Μείωση των κόκκινων δανείων κατά 24,6 δισ. ευρώ με ρυθμίσεις οφειλών και επανέναρξη των πληρωμών αναμένουν οι τράπεζες έως το 2019.
Όπως αποκαλύπτει πρόσφατη έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδος, οι τέσσερις συστημικές τράπεζες έχουν θέσει υψηλά τον πήχη των προσδοκιών για τις ρυθμίσεις και ποντάρουν ότι το 43% της συνολικής μείωσης των NPEs έως το 2019 θα προέλθει από «πρασίνισμα» των δανείων.
Σημειώνεται, βέβαια, για την επόμενη διετία εκτιμούν ότι θα «σκάσουν» νέα δάνεια αξίας 20 δισ. ευρώ και υπολογίζουν την καθαρή μείωση των επισφαλειών κατά 37,2 δισ. ευρώ, στα 64,6 δισ. ευρώ.
Ήδη, προς την κατεύθυνση αυτή, οι τράπεζες προσφέρουν δελεαστικές προτάσεις στους οφειλέτες που περιλαμβάνουν μέχρι και κούρεμα κεφαλαίου –εάν κριθεί ότι δεν μπορεί η οικονομική κατάσταση του δανειολήπτη δεν αφήνει περιθώρια για εξόφληση του δανείου. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, το «καρότο» των τραπεζών προσφέρεται υπό προϋποθέσεις, με τη λογική της «καλής διαγωγής» και εφόσον ο οφειλέτης εξυπηρετεί με συνέπεια την οφειλή του για ένα μεγάλο διάστημα.
Τραπεζικές πηγές αναφέρουν στο insider.gr, ότι οι ενδείξεις για ρύθμιση των οφειλών είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικές, ειδικά μετά τη δυναμική εκκίνηση των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών τον Μάρτιο. Υπό τον φόβο του «σφυριού», μεγάλος αριθμός οφειλετών προσήλθε στις τράπεζες ζητώντας ευκολίες πληρωμής του δανείου που έχει «κοκκινίσει».
Αυτό ισχύει κυρίως για τους στρατηγικούς κακοπληρωτές, οι οποίοι υπολογίζονται στο 30% των συνολικών οφειλετών. Πράγματι, σύμφωνα με τα στοιχεία των πλειστηριασμών τον πρώτο μήνα λειτουργίας τους, το 20% περίπου των πλειστηριασμών αναβάλλονται κυρίως λόγω συμφωνίας του οφειλέτη με την τράπεζα στο «παρά πέντε».
Βέβαια, ένα μέρος των δανείων που ρυθμίζονται ενόψει πλειστηριασμών ξανακοκκινίζει, ωστόσο, το ποσοστό αυτό δεν φαίνεται να ανησυχεί τις τράπεζες σύμφωνα με τις ίδιες πηγές.
Με πλειστηριασμούς και πωλήσεις επιπλέον μείωση κατά 22 δισ. ευρώ
Προτεραιότητα των τραπεζών είναι, επίσης, να επισπεύσουν τις πωλήσεις των NPEs, αλλά και τους πλειστηριασμούς, ώστε το υπόλοιπο των κόκκινων δανείων να μειωθεί κατά επιπλέον 22,2 δισ. ευρώ την επόμενη διετία.
Για το τρέχον έτος, εκτιμάται ότι θα πραγματοποιηθούν 15.000-18.000 πλειστηριασμοί, ώστε οι τράπεζες να εκπληρώσουν τις δεσμεύσεις που έχουν αναλάβει έναντι των δανειστών.
Όσον αφορά στις πωλήσεις, και οι τέσσερις συστημικές τράπεζες έχουν δρομολογήσει την πώληση πακέτων σε ξένα funds.
- Η τράπεζα που «έσυρε τον χορό» της πώλησης «πακέτων» κόκκινων δανείων είναι η Eurobank, η οποία τον Νοέμβριο του 2017 μεταβίβασε στην Intrum Hellas χαρτοφυλάκιο ονομαστικού ύψους 1,5 δισ. ευρώ στο 3% της αξίας, εισπράττοντας δηλαδή 45 εκατ. ευρώ.
- Δεύτερη έρχεται η Alpha Bank με την πώληση καταναλωτικών δανείων ονομαστικής αξίας 3,7 δισ. ευρώ στον επενδυτικό όμιλο B2Holding.
- Επόμενη είναι η Τράπεζα Πειραιώς, η οποία δρομολογεί δύο project πωλήσεων NPLs. Εντός Απριλίου αναμένεται να κλείσει η πώληση του χαρτοφυλακίου επιχειρηματικών δανείων ΜμΕ ύψους 1,6 δισ. ευρώ, γνωστό ως Amoeba. Θα ακολουθήσει η πώληση χαρτοφυλακίου μη εξασφαλισμένων απαιτήσεων ύψους 2,3 δισ. ευρώ (Arctos), από καταναλωτικά δάνεια και κάρτες.
- Τέλος, η Εθνική Τράπεζα δρομολογεί πώληση πακέτου ύψους 2 δισ. ευρώ, η οποία θα ολοκληρωθεί πιθανότητα εντός Μαΐου.
insider.gr