Η Γλώσσα του Σώματος: Ο συγγραφέας του «Απόλυτου» βιβλίου αποκαλύπτει τα μυστικά του

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Μία συνέντευξη με τον κορυφαίο ειδικό σε παγκόσμιο επίπεδο.

Κυριάκος Μπίκος – Πρόεδρος και ιδρυτής της ΜΚΟ Συλλόγου Marketing. Iδρυτής και διαχειριστής του Blowging.blogspot.com

Το 2010 ήταν η πρώτη φορά που έπεσε στα χέρια μου ένα λαμπερό βιβλίο, με ασημένιο εξώφυλλο και φωτογραφίες διάσημων προσώπων σε χαρακτηριστικές στιγμές, με τίτλο “Η Γλώσσα του Σώματος”. Αμέσως άρχισα να το διαβάζω.

Από τις πρώτες λέξεις του προλόγου ήξερα πολύ καλά ότι αυτό το βιβλίο θα μου πάρει χρόνο να το διαβάσω, όχι εξαιτίας της πολυπλοκότητας του, αλλά επειδή ήθελα κάθε πρόταση, κάθε παράγραφο, να την αποκωδικοποιήσω στην καθημερινότητα μου, έτσι και έγινε. Έναν ολόκληρο χρόνο και ενώ είχα ξεκινήσει της σπουδές μου στο Τμήμα Εμπορίας και Διαφήμισης Marketing του ΤΕΙ Αθήνα, καθόμουν τις κενές ώρες στην καφετέρια του ΤΕΙ για να αποκωδικοποιήσω αυτά που διάβαζα.

Πρόσφατα αποφάσισα να έρθω σε επαφή με τους συγγραφείς του βιβλίου, τον Allan και την BarbaraPeace,προκειμένου να μιλήσω μαζί τους, για τι άλλο παρά για τη γλώσσα του σώματος. Το αίτημά μου είχε θετική ανταπόκριση. Ο Allan ήταν αυτός που απάντησε στις ερωτήσεις μου.

Τι ήταν αυτό που σας ώθησε να ασχοληθείτε με την γλώσσα του σώματος, και ποιες οι επιρροές σας;

Oλη μου η ζωή ήμουν πωλητής, πάντα πουλούσα κάτι. Από νεαρή ηλικία συνειδητοποίησα ότι μπορείς να υπολογίσεις τις προθέσεις ενός ατόμου από τον τρόπο που κινεί το σώμα του. Το 1968 είχε γίνει ένα αυτόνομο μάθημα στην εκπαίδευση πωλήσεων για πωλητές και το 1978 έγινε το βιβλίο «Γλώσσα του Σώματος». Μέχρι τότε δεν ήταν γνωστό ότι υπήρχε τέτοια ικανότητα ή μπορούσε να χρησιμοποιηθεί σε επαγγελματικές διαπραγματεύσεις.

Ποιο θα μπορούσαμε να πούμε ότι είναι το ισχυρό φύλο στην γλώσσα του σώματος και γιατί;

Έρευνες έχουν δείξει ότι οι γυναίκες είναι περίπου 2 με 3 φορές πιο δεκτικές έναντι των αντρών στο να διαβάζουν την γλώσσα του σώματος. Αυτό φαίνεται να έχει σχέση με την μητρότητα. Ο γυναικείος εγκέφαλος πρέπει να προγραμματιστεί έτσι ώστε να μπορεί να διαβάζει τα μη φωνητικά σήματα των βρεφών καθώς αυτά δεν έχουν ακόμη την ικανότητα της ομιλίας, αλλά και να αξιολογεί τις προθέσεις ενός αγνώστου ή ενός ζώου που πλησιάζει. Σαν αποτέλεσμα, αυτή η ικανότητα δυσχεραίνει τους άντρες στο να πουν με επιτυχία ψέματα στο αντίθετο φύλο όταν βρίσκονται πρόσωπο με πρόσωπο. Ένα SMS μπορεί να είναι πολύ πιο αποτελεσματικό.

Σε μία συνέντευξη σας είχατε πει ότι “τα πρώτα 4 λεπτά είναι τα πιο κρίσιμα όταν συναντάμε κάποιον”. Για ποιο λόγο γίνεται αυτό;

Οι άνθρωποι κατά 90% σχηματίζουν γνώμη για τον χαρακτήρα κάποιου άλλου εντός τεσσάρων λεπτών κατά τη διάρκεια της πρώτης τους συνάντησης. Και το 60-80% της διαμόρφωσης των πρώτων εντυπώσεων σε μια τετ – α – τετ συνάντηση είναι αποτέλεσμα της γλώσσας του σώματος. Ευτυχώς είναι εφικτό να μάθεις πως να επιτυγχάνεις να προκαλείς θετικές πρώτες εντυπώσεις κατά τις συναντήσεις σου με άλλους. Να σημειώσω ότι πολύ συχνά, η υπόδειξη να ”είσαι ο εαυτός σου” μπορεί να είναι η χειρότερη συμβουλή που μπορεί κάποιος να δώσει.

Μπορούμε να πούμε, αφού έχουμε σαν κεντρική ιδέα τη γλώσσα του σώματος, κάποιος γεννιέται πολιτικός, πωλητής, στέλεχος ή γίνεται; Μπορεί κάποιος να έχει το χάρισμα εκ γενετής;

Έρευνες έχουν δείξει ότι περίπου το 3% του πληθυσμού έχει γεννηθεί με αυτό που συχνά ονομάζουμε το ”χαρισματικό” γονίδιο. Αυτό περιλαμβάνει ανθρώπους όπως τον Μπίλ Κλίντον, τον Τόνι Μπλερ και τον Μπαράκ Ομπάμα. Για το υπόλοιπο 97% από εμάς είναι επιτακτικό να μάθουμε τις τεχνικές που θα κάνουν τους ανθρώπους να νιώθουν ιδιαίτεροι και σημαντικοί, αν θέλουμε να χαρακτηριστούμε κάποια στιγμή χαρισματικοί.

Ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος εκπαίδευσης για την κατανόηση και την εκμάθηση της γλώσσας του σώματος, τα σεμινάρια, η τριβή ή και τα δύο μαζί; Σε ποιο απ΄όλα αυτά δίνετε μεγαλύτερη έμφαση;

Διαβάζοντας το βιβλίο μας, Το Απόλυτο Βιβλίο για τη Γλώσσα του Σώματος, είναι ιδιαίτερα σημαντικό να κατανοήσετε το νόημα της μη λεκτικής συμπεριφοράς. Ένας απλός τρόπος να εκπαιδεύσετε τον εαυτό σας στο να γίνει πιο παρατηρητικός στην γλώσσα του σώματος, είναι να καθίσετε σε ένα αεροδρόμιο, όπου οι άνθρωποι δείχνουν όλη την ευρύτητα των ανθρωπίνων συναισθημάτων, και να προσπαθήσετε να καταλάβετε τι νομίζετε εσείς ότι τους συμβαίνει.

Ποιος ηγέτης, μέσα στα τόσα χρόνια εμπειρίας σας , πιστεύετε πως χρησιμοποίησε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο την Μη λεκτική επικοινωνία;

Ο Μπαράκ Ομπάμα είναι σπεσιαλίστας στην προσωπική προβολή, κάνοντας τους ανθρώπους να νιώθουν άνετα, δεν είναι τυχαίο που τον αποκαλούν χαρισματικό. Όμως η πορεία του ως πρόεδρος δεν είναι τόσο εντυπωσιακή όσο αυτή, μέχρι στιγμής, του Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος κατά γενική ομολογία δεν μπορεί να χαρακτηριστεί ως χαρισματικός.

Ο βουβός κινηματογράφος θα μπορούσε να είναι μια πηγή άντλησης μάθησης και γνώσεις της μη λεκτικής επικοινωνίας;

Οι βουβές ταινίες βασίζονται εξ ολοκλήρου σε μηνύματα γλώσσας του σώματος και είναι πολύ χρήσιμες για να μάθει κανείς δεξιότητες της γλώσσας του σώματος. Ένας πιο απλός τρόπος πάντως είναι να χαμηλώσετε την ένταση της τηλεόρασης και να εξασκηθείτε στο να παρακολουθείτε τι συμβαίνει, ή να παρακολουθήσετε μια ξένη ταινία σε μια γλώσσα που δεν γνωρίζετε έτσι ώστε θα λαμβάνετε τα μηνύματα της γλώσσας του σώματος και τον τόνο της φωνής.

Τι θα ήταν αυτό που θα προτείνατε στα νέα στελέχη των επιχειρήσεων και στους νέους πολιτικούς να κάνουν ούτως ώστε να μάθουν να διαχειρίζονται την μη λεκτική επικοινωνία με τον βέλτιστο τρόπο;

Οι νέοι ηγέτες χρειάζεται να εκπαιδεύσουν τον εαυτό τους στο να κάνουν θετικές πρώτες εντυπώσεις και να καταφέρουν να γίνουν ισχυροί ηγέτες. Χρειάζονται επίσης την ικανότητα του να διαβάζουν το κοινό τους για να δουν πως αλληλεπιδρούν . Για να το επιτύχουν αυτό τους προτείνουμε να παρακολουθήσουν κάποιο μάθημα ή σεμινάριο για την γλώσσα του σώματος και φυσικά να διαβάσουν τα βιβλία μας.

Πώς η εκμάθηση αυτών των τεχνικών μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την εξαπάτηση και τον χειρισμό της κοινής γνώμης.

Η γλώσσα του σώματος σίγουρα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να εξαπατήσεις. Αλλά εξαρτάται από την ικανότητα αυτού που εξαπατά να μεταδώσει το ψευδές μήνυμα αλλά και στην ικανότητα του δέκτη στο να διαβάσει την γλώσσα του σώματος. Παράδειγμα οι επαγγελματίες ηθοποιοί ψεύδονται ότι είναι κάποιοι άλλοι χαρακτήρες και αν τους πιστέψουμε τους δίνουμε Όσκαρ.

Όταν οι άνθρωποι χρησιμοποιούν συγκάλυψη ή απάτη υπάρχουν πολλά σήματα που εκπέμπονται. Όπως για παράδειγμα, άγγιγμα χεριού – προσώπου, το βλέμμα φεύγει, δεν εστιάζει, το σώμα στρέφεται σε άλλη κατεύθυνση, τα χέρια κλείνουν επάνω στο σώμα. Μπορεί επίσης να υπάρχουν στοιχεία που σχετίζονται με τον λόγο και τα οποία μπορούν να προδώσουν αυτόν που ψεύδεται. Για παράδειγμα φράσεις όπως ”για να είμαι ειλικρινής», «για να πω την αλήθεια», «με όλο τον σεβασμό, θα σας έλεγα ψέματα;”. Όλα αυτά σηματοδοτούν κάποια προσπάθεια εξαπάτησης. Να σημειώσω πως είναι πολύ σημαντικό, να μην χρησιμοποιείτε ποτέ αυτές τις ατάκες για να πείσετε κάποιος, χρειάζεστε ένα σύμπλεγμα τουλάχιστον τριών.

Στην κοινωνία του 21ου αιώνα το νούμερο ένα μέσο επικοινωνίας είναι τα social media. Θα μπορούσαμε να διακρίνουμε μέσα από τις φωτογραφίες και την γλώσσα του σώματος που απεικονίζεται στιγμιαία κάποια χαρακτηριστικά της συμπεριφοράς του εκάστοτε υποκειμένου;

Οι φωτογραφίες είναι μια «παγωμένη» στιγμή στον χρόνο και ενώ μπορούν να αποκαλύψουν την στάση/διάθεση ενός ατόμου την συγκεκριμένη στιγμή, αυτή δεν μπορεί να είναι κάτι που θα το ορίσει και θα βοηθήσει στο να καταλήξει κάποιος σε ένα συμπέρασμα. Οι κλήσεις μέσω skype είναι πιο αποτελεσματικές στην αποκωδικοποίηση της στάσης ενός ατόμου μέσω γλώσσας του σώματος, εφόσον μπορούμε να δούμε στην οθόνη το σώμα του, να τον παρατηρήσουμε και να τον αναλύσουμε, κάτι που δεν μπορούμε να κάνουμε στην πραγματική ζωή.

Δείτε περισσότερα εδώ

- Advertisment -hit-media.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΜΥ: Έκτακτο δελτίο επικίνδυνων καιρικών φαινομένων

Το Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού που εκδόθηκε χθες, Πέμπτη...

Πασχαλινή Εορταγορά Σώματος Ελληνικού Οδηγισμού Τ.Τ.Τρίπολης

Το Τοπικό Τμήμα Τρίπολης του Σώματος Ελληνικού Οδηγισμού-ΣΕΟ, διοργανώνει...

Πρόσκληση τακτικής συνεδρίασης Δημοτικής Επιτροπής στις 23/4/2024

Loading... Taking too long? Reload document | Open in new tab Download [162.00 B] The post Πρόσκληση τακτικής συνεδρίασης Δημοτικής Επιτροπής στις 23/4/2024 appeared first on .

Συνελήφθησαν 19 άτομα σε στοχευμένη αστυνομική επιχείρηση που πραγματοποιήθηκε στη Μεσσηνία

Στο πλαίσιο της πρόληψης και της καταστολής εγκληματικών ενεργειών,...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Μετάβαση στο περιεχόμενο