Μια ύστατη απόπειρα επικοινωνίας με τους «ξεχασμένους» οφειλέτες καταναλωτικών δανείων κάνουν οι τράπεζες, προτού πωλήσουν τα χαρτοφυλάκιά τους σε funds που διαχειρίζονται NPLs.
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι τράπεζες στέλνουν επιστολές σε 400.000 περίπου οφειλέτες που χρωστούν μικρά δάνεια χωρίς εξασφαλίσεις, όπως καταναλωτικά και κάρτες, προσφέροντας γενναίο κούρεμα κεφαλαίου για όσους ρυθμίσουν «στο παρά πέντε».
Όπως αναφέρουν τραπεζικές πηγές στο insider.gr, με αυτή τη «μαζική εκστρατεία», οι τράπεζες προσδοκούν να υπάρξει ένα «ικανοποιητικό ενδιαφέρον» από τους δανειολήπτες που θα λάβουν την επιστολή, της τάξης του 10% το πολύ. Μπορεί το ποσοστό αυτό να είναι μικρό, αλλά τα χρήματα που θα εισρεύσουν στα ταμεία θα αποτελούν φρέσκια ρευστότητα για τις τράπεζες. Ούτως ή άλλως, έχουν «ξεγραμμένα» αυτά τα παλιά δάνεια, τα οποία εκταμιεύτηκαν πολύ πριν της κρίσης και καλύπτονται εξ ολοκλήρου από τις προβλέψεις τους. Συνεπώς, κάθε αποπληρωμή είναι καθαρό όφελος για τους ισολογισμούς των τραπεζών, όπως επίσης και το τίμημα της πώλησής του στα funds.
Οι τράπεζες υποχρεούνται από την Τράπεζα της Ελλάδος να τηρήσουν συγκεκριμένη διαδικασία προτού μεταβιβάσουν το χαρτοφυλάκιό τους σε τρίτο μέρος -στη συγκεκριμένη περίπτωση τα εξειδικευμένα funds που διαχειρίζονται NPLs.
Τη μαζική αποστολή επιστολών έχει ήδη ξεκινήσει η Εθνική Τράπεζα, ενώ σύντομα θα στείλουν «ραβασάκια» και η Τράπεζα Πειραιώς και η Eurobank. Το χρονικό περιθώριο που έχουν οι οφειλέτες που λαμβάνουν τις επιστολές για να ρυθμίσουν την οφειλή τους είναι πολύ στενό, δηλαδή 1,5-2 μήνες το πολύ.
Σύμφωνα με τραπεζικές πηγές, από τη στιγμή που το δάνειο ενός οφειλέτη πουληθεί σε fund, δεν δίνεται δυνατότητα διακανονισμού ή/και κουρέματος και η νέα εταιρεία στρέφεται κατευθείαν κατά των περιουσιακών του στοιχείων του οφειλέτη -εφόσον τα εντοπίσει.
Ποιες τράπεζες έχουν πουλήσει «πακέτα» κόκκινων καταναλωτικών
Η τράπεζα που «έσυρε τον χορό» της πώλησης «πακέτων» κόκκινων δανείων είναι η Eurobank, η οποία τον Νοέμβριο του 2017 μεταβίβασε στην Intrum Hellas χαρτοφυλάκιο ονομαστικού ύψους 1,5 δισ. ευρώ στο 3% της αξίας, εισπράττοντας δηλαδή 45 εκατ. ευρώ.
Δεύτερη έρχεται η Alpha Bank, η οποία ανακοίνωσε εχθές, Δευτέρα, τη σύναψη συμφωνίας με τον επενδυτικό όμιλο B2Holding για πώληση χαρτοφυλακίου καταναλωτικής πίστης χωρίς εξασφαλίσεις ονομαστικής αξίας 3,7 δισ. ευρώ και συνολικού κεφαλαίου 2 δισ. ευρώ. Για την πώληση αυτή, η τράπεζα θα εισπράξει 90 εκατ. ευρώ, γεγονός που αυξάνει το τίμημα των απαιτήσεων αυτών στο 4,5%.
Επόμενη φαίνεται πως θα είναι η Εθνική Τράπεζα, η οποία έχει εξαγγείλει ότι δρομολογεί πώληση πακέτου ύψους 2 δισ. ευρώ εντός Μαρτίου ή Απριλίου, το αργότερο.
Τέλος, η Τράπεζα Πειραιώς «τρέχει» εδώ και μήνες ένα ανάλογο project με την επωνυμία Arctos, το οποίο αφορά επίσης σε μη εξυπηρετούμενα δάνεια χωρίς εξασφαλίσεις, ύψους 1,5 δισ. ευρώ. Τα 500 εκατ. ευρώ του «πακέτου» αυτού βρίσκονται στον ισολογισμό της τράπεζας, ενώ το υπόλοιπο 1 δισ. ευρώ αφορά δάνεια που έχουν διαγραφεί. Η πώληση αναμένεται να ολοκληρωθεί στην αρχή του β’ τριμήνου.
insider.gr