Ξεχωριστό ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα στοιχεία που αποτυπώνονται στην Παγκρήτια δημοσκόπηση με θέμα την ανεργία, που διενεργήθηκε υπό την εποπτεία του Γιώργου.I.Ματαλλιωτάκη, διδάκτορα στην Ανάλυση Δεδομένων και του Κων/νου Ζοπουνίδη καθηγητή του Πολυτεχνείου Κρήτης και της Audencia School of Management. Στην προκειμένη περίπτωση καταγράφεται η άποψη των πολιτών για την ανεργία στη χώρα μας και τις παραμέτρους που τη συνοδεύουν.
Η γνώμη των πολιτών για το σημαντικότερο πρόβλημα της κοινωνίας μας, την ανεργία, μοιάζει να είναι ιδιαίτερα μελετημένη, οι πολίτες δεν είναι αδιάφοροι απέναντι στο μείζον πρόβλημα της χώρας, διατυπώνοντας ξεκάθαρη άποψη για τα αίτια, τους υπεύθυνους, αλλά και τις συνέπειες του φαινομένου στη χώρα και στην ποιότητα ζωής των συμπολιτών μας.
Οι πολίτες προσδοκούν από το πανίσχυρο κράτος να δώσει τη λύση στο πρόβλημα ή να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για την αντιμετώπιση του φαινομένου, αναφέρει ο κ.Ματαλλιωτάκης.
Σε σχετική ερώτηση οι ερωτηθέντες υποστηρίζουν σε ποσοστό 60,7% ότι το κράτος οφείλει να συνεργαστεί με τις επιχειρήσεις ώστε οι άνεργοι να απασχοληθούν στον ιδιωτικό τομέα. Την κρατική στήριξη ώστε να μπορέσουν να δημιουργήσουν τη δική τους δουλειά οι άνεργοι επέλεξαν σαν καλύτερη λύση το 22,4% του δείγματος. Να προσληφθούν οι άνεργοι στο δημόσιο, έκρινε ως ιδανική λύση ένα πολύ μικρό ποσοστό (3%) των ερωτηθέντων, ενώ την ενίσχυση των ανέργων με επιδόματα μέχρι να βρουν να δουλειά πρότεινε το 9,3% του δείγματος.
Χαρακτηριστική όμως είναι η γνώμη των πολιτών για τους υπαίτιους των υψηλών ποσοστών ανεργίας στη χώρα μας, αφού η μεγάλη πλειοψηφία (73,5%) καθιστά υπεύθυνες τις πολιτικές και τους χειρισμούς των κυβερνήσεων καθώς και την ΕΕ, σε ποσοστό 14,5%. Στις πολυεθνικές επιχειρήσεις (4,6%) και τον ανταγωνισμού της αγοράς (4,3%) αποδίδουν την κύρια ευθύνη για την ανεργία στη χώρα μας οι συμμετέχοντες στην έρευνα.
ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΈΡΕΥΝΑΣ
Η έρευνα διενεργήθηκε υπό την εποπτεία του διδάκτορα στην Ανάλυση Δεδομένων Γιώργου.I.Ματαλλιωτάκη και του καθηγητή Κων/νου Ζοπουνίδη Διευθυντή του Εργαστηρίου Ανάλυσης Δεδομένων και Πρόβλεψης.
Η οργάνωση της έρευνας και η ανάλυση των αποτελεσμάτων έγινε από τον Ματαλλιωτάκη Γεώργιο διδάκτορα του Πολυτεχνείου Κρήτης.
Η σύνταξη του ερωτηματολογίου έγινε από τον διδάκτορα Γ.I .Ματαλλιωτάκη.
Η Παγκρήτια αυτή έρευνα πραγματοποιήθηκε κατά την περίοδο 18-22 Μαϊου του 2015.
Μέθοδος: Το δείγμα ήταν τυχαίο, στρωματοποιημένο και αντιπροσωπευτικό του σχετικού πληθυσμού, περιελάμβανε 914 νοικοκυριά της Κρήτης και επιλέχθηκε βάσει των σχετικών αναλογιών του πραγματικού πληθυσμού της απογραφής του 2011. Βασίσθηκε σε δομημένο ερωτηματολόγιο και πραγματοποιήθηκαν προσωπικές τηλεφωνικές συνεντεύξεις.
Ηλικίες: από 18 ετών έως 60 +
Πολυτεχνείο Κρήτης