Ναύπλιο: Διήμερο εκδηλώσεων – αφιέρωμα στην Μικρασιατική Καταστροφή

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ο Δήμος Ναυπλιέων και ο ΔΟΠΠΑΤ, τιμώντας την επέτειο μνήμης της Μικρασιατικής καταστροφής, προγραμματίζουν διήμερο εκδηλώσεων, στις 29 και 30 Σεπτεμβρίου τρέχοντος έτους, αφιερωμένων στο γεγονός αυτό, που αποτελεί μια τομή στην μακραίωνη ιστορία του έθνους μας.

Την Πέμπτη 29 Σεπτεμβρίου 2022 και ώρα 19:30 σε συνεργασία με τον Ενοριακό Ιερό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης θα πραγματοποιηθεί τρισάγιο στον Ιερό Ναό και εν συνεχεία ομιλία στο Πνευματικό Κέντρο του ομώνυμου Ναού αφιερωμένη στη Σμύρνη ως της πόλης – συμβόλου τόσο της ιστορικής και πολιτισμικής παρουσίας του Ελληνισμού στη Μικρά Ασία όσο και του βίαιου ξεριζωμού με θέμα: ” Η Σμύρνη ως πολιτισμικό σύμβολο του Ελληνισμού”. και ομιλητή τον κ. Αρχοντάκη Γεώργιο, Πρόεδρο της Ένωσης Σμυρναίων.

Η εκδήλωση θα πλαισιωθεί από το μουσικό σχήμα «Βυζαντινοί και Παραδοσιακοί Αντίλαλοι» με Μικρασιατικά τραγούδια σε διδασκαλία και διεύθυνση του κ.Κωνσταντίνου Ρούτουλα.

Την Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου 2022 και ώρα 20:00 στον αύλειο χώρο του 2ου και 5ου Δημοτικού Σχολείου Ναυπλίου θα πραγματοποιηθεί θεατρική παράσταση ” Η Δέσποινα του …κανενού” .

Η παράσταση είναι μία σύνθεση κειμένων και καταγεγραμμένων αληθινών μαρτυριών Μικρασιατικών προσφύγων καθώς και επιστολών στρατιωτών από το μέτωπο της Μικράς Ασίας από την Ν. Μαρκέτου και την Γιοβάννα Μακκά υπό την καθοδήγηση του έγκριτου φιλολόγου και μελετητή της μικρασιατικής ιστορίας Θοδωρή Κοντάρα..

Λίγα λόγια για το έργο: ” 1922. Μικρά Ασία. Έλληνες, Αρμένιοι, Νεότουρκοι. Ποδοβολητά και λεπίδια, φωτιά και κραυγές. Λίγο μετά ηρεμία και νέκρα. Μόνο κάποιες καρδιές σφυρίζουν ακόμη σιωπηλά. Οι πρόσφυγες βρίσκονται στο λιμάνι περιμένοντας τη σωτηρία τους. ‘Ένα ταξίδι χωρίς επιστροφή προς την πατρίδα την άλλη. Οι ιστορίες τους συναντώνται και ενώνουν τα κομμάτια μιας εικόνας, από το παρελθόν, χαμένης Κάπου εκεί, η Δέσποινα έχασε το όνομά της κι έγινε του…κανενού. Τώρα όλοι γνωρίζουν, όλοι άκουσαν και είδαν”.

- Advertisment -hit-media.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Πρόσκληση Συμβουλίου Κοινότητας Τρίπολης (22/4/2024)

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ Σας καλούμε την 22α Απριλίου 2024, ημέρα Δευτέρα και ώρα 18:00, να προσέλθετε στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημαρχείου Τρίπολης (1ος όροφος), Λαγοπάτη & Αταλάντης), σε τακτική συνεδρίαση του Συμβουλίου της Δημοτικής Κοινότητας Τρίπολης, για τη συζήτηση και λήψη απόφασης στα πιο κάτω θέματα της ημερήσιας διάταξης:Χορήγηση έγκρισης άδειας λειτουργίας μουσικής με παρατεταμένο ωράριο σε

Πρόσκληση συνεδρίασης Δημοτικού Συμβουλίου (22/4/2024)

Π Ρ Ο Σ Κ Λ Η Σ H Σας καλούμε στις 22 Απριλίου 2024 ημέρα Δευτέρα και ώρα 20.30 να προσέλθετε στο κτίριο της ΟΕΒΕΑ επί της οδού Καλαμάτας 113 σε τακτική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, κατ’ εφαρμογή των διατάξεων του αρ.67 του Ν. 3852/2010 όπως τροποποιήθηκε με το άρθρο 6 του Ν. 5056/23

Κόρινθος: Συναγερμός στις Αρχές – Άψυχο σώμα βρέθηκε να επιπλέει στη θάλασσα

Συναγερμός στις Αρχές νωρίς το πρωί της Πέμπτης 18/04,...
00:00:59

10 χρόνια Greek Maritime Golf Event στην Costa Navarino

Αθήνα, 18 Απριλίου 2024 – Το κορυφαίο τουρνουά γκολφ...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Μετάβαση στο περιεχόμενο