Κανονισμός για την προστασία δεδομένων έναν χρόνο μετά: Το 73 % των Ευρωπαίων έχουν ακούσει για τουλάχιστον ένα από τα δικαιώματά τους

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σήμερα, με την ευκαιρία της εκδήλωσης απολογισμού που διοργανώνεται για την επέτειο του πρώτου έτους εφαρμογής του γενικού κανονισμού της ΕΕ για την προστασία των δεδομένων, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δημοσιεύει τα αποτελέσματα ειδικής έρευνας του Ευρωβαρόμετρου για την προστασία των δεδομένων.

Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι οι Ευρωπαίοι είναι σχετικά καλά ενημερωμένοι για τους νέους κανόνες προστασίας των δεδομένων, τα δικαιώματά τους και την ύπαρξη εθνικών αρχών προστασίας των δεδομένων, στις οποίες μπορούν να απευθύνονται για να ζητήσουν βοήθεια όταν παραβιάζονται τα δικαιώματά τους.

Ο κ. Άντρους Άνσιπ, Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αρμόδιος για την ψηφιακή ενιαία αγορά, δήλωσε τα εξής: «Οι Ευρωπαίοι πολίτες είναι πλέον καλύτερα ενημερωμένοι για τα ψηφιακά τους δικαιώματα και αυτό αποτελεί ενθαρρυντικό νέο. Ωστόσο, μόνο τρεις στους δέκα Ευρωπαίους έχουν ακούσει για όλα τα νέα δικαιώματά τους στον τομέα της προστασίας των δεδομένων. Για τις επιχειρήσεις, η εμπιστοσύνη των πελατών τους αποτελεί “σκληρό νόμισμα” και για να κερδηθεί αυτή η εμπιστοσύνη απαιτείται οι πελάτες να κατανοήσουν και να εμπιστευθούν τις ρυθμίσεις της επιχείρησης για την προστασία της ιδιωτικής ζωής τους. Η άσκηση οποιουδήποτε δικαιώματος προϋποθέτει γνώση της ύπαρξής του. Η σαφέστερη και απλούστερη εφαρμογή των κανόνων για την προστασία των δεδομένων είναι προς όφελος όλων των πλευρών.»

Η κ. Βιέρα Γιούροβα, Επίτροπος αρμόδια για θέματα δικαιοσύνης, καταναλωτών και ισότητας των φύλων, πρόσθεσε: «Μία από τις βασικές προτεραιότητές μας είναι να βοηθήσουμε τους Ευρωπαίους να ανακτήσουν τον έλεγχο των προσωπικών τους δεδομένων. Ωστόσο, από το 60 % των Ευρωπαίων που διαβάζει τις δηλώσεις περί της προστασίας της ιδιωτικής ζωής, μόνο το 13 % τις διαβάζει ολόκληρες. Αυτό συμβαίνει επειδή οι δηλώσεις είναι υπερβολικά μακροσκελείς ή δυσνόητες. Καλώ και πάλι όλες τις διαδικτυακές εταιρείες να παρέχουν δηλώσεις περί της προστασίας της ιδιωτικής ζωής οι οποίες να είναι συνοπτικές, διαφανείς και εύκολα κατανοητές από όλους τους χρήστες. Παροτρύνω επίσης όλους τους Ευρωπαίους να χρησιμοποιούν τα δικαιώματά τους προστασίας των δεδομένων τους και να βελτιστοποιούν τις ρυθμίσεις τους για την προστασία της ιδιωτικής ζωής».

ebs 487a infographica

Τα αποτελέσματα του Ευρωβαρόμετρου, τα οποία στηρίζονται στις απαντήσεις 27 000 Ευρωπαίων, δείχνουν ότι το 73 % όσων απάντησαν έχουν ακούσει για τουλάχιστον ένα από τα έξι δοκιμασμένα δικαιώματα που κατοχυρώνει ο γενικός κανονισμός για την προστασία δεδομένων. Τα υψηλότερα επίπεδα ενημέρωσης των πολιτών καταγράφονται ως προς το δικαίωμά τους πρόσβασης στα δεδομένα τους (65 %), το δικαίωμά τους διόρθωσης των δεδομένων τους αν είναι εσφαλμένα (61 %), το δικαίωμά τους να εναντιωθούν στη λήψη μηνυμάτων απευθείας εμπορικής προώθησης (59 %) και το δικαίωμά τους να ζητήσουν τη διαγραφή δεδομένων τους (57%).

Εξάλλου, το 67 % όσων απάντησαν γνωρίζουν την ύπαρξη του γενικού κανονισμού για την προστασία δεδομένων και το 57 % όσων απάντησαν γνωρίζουν την εθνική τους αρχή προστασίας δεδομένων. Περαιτέρω, τα αποτελέσματα δείχνουν επίσης ότι η προστασία των δεδομένων αποτελεί πηγή ανησυχίας, καθώς το 62 % όσων απάντησαν ανησυχούν ότι δεν έχουν πλήρη έλεγχο των προσωπικών δεδομένων που παρέχουν στο διαδίκτυο.

Επίσης, σήμερα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διοργανώνει εκδήλωση στην οποία θα συμμετάσχουν εθνικές και ενωσιακές αρχές και επιχειρήσεις για τον εορτασμό της επετείου του πρώτου έτους εφαρμογής του γενικού κανονισμού της ΕΕ για την προστασία των δεδομένων, παρουσία της επιτρόπου κ. Γιούροβα.

ebs 487b infographic

Επόμενα βήματα

Η Επιτροπή εγκαινιάζει σήμερα εκστρατεία ευαισθητοποίησης για να ενθαρρύνει τους πολίτες να διαβάζουν τις δηλώσεις περί της προστασίας της ιδιωτικής ζωής και να βελτιστοποιούν τις ρυθμίσεις τους για την προστασία της ιδιωτικής ζωής, ώστε να κοινοποιούν μόνο τα δεδομένα που επιθυμούν.

Η Επιτροπή θα υποβάλει επίσης έκθεση σχετικά με την εφαρμογή του γενικού κανονισμού για την προστασία δεδομένων το 2020.

- Advertisment -hit-media.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Γιατί οι υπηρεσίες χρώματος κοστίζουν πια πολύ «ακριβά»;

«Γιατί οι υπηρεσίες χρώματος κοστίζουν πια πολύ ακριβά;» από...

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η άσκηση οργανωμένης προληπτικής απομάκρυνσης πληθυσμού λόγω δασικής πυρκαγιάς στο Λουτράκι

Άσκηση επί χάρτου με την κωδική ονομασία «ΓΕΡΑΝΕΙΑ 2024» για την οργανωμένη προληπτική απομάκρυνση πολιτών λόγω δασικής πυρκαγιάς, πραγματοποιήθηκε το πρωί της Παρασκευής 19 Απριλίου, στο Αλεξάνδρειο Συνεδριακό Κέντρο Λουτρακίου. Η άσκηση εντάσσεται στο πλαίσιο των δράσεων ετοιμότητας για τον βέλτιστο συντονισμό και την ενίσχυση της αποτελεσματικότητας των εμπλεκομένων φορέων ενόψει της αντιπυρικής περιόδου. Η

ΕΜΥ: Έκτακτο δελτίο επικίνδυνων καιρικών φαινομένων

Το Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού που εκδόθηκε χθες, Πέμπτη...

Πασχαλινή Εορταγορά Σώματος Ελληνικού Οδηγισμού Τ.Τ.Τρίπολης

Το Τοπικό Τμήμα Τρίπολης του Σώματος Ελληνικού Οδηγισμού-ΣΕΟ, διοργανώνει...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Μετάβαση στο περιεχόμενο