Ατρόμητες Πρωτοπόροι που άλλαξαν και συνεχίζουν να αλλάζουν τον Κόσμο της Επιστήμης

Έχετε αναρωτηθεί ποτέ ποια ήταν η πρώτη γυναίκα που σπούδασε και δίδαξε μαθηματικά; Ποια έφτιαξε το πρώτο πρόγραμμα για τον πρώτο ηλεκτρονικό υπολογιστή; Ποια γυναίκα ταξίδεψε ποτέ στο Διάστημα; Σε ποιες οφείλουμε την ανακάλυψη του διπλού έλικα του ανθρώπινου DNA και τις πρώτες έρευνες στον τομέα της ραδιενέργειας;

Έζησαν σε μια εποχή όπου οι σπουδές και η ακαδημαϊκή καριέρα στον τομέα της Επιστήμης ήταν ένα άπιαστο όνειρο και προνόμιο λίγων γυναικών. Αντιμετώπισαν εχθρικές συμπεριφορές. Πολλές φορές δεν τους επέτρεπαν να έχουν πρόσβαση σε χώρους του Πανεπιστημίου. Παρακολουθούσαν τις διαλέξεις κρυμμένες πίσω από παραβάν και αναγκάζονταν να δουλεύουν αμισθί με τους άντρες συνάδελφούς τους να τους κλέβουν τα ευρήματα  των ερευνών τους.

Οι δυσκολίες που αντιμετώπισαν, ποτέ δεν τις κατέβαλαν να συνεχίσουν το έργο τους στους τομείς των φυσικών επιστημών, της τεχνολογίας, της μηχανικής και των μαθηματικών. Αντιθέτως, όρθωσαν το ανάστημά τους και τα θαυμαστά επιτεύγματά τους άλλαξαν και συνεχίζουν να αλλάζουν τον κόσμο της Επιστήμης. Περισσότερες από αυτές για την αξιοσημείωτη συμβολή τους βραβεύτηκαν με Νόμπελ ενώ άλλες με το Μετάλλιο Επιστημών για τις εξαιρετικές υπηρεσίες τους.

Ποιες Γυναίκες της Επιστήμης μας ενέπνευσαν;

Η φαντασία είναι κυρίως η ικανότητα να κάνουμε ανακαλύψεις. Είναι αυτή που τρυπώνει στους αόρατους κόσμους γύρω μας, τους κόσμους της επιστήμης.

Έιντα Λάβλεϊς – Μαθηματικός και Συγγραφέας

Εάν η κοινωνία, όπως είναι σήμερα, δεν αποδεχτεί την ελεύθερη ανάπτυξη της γυναίκας, τότε πρέπει να σχεδιαστεί από την αρχή.

Ελίζαμπεθ Μπλάκγουελ – Ιατρός

Έχω διδαχθεί ότι ο δρόμος της προόδου δεν είναι ούτε γρήγορος ούτε εύκολος.

Μαρί Κιουρί – Φυσικός και Χημικός

Οι αξέχαστες στιγμές της ζωής μου ως ερευνήτρια είναι σπάνιες… Όταν το πέπλο που καλύπτει τα μυστικά της φύσης μοιάζει ξαφνικά να σηκώνεται…

Γκέρτυ Κόρι – Βιοχημικός

Δεν υπάρχει μεγαλύτερη χαρά από το να βρίσκεσαι μπροστά σε ένα γεγονός που δεν εξηγείται με τις αποδεκτές ιδέες της εποχής σου.

Σεσίλια Πέυν-Γκαμπόσκιν – Αστρονόμος και Αστροφυσικός

Εμείς οι άνθρωποι καλούμαστε τώρα περισσότερο από ποτέ να αποδείξουμε την κυριαρχία μας, όχι πάνω στη φύση, αλλά στους εαυτούς μας.

Ρέιτσελ Κάρσον – Θαλάσσια Βιολόγος, Οικολόγος και Συγγραφέας

Η Επιστήμη και η καθημερινή ζωή δεν μπορούν και δεν πρέπει να διαχωρίζονται.

Ρόζαλιντ Φράνκλιν – Χημικός και Κρυσταλλογράφος Ακτίνων Χ

Πρέπει να πιστεύουμε στον εαυτό μας, γιατί αλλιώς κανείς άλλος δεν θα πιστέψει σε εμάς. Πρέπει να συνταιριάξουμε τους στόχους μας με τις ικανότητες, το κουράγιο και την αποφασιστικότητα να πετύχουμε.

Ρόζαλυν Γιάλοου – Ιατροφυσικός

Να πιστεύεις στη δύναμη της αλήθειας. Να μην αφήνεις το μυαλό σου να φυλακίζεται στον τρόπο σκέψης των πολλών.

Πατρίσια Μπαθ – Οφθαλμολόγος και Εφευρέτρια

Για να αποκτήσεις δύναμη, θα πρέπει, πρώτον, να καταλάβεις ότι έχεις το δικαίωμα να συμμετέχεις. Δεύτερον, ότι έχεις κάτι σημαντικό να συνεισφέρεις. Και τρίτον, ότι θα χρειαστεί να διακινδυνέψεις για να συνεισφέρεις.

Μέι Τζέιμσον – Αστροναύτης, Εκπαιδεύτρια και Ιατρός

 

Οι «Γυναίκες της Επιστήμης: 50 Ατρόμητες Πρωτοπόροι που Άλλαξαν τον Κόσμο» είναι ένα ιδιαίτερο βιβλίο που απευθύνεται σε παιδιά και εφήβους. Πρέπει να αναφέρουμε ότι είναι μια εξαιρετικά προσεγμένη έκδοση καθώς τα κείμενα είναι μικρά και περιεκτικά τα οποία συνοδεύονται από τα πορτρέτα των προσωπικοτήτων, τα οποία έχουν επιμεληθεί αποκλειστικά από τη Rachel Ignatofsky. Επιπλέον η δημιουργός παροτρύνει μέσα από αυτές τις ιστορίες, τις μικρές αναγνώστριες να γίνουν οι επόμενες πρωτοπόροι και να καταπιαστούν με νέα προβλήματα και να κάνουν τις δικές τους ανακαλύψεις. Κλείνοντας θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε τις Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης για το εν λόγω αντίτυπο και ανυπομονούμε να μεταφερθούν στην ελληνική γλώσσα οι τίτλοι «Women In Sports: 50 Athletes Who Played to Win» και «Woman In Art: 50 Fearless Creatives Who Inspired the World» της Rachel Ignatofsky.

Το εικονογραφημένο βιβλίο της Rachel Ignotofsky «Γυναίκες της Επιστήμης: 50 Ατρόμητες Πρωτοπόροι που Άλλαξαν τον Κόσμο» κυκλοφορεί από τις Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης.

- Advertisment -hit-media.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Με ρεκόρ συμμετοχών το Ράλλυ Σπριντ «Μολών Λαβέ» στις Καρυές

Η αγωνιστική χρονιά για τους χωμάτινους αγώνες του 2024...

Κορινθία: Αγρότης τραυματίστηκε σοβαρά από φρέζα

Ηλικιωμένος άνδρας εγκλωβίστηκε σε γεωργικό ελκυστήρα (φρέζα) εν ώρα...

Αλλαγή προγραμματισμένης κίνησης Κέντρου Κοινότητας Νότιας Κυνουρίας

Σας ενημερώνουμε ότι λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων του προσωπικού της...

Κέντρο Κοινότητας | Αλλαγή προγραμματισμένης κίνησης

Ενημέρωση Η προγραμματισμένη κίνηση (29/3/2024) στον Δήμο Τρίπολης, μεταφέρεται λόγω άδειας του οδηγού τηςκινητής μονάδας, από τις 29/3/2024, για την Δευτέρα 1/4/2024.
Μετάβαση στο περιεχόμενο