Την εξαγορά της HTC σκέφτεται η Google

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Την θέση της στην αγορά των smartphones σκέφτεται να ενισχύσει η Google αφού σύμφωνα με πληροφορίες βρίσκεται κοντά στην εξαγορά της επιχείρησης smartphone της HTC, της «προβληματικής» εταιρείας κατασκευής ηλεκτρονικών ειδών ευρείας κατανάλωσης με έδρα την Ταϊβάν.

Μάλιστα σύμφωνα με ένα δημοσίευμα της Ταϊβάν οι δύο εταιρείες βρίσκονται στο «τελικό στάδιο» των συνομιλιών για την εξαγορά της μονάδας κινητών τηλεφώνων.

Η είδηση ωστόσο προκαλεί έκπληξη αφού είναι σαν η Google να στοιχηματίζει σε κουτσό άλογο. Η HTC βρίσκεται εδώ και καιρό σε πολύ δύσκολη θέση. Ειδικά μετά την αποτυχία του HTC 10 και παρότι το τελευταίο μοντέλο της U11 φάνηκε ότι θα καλύψει λίγο από το χαμένο έδαφος, τα αποτελέσματα της έδειξαν ακριβώς το αντίθετο. Όπως φάνηκε από την τελευταία οικονομική έκθεση της εταιρείας, ο Αύγουστος ήταν ο χειρότερος μήνας των τελευταίων 13 ετών. Τα έσοδα μειώθηκαν κατά 51,5% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα και κατά 54,3% από τον περασμένο Αύγουστο.

Με απλά λόγια, όσοι ήταν να αγοράσουν το U11 το έχουν ήδη κάνει και η δημοτικότητα του τηλεφώνου δεν μπορεί πλέον παρά να κινηθεί πτωτικά. Από μόνο του το γεγονός αυτό είναι ανησυχητικό αφού η εταιρεία δεν διαθέτει άλλες πρόσφατες συσκευές στο πορτφόλιό της (το Desire 555 είναι ήδη μη διαθέσιμο για αγορά, μόλις ενάμιση μήνα από την κυκλοφορία του).

Σύμφωνα με την εφημερίδα Commercial Times της Κίνας, η Google εξετάζει δύο σχετικές επιλογές: είτε να γίνει στρατηγικός εταίρος της HTC είτε να αγοράσει εξολοκλήρου την μονάδα έξυπνων κινητών τηλεφώνων. Τα δημοσιεύματα αφήνουν εκτός διαπραγμάτευσης την εικονική πραγματικότητα και το HTC Vive.

Για τα στελέχη της αγοράς η είδηση δεν αποτελεί έκπληξη. Τόσο το περυσινό duel Google Pixel όσο και τα φετινά μοντέλα Pixel 2, κατασκευάζονται από την HTC. Την στιγμή που η εταιρεία κάνει το δικό της άνοιγμα στην ήδη κορεσμένη αγορά των smartphones, η απόκτηση μιας μονάδας παραγωγής θα μπορούσε να της δώσει πρόσθετη αξία και να ενισχύσει τον ανταγωνισμό με τις λοιπές κυρίαρχες του χώρου όπως η Apple. Ωστόσο ακόμα και ο ίδιος ο πιθανός αγοραστής της HTC, η Google, δεν μοιάζει να ικανοποιείται από την μονάδα παραγωγής της εταιρείας αν σκεφτεί κανείς ότι στράφηκε στην LG για το μεγαλύτερο μοντέλο της, το πλήρους οθόνης Pixel 2.

Για το λόγο αυτό πολλοί ισχυρίζονται πως η ιστορία απλά επαναλαμβάνεται . Να υπενθυμίσουμε ότι το 2011, η Google αγόρασε τη Motorola για 12,5 δισεκατομμύρια δολάρια εμπνεόμενη από μεγάλες φιλοδοξίες στον τομέα του hardware. Η Motorola κυκλοφόρησε μερικά κινητά τηλέφωνα, ενώ λειτουργούσε ως θυγατρική της Google, αλλά κανένα από αυτά δεν ήταν έγινε blockbuster. Αποτέλεσμα ήταν το 2014 η Google να πουλήσει την Motorola στη Lenovo έναντι 2,9 δισ. δολάρια….

Η είδηση για πιθανή εξαγορά της HTC δεν άφησε ανεπηρέατη την μετοχή της εταιρείας κινητών τηλεφώνων η οποία κατέγραψε πτώση της τάξης του 8% μέσα σε μια μέρα, γεγονός που κάνει ακόμα πιο εύκολες τις διαπραγματεύσεις. Τόσο η HTC όσο και η Google επιβεβαίωσαν πως γνώριζαν το άρθρο αλλά αρνήθηκαν να σχολιάσει επ’ αυτού.

Μια έκθεση της UBS την Πέμπτη, ξεκαθάριζε ότι η συμφωνία θα περιλαμβάνει αποκλειστικά την μονάδα κινητών τηλεφώνων και πως η εξαγορά της ζημιογόνας HTC δεν θα έχει κάποιο σοβαρό οικονομικό αποτύπωμα στα οικονομικά της μητρικής εταιρείας της Google, Alphabet. Όσο για τις μετοχές της Alphabet, φάνηκαν να μην επηρεάζονται από τις συγκεκριμένες φήμες.

insider.gr 

- Advertisment -hit-media.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

00:00:59

10 χρόνια Greek Maritime Golf Event στην Costa Navarino

Αθήνα, 18 Απριλίου 2024 – Το κορυφαίο τουρνουά γκολφ...

Πρόσκληση σε Δημόσια Διαβούλευση

Σχετ.: α) Η υπ΄ αρίθμ. πρωτ. Οικ. 5400/07.11.2013 Απόφαση Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Κορινθίας, όπως ισχύει, β) Ο Ν. 4177/2013, όπως έχει τροποποιηθεί και ισχύει, γ) Το υπ΄ αρίθμ. πρωτ. 6557/18.04.2024 έγγραφο της Αρμόδιας Υπηρεσίας, αναπόσπαστο μέρος της παρούσης. Σας προσκαλούμε να παρευρεθείτε στη Διαβούλευση που θα πραγματοποιηθεί τη Μ. Δευτέρα 29 Απριλίου 2024 και ώρα 11:00 π.μ. στην

Bazaar βιβλίων και ειδών γραφικής ύλης από το ΠΙΟΠ

Mε αφορμή τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Βιβλίου (23/4),...

Workshop για τις δράσεις του Προγράμματος «Δίκαιη Αναπτυξιακή Μετάβαση» 2021-2027 στην Τρίπολη

Η Διαχειριστική Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων Δυτικής Ελλάδος – Πελοποννήσου –...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Μετάβαση στο περιεχόμενο