Εκκρεμότητες που φτάνουν στα δυσθεώρητα ύψη των 3 δισ. ευρώ έχουν δημιουργηθεί στην κυβέρνηση και πρέπει να τις τακτοποιήσει το αργότερο έως το τέλος του α’ εξαμήνου του επόμενου έτους.
Το υπουργείο Εργασίας γνωρίζει ότι στις διαπραγματεύσεις με τους επικεφαλής των θεσμών, που αναμένεται να ξεκινήσουν επίσημα αύριο, πρόκειται να τεθούν τα ζητήματα της εξόφλησης περίπου 100 χιλιάδων κύριων συντάξεων, 115 χιλιάδων επικουρικών και 58 χιλιάδων εφάπαξ. Για να συμβεί όμως κάτι τέτοιο πρέπει να δαπανηθούν από 1 δισ. ευρώ περίπου για κάθε μία από τις παραπάνω παροχές.
Αυτός είναι και ο λόγος που τα τεχνικά κλιμάκια, ήδη αρχίζουν και εκφράζουν αμφιβολίες, σχετικά με το πώς θα επιτευχθεί το πλεόνασμα ύψους 689 εκατ. ευρώ για το επόμενο έτος, στον Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ). Μόνο τυχαίο δεν είναι το γεγονός ότι οι τεχνοκράτες των θεσμών, εμφανίζονται να έχουν ζητήσει τα στοιχεία της απασχόλησης, όπως αυτά προκύπτουν από τις Περιοδικές Αναλυτικές Δηλώσεις (ΑΠΔ) που καταθέτουν οι εργοδότες του ιδιωτικού τομέα. Το γεγονός ότι η βελτίωση της απασχόλησης προκύπτει κυρίως από αύξηση των ευέλικτων μορφών εργασίας απασχολεί τους εκπροσώπους των θεσμών, αναφορικά με το πώς θα πετύχει ο ΕΦΚΑ να διασφαλίσει τη ροή εσόδων από τέτοιες θέσεις εργασίας.
Επίσης, υπολογίζεται ότι ακόμα και αν οι συντάξεις που εκκρεμούν, απονεμηθούν μαζικά, το σύστημα κοινωνικής ασφάλισης δεν θα ισορροπήσει άμεσα. Αιτία το γεγονός ότι θα αυξηθεί η συνταξιοδοτική δαπάνη κατά 700 – 800 εκατ. ευρώ ετησίως, για τα επόμενα χρόνια λόγω αύξησης του αριθμού των χορηγούμενων συντάξεων.
Απορίες εκφράζουν οι δανειστές και για το εάν είναι πραγματικά τα στοιχεία του ΕΦΚΑ, από τα οποία προκύπτει ότι στο δεκάμηνο του τρέχοντος έτους αποδόθηκαν πάνω από 85.000 κύριες και 41.000 προσωρινές συντάξεις. Ο έλεγχος των στοιχείων έχει ιδιαίτερη σημασία, μιας και κρίνεται έτσι ο βαθμός απορρόφησης των κονδυλίων που έχουν αξιοποιηθεί, ύψους περίπου 860 εκατ. ευρώ, για την εξόφληση αυτής της μορφής των ληξιπρόθεσμων οφειλών.
ΠΗΓΗ:dikaiologitika.gr