ΣΤΙΣ 10 ΤΟ ΠΡΩΙ ΣΤΗΝ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΟ Ν/Σ ΜΕ ΤΑ ΠΡΟΑΠΑΙΤΟΥΜΕΝΑ ΤΗΣ ΣΥΜΦΩΝΙΑΣ – ΜΕΧΡΙ ΤΟ ΒΡΑΔΥ Η ΨΗΦΙΣΗ ΣΤΗΝ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ
Στις 10 αύριο το πρωί ξεκινάει η κοινή συνεδρίαση των τεσσάρων αρμόδιων Επιτροπών για τη συζήτηση και ψήφιση του νομοσχεδίου με τις επείγουσες ρυθμίσεις για τη διαπραγμάτευση και σύναψη συμφωνίας με τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης.
Η συνεδρίαση, σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της Βουλής Γιάννη Μπαλάφα αναμένεται να διαρκέσει μέχρι τη μία ώστε μέχρι τις δύο να έχει συνταχθεί η εισηγητική έκθεση προς την Ολομέλεια προκειμένου να ξεκινήσει αμέσως η συζήτηση του νομοσχεδίου.
Η συζήτηση και ψήφιση του νομοσχεδίου σύμφωνα με τον κανονισμό της Βουλής για τα νομοσχέδια που εισάγονται με το χαρακτήρα του κατεπείγοντος δεν μπορεί να ξεπεράσει τις 10 ώρες.
Τι προβλέπεται για τις συντάξεις, τις εισφορές και τις ενοποιήσεις ταμείων
Τη σύνταξη που αναλογεί στις εισφορές που έχουν καταβληθεί, θα λαμβάνουν οι ασφαλισμένοι όλων των ασφαλιστικών ταμείων, που συνταξιοδοτούνται μετά τις 30 Ιουνίου 2015, σύμφωνα με τις διατάξεις του πολυνομοσχεδίου του υπουργείου Οικονομικών, «Επείγουσες ρυθμίσεις για τη διαπραγμάτευση και την επίτευξη συμφωνίας με τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης», το οποίο κατατέθηκε το απόγευμα στη Βουλή. Οι συνταξιοδοτούμενοι θα λαμβάνουν το πλήρες ποσόν της ελάχιστης εγγυημένης σύνταξης, μετά τη συμπλήρωση του 67ου έτους της ηλικίας τους.
Η εξοικονόμηση της κρατικής δαπάνης από την αλλαγή αυτή, σύμφωνα με την έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου που συνοδεύει το σχέδιο νόμου, υπολογίζεται σε 4,2 εκατ. ευρώ για το 2015, 25.7 εκατ. ευρώ για το 2016, 42,87 εκατ. ευρώ για το 2017 και 60 εκατ. για το 2018.
Στο νομοσχέδιο δεν υπάρχει άλλη αναφορά στο συνταξιοδοτικό, ενώ προβλέπεται η ένταξη όλων των επικουρικών ταμείων στο ΕΤΕΑ και η αύξηση των εισφορών υγειονομικής περίθαλψης των συνταξιούχων.
Αναλυτικότερα, από την 1η Ιανουαρίου του 2015 εντάσσονται υποχρεωτικά στο Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης (ΕΤΕΑ), όλα τα ταμεία και οι τομείς επικουρικής ασφάλισης. Από την αναπροσαρμογή των επικουρικών συντάξεων λόγω της ένταξής τους στο ΕΤΕΑ, αναμένεται ετήσια εξοικονόμηση ύψους 16 εκατ. ευρώ.
Τα θέματα της εφαρμογής των διατάξεων που αφορούν τους όρους της ένταξης στο ΕΤΕΑ, οι λεπτομέρειες και η διαδικασία της εναρμόνισης των ασφαλιστικών εισφορών με εκείνη που ισχύει για το ΙΚΑ καθώς και κάθε άλλη λεπτομέρεια, θα ρυθμιστούν, σύμφωνα με το σχέδιο νόμου, με αποφάσεις του υπουργού Εργασίας.
Ακόμη, αυξάνονται από την 1η Ιουλίου, από 4% σε 6%, οι εισφορές υγειονομικής περίθαλψης οι οποίες παρακρατούνται από τις κύριες συντάξεις, ενώ θεσμοθετούνται 6% εισφορές υγειονομικής περίθαλψης, οι οποίες παρακρατούνται από τις επικουρικές συντάξεις. Η ενίσχυση των εσόδων του ΕΟΠΥΥ από την αύξηση των εισφορών υπολογίζεται στα 422 εκατ. ευρώ για φέτος και τα 854 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση.
Τέλος, έως τις 22 Ιουλίου, προβλέπεται να νομοθετηθούν και άλλες μεταρρυθμίσεις, όπως είναι η ρήτρα βιωσιμότητας ή «ρήτρα μηδενικού ελλείμματος», ή εναλλακτικά μέτρα τα οποία θα συμφωνηθούν προηγουμένως με τους δανειστές.
Η ρήτρα μηδενικού ελλείμματος έχει νομοθετηθεί και επρόκειτο να ισχύσει από την 1η Ιανουαρίου για όλες τις επικουρικές συντάξεις και τις εφάπαξ παροχές. Προβλέπει την ανά τρίμηνο προσαρμογή των παροχών στο ύψος των εισφορών, ώστε οι παροχές που δίνουν τα ταμεία επικουρικής ασφάλισης και εφάπαξ να χρηματοδοτούνται αποκλειστικά από τις εισφορές χωρίς κρατική χρηματοδότηση.
Η εφαρμογή της είχε παγώσει με εγκύκλιο του υπουργείου Εργασίας τον περασμένο Φεβρουάριο.
Στο ίδιο χρονικό διάστημα θα πρέπει να θεσμοθετηθούν μέτρα στην αγορά εργασίας «με την πραγματοποίηση μεταξύ άλλων αυστηρής αναθεώρησης και εκσυγχρονισμού των συλλογικών διαπραγματεύσεων».
Όλα τα φορολογικά μέτρα του νομοσχεδίου
Μετατάξεις προϊόντων και υπηρεσιών στο συντελεστή 23%, διατήρηση στο 13% των βασικών προϊόντων και της ενέργειας και υπαγωγή σ΄ αυτόν των ξενοδοχείων, προβλέπει μεταξύ άλλων το νομοσχέδιο με τα μέτρα που περιλαμβάνει η συμφωνία για τη χρηματοδότηση της χώρας από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης ( ESM).
Μεταξύ άλλων αυξάνεται η έκτακτη εισφορά αλληλεγγύης για εισοδήματα άνω των 30.000 ευρώ, επιβάλλεται φόρος πολυτελούς διαβίωσης για σκάφη αναψυχής άνω των 5 μέτρων, αλλάζει ο τρόπος καταβολής του ΦΠΑ για όλες τις συναλλαγές που γίνονται μέσω τραπεζών ενώ καταργείται από 1 Οκτωβρίου το καθεστώς μειωμένου ΦΠΑ για τα τουριστικά νησιά με υψηλό κατακεφαλήν εισόδημα.
Αναλυτικά, σε ότι αφορά τις ανακατατάξεις στο ΦΠΑ προβλέπονται τα ακόλουθα:
– Στον υψηλό συντελεστής ΦΠΑ 23% θα υπάγονται όλα τα τυποποιημένα τρόφιμα, οι μεταφορές ( ταξί, εισιτήρια λεωφορείων , πλοίων, κτλ) η εστίαση, οι επισκευαστικές υπηρεσίες, τα εισιτήρια θεαμάτων (εξαιρούνται τα εισιτήρια θεάτρων).
– Στον συντελεστή 13% υπάγονται τα βασικά τρόφιμα μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται τα κρέατα, τα ψάρια, το γάλα, το γιαούρτι , τα λαχανικά, τα δημητριακά, τα προϊόντα αρτοποιίας, το ελαιόλαδο, το νερό και το ξύδι. Επίσης στον ίδιο συντελεστή υπάγεται η ενέργεια ενώ μετατάσσονται από τον συντελεστή 6,5% που ήταν μέχρι τώρα τα ξενοδοχεία.
– Στον υπερμειωμένο συντελεστή 6% θα υπάγονται τα φάρμακα, τα βιβλία και τα εισιτήρια θεάτρων.
– Για τα ανεπτυγμένα τουριστικά νησιά με υψηλό κατακεφαλήν εισόδημα προβλέπεται η κατάργηση από 1.10.2015 καθεστώτος μειωμένου ΦΠΑ. Το ίδιο θα ισχύει και για τα λιγότερο ανεπτυγμένα νησιά από 1 Ιουνίου 2016. Εξαιρούνται της κατάργησης και παραμένει σε ισχύ το σημερινό καθεστώς για τα πλέον απομακρυσμένα νησιά κάτι που θα προσδιοριστεί με κοινή υπουργική απόφαση των υπουργών Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης και Οικονομικών.
– Εξαιρούνται του ΦΠΑ οι υπηρεσίες παροχής υπηρεσιών εκπαίδευσης εκτός από τα φροντιστήρια όλων των βαθμίδων εκπαίδευσης και τα κέντρα ξένων γλωσσών και ηλεκτρονικών υπηρεσιών
Το νομοσχέδιο προβλέπει ακόμη:
-. Το ποσό του ΦΠΑ που θα αφορά τις συναλλαγές αυτές που γίνονται μέσω του τραπεζικού συστήματος ( με χρεωστική ή πιστωτική κάρτα, e banking, επιταγές κτλ) θα παρακρατείται από την τράπεζα και θα αποδίδεται εντός πέντε ημερών από τη διενέργεια της συναλλαγής στο δημόσιο.
– Αύξηση του φόρου για τα κέρδη από επιχειρηματική δραστηριότητα εταιρειών με διπλογραφικό σύστημα από το 26% στο 29%.
– Αύξηση από το 80% στο 100% της προκαταβολής φόρου για τις επιχειρήσεις. Για Ομόρρυθμες και Ετερόρρυθμες εταιρείες η προκαταβολή φόρου για τη φετινή φορολογική χρήση αυξάνεται από το 55% στο 75%.
– Φόρο πολυτελούς διαβίωσης που υπολογίζεται επί της ετήσιας αντικειμενικής δαπάνης και στα σκάφη αναψυχής άνω των πέντε μέτρων με συντελεστή 13%.
– Αύξηση του φόρου πολυτελούς διαβίωσης για οχήματα άνω των 2.500 κυβικών από 10% σε 13%.
– Αύξηση της εισφοράς αλληλεγγύης για όσους έχουν ετήσιο εισόδημα άνω των 30.000 ευρώ. Οι συντελεστές της έκτακτης εισφοράς θα είναι οι ακόλουθοι:
* για εισόδημα έως 12.000 ευρώ 0% ( αμετάβλητος)
* για εισόδημα από 12.001 ευρώ έως 20.000 ευρώ 0,7% ( αμετάβλητος)
* για εισόδημα από 20.001 ευρώ έως 30.000 ευρώ 1,4% ( αμετάβλητος)
* για εισόδημα από 30.001 ευρώ έως 50.000 ευρώ 2% ( από 1,4% σήμερα)
* για εισόδημα από 50.001 ευρώ έως 100.000 ευρώ 4% ( από 2,1% σήμερα)
* για εισόδημα από 100.001 ευρώ έως 500.000 ευρώ 6%( από 2,8% σήμερα)
* για εισόδημα από 500.001 ευρώ και άνω 8% ( από 2,8% σήμερα)
* Η εισφορά επί του εισοδήματος του Προέδρου της Δημοκρατίας, του προέδρου και του αντιπροέδρου της Βουλής ορίζεται στο 8%
– Αύξηση από το 20% στο 25% του συντελεστή φόρου επί των ασφαλίστρων κλάδου πυρός και αύξηση από το 10% στο 15% των ασφαλίστρων αυτοκινήτων.
– Κατάθεση μηνυτήριας αναφοράς από τη φορολογική διοίκηση σε διάστημα όχι μεγαλύτερο των 30 ημερών από την σύνταξη της σχετικής έκθεσης ελέγχου για περιπτώσεις φοροδιαφυγής. Η ποινική δίωξη ασκείται αυτεπαγγέλτως. Διευκρινίζεται επίσης ότι το αδίκημα της φοροδιαφυγής διαπράττει κάποιος όταν δεν αποδίδει φόρους προκαλώντας ζημιά στο δημόσιο τουλάχιστον 10.000 ευρώ ανά φορολογία και ανά έτος.
Ιδρυση ανεξάρτητου Ταμείου
Η ίδρυση ενός ανεξάρτητου Ταμείου, μέσω του οποίου θα αναπτυχθεί ένα σημαντικά ενισχυμένο πρόγραμμα αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας, ύψους 50 δισ. ευρώ συνολικά με βελτιωμένη διαχείριση, συμπεριλαμβάνεται, στο πλαίσιο της συμφωνίας στη Σύνοδο Κορυφής, στο πολυνομοσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή.
Συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται στο νομοσχέδιο, «πολύτιμα ελληνικά περιουσιακά στοιχεία θα μεταφερθούν σε ένα ανεξάρτητο ταμείο που θα ρευστοποιεί τα περιουσιακά στοιχεία, μέσω ιδιωτικοποιήσεων και άλλων μέσων. Η ρευστοποίηση των περιουσιακών στοιχείων θα αποτελέσει πηγή για την προγραμματισμένη αποπληρωμή του νέου δανείου από τον ESM και θα παράγει κατά τη διάρκεια ισχύος του νέου δανείου ένα σκοπούμενο σύνολο 50 δισ. ευρώ, εκ των οποίων 25 δισ. θα χρησιμοποιηθούν για την αποπληρωμή της ανακεφαλαιοποίησης τραπεζών και άλλων περιουσιακών στοιχείων και 50% από κάθε ευρώ που απομένει (π.χ. 50% των 25 δισ. ευρώ) θα χρησιμοποιηθεί για τη μείωση του χρέους ως προς το ΑΕΠ, το δε υπόλοιπο 50% θα χρησιμοποιηθεί για επενδύσεις.
Αυτό το ταμείο θα συσταθεί στην Ελλάδα και θα διοικείται από τις ελληνικές αρχές υπό την εποπτεία των αρμόδιων Ευρωπαϊκών Θεσμών.
Σε συμφωνία με τους Θεσμούς και με βάση τις βέλτιστες διεθνείς πρακτικές, θα πρέπει να υιοθετηθεί ένα νομοθετικό πλαίσιο που θα διασφαλίζει διαφανείς διαδικασίες και επαρκή τιμολόγηση της πώλησης των περιουσιακών στοιχείων, σύμφωνα με τις αρχές και τα πρότυπα του ΟΟΣΑ για τη διαχείριση των Κρατικών Επιχειρήσεων».
Επιπροσθέτως, κυβερνητικές πηγές ανέφεραν ότι το «αποθεματικό» των 50 δισ. ευρώ θα έχει ορίζοντα 30ετίας και θα λειτουργεί και ως εγγύηση για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και άρα και προς την κατεύθυνση της προστασίας τους. Εξειδίκευαν δε, ότι από τα 50 δισ. ευρώ το 50% θα χρησιμοποιηθεί ως εγγύηση των τραπεζών (εκτιμάται ότι θα χρειαστούν από 10- 25 δισ. ευρώ, ανάλογα με τις ανάγκες), ενώ το υπόλοιπο 50% θα χρησιμοποιηθεί για αναπτυξιακούς σκοπούς (12,5 δισ. ευρώ) και την εξυπηρέτηση του χρέους (12,5 δισ. ευρώ).
Σημαντικό, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, είναι ότι το νέο Ταμείο έρχεται να διασφαλίσει τις καταθέσεις, προκειμένου να μην χρειαστεί «κούρεμα»- bail in. Μάλιστα, όπως προσθέτουν, με την παράλληλη ενεργοποίηση από τη Βουλή της σχετικής ευρωπαϊκής οδηγίας (BRRD) διασφαλίζεται, για πρώτη φορά με νόμο, η εγγύηση των καταθέσεων έως 100.000 ευρώ, όπως ισχύει σε πανευρωπαϊκό επίπεδο.
Σημειώνεται ότι στο νέο Ταμείο (εκτός από τα έσοδα που θα προέρχονται από τον ESM, ο οποίος θα διαθέσει άμεσα 10 δισ. ευρώ), θα ενταχθούν όλα τα περιουσιακά στοιχεία των τραπεζών (ακίνητη περιουσία στην Ελλάδα και εξωτερικό), όπως και τα περιουσιακά στοιχεία που σήμερα ανήκουν στο ΤΑΙΠΕΔ.
Η έδρα του Ταμείου θα είναι η Αθήνα (και όχι το Λουξεμβούργο, όπως επέμεναν οι δανειστές, ανέφεραν οι κυβερνητικοί παράγοντες) και θα ελέγχεται από την ελληνική κυβέρνηση, ενώ από την Κομισιόν θα υπάρχει εποπτεία. Οι ίδιοι παράγοντες σημείωναν, επίσης, ότι η ένταξη περιουσιακών στοιχείων του Δημοσίου στο Ταμείο δεν σημαίνει απαραίτητα ότι αυτά θα πωληθούν, σε αντίθεση με τα ακίνητα του ΤΑΙΠΕΔ που ήταν όλα προς πώληση. Κάποια από αυτά, μπορεί να πωληθούν, για ορισμένα να υπάρξουν μακροχρόνιες παραχωρήσεις και άλλα να δημιουργούν εισόδημα που θα εισρέει στο Ταμείο.
Υπενθυμίζεται ότι το σχέδιο νόμου κατατέθηκε με το χαρακτήρα του κατεπείγοντος περιλαμβάνει τα προαπαιτούμενα μέτρα που έχουν συμφωνηθεί στην τελευταία Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες.
Το νομοσχέδιο εμπεριέχει δύο άρθρα. Το πρώτο άρθρο περιλαμβάνει το κείμενο της Συμφωνίας της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες και το δεύτερο άρθρο σειρά προαπαιτούμενων φορολογικών και ασφαλιστικών μέτρων.
Σύμφωνα με το άρθρο 109 του κανονισμού της Βουλής, «νομοσχέδια που κατατίθενται από την κυβέρνηση ως κατεπείγοντα κατά το άρθρο 76 παρ. 4 του Συντάγματος, παραπέμπονται αμέσως στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής» και «ο πρόεδρος της Βουλής ορίζει ανάλογη προθεσμία για την υποβολή της έκθεσης (σ.σ. της Επιτροπής), σύμφωνα με το άρθρο 89 παρ. 4».
Αν η Επιτροπή αποδεχθεί το χαρακτηρισμό του κατεπείγοντος, προβαίνει στην επεξεργασία και την εξέταση του νομοσχεδίου ενώ αμέσως μετά την υποβολή της έκθεσης της Επιτροπής, εγγράφεται κατά προτεραιότητα στην ημερήσια διάταξη. Η συζήτηση και ψήφιση του νομοσχεδίου στην Ολομέλεια της Βουλής, ολοκληρώνεται σε μία συνεδρίαση που διαρκεί κατ΄ ανώτατο όριο δέκα ώρες.
newsbomb.gr