Philip Morris: 100 εκατ. δολάρια για πάταξη του λαθρεμπορίου

Παγκόσμια πρωτοβουλία για την καταπολέμηση του παράνομου εμπορίου καπνού αναλαμβάνει η Philip Morris International («PMI»), η οποία επενδύει 100 εκατομμύρια δολάρια για την υλοποίηση έργων που αφορούν στην καταπολέμηση του παράνομου εμπορίου καπνικών προϊόντων και των εγκλημάτων που συνδέονται με αυτό.

Η εταιρεία ανακοίνωσε τα 32 έργα που επιλέχθηκαν κατά τον πρώτο γύρο χρηματοδότησης του PMI IMPACT, μίας παγκόσμιας πρωτοβουλίας για την υποστήριξη οργανισμών σχετικά με την ανάπτυξη έργων που υποστηρίζουν την πάταξη του λαθρεμπορίου. Το Συμβούλιο Εμπειρογνωμόνων του PMI IMPACT αξιολόγησε και επέλεξε τα έργα αυτά ανάμεσα σε περισσότερες από 200 προτάσεις.

Τα προγράμματα προέρχονται από δημόσιους, ιδιωτικούς και ακαδημαϊκούς οργανισμούς, από 18 χώρες. Το ύψος της επιχορήγησης που θα κατανεμηθεί στον πρώτο γύρο του PMI IMPACT, ανέρχεται περίπου σε 28 εκατ. δολάρια. Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, «τα προγράμματα που επιλέχθηκαν, καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα δράσεων στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στις γειτονικές χώρες, σύμφωνα πάντα με τη θεματική ενότητα του πρώτου γύρου. Πολλά έργα υπερβαίνουν το στόχο της καταπολέμησης του παράνομου εμπορίου καπνικών προϊόντων και προχωρούν στη διερεύνηση της σχέσης μεταξύ του οργανωμένου εγκλήματος, της τρομοκρατίας, του διαδικτυακού και φυσικού λαθρεμπορίου, και τις αλληλεξαρτήσεις μεταξύ των διαφορετικών μορφών λαθρεμπορίου».

Τα προγράμματα, τα οποία αναμένεται να ολοκληρωθούν τα επόμενα δύο χρόνια, περιλαμβάνουν:

  • Έρευνα σχετικά με το εύρος και τις κινητήριες δυνάμεις του παράνομου εμπορίου
  • Τεχνικές λύσεις και εξοπλισμό για την υποστήριξη του έργου των διωκτικών Αρχών
  • Δράσεις ενίσχυσης της ικανότητας και της επάρκειας των διωκτικών Αρχών και άλλων φορέων
  • Προγράμματα εκπαίδευσης και ευαισθητοποίησης, συμπεριλαμβανομένων πρωτοβουλιών για μεγαλύτερη διατομεακή συνεργασία

Η Ελλάδα κατατάσσεται δεύτερη στην Ευρώπη σε αυτό το πεδίο, μετά τη Λετονία, με το παράνομο εμπόριο να στοιχίζει στα δημόσια ταμεία απώλειες ύψους 635 εκατ. ευρώ ετησίως. Την τελευταία διετία, τα παράνομα τσιγάρα εκτιμάται ότι έχουν αποσπάσει μερίδιο αγοράς 19% από τα νόμιμα, ενώ με την αύξηση των τιμών των τσιγάρων υπάρχουν πλέον εκτιμήσεις ότι το ποσοστό αυτό θα μπορούσε στα επόμενα χρόνια να φτάσει το 30%.

Την τελευταία δεκαετία η Philip Morris International έχει δαπανήσει κεφάλαια ύψους 3 δισ. ευρώ για την έρευνα και ανάπτυξη εναλλακτικών καπνικών προϊόντων. Μάλιστα, πρόσφατα κατατέθηκε φάκελος στον Οργανισμό Ελέγχου Φαρμάκων και Τροφίμων των ΗΠΑ (FDA), ώστε τα προϊόντα αυτά να λάβουν άδεια ως «μειωμένου κινδύνου».

Η λίστα με τα επιλεγμένα προγράμματα είναι διαθέσιμη στην ιστοσελίδα του PMI IMPACT http://www.pmi-impact.com/. Το PMI IMPACT θα καλέσει σύντομα τους ενδιαφερόμενους να υποβάλουν τις προτάσεις τους, στο πλαίσιο του δεύτερου γύρου χρηματοδότησης. Η PMI έχει δεσμεύσει 100 εκατομμύρια δολάρια για τους τρεις γύρους χρηματοδότησης του PMI IMPACT.

insider.gr

- Advertisment -hit-media.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΛΑΣ: Προσοχή στις τηλεφωνικές απάτες

Ενημέρωση πολιτών για την αποφυγή εξαπάτησης από επιτήδειους που...

Διακοπή Ηλεκτροδότησης στην Πιάνα Αρκαδίας

Το Σάββατο 30/03/2024 λόγω εργασιών ενίσχυσης του δικτύου του...

Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα, 28 Μαρτίου

Του Αποστόλου και Μάρτυρος Ηρωδίωνος επισκόπου Πατρών και του...

Κατώτατος μισθός: Αυξάνεται από 1η Απριλίου

Ζήτημα ημερών είναι πλέον η ανακοίνωση της αύξησης απολαβών που θα...
Μετάβαση στο περιεχόμενο