«Κόκκινη» η Ηλεία – Ποια μέτρα ισχύουν από σήμερα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Η αύξηση των κρουσμάτων covid-19 στην Ηλεία, δυστυχώς οδήγησε την πολιτεία στο να αναβαθμίσει το επίπεδο επιτήρησης, που πλέον από σήμερα είναι στο «κόκκινο».

Τα μέτρα που ισχύουν για τις περιοχές που είναι στο «κόκκινο» και που θα ισχύουν από σήμερα για τους έξι από τους εφτά δήμους της Ηλείας, (με τον δήμο Ανδρίτσαινας – Κρεστένων να εξαιρείται), είναι ιδιαίτερα… ασφυκτικά για την καθημερινότητα των πολιτών. Και θα ισχύσουν από σήμερα στις 06.00 πρωί έως τις 06.00 πρωί της Δευτέρας 1 Μαρτίου.

Το βασικότερο μέτρο είναι η απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 6 μ.μ. με απαγόρευση συναθροίσεων ή κοινωνικών εκδηλώσεων.

Η αγορά θα λειτουργήσει στο λιανεμπόριο με click away. Τα σχολεία θα παραμείνουν ανοιχτά εκτός των λυκείων. Οι εκκλησίες θα λειτουργήσουν με ένα άτομο ανά 25 τ.μ. με ανώτατο όριο 9 άτομα.

Αναλυτικά όλα τα μέτρα που θα ισχύσουν από σήμερα Σάββατο:

– Απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 18.00 το απόγευμα έως τις 05.00 π.μ. κάθε μέρα.

– Το ωράριο λειτουργίας των Σούπερ μάρκετ και όλων των καταστηματων τροφίμων ολοκληρώνεται στις 17.30 το απόγευμα (με την εξαίρεση, ως προς τα καταστήματα τροφίμων, της λειτουργίας υπηρεσιών διανομής προϊόντων

– delivery, η οποία επιτρέπεται να λειτουργεί σε κάθε περίπτωση έως τις 01:00).

– Ανοιχτοί οι Βρεφονηπιακοί σταθμοί, τα Νηπιαγωγεία, τα Δημοτικά Σχολεία, τα Γυμνάσια (μη συμπεριλαμβανομένων των γυμνασίων με λυκειακές τάξεις), τα σχολεία Ειδικής Αγωγής όλων των βαθμίδων.

– Κλειστά τα Λύκεια (λειτουργία με τηλεκπαίδευση).

– Η λειτουργία επιχειρήσεων πώλησης υποδημάτων, ενδυμάτων, επιτρέπεται με τη διαδικασία του εξ αποστάσεως καθορισμού ραντεβού με ηλεκτρονικό ή τηλεφωνικό μέσο για αγορά εντός καταστήματος (click inside).

– Η λειτουργία (άλλων) επιχειρήσεων λιανεμπορίου επιτρέπεται μόνο με τη διαδικασία της εξ αποστάσεως προαγοράς/ προεπιλογής των αγαθών μέσω ηλεκτρονικής ή τηλεφωνικής παραγγελίας για παραλαβή εκτός καταστήματος (click away).

– Τα κομμωτήρια, κουρεία, λειτουργούν με τη μέθοδο μόνο του προκαθορισμένου ραντεβού (click in a shop) και με τέσσερα (4) άτομα έως 100 τ.μ. και ένα (1) άτομο για κάθε 25 τ.μ. επιπλέον.

– Τα πρακτορεία ΟΠΑΠ θα είναι κλειστά.

– Οι υπηρεσίες παροχής προϊόντων σε πακέτο από το κατάστημα (take away), διανομής προϊόντων (delivery) και καθ’ οδόν εξυπηρέτησης (drive-through) επιτρέπονται από καταστήματα εστίασης.

Μόνο στο πλαίσιο των γνωστών έξι λόγων μετακίνησης των πολιτών, χωρίς πάντως την παραμονή πελατών στον εσωτερικό ή εξωτερικό χώρο ευθύνης των επιχειρήσεων αυτών.

– Τέλεση λειτουργιών, λατρευτικών συνάξεων, ιεροπραξιών, μυστηρίων, κηδειών (και των σχετικών με αυτές θρησκευτικών λειτουργιών και λοιπών ιεροπραξιών και ταφικών εκδηλώσεων) και κάθε είδους θρησκευτικών τελετών, καθώς και προσέλευση προσώπων για κατ’ ιδίαν προσευχή με αναλογία ένα (1) άτομο ανά 25 τ.μ., με ανώτατο όριο τα εννέα (9) άτομα.

Κι ακόμα, γενικά:

–  Χρήση μάσκας σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους.

–  Στον συνολικότερο 24ωρο περιορισμό της κυκλοφορίας των πολιτών, οποιαδήποτε μετακίνηση με χρήση SMS στο 13033 ή με έγγραφη δήλωση, επιτρέπεται μόνο για (τους γνωστούς) έξι λόγους

Βασίλης Γιαννόπουλος | Αντιπεριφερειάρχης Ηλείας

«Προληπτικά» στο κόκκινο…

Ο Αντιπεριφερειάρχης Ηλείας Βασίλης Γιαννόπουλος μιλώντας στο Κεντρικό Δελτίο της ΟΡΤ και την Πέλυ Μπεβούδα επεσήμανε όσον αφορά τα μέτρα που θα εφαρμοστούν στην Ηλεία που μπήκε στις «κόκκινες» περιοχές:

«Αναμφίβολα είναι μία δυσάρεστη εξέλιξη πλην όμως αναμενόμενη με βάσει και τα στοιχεία που είχαμε το τελευταίο χρονικό διάστημα κυρίως τις τελευταίες δύο με τρεις εβδομάδες. Θα έλεγα ότι η απόφαση αυτή καθορίστηκε κυρίως για λόγους προληπτικούς όχι για λόγους θεραπευτικούς. Θα πρέπει να προλάβουμε την εξέλιξη του φαινομένου και να το περιορίσουμε όσο είναι καιρός.

Θεωρώ ότι δεν πρέπει να υπάρχει εφησυχασμός, κατάσταση η οποία είχε επικρατήσει το τελευταίο χρονικό διάστημα. Κατανοώ ότι υπάρχει μία κούραση, μία κόπωση σε όλους μας από τη διατήρηση των μέτρων, όμως θα πρέπει να κατανοήσουμε πλήρως ότι θα πρέπει να τηρούμε πιστά και ευλαβικά τα μέτρα.

Είναι στο χέρι μας να το περιφρουρήσουμε και να το ελέγξουμε. Από σήμερα το πρωί έως και 1η Μαρτίου θα εφαρμοστούν τα εξής περιοριστικά μέτρα: Κλείνουν τα Λύκεια, κανονικά τα μαθήματα σε Δημοτικά και Γυμνάσια. Πλέον τα εμπορικά καταστήματα και το λιανικό εμπόριο θα γίνεται μόνο με click away και απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 6:00 το απόγευμα».

Τάκης Αντωνακόπουλος | Δήμαρχος Πύργου

«Ειλικρινής, συλλογικός, δίκαιος αγώνας για αυτά που δικαιούμαστε»

Σε δήλωσή του για την ένταξη της Ηλείας στις περιοχές αυξημένου κινδύνου, ο δήμαρχος Πύργου Τάκης Αντωνακόπουλος, τόνισε τα εξής:

«Δυστυχώς η Ηλεία συνεχίζει να είναι ο πιο πολύπαθος τόπος της χώρας. Ο φόβος του κόσμου από την απειλή της πανδημίας αυξάνεται, η οικονομική καταστροφή ολοκληρώνεται. Πλέον δεν μπορεί να διαφωνήσει κανένας ότι η Ηλεία χρειάζεται επιπλέον ειδικά μέτρα στήριξης για να σταθεί ισότιμα με τις υπόλοιπες περιοχές της χώρας την επόμενη ημέρα.

Αθροιστικά, θυμίζουμε, οι επανειλημμένες θεομηνίες της τελευταίας 20ετίας και το πολλαπλό χτύπημα της πανδημίας -και στο πρώτο και στο 2ο κύμαμε δεδομένο τον αποκλεισμό και τη στέρηση που βιώνουμε από τη στάση της πολιτείας, μας οδηγεί αναγκαστικά σε πανδημία φτώχειας. Μόνος δρόμος ο ειλικρινής, συλλογικός, δίκαιος αγώνας για αυτά που δικαιούμαστε».

Ανδρέας Μαρίνος | Δήμαρχος Πηνειού

«Ο κορωνοϊός δεν γνωρίζει σύνορα»

Η εκρηκτική αύξηση κρουσμάτων στον νομό Αχαΐας ήταν προφανώς η αιτία που ο δήμος Ανδραβίδας -Κυλλήνης συνεχίζει να παραμένει στο κόκκινο και συμπαρέσυρε τους δήμους Πηνειού και όλους τους άλλους πλην του δήμου Ανδρίτσαινας -Κρεστένων. Στον δήμο Ανδραβίδας- Κυλλήνης γίνονται σχεδόν καθημερινά προληπτικοί έλεγχοι σε όλες τις δημοτικές ενότητες και η προσέλευση του κόσμου είναι μεγάλη.

Στα Κ.Υ. Γαστούνης Βάρδας που λειτουργούν ως εμβολιαστικά κέντρα καθημερινά γίνονται εμβολιασμοί ύστερα από ραντεβού. Δωρεάν ελέγχους ταχείας ανίχνευσης SARS CoV-2- rapid test διοργανώνει ο Δήμος Πηνειού σε συνεργασία με την 6η ΥΠΕ και τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας- ΕΟΔΥ στο πλαίσιο του περιορισμού της διασποράς του κορωνοϊού. Οι έλεγχοι για όλους τους δημότες θα πραγματοποιηθούν τη Δευτέρα από 8.30 έως 12.30 στο Πολιτιστικό Κέντρο Βαρθολομιού και την Τρίτη στο Κουρβισιάνειο Πολιτιστικό Κέντρο Γαστούνης από 9.00 έως 12.00. Οι πολίτες που επιθυμούν να εξεταστούν θα πρέπει να έχουν μαζί τους την ταυτότητα και το ΑΜΚΑ τους. Αντίστοιχος έλεγχος θα διενεργηθεί τις επόμενες μέρες και στο Τραγανό. Ο δήμαρχος Πηνειού Ανδρέας Μαρίνος μετά την ανακοίνωση του υφυπουργού Νίκου Χαρδαλιά ανήρτησε την εξής δήλωση στο f/b:

«Ο Νομός Ηλείας, πλην ενός δήμου, από αύριο το πρωί και μέχρι την 1η Μαρτίου θα βρίσκεται στη ζώνη αυξημένου κινδύνου. Ο Δήμος Πηνειού βρίσκεται πλέον στο “κόκκινο” αν και ο αριθμός των κρουσμάτων είναι σχεδόν μηδενικός. Όμως όπως όλοι γνωρίζουμε ο κορωνοϊός δεν γνωρίζει όρια και σύνορα. Τώρα προέχει η προάσπιση της υγείας όλων μας! Όλοι μας χρειάζεται να τηρούμε με ευλάβεια τις οδηγίες των ειδικών. Η συλλογική και ατομική ευθύνη σε αυτή τη δύσκολη περίοδο είναι η λύση στο πρόβλημα. Ακολουθούμε τις οδηγίες των επιστημόνων. Μένουμε ασφαλείς, τηρώντας τα υγειονομικά πρωτόκολλα. Τα δύσκολα αισιοδοξούμε ότι σε λίγο θα είναι παρελθόν. Η επιστροφή στη νέα κανονικότητα δεν θα αργήσει!»

Εμβολιασμός στο ΚΕΠΕΠ

Ο πρόεδρος του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος, Νίκος Σταθακόπουλος, παρακολουθεί όλο αυτό το διάστημα της πανδημίας στενά το ίδρυμα στα Λεχαινά. «Προέχει η υγεία ωφελουμένων και εργαζομένων» λέει και το εννοεί. Μέχρι και σήμερα δεν έχει παρουσιαστεί κρούσμα στους ωφελούμενους οι οποίοι μαζί με τους εργαζόμενους εξετάζονται συχνά για προληπτικούς λόγους. Μάλιστα χθες πραγματοποιήθηκε η β δόση εμβολιασμού για όλους στο ΚΕΠΕΠ, ενώ σε τεστ μοριακού ελέγχου πριν από δύο ημέρες βρέθηκαν όλοι αρνητικοί.

Πηγή: patrisnews.com

- Advertisment -hit-media.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού: Καταιγίδες και χαλαζοπτώσεις

Έκτακτο δελτίο επιδείνωσης του καιρού για την κακοκαιρία που...

Διεθνής Ημέρα Μνημείων και Τοποθεσιών η 18η Απριλίου – Ελεύθερη είσοδος

Κάθε χρόνο στις 18 Απριλίου γιορτάζουμε τη Διεθνή Ημέρα...

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις σε μεγάλο τμήμα του Ναυπλίου λόγω έργων

Λόγω ασφαλτοστρώσεων θα υπάρξει σήμερα 18/4/2024 ως τις 5...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Μετάβαση στο περιεχόμενο