Κατατέθηκε η διάταξη για τη δυνατότητα χορήγησης προκαταβολής και στους μη κατά κύριο επάγγελμα αγρότες για ζημιές λόγω θεομηνίας

Χρ. Τριαντόπουλος: Κατατέθηκε η διάταξη για τη δυνατότητα χορήγησης προκαταβολής και στους μη κατά κύριο επάγγελμα αγρότες για ζημιές σε φυτικά μέσα παραγωγής λόγω θεομηνίας

Τη δυνατότητα χορήγησης προκαταβολής και στους μη κατά κύριο επάγγελμα αγρότες, οι οποίοι έχουν υποστεί ζημιές σε φυτικά μέσα παραγωγής, όπως δενδρώδεις καλλιέργειες ή αμπέλια, εξαιτίας θεομηνίας, προβλέπει σχετική διάταξη στο πλαίσιο του νομοσχεδίου του Υπουργείου Οικονομικών για την εταιρική διακυβέρνηση των Ανωνύμων Εταιρειών του Δημοσίου, το οποίο κατατέθηκε στη Βουλή την Τρίτη, 13 Σεπτεμβρίου 2022. Ειδικότερα, η σχετική δυνατότητα, η οποία προβλέπεται στο άρθρο 135 του νομοσχεδίου («Επιχορήγηση μη κατά κύριο επάγγελμα αγροτών – Τροποποίηση παρ. 2 άρθρου 12 ν. 4797/2021»), δύναται να ενεργοποιηθεί για περιπτώσεις εκτεταμένων ζημιών σε αγροτικές εκμεταλλεύσεις λόγω φυσικής καταστροφής, μετά από εισήγηση της Κυβερνητικής Επιτροπής Κρατικής Αρωγής και του Διοικητικού Συμβουλίου του Οργανισμού Ελληνικών Γεωργικών Ασφαλίσεων (ΕΛΓΑ).

Στο πλαίσιο αυτό, ο Υφυπουργός στον Πρωθυπουργό, Αρμόδιος για Θέματα Κρατικής Αρωγής και Αποκατάστασης από Φυσικές Καταστροφές, κ. Χρήστος Τριαντόπουλος, σημείωσε σχετικά: «Σε συνεργασία με το Υπουργείο Οικονομικών και στο πλαίσιο της Κυβερνητικής Επιτροπής Κρατικής Αρωγής, κατατέθηκε στη Βουλή διάταξη, η οποία επιτρέπει τη χορήγηση προκαταβολής και στους μη κατά κύριο επάγγελμα αγρότες για ζημιές που έχουν υποστεί σε φυτικά μέσα παραγωγής, όπως σε ελαιόδεντρα ή αμπέλια, λόγω φυσικής καταστροφής. Η πρόβλεψη αυτή έρχεται σε συνέχεια της νέας διαδικασίας που θεσπίστηκε για την αποζημίωση φυτικών μέσων παραγωγής και συμπληρώνει το πλαίσιο της κρατικής αρωγής για την αποζημίωση των αγροτών που πλήττονται από θεομηνίες.

Έτσι, και οι μη κατά κύριο επάγγελμα αγρότες θα μπορούν πλέον να λαμβάνουν προκαταβολή της προβλεπόμενης επιχορήγησης, όπως και οι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες. Παράλληλα, η αναδρομική ισχύς της διάταξης από την 1η Μαΐου 2021 επιτρέπει την εφαρμογή της και στους μη κατά κύριο επάγγελμα αγρότες που υπέστησαν ζημιές από τις πυρκαγιές του καλοκαιριού του 2021. Άλλωστε, η προεργασία έχει γίνει από τις αρμόδιες υπηρεσίες, ώστε να προχωρήσει άμεσα η υλοποίηση και της συγκεκριμένης διάστασης του εν λόγω καινοτόμου σχήματος μόλις ψηφιστεί από το Ελληνικό Κοινοβούλιο η σχετική διάταξη. Παράλληλα, στις διατάξεις του εν λόγω νομοσχεδίου υπάρχει και η πρόβλεψη για συμπερίληψη στην περίμετρο των δικαιούχων και των νομικών προσώπων που κατέχουν αγροτικές εκμεταλλεύσεις, ώστε να διευθετηθεί και αυτή η εκκρεμότητα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, εδώ και αρκετούς μήνες, είχε προχωρήσει η προκαταβολή προς τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες, συνολικού ύψους 20,3 εκατ. ευρώ, ενώ για την επόμενη περίοδο δρομολογείται η χορήγηση της προκαταβολής και για τις περιπτώσεις των επιπλέον περιοχών που προστέθηκαν μετά την οριοθέτηση, αλλά και οι περιπτώσεις που προέκυψαν μετά την επικαιροποίηση ως προς το μητρώο των κατά κύριο επάγγελμα αγροτών. Πρόκειται για ποσά αποζημίωσης υπερπολλαπλάσια από τα αντίστοιχα που χορηγούνταν με το καθεστώς που παραλάβαμε από την προηγούμενη Κυβέρνηση, τα οποία δίνονται, μάλιστα, σε χρόνους υποπολλαπλάσιους από ό,τι συνέβαινε μέχρι τώρα. Επιβεβαιώνεται λοιπόν, για ακόμη μία φορά, η βούληση της Κυβέρνησης να σταθεί δίπλα στους συμπολίτες μας που πλήττονται από φυσικές καταστροφές, ανταποκρινόμενη στις ανάγκες τους, και σε αυτή την κατεύθυνση συνεχίζουμε σε συνεργασία με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς».

- Advertisment -hit-media.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Χορηγός η Παγκρήτια Τράπεζα στην έκθεση «ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ EXPO»

Η «ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ EXPO», έχει κερδίσει πλέον τη θέση της...

Καιρός: Ο πιο ζεστός Μάρτιος των τελευταίων 14 ετών

Καλοκαίρι θυμίζει ο καιρός σε συνδυασμό με την αφρικανική...

Ο Θεόδωρος Παπαθεοδώρου αντιπρόεδρος των Δημοκρατών του Λοβέρδου

Ο Θεόδωρος Παπαθεοδώρου είναι από σήμερα ο αντιπρόεδρος του...

Με ρεκόρ συμμετοχών το Ράλλυ Σπριντ «Μολών Λαβέ» στις Καρυές

Η αγωνιστική χρονιά για τους χωμάτινους αγώνες του 2024...
Μετάβαση στο περιεχόμενο