Οδ.Κωνσταντινόπουλος: Άμεση αντιμετώπιση των προβλημάτων που έχουν δημιουργηθεί με τα προγράμματα των Ελαιουργικών φορέων

Ιουλίου 15, 2021
Ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, Ε΄Αντιπρόεδρος της Βουλής και Βουλευτής Αρκαδίας του Κινήματος Αλλαγής.

Καταθέσαμε σήμερα, μαζί με άλλους Βουλευτές του Κινήματος Αλλαγής, ερώτηση για την άμεση αντιμετώπιση των προβλημάτων που έχουν δημιουργηθεί με τα προγράμματα των Ελαιουργικών φορέων.

Συγκεκριμένα ζητάμε από τον Υπουργό να απαντήσει πόσες ΟΕΦ κατέθεσαν αιτήσεις, ποια η αξιολόγηση τους και με κριτήρια κατανεμήθηκε ο προϋπολογισμός των προγραμμάτων. Τι θα πράξει η Κυβέρνηση ώστε να μετατεθούν τα χρονοδιαγράμματα των ΟΕΦ, οι οποίες δεν είναι υπαίτιες για τις καθυστερήσεις που πραγματοποιήθηκαν  αλλά και για την άμεση εκταμίευση των χρημάτων και τέλος εάν πρόκειται να αποδεσμευθούν τα ποσά των εγγυητικών επιστολών στο βαθμό που επιτρέπεται.

Ακολουθεί ολόκληρη η ερώτηση:

ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ:

-Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ.Σπ.Λιβανό

«Άμεση αντιμετώπιση των προβλημάτων που έχουν δημιουργηθεί με τα προγράμματα των Ελαιουργικών φορέων».

Τα προγράμματα των ελαιουργικών φορέων υλοποιούνται με ευρωπαϊκή συμμετοχή από την παρακράτηση των επιδοτήσεων και είναι ύψους  περίπου 45-50 εκ. ευρώ.  Πρόκειται για προγράμματα που αφορούν στις Οργανώσεις Ελαιοκομικών Φορέων της Ελλάδας και για  Ομάδες των ελαιοπαραγωγών, που δημιουργούν μια ΟΕΦ και οι οποίοι καταθέτουν τη δική τους πρόταση για χρηματοδότηση, με σκοπό την εκπαίδευση, την ανάπτυξη της Ομάδας, τον εκσυγχρονισμό της καλλιέργειας τους, την εξέλιξη των υποδομών, των ελαιουργείων, την εξέλιξη της φυτοπροστασίας κ.α. με απώτερο στόχο την προώθηση και  βελτίωση του ελαιόλαδου.

Σύμφωνα, με την Υπουργική απόφαση, η εφαρμογή των εν λόγω προγραμμάτων έπρεπε να είχε ξεκινήσει στις 01/04/21 και ενώ η πρόσκληση εκδόθηκε το 2020, μέχρι σήμερα όχι μόνο δεν έχει ξεκινήσει η υλοποίηση τους αλλά- όπως καταγγέλλουν και πολλοί ενδιαφερόμενοι φορείς-, υφίσταται αδιαφάνεια τόσο στην αξιολόγηση των προτάσεων τους  όσο και στην κατανομή της χρηματοδότησης.

Επιπλέον, όπως αντιλαμβάνεστε, η μεγάλη παρέλευση άπρακτου διαστήματος από τις προθεσμίες που είχαν τεθεί και οι καθυστερήσεις, έχουν ως συνέπεια να είναι αίολα τα χρονοδιαγράμματα που κατέθεσαν οι ίδιοι οι φορείς, δεδομένης μάλιστα και της έναρξης της νέας ελαιοκομικής περιόδου.

Επειδή είναι ορατός ο κίνδυνος απώλειας των προγραμμάτων

Επειδή οι ΟΕΦ της χώρας έχουν καταθέσει εγγυητικές επιστολές μεγάλου ύψους για την καλή εκτέλεση του έργου

Επειδή φημολογείται οριζόντια μείωση στους αιτούμενους προϋπολογισμούς, χωρίς αιτιολογημένη απόφαση Ερωτάσθε κε Υπουργέ:

1

-Σε ποιες άμεσες ενέργειες προτίθεστε να προβείτε για την άμεση αντιμετώπιση των προβλημάτων που έχουν δημιουργηθεί με τα προγράμματα των Ελαιουργικών φορέων; -Πόσες ΟΕΦ κατέθεσαν αιτήσεις, ποια η αξιολόγηση τους και με κριτήρια κατανεμήθηκε ο προϋπολογισμός των προγραμμάτων;

-Τι θα πράξετε ώστε να μετατεθούν τα χρονοδιαγράμματα των ΟΕΦ, οι οποίες δεν είναι υπαίτιες για τις καθυστερήσεις που πραγματοποιήθηκαν  αλλά και για την άμεση εκταμίευση των χρημάτων;

-Προτίθεστε να αποδεσμεύσετε τα ποσά των εγγυητικών επιστολών στο βαθμό που επιτρέπεται;

Και παρακαλείσθε για την ενημέρωση της Βουλής να καταθέσετε όλα τα σχετικά στοιχεία.

   Οι ερωτώντες Βουλευτές

        Βασίλης Κεγκέρογλου

         Απόστολος Πάνας

          Μιχάλης Κατρίνης

        Γιώργος Μουλκιώτης

           Ανδρέας Πουλάς

Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος

Προσθήκη σχολίου

ΕΦΗΜΕΡΕΥΟΝΤΑ ΦΑΡΜΑΚΕΙΑ

 • 26 Ιαν

  ΚΑΛΑΜΠΑΚΑ ΕΛΕΝΗΣ Π.

  ΤΡΙΠΟΛΗ | 28ης Οκτωβρίου 14

  08:30 - 08:30 (Επ.), τηλ.: 2710238588

 • 26 Ιαν

  ΒΑΚΑΛΟΠΟΥΛΟΣ Μ. - ΛΙΝΑΡΔΑΚΗ Σ.

  ΣΠΑΡΤΗ | Παλαιολόγου Κωνσταντίνου 19

  08:00 - 08:00 (Επόμ.), τηλ.: 2731023219

 • 26 Ιαν

  ΧΑΤΖΗΕΥΣΤΡΑΤΙΑΔΟΥ ΜΑΓΔΑΛΗΝΗ

  ΝΑΥΠΛΙΟ | Αιγίου 2 & Σιδηράς Μεραρχίας

  08:00 - 08:00 (Επ.), τηλ.: 2752028777

 • 26 Ιαν

  ΜΩΡΑΙΤΟΥ Α. - ΑΝΑΣΤΑΣΌΠΟΥΛΟΥ Μ.

  ΚΟΡΙΝΘΟΣ | Αποστόλου Παύλου 46

  08:00 -1 4:00 17:30 - 08:00 (Επ.), τηλ.: 2741026680

 • 26 Ιαν

  ΒΟΥΤΣΗ ΤΙΝΑ

  ΚΑΛΑΜΑΤΑ | Ιατροπούλου 3 & Παγώνη Χρύσανθου

  08:00 - 08:00 (Επόμ.), τηλ.: 2721020656

Πρόγνωση Καιρού για Αγρότες

Εγγραφείτε και διαβάστε τις σημαντικότερες ειδήσεις

fb yt
insta twiter

logofootermedia