Κατά 3,7 δισ. ευρώ μείωσε η Τράπεζα Πειραιώς τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια (NPLs) και κατά 3 δισ. ευρώ τα ανοίγματα (NPEs) το 2017, ενισχύοντας ταυτόχρονα τις καταθέσεις κατά 2,7 δισ. ευρώ το δεύτερο εξάμηνο του προηγούμενου έτους, στα 41 δισ. ευρώ.
Σύμφωνα με τα ετήσια αποτελέσματα που ανακοινώθηκαν σήμερα, Τετάρτη, η εξάρτηση της τράπεζας από το Ευρωσύστημα (ELA) έχει υποχωρήσει κάτω από τα 2 δισ. ευρώ τον Μάρτιο, ενώ αναμένεται να μηδενιστεί έως το γ’ τρίμηνο του έτους.
Στο 98% ανήλθε ο δείκτης δανείων προς καταθέσεις στο τέλος του 2017, παρουσιάζοντας σημαντική βελτίωση.
Μετά την πρώτη εφαρμογή του νέου λογιστικού προτύπου (IFRS 9), ο δείκτης κάλυψης ανήλθε στο 52% για τα NPEs και στο 83% για τα NPLs. Ο δείκτης κεφαλαιακής βάσης CET-1 διαμορφώθηκε στο 15,4%, υπερβαίνοντας το ελάχιστο όριο που θέτουν οι ευρωπαϊκές εποπτικές αρχές.
Τα καθαρά έσοδα από τόκους και προμήθειες, τα οποία αποτελούν τις βασικές πηγές εσόδων για την τράπεζα και αποτελούν περισσότερο από το 94% των συνολικών καθαρών εσόδων της δραστηριότητας στην Ελλάδα, παρουσίασαν ανθεκτικότητα παρά τη συνεχιζόμενη απομόχλευση του ενεργητικού. Συγκεκριμένα, ανήλθαν σε 1.934 εκατ. ευρώ το 2017, οριακά μειωμένα κατά 1% σε ετήσια βάση. Για τον Όμιλο, τα καθαρά έσοδα τόκων και προμηθειών διαμορφώθηκαν σε 2.040 εκατ. ευρώ το 2017, μειωμένα κατά 2% έναντι του 2016.
Το καθαρό αποτέλεσμα του Ομίλου από συνεχιζόμενες δραστηριότητες που αναλογεί στους μετόχους ήταν οριακά θετικό στα 2 εκατ. ευρώ το 2017. Στην Ελλάδα, αντιστοίχως, αναγνωρίσθηκε καθαρό κέρδος ύψους 57 εκατ. το 2017. Οι διακοπτόμενες δραστηριότητες, που περιλαμβάνουν κυρίως την επίδραση από την πώληση της Piraeus Bank Beograd και της Piraeus Bank Romania, σημείωσαν κατά το 2017 ζημίες 202 εκατ. ευρώ.
«Το 2017 η Τράπεζα Πειραιώς έκανε σημαντικά βήματα μπροστά, αξιοποιώντας την ισχυρή κεφαλαιακή της βάση, προκειμένου να ενισχύσει τις προβλέψεις. Ο συνδυασμός αυξημένων προβλέψεων και της πρώτης εφαρμογής του ΔΠΧΠ 9 βελτίωσε σημαντικά την κάλυψη των NPE/NPL και διευκολύνει την απομόχλευση του ενεργητικού και τη μείωση του κόστους κινδύνου από εδώ και στο εξής, δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς,Χρήστος Μεγάλου.
«Η Τράπεζα Πειραιώς προχωρά σε όλες τις απαραίτητες δράσεις, ώστε να επιτύχει τους επιχειρησιακούς στόχους της για τα NPE μέσω αναδιαρθρώσεων, εισπράξεων, ρευστοποιήσεων και πωλήσεων. Η πορεία αποκατάστασης της καταθετικής βάσης της Τράπεζας Πειραιώς παραμένει σταθερή και ισχυρή», σημειώνει και προσθέτει: «Βασικός στόχος της νέας διοικητικής ομάδας της Τράπεζας Πειραιώς είναι η δημιουργία ενός κερδοφόρου επιχειρηματικού μοντέλου για τον Όμιλο. Οι επιταχυνόμενες δράσεις μας για εξορθολογισμό του κόστους, οδήγησαν το δείκτη κόστους προς έσοδα στην Ελλάδα στο 52% το 2017 από 55% το 2016, βάση για να ενισχύσουμε περαιτέρω τις προσπάθειές μας για μείωση του κόστους περίπου στο 40% επί των εσόδων το 2020. Για την επίτευξη αυτού του στόχου, η Τράπεζα προγραμματίζει ενέργειες περιορισμού του κόστους της τάξης άνω των €200 εκατ. για την περίοδο 2018-2020. Για το 2018, δεσμευόμαστε για την ολοκλήρωση του Σχεδίου Αναδιάρθρωσης, την επίτευξη των στόχων μας για τα NPE, τo μηδενισμό της εξάρτησης από τον μηχανισμό ELA, και την παροχή χρηματοδότησης άνω των 3,0 δισ. ευρώ στους πελάτες μας στην Ελλάδα».
«Ο καθοριστικός παράγοντας που θα σηματοδοτήσει τη μετάβαση της Ελλάδας σε μια νέα εποχή θα είναι η ολοκλήρωση του Τρίτου Προγράμματος Οικονομικής Προσαρμογής τον Αύγουστο 2018 και η εστίαση στην εφαρμογή των συμφωνημένων μεταρρυθμίσεων, οι οποίες θα θέσουν τις βάσεις για την επιστροφή στην κανονικότητα και θα αποτελέσουν αφετηρία για διατηρήσιμη ανάπτυξη», σημειώνει ο κ. Γιώργος Χαντζηνικολάου, πρόεδρος της Τράπεζας Πειραιώς.
«Η Τράπεζα Πειραιώς έχει πραγματοποιήσει ουσιαστικές θετικές αλλαγές στη διάρκεια των τελευταίων 12 μηνών, καθώς η νέα διοικητική ομάδα συνεχίζει να εξελίσσεται υλοποιώντας το στρατηγικό σχέδιο της Τράπεζας. Παραμένουμε σε τροχιά επίτευξης των μεσοπρόθεσμων επιχειρησιακών μας στόχων. Η Τράπεζα Πειραιώς δεσμεύεται να αναλάβει καθοριστικό ρόλο στη συνεχιζόμενη ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας και να συνδράμει στην ενίσχυση της ιδιωτικής επιχειρηματικότητας, ουσιαστικό παρ
insider.gr