ΕΑΚΠ: «Εδώ και τώρα μέτρα για την ζωή και την υγεία των πυροσβεστών»

Ανακοίνωση – Δελτίο Τύπου της Της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Υπαλλήλων Πυροσβεστικού Σώματος για τον χαμό πυροσβέστη στην περιοχή Κατάβαση της Χίου.

Την Δευτέρα 12/07/2021 ένας ακόμα συνάδελφος μας έχασε τη ζωή του εν ώρα υπηρεσίας και ενώ εργαζόταν ως ομαδάρχης πεζοπόρου τμήματος στην πυρκαγιά που εκδηλώθηκε το πρωί της Πέμπτης 08/07 στην περιοχή Κατάβαση της Χίου. Σύμφωνα με πληροφορίες ο συνάδελφος ο οποίος επιχειρούσε ξανά ως ομαδάρχης πεζοπόρου από την Παρασκευή το πρωί έως και το πρωί του Σαββάτου στην κατάσβεση της πυρκαγιάς. Την Δευτέρα το πρωί και λίγο μετά την ανάληψη των καθηκόντων του αισθάνθηκε αδιαθεσία και έχασε τις αισθήσεις του. Σύμφωνα με δημοσιεύματα τοπικών μέσων το πλησιέστερο ασθενοφόρο δεν διέθετε οδηγό με αποτέλεσμα να καθυστερήσει η διακομιδή του συναδέλφου στο νοσοκομείο περί την μιάμιση ώρα. 

Η συνεχιζόμενη ανθρωποθυσία φαίνεται ότι δεν έχει συγκινήσει καμία από τις κυβερνήσεις των τελευταίων ετών που αρνούνται συστηματικά να πάρουν μέτρα προστασίας για την ζωή και την υγεία των πυροσβεστών από τους επαγγελματικούς κινδύνους και ασθένειες. Αντιθέτως με την ψήφιση του νόμου 4662/2020 η σημερινή κυβέρνηση συνέβαλε στην επιπλέον εντατικοποίηση της εργασίας και την χειροτέρευση των εργασιακών συνθηκών των πυροσβεστών. 

Η εγκληματική αδιαφορία όλων αυτών των κυβερνήσεων έχει σαν αποτέλεσμα να φτάσουν τους 59 οι καταγεγραμμένοι θάνατοι πυροσβεστών εν ώρα υπηρεσίας στα 95 χρόνια λειτουργίας του, με του 40 από αυτούς τα τελευταία 23 χρόνια που έχει αναλάβει το Π.Σ. και την δασοπυρόσβεση. 

Το πάγιο αίτημα της παράταξής μας για θέσπιση Π.Δ. για τις εγγενείς δραστηριότητες στο Πυροσβεστικό Σώμα κατ’ εφαρμογή του νόμου περί υγιεινής και ασφάλειας στην εργασία, δεν βρίσκει ανταπόκριση ούτε στις μέχρι τώρα κυβερνήσεις αλλά ούτε και στις συνδικαλιστικές μας ηγεσίες, οι οποίες αρκούνται στην παρουσία τους σε τελετές μνήμης και εκφράσεις συλλυπητήριων χωρίς να απαιτούν και να διεκδικούν από την πολιτεία, όπως επιβάλλεται, μέτρα για την προστασία των συναδέλφων όπως:

  • Καταγραφή των επαγγελματικών ασθενειών και των συνεπειών τους, καθώς και των βλαπτικών παραγόντων που έρχονται σε επαφή οι πυροσβέστες κατά την διάρκεια των συμβάντων και επηρεάζουν επιβαρυντικά την υγεία τους. 
  • Προληπτικούς ελέγχους των εμπλεκομένων πυροσβεστών μετά από επέμβαση και συμμετοχή σε ύποπτα για την φύση τους συμβάντα.
  • Τακτικές προληπτικές εξετάσεις με ευθύνη της υπηρεσίας τουλάχιστον ανά εξάμηνο, με ατομικό μητρώο όλων των πυροσβεστών για να προλαμβάνονται παρόμοια με την περίπτωση του συναδέλφου μας αιφνίδια περιστατικά, όπως και με την περίπτωση των τριών συναδέλφων μας  που μετά από τις μεγάλες πυρκαγιές του 2012 στο νησί της Χίου σε διάστημα τεσσάρων μηνών, κατέληξαν συνέπεια κυρίως καρδιολογικών παθήσεων.

Είναι σίγουρο ότι αρκετοί θάνατοι συναδέλφων που επέρχονται εκτός υπηρεσίας, σχετίζονται με τις άθλιες και απαράδεκτες εργασιακές συνθήκες των πυροσβεστών                   ( ατελείωτες ώρες εργασίας στα μεγάλα συμβάντα, συνεχόμενες επιφυλακές, εργασία σε υψηλές θερμοκρασίες κ.α. ), οι οποίες λειτουργούν σωρευτικά στην μεγάλη καταπόνηση του ανθρώπινου οργανισμού! 

  • Καθορισμό ανώτατων χρονικών ορίων εμπλοκής σε επιχειρησιακά συμβάντα των πυροσβεστών.
  • Ιατρούς εργασίας και ασθενοφόρα πλήρως επανδρωμένα και εξοπλισμένα που θα είναι σε άμεση ετοιμότητα και θα ακολουθούν σε κάθε μεγάλο συμβάν τις πυροσβεστικές δυνάμεις. 

Δεν μπορεί και δεν πρέπει να ανεχόμαστε πλέον την υποκριτική στάση και τα κροκοδείλια δάκρυα των κυβερνήσεων που ενώ δέχονται τις αξιώσεις εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ από μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους για να ρεφάρουν τις απώλειες των κερδών τους από την πανδημία, την ίδια στιγμή:

  • Το προσωπικό του Π.Σ. πρέπει να ελπίζει στις « ευγενείς » προθέσεις φιλανθρωπικών ιδρυμάτων για να λάβει κάποια χορηγία για τον εξοπλισμό του.
  • Οι Πυροσβεστικές Υπηρεσίες ζητιανεύουν  από ιδιώτες και επιχειρήσεις τα μέσα ατομικής προστασίας που απαιτούνται για την προστασία από τον κορωνοϊό.
  • Δεν παρέχονται ακόμα και σε συνθήκες πανδημίας επαρκείς υπηρεσίες καθαριότητας και απολυμάνσεις στους χώρους εργασίας.
  • Αποκαλύπτεται με το χειρότερο τρόπο η πλήρης απαξίωση του Εθνικού Συστήματος Υγείας όταν στο πέμπτο μεγαλύτερο νησί της Ελλάδας με πληθυσμό άνω των πενήντα χιλιάδων το πλήρωμα του Ε.Κ.Α.Β. επαρκεί για να ένα μόλις ασθενοφόρο για να καλύψει τις ανάγκες όλου του νησιού της Χίου.

Η Ενωτική Αγωνιστική Κίνηση Πυροσβεστών με αφορμή τον αιφνίδιο θάνατο του συναδέλφου Ματθαίου Χρυσούλη  απαιτεί από την κυβέρνηση:

  • Να ληφθούν όλα εκείνα τα απαραίτητα μέτρα ώστε να καλυφθούν όλες οι ανάγκες της οικογένειας του εκλιπόντος συναδέλφου. 
  • Να διερευνηθούν όλες οι παράμετροι κατά την διάρκεια επέμβασης στο συμβάν που τυχόν σχετίζονται με τον θάνατο του συνάδελφου μας και τον τραυματισμό ενός ακόμη. 
  • Την άμεση θεσμοθέτηση όλων των αναγκαίων μέτρων για την υγιεινή και ασφάλεια των εργαζόμενων στο Π.Σ. κατά την διάρκεια της αντιμετώπισης των συμβάντων και να εφαρμοστούν πλήρως οι σχετικές διατάξεις για τους χώρους εργασίας των πυροσβεστών.
  • Την άμεση κάλυψη με ευθύνη του κράτους όλων των αναγκών σε μέσα ατομικής προστασίας.
  • Να γίνουν προσλήψεις μόνιμου προσωπικού για την κάλυψη των πραγματικών κενών του Π.Σ. καθώς και η μονιμοποίηση όλων των πενταετών και εποχικών πυροσβεστών για να σταματήσει επιτέλους η ολοένα και μεγαλύτερη εντατικοποίηση της εργασίας μας που είναι η κύρια αιτία των δεκάδων θανάτων από το 1998 και μετά.

ΕΝΩΤΙΚΗ  ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΩΝ

- Advertisment -hit-media.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Χορηγός η Παγκρήτια Τράπεζα στην έκθεση «ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ EXPO»

Η «ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ EXPO», έχει κερδίσει πλέον τη θέση της...

Καιρός: Ο πιο ζεστός Μάρτιος των τελευταίων 14 ετών

Καλοκαίρι θυμίζει ο καιρός σε συνδυασμό με την αφρικανική...

Ο Θεόδωρος Παπαθεοδώρου αντιπρόεδρος των Δημοκρατών του Λοβέρδου

Ο Θεόδωρος Παπαθεοδώρου είναι από σήμερα ο αντιπρόεδρος του...

Με ρεκόρ συμμετοχών το Ράλλυ Σπριντ «Μολών Λαβέ» στις Καρυές

Η αγωνιστική χρονιά για τους χωμάτινους αγώνες του 2024...
Μετάβαση στο περιεχόμενο