Γεμάτα με πλαστικό χρήμα αλλά λιγότερης αξίας τα πορτοφόλια των Eλλήνων

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Μπορεί οι κάρτες να έχουν αντικαταστήσει τα μετρητά στα πορτοφόλια των Eλλήνων και η διείσδυση του πλαστικού χρήματος στις συναλλαγές να αυξάνεται συνεχώς, όμως αυτό δεν φέρνει τζίρο στις επιχειρήσεις, αλλά ούτε και στις τράπεζες, αφού πολλές είναι οι κάρτες αλλά λίγα τα χρήματα που διακινούνται στην αγορά με αυτές.

Είναι χαρακτηριστικό ότι μόνο το πρώτο εξάμηνο του 2017 εκδόθηκαν από τις τράπεζες 685 χιλιάδες νέες κάρτες, χρεωστικές και πιστωτικές, αυξάνοντας τον συνολικό αριθμό τους στα 15,6 εκατομμύρια. Η αύξηση σε σχέση με ένα εξάμηνο νωρίτερα ήταν της τάξης του 5%, ενώ πλέον περίπου 1,5 κάρτες βρίσκονται στο πορτοφόλι κάθε Έλληνα. Όμως αν και από τις κάρτες αυτές η μερίδα του λέοντος ήταν χρεωστικές, συγκεκριμένα 650.000, οι συναλλαγές που πραγματοποίησαν οι Έλληνες σε αξία ήταν μειωμένες. Συγκεκριμένα σε περίπου 341 εκατ. συναλλαγές που πραγματοποιήθηκαν το πρώτο εξάμηνο του 2017, ξοδευτήκαν 28,6 δισ. ευρώ, κατά 641 εκατ. λιγότερα σε σχέση με το β’ εξάμηνο του 2016, ποσό που αντιστοιχεί σε μείωση της τάξης του 2%. Το εντυπωσιακό είναι ότι ο αριθμός των συναλλαγών ήταν αυξημένος σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα κατά 100.000 συναλλαγές (233 εκατομμύρια συναλλαγές να πραγματοποιήθηκαν το πρώτο εξάμηνο του 2016 με κάρτες χρεωστικές ή πιστωτικές), ωστόσο όπως δείχνουν οι αριθμοί η αξία των συναλλαγών αυτών ήταν μειωμένη.

Εστιάζοντας στις συναλλαγές ανά κάρτα, όπως προκύπτει και από στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, ο μέσος αριθμός συναλλαγών ανά κάρτα αυξήθηκε στις 22 συναλλαγές, σε αντιστοιχία με την αύξηση του συνολικού αριθμού συναλλαγών το α΄ εξάμηνο του 2017. Οι χρεωστικές κάρτες συνεχίζουν όπως και το προηγούμενο έτος να κατέχουν πρωτεύοντα ρόλο ως υποκατάστατο των μετρητών με τον μέσο αριθμό συναλλαγών ανά χρεωστική κάρτα να αυξάνεται σε 23 συναλλαγές, από 19 το προηγούμενο εξάμηνο και τον μέσο αριθμό συναλλαγών ανά πιστωτική κάρτα να αυξάνεται στις 17 συναλλαγές από 16 το προηγούμενο εξάμηνο. Όμως το γεγονός ότι ο μέσος αριθμός συναλλαγών ανά κάρτα παρουσιάζει αύξηση το τρέχον εξάμηνο, η μέση αξία συναλλαγών ανά κάρτα μειώθηκε σε 1.828 ευρώ (-7%) συγκριτικά με το προηγούμενο εξάμηνο. Η εικόνα αυτή οφείλεται κυρίως στη μείωση της μέσης αξίας συναλλαγών ανά χρεωστική κάρτα σε 1.986 ευρώ (- 7%). Το α΄ εξάμηνο του 2017, η μέση αξία ανά συναλλαγή για το σύνολο των καρτών μειώθηκε σε 84 ευρώ (-20%) σε σχέση με το β΄ εξάμηνο του 2016. Για δε τις χρεωστικές κάρτες, η μέση αξία ανά συναλλαγή παρουσίασε μείωση στα 87 ευρώ (-21%).

Η μείωση των εισοδημάτων αντικατοπτρίζεται στη δυσκολία των νοικοκυριών για αγορές. Ειδικότερα, από το σύνολο των καρτών, οι ενεργές χρεωστικές κάρτες το πρώτο εξάμηνο του 2017  αντιστοιχούσαν στο 83% ενώ οι πιστωτικές στο 17%. Δηλαδή μόλις οι 2 στις 10 ενεργές κάρτες είναι πιστωτικές όταν το πρώτο εξάμηνο του 2014 το αντίστοιχο ποσοστό ήταν στο 21%. Το γεγονός αυτό δείχνει την υπερχρέωση των νοικοκυριών αλλά και την δυστοκία των τραπεζών να εκδώσουν νέες πιστωτικές κάρτες όπως έκαναν κατά κόρον προ κρίσης.

insider.gr


Discover more from Πελοποννησιακό Πρακτορείο Ειδήσεων

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Αναθεωρείται και διευρύνεται ο πίνακας μη αναστρέψιμων παθήσεων

Υπεγράφη η Κοινή Υπουργική Απόφαση από τον υφυπουργό Εργασίας...

Διαβάσαμε: «Μια σταγόνα μυθολογία» από τον Δημήτρη Καμπουράκη

Πως δημιουργήθηκε ο κόσμος κατά τους αρχαίους Έλληνες; Ποιο...

Τρίπολη: Δεν θα πραγματοποιηθεί η παράσταση «Η σπασμένη στάμνα» με τον Γιώργο Κιμούλη

Οι συνεχόμενες απαγορεύσεις πραγματοποίησης εκδηλώσεων και παραστάσεων σε χώρους...

Κώστας Τζιούμης: «Συγχαίρουμε πρωτοβουλίες που αναδεικνύουν την ιστορία και τον πολιτισμό των τοπικών μας κοινοτήτων»

Με τη φιλοδοξία ν’ αποτελέσει ένα φάρο πολιτισμού, ιστορίας και λαογραφίας μαζί με άλλα σημεία αναφοράς της ευρύτερης περιοχής, πραγματοποιήθηκαν την Τρίτη 24 Ιουλίου 2024, τα εγκαίνια του ανακαινισμένου δημοτικού σχολείου στο Λουκά Δήμου Τρίπολης. Το παλιό δημοτικό σχολείο ανακαινίσθηκε με δωρεά του Αθανάσιου Μαρτίνου, καθώς και τη συμβολή του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Πατρών κ.κ. Χρυσόστομου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Μετάβαση στο περιεχόμενο