Το ΔΣ της ΕΛΜΕ εκφράζει την αλληλεγγύη του στον αγώνα των εργαζομένων στην καθαριότητα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Με ευθύνη όλων των κυβερνήσεων η ελαστική εργασία σε πολλούς τομείς είναι μονόδρομος για πάρα πολλούς εργαζόμενους.

Οι εργαζόμενοι στην καθαριότητα των σχολείων, όπως και σε άλλες υπηρεσίες καθαριότητας του δημοσίου, είναι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα. Συγκεκριμένα, στα σχολεία όλης της χώρας η κατάσταση έχει διαμορφωθεί ως εξής:

  • 2.000 περίπου καθαρίστριες αόριστου χρόνου που δουλεύουν με μερική απασχόληση από μισή έως 4 ώρες.
  • 2.500 καθαρίστριες αορίστου χρόνου, πλήρους ωραρίου που κάνουν πλέον όλες τις δουλειές, ακόμα και την καθαριότητα των νεκροταφείων μετά την ένταξη τους στους δήμους.
  • 8.500 συμβασιούχοι που ουσιαστικά δεν έχουν «στον ήλιο μοίρα», με τις διαδοχικές συμβάσεις και τα «ψίχουλα» αντί για μισθό, την αναμονή μηνών για πληρωμή των δεδουλευμένων και φυσικά την αβεβαιότητα για το αύριο.

Υπάρχουν εργαζόμενοι στην καθαριότητα των σχολείων που δουλεύουν  στα σχολεία τα τελευταία δέκα και πλέον χρόνια. Όμως, με την εφαρμογή των διαδικασιών του ΑΣΕΠ σε συνδυασμό με τις διατάξεις του Καλλικράτη  (ν. 4186/2013 άρθρο 50 παρ.1και 2) κινδυνεύουν να βρεθούν στο δρόμο.

 Ειδικά οι καθαρίστριες που δουλεύουν με συμβάσεις παροχής έργου, αν και είναι οι πιο κακοπληρωμένες, θεωρούνται εργολάβοι. Ακριβώς γι’ αυτό δεν δικαιούνται επίδομα αδείας, δώρο Πάσχα, Χριστουγέννων κ.α. Είναι απαράδεκτο να αμείβονται για την ίδια εργασία με το 1/3 από την αμοιβή της μόνιμης και σταθερής εργασίας. Μόνο στο Δήμο Τρίπολης και μόνο στα σχολεία της Δ.Ε. απασχολήθηκαν το προηγούμενο σχολικό έτος 19 καθαρίστριες που αμείβονταν με ποσά των 200-300 ευρώ μηνιαίως, ενώ για πολλές από αυτές αυτό είναι και το μοναδικό τους εισόδημα.

Η κατάσταση της υγιεινής στα σχολεία, η διασφάλιση της υγείας χιλιάδων μαθητών και εκπαιδευτικών είναι στις πλάτες τους. Τσακισμένες από δικαιώματα εδώ και χρόνια διεκδικούν το αυτονόητο: Τη μόνιμη σταθερή δουλειά, την απόδοση οργανικής θέσης και το πέρασμά τους στην ενιαία αρχή πληρωμών ώστε να πληρώνονται όπως οι άλλοι εργαζόμενοι κάθε 15ήμερο στο δημόσιο, να ζουν και να δουλεύουν με αξιοπρέπεια.

        Το ΔΣ της ΕΛΜΕ ομόφωνα εκφράζει την αλληλεγγύη του και στηρίζει τον αγώνα των συμβασιούχων εργαζομένων στην καθαριότητα για μόνιμη και σταθερή εργασία, πλήρη μισθολογικά και ασφαλιστικά δικαιώματα. Επαναφορά των Βαρέων- Ανθυγιεινών ενσήμων για όλους τους εργαζόμενους στον κλάδο. Καλεί τους αρμόδιους (Κυβέρνηση, Δήμους), να ικανοποιήσουν τα δίκαια αιτήματα των καθαριστριών στα σχολεία.

 

Για το Δ.Σ. της ΕΛΜΕ

- Advertisment -hit-media.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Η Ολυμπιακή Φλόγα ξεκίνησε το μαγικό της ταξίδι για το Παρίσι

To μαγικό της ταξίδι για το Παρίσι ξεκίνησε η...

Επιτρεπόμενο Ωράριο Λειτουργίας Καταστημάτων

  Τα εμπορικά καταστήματα και τα καταστήματα παροχής υπηρεσιών σε καταναλωτές, επιτρέπεται να λειτουργούν, τηρούμενης της εργατικής νομοθεσίας: 1ον.  ΩΡΑΡΙΟ:  Από τις 6:00  έως  τις  21:00,         ΗΜΕΡΕΣ:  Από τη Δευτέρα έως και το Σάββατο, εκτός από τις εξής ημέρες:         α) την πρώτη ημέρα του έτους (Πρωτοχρονιά),         β) την ημέρα της εορτής των

Ο Σύλλογος Αρκάδων Ορειβατων Οικολόγων [ΣΑΟΟ] θα εξορμήσει στο όρος Ζάβιτσα της Κυνουρίας

Την Κυριακή 21 Απριλίου 2024 ο Σύλλογος Αρκάδων Ορειβατων...
00:00:00

Δείτε ζωντανά το 9ο «Our Ocean Conference» (OOC-9)

Η Ελλάδα φιλοξενεί το 9ο “Our Ocean Conference” (OOC-9),...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Μετάβαση στο περιεχόμενο