Συννεφιασμένη η πανσέληνος του Νοεμβρίου στο Ναύπλιο (βίντεο)

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Η πανσέληνος του Νοεμβρίου ανέτειλε στον συννεφιασμένο νυχτερινό ουρανό του Ναυπλίου μέσα από τα πυκνά σύννεφα το βράδυ της Παρασκευής 19 Νοεμβρίου 2021.

[iframe width=”560″ height=”316″ src=”https://www.youtube.com/embed/4bDexYnTMcM” title=”YouTube video player” frameborder=”0″ allow=”accelerometer; autoplay; clipboard-write; encrypted-media; gyroscope; picture-in-picture” allowfullscreen ]

Φέτος συμπίπτει με μερική έκλειψη Σελήνης, η οποία θα είναι η μεγαλύτερη σε διάρκεια του αιώνα. Το φαινόμενο δεν είναι ορατό από την Ελλάδα, όμως θα μπορούν να το παρατηρήσουν οι κάτοικοι στην ανατολική Ασία, την Αυστραλία, τον Ειρηνικό Ωκεανό, μεγάλο μέρος της Βόρειας Αμερικής, τη Νότια Αμερική και τη βορειοδυτική Ευρώπη.

Η πανσέληνος εμφανίζεται επίσημα στις 3:58 π.μ., σύμφωνα με το Astropixels.com. Για τους παρατηρητές της Νέας Υόρκης, το φεγγάρι θα δύσει περίπου τρεις ώρες αργότερα στις 6:58 π.μ.

Η μερική έκλειψη Σελήνης θα ξεκινήσει στη 1:02 π.μ. Σε αντίθεση με τις ηλιακές εκλείψεις, οι σεληνιακές εκλείψεις είναι ορατές από ολόκληρη τη νυχτερινή πλευρά της Γης — αν και η συγκεκριμένη δε θα είναι ορατή σε όλες τις τοποθεσίες.

Στις 2:18 π.μ. τοπική ώρα η κορυφή του φεγγαριού θα αρχίσει να σκοτεινιάζει καθώς η ομπρέλα, το κεντρικό τμήμα της σκιάς της Γης θα αγγίζει το φεγγάρι. Αυτή είναι η αρχή της μερικής φάσης της έκλειψης. Η μέγιστη έκλειψη θα είναι στις 4:03 π.μ. — ένα κομμάτι του φεγγαριού θα είναι ακόμα αναμμένο, αλλά το υπόλοιπο θα έχει την κόκκινη απόχρωση “Blood Moon”. Η μερική φάση τελειώνει στις 5:47 π.μ. στη Νέα Υόρκη, και η σελήνη δύει στις 6:58 π.μ., λίγα μόλις λεπτά πριν τελειώσει η προνύμφη φάση.

H μεγαλύτερη σεληνιακή έκλειψη του αιώνα σε διάρκεια

Η μερική έκλειψη συμβαίνει 1,7 μέρες προτού το φεγγάρι φθάσει στο απόγειό του, δηλαδή στο πιο μακρινό σημείο της τροχιάς του από τη Γη. Η ιδιαιτερότητά της έκλειψης αυτής είναι ότι θα πρόκειται για τη μεγαλύτερης διάρκειας μερική σεληνιακή έκλειψη του αιώνα μας.

Σύμφωνα με την Αμερικανική Διαστημική Υπηρεσία (NASA), η σχεδόν ολική έκλειψη – που θα καλύψει το 97% της πανσελήνου – θα διαρκέσει περίπου 3,5 ώρες, ενώ το συνολικό φαινόμενο – μαζί με την παρασκιά – θα διαρκέσει έξι ώρες. Η μακρύτερη ολική σεληνιακή έκλειψη του 21ού αιώνα έως τώρα είχε συμβεί το 2018 και είχε διαρκέσει μία ώρα και 43 λεπτά.

Πανσέληνος Νοεμβρίου: Γιατί ονομάζεται Φεγγάρι του Κάστορα

Η πανσέληνος του Νοεμβρίου ονομάζεται και «Φεγγάρι του Κάστορα», καθώς σύμφωνα με την παράδοση των ιθαγενών της Αμερικής το φεγγάρι συμπίπτει με την εποχή κατά την οποία στήνονταν οι παγίδες για να πιαστούν τους κάστορες, προκειμένου να χρησιμοποιηθεί η γούνα τους κατά τους χειμερινούς μήνες.

Η πανσέληνος του Νοεμβρίου ονομάζεται επίσης «Παγωμένη Πανσέληνος», καθώς ο μήνας εισάγει χαμηλότερες θερμοκρασίες.

- Advertisment -hit-media.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Συνελήφθησαν 43 άτομα στην Περιφέρεια Πελοποννήσου σε ευρείες αστυνομικές επιχειρήσεις

Στο πλαίσιο αντιμετώπισης της εγκληματικότητας, καθώς και της διαμόρφωσης...

Διακοπή Ηλεκτροδότησης σε περιοχές του Δήμου Τρίπολης

Την Κυριακή 21/04/2024 λόγω επειγουσών εργασιών συντήρησης του δικτύου...

Καιρός: Καταιγίδες και πτώση της θερμοκρασίας

Επιδείνωση του καιρού αναμένεται σήμερα, Παρασκευή, με βροχές και...

Συνελήφθη 21χρονος για ναρκωτικά στην Κόρινθο

Συνελήφθη, σήμερα (19.4.2024) και πρώτες πρωινές ώρες, στην Κόρινθο,...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Μετάβαση στο περιεχόμενο