Η συνέντευξη για δουλειά είναι μια διαδικασία που όλοι οι υποψήφιοι πρέπει να περάσουν. Ο ρόλος της είναι να βρεθεί το κατάλληλο άτομο για την κατάλληλη θέση.
Όμως, πολλές φορές, οι υποψήφιοι για τη θέση, θεωρούν τα στελέχη που παίρνουν τη συνέντευξη προκατειλημμένα. Λόγω του άγχους τους, οι υποψήφιοι ενδέχεται να δώσουν λανθασμένη εντύπωση για το χαρακτήρα τους και τις ικανότητές τους. Ειδικά αν οι υπεύθυνοι για την πρόσληψη βασιστούν στο ένστικτό τους και δεν είναι καλά οργανωμένοι.
Έρευνες έχουν δείξει ότι οι συνεντεύξεις μπορούν να αποτελέσουν καλό δείκτη πρόβλεψης για τις μελλοντικές επιδόσεις στην εργασία, εάν σχεδιαστούν και διεξαχθούν αποτελεσματικά.
Παρερμηνείες
Μερικές φορές, οι υποψήφιοι έχουν ακραίες απόψεις για τη συνέντευξη εργασίας.
Κάποιοι από αυτούς, αναμένουν ότι η συνέντευξη θα είναι σαν μια αστυνομική ανάκριση όπου αυτός που παίρνει τη συνέντευξη, προσπαθεί να αποκαλύψει στοιχεία που σχετίζονται με το παρελθόν τους. Οι υποψήφιοι ανησυχούν για τα λάθη που θα μπορούσαν να κάνουν και η απόδοσή τους, τελικά, δεν είναι η αναμενόμενη.
Άλλοι νομίζουν ότι η συνέντευξη θα είναι μια απλή συνομιλία, συμπέρασμα που τους οδηγεί στο να είναι τόσο χαλαροί και απροετοίμαστοι, ώστε να μην έχουν πολλές πιθανότητες να κάνουν καλή εντύπωση.
Λόγω τέτοιων παρερμηνειών, οι συνεντευξιαζόμενοι μπορεί να αποτύχουν να δείξουν τα πραγματικά τους προσόντα και οι εργοδότες να απορρίψουν δυνητικά εξαιρετικούς υποψήφιους.
Στην πραγματικότητα
Στην πραγματικότητα, οι περισσότερες συνεντεύξεις βρίσκονται κάπου μεταξύ αυτών των δύο ακραίων περιπτώσεων. Υπάρχουν τρόποι για να εξασφαλίσουν οι συνεντευξιαζόμενοι την εικόνα ότι είναι προετοιμασμένοι για μια συνέντευξη και να δείξουν τον καλύτερό τους εαυτό.
Για παράδειγμα, οι υποψήφιοι μπορούν να συγκεντρώσουν πληροφορίες για τη δουλειά που ζήτησαν και να προετοιμάσουν τις απαντήσεις τους σε όλες τις πιθανές ερωτήσεις, όπως ερωτήσεις σχετικά με το βιογραφικό τους, τις γνώσεις και τις δεξιότητές τους. Οι συνεντευξιαζόμενοι ίσως κληθούν να περιγράψουν πώς θα αντιμετώπιζαν μια συγκεκριμένη κατάσταση στη δουλειά ή αν έχει τύχει να χειριστούν μια ανάλογη στο παρελθόν.
Η ψυχολογία, τελικά
Σημαντικό είναι να μην υπάρχει έκδηλο άγχος, πράγμα το οποίο επιτυγχάνεται με σωστή προετοιμασία αλλά και με τη σκέψη πως δεν έρχεται το τέλος του κόσμου αν δεν καταφέρουμε, εν τέλει, αυτό που είχαμε στο μυαλό μας. Δεν είναι λίγες οι φορές που υποψήφιοι για μια δουλειά πιστεύουν πως δεν είχαν ικανοποιητική απόδοση στη συνέντευξη αλλά, τελικά, προσλαμβάνονται για τη θέση.
tsemperlidou.gr