχη που επέλεξε να δώσει κυρίως “για να αλλάξει μεριά η ντροπή”, όπως η ίδια εξήγησε.
Η Gisèle υποστήριξε ότι η ιστορία της, αν και ακραία, περιέχει μαθήματα για όλους, και ιδιαίτερα για τις γυναίκες. “Ένας βιαστής δεν είναι μόνο κάποιος που συναντάς σε ένα σκοτεινό πάρκινγκ αργά το βράδυ. Μπορεί να βρίσκεται στην οικογένεια, ανάμεσα σε φίλους”, είχε πει χαρακτηριστικά στο δικαστήριο.
Αναμένεται να ανακοινωθούν οι ποινές των 51 κατηγορούμενων αντρών, με την ανώτατη ποινή να φτάνει τα 20 χρόνια κάθειρξη, στην υπόθεση που έχει συγκλονίσει όλο τον κόσμο.